Κυπριακό: Η πενταμερής, οι προσδοκίες και ο Ερντογάν που καταλαβαίνει μόνο από πράξεις

Χαμηλές προσδοκίες για τη συνάντηση της Γενεύης, αλλά ο Ελληνισμός έχει ευκαιρία… αντεπίθεσης.

Κυπριακό: Η πενταμερής, οι προσδοκίες και ο Ερντογάν που καταλαβαίνει μόνο από πράξεις

Την ώρα που η Τουρκία «βομβαρδίζεται« διπλωματικά από τις ΗΠΑ, συγκαλείται στις 27 με 29 Απριλίου η Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό. Είναι η πρώτη φορά μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017, που οι εμπλεκόμενες πλευρές θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι διαπραγμάτευσης, με τις προσδοκίες ωστόσο να είναι χαμηλές.

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, σε Λευκωσία, Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, συγκαλεί τη Διάσκεψη προκειμένου να εξεταστεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι Νίκος Αναστασιάδης, Ερσίν Τατάρ, Νίκος Δένδιας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ντομινίκ Ράαμπ, ενώ τελικά τα Ηνωμένα Έθνη δεν προσκάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών, πάντως, θα βρεθούν στην ελβετική πόλη προκειμένου να έχουν διμερείς επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Μπορεί όπως αναφέραμε οι προσδοκίες να είναι χαμηλές, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία και με την Τουρκία «στρυμωγμένη» ενδεχομένως και να υπάρξουν συζητήσεις πέραν των τυπικών και πέραν της απλής παράθεσης των θέσεων. Το γεγονός επίσης ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε οι επαφές να γίνουν όλες κατ’ ιδίαν και με την παρουσία του ίδιου, δίνει επιπλέον βάρος στις συζητήσεις.
Βεβαίως, οι θέσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση και θεωρείται δύσκολο να βρεθεί κοινός τόπος στη Γενεύη.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved