Τσερνόμπιλ: 35 χρόνια μετά την τραγωδία που «πάγωσε» τον κόσμο- Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια, ο αντιδραστήρας 4 στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν» της πόλης Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία -που ανήκε τότε στη Σοβιετική Ένωση- εξερράγη, μετά από μία δοκιμή που προκάλεσε αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση. Η 26η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για την Καταστροφή στο Τσερνόμπιλ. Τα γεγονότα της ημέρας εκείνης αναβίωσαν πολλές φορές στη μεγάλη οθόνη, ερευνήθηκαν εξονυχιστικά από επιστήμονες και ιστορικούς και σφράγισαν τη μοίρα μίας ολόκληρης γενιάς στην πρώην ΕΣΣΔ. Ακόμα και σήμερα ο ακριβής αριθμός των νεκρών της τραγωδίας του Τσερνόμπιλ που κατά κάποιο τρόπο επιτάχυνε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης.

Τσερνόμπιλ: 35 χρόνια μετά την τραγωδία που «πάγωσε» τον κόσμο- Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Το ατύχημα συνέβη περίπου μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα, όταν μετά από μια σειρά από αστοχίες και λάθη διαδοχικές εκρήξεις τίναξαν στον αέρα το τσιμεντένιο κάλυμμα του αντιδραστήρα.

Επί δέκα ημέρες, τα φλεγόμενα πυρηνικά καύσιμα απελευθέρωναν στην ατμόσφαιρα εκατομμύρια ραδιενεργά στοιχεία, σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 200 πυρηνικές βόμβες σαν αυτή της Χιροσίμας και του Ναγκασάκι.



Η ραδιενεργή σκόνη «ταξίδεψε» στην Ευρώπη και μεταφέρθηκε σε ζώα και φυτά. Μέσα σε λίγους μήνες τόνοι λαχανικών, έπρεπε να καταστραφούν σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, οι αγελάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη κλείστηκαν σε στάβλους, ενώ το φρέσκο γάλα αποκλείστηκε από την κατανάλωση, με τον κόσμο να τρέχει πανικόβλητος στα σούπερ μάρκετ και να αδειάζει τα ράφια με το εβαπορέ.

Οι πολιτικές προεκτάσεις της τραγωδίας

Το κομμουνιστικό καθεστώς επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την καταστροφή, επειδή απέκρυψε αρχικά τις συνέπειες του πυρηνικού δυστυχήματος, παρά το γεγονός οτι στην εξουσία βρισκόταν ο «αναμορφωτής» Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved