Αλέξανδρος Μαλλιάς: Η Ελλάδα να επιδιώξει δέσμευση ΗΠΑ για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητά της

Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει, στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, να εξασφαλίσει αμερικανική δέσμευση περί εγγύησης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της, παρόμοια με αυτήν που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, για την Ουκρανία εν μέσω των εντάσεων με τη Ρωσία, δήλωσε ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβυς επί τιμή και «βετεράνος» της ελληνικής διπλωματίας, στο πλαίσιο online συζήτησης που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) το απόγευμα της Πέμπτης, με θέμα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στην εποχή Μπάιντεν.

Αλέξανδρος Μαλλιάς: Η Ελλάδα να επιδιώξει δέσμευση ΗΠΑ για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητά της

Ο κ. Μαλλιάς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει φροντίσει να σφυρηλατήσει πολύ ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες, από πλευράς τους, έχουν φροντίσει να «επενδύσουν» πολιτικά και στρατηγικά στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, τόνισε, από τους πρώτους μήνες της διοίκησης Μπάιντεν υπάρχει «πολύ ισχυρή προίκα» για τη χώρα μας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, είπε πως τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν πράγματα που πριν από χρόνια θα φάνταζαν να κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας, όπως η εμβάθυνση των συνεργασιών της Ελλάδας με χώρες όπως το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής η οποία ακολουθείται με συνέπεια από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 10 χρόνια.

Συνεχίζοντας, όσον αφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Μαλλιάς υπενθύμισε την αμερικανική στήριξη κατά την εποχή της κρίσης σχετικά με την παραμονή στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ έχουν «επενδύσει» στην...

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved