Εστίαση: Με το «δεξί» η επαναλειτουργία - Τη Δευτέρα η πλατφόρμα για επιδοτήσεις

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τις πρώτες 6 ημέρες επαναλειτουργίας της εστίασης, παρά το γεγονός ότι δεν άνοιξαν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις.

Εστίαση: Με το «δεξί» η επαναλειτουργία - Τη Δευτέρα η πλατφόρμα για επιδοτήσεις

Φορείς του κλάδου της εστίασης επισημαίνουν πως περίπου ένα 25% των επιχειρήσεων δεν άνοιξαν είτε γιατί δεν διέθεταν εξωτερικούς χώρους είτε διότι δεν είχαν την απαιτούμενη ρευστότητα. Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν πως η πληρότητα να κυμαίνεται στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια από 60%-90%, και σε παραθαλάσσιες περιοχές να φτάνει και το 100%.

«Η αγορά ξεκίνησε με πολύ καλούς ρυθμούς και ιδιαίτερα μεγάλη πληρότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, καθώς ο καλός καιρός, οι αργίες, αλλά και οι διαδημοτικές μετακινήσεις επέτρεψαν στους καταναλωτές να επισκεφθούν καφέ και εστιατόρια», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

«Ωστόσο, αρκετοί ήταν και επιχειρηματίες που επέλεξαν να καθυστερήσουν το άνοιγμα των μαγαζιών τους, και αυτό λόγω αδυναμίας εφοδιασμού με πρώτες ύλες και της έλλειψης ρευστότητας, ενώ θεωρώ ότι ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 20%, δεν θα ανοίξει, λόγω της έλλειψης εξωτερικών χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων», προσθέτει.


Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι επαναλειτούργησε η εστίαση και οι πρώτες ημέρες ήταν ικανοποιητικές, παραμένουν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και χρήζουν άμεσης επίλυσης, όπως:

Το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων το οποίο θα πρέπει να επεκταθείΗ άρση της απαγόρευσης της μουσικής, αφού για ένα κομμάτι των επιχειρήσεών του κλάδου δημιουργεί προβλήματα στη βιωσιμότητά τους, καθώς αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό τους.Ζητήματα που αφορούν την λειτουργία σε εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων, για τα οποία χρειάζονται διευκρινίσεις από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των επιχειρήσεων εστίασης, στο πρόγραμμα επιδότησής τους για κεφάλαια που αφορούν την αγορά πρώτων υλών για την επανεκκίνησή τους.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με εκπροσώπους της κυβέρνησης, αναμένεται να ενισχυθούν μία στις δύο (περίπου 34.000) επιχειρήσεις του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.

Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις που:

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved