Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Κρίσιμο το κονδύλι για τα εμβόλια και η μείωση του clawback

Προτεραιότητα στην πρόληψη, με ισχυρή εμβολιαστική πολιτική που θα εξασφαλίσει ένα ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια, έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην ημερίδα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία: μία πρώτη προσέγγιση», την Πέμπτη (18/06/2020). Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για μείωση του clawback προσθέτοντας ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δοθούν οι σωστές απαντήσεις στις προκλήσεις που ανέκυψαν από την πανδημία, καθώς και στις στρεβλώσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος του φαρμάκου εδώ και χρόνια.

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Κρίσιμο το κονδύλι για τα εμβόλια και η μείωση του clawback

Η τοποθέτηση του κ. Γιαννακόπουλου έγινε στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Φαρμακευτική βιομηχανία στα χρόνια του κορονοϊoύ».

«Η πανδημία του κορονοϊού έφερε στο προσκήνιο πρωτοφανείς προκλήσεις για τα συστήματα υγείας και για τις οικονομίες των χωρών. Δοκιμάστηκε η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και έγιναν πιο ορατά τα προβλήματα, αλλά και οι ανάγκες, στην κάλυψη των οποίων καλούμαστε και εμείς ως φαρμακοβιομηχανία να συμβάλλουμε.

Από τη μία, η συνεργασία ανάμεσα σε επιχειρήσεις, φορείς και κράτη, απέκτησε ζωτική σημασία, περισσότερο από ποτέ, για την επιτάχυνση της έρευνας για τη θεραπεία και το εμβόλιο, όπως και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ήρθε ως συνέπεια της πανδημίας. Από την άλλη, αναδείχτηκε η σημασία μία χώρα να βασίζεται όσο μπορεί στις δικές της δυνάμεις ώστε να μειώνει την εξάρτησή της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ισχυρή εγχώρια παραγωγή φαρμάκου που διαθέτει η Ελλάδα. Μέσα στην έκτακτη υγειονομική κατάσταση, δεν είχαμε ελλείψεις φαρμάκων, η προμήθεια του συστήματος υγείας συνεχίστηκε κανονικά, τη στιγμή που άλλες χώρες είχαν σημαντικά προβλήματα. Αυτό είναι μία ακόμα χειροπιαστή απόδειξη ότι η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας τομέας που πρέπει να στηριχτεί γιατί στηρίζει την εθνική οικονομία και την υγεία των Ελλήνων» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ.

Ο κ. Γιαννακόπουλος τόνισε ότι σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή, «να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις στις προκλήσεις που ανέκυψαν, γιατί μας το επιτρέπει η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας. Και να πω εδώ συγχαρητήρια στα μέλη της κυβέρνησης που χειρίστηκαν την κατάσταση, στους Έλληνες επιστήμονες και στους επαγγελματίες υγείας όλης της χώρας. Επίσης, υπάρχει τώρα το περιθώριο να διορθώσουμε στρεβλώσεις στη φαρμακευτική πολιτική, στη χρηματοδότηση, στις προτεραιότητες που θέτει η Πολιτεία, αλλά κι εμείς ως βιομηχανία. Τα προβλήματα τα είδαμε μπροστά μας και θα έρθουν ακόμα πιο οξυμένα σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού, εάν δεν ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις τώρα».

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved