Κολόνια, ένα απρόσμενό «όπλο» κατά του κορωνοϊού... made in Turkey

Για εκατοντάδες χρόνια, η κολόνια των Οθωμανικών χρόνων ήταν συνώνυμο της τουρκικής φιλοξενίας. Τώρα χρησιμοποιείται στη μάχη κατά του... κορωνοϊού.

Κολόνια, ένα απρόσμενό «όπλο» κατά του κορωνοϊού... made in Turkey

Καθώς τα κοινά απολυμαντικά χεριών του εμπορίου βρίσκονται σε έλλειψη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι Τούρκοι στρέφονται προς ένα παραδοσιακό, αρωματικό προϊόν, το οποίο εν μέσω πανδημίας έχεις αποκτήσει μια εντελώς διαφορετική ιδιότητα. Και ποιο είναι αυτό; Η κολόνια.

Κι όταν λέμε «κολόνια» εννοούμε ένα πολύτιμο σύμβολο της τουρκικής φιλοξενίας και υγιεινής ήδη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ συχνά περιγράφεται ως η εθνική μυρωδιά της Τουρκίας.

Παραδοσιακά, αυτό το γλυκό άρωμα που φτιάχνεται με άνθη σύκων, γιασεμιού, ρόδου ή συστατικά εσπεριδοειδών ψεκάζεται στα χέρια των επισκεπτών καθώς εισέρχονται σε σπίτια, ξενοδοχεία και νοσοκομεία κάθε φορά που τελειώνουν ένα γεύμα στο εστιατόριο ή καθώς συγκεντρώνονται για να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Εξολοθρευτής μικροβίων

Αλλά σε αντίθεση με άλλα φυσικά αρώματα, αυτό το υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ περιεχόμενο με βάση την αιθανόλη μπορεί να σκοτώσει πάνω από το 80% των μικροβίων και να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό απολυμαντικό για τα χέρια.

Έτσι όταν στις 11 Μαρτίου ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας εξύμνησε την ικανότητα της κολόνιας να παλέψει τον κορωνοϊό, προκάλεσε ουρές δεκάδων μέτρων μπροστά από τα καταστήματα και τα φαρμακεία από Τούρκους πολίτες που προσπαθούσαν να προμηθευτούν το μαγικό μπουκαλάκι.







8 Photos: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Τουρκία

- Πηγή: AP Photo

1 of 8







8 Photos: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Τουρκία

- Πηγή: AP Photo

2 of 8







8 Photos: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Τουρκία

- Πηγή: AP Photo

3 of 8







8 Photos: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Τουρκία

- Πηγή: AP Photo

4 of 8







8 Photos: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Τουρκία

- Πηγή: AP Photo

5 of 8







8 Photos: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Τουρκία

- Πηγή: AP Photo

6 of 8







8 Photos: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Τουρκία

- Πηγή: AP Photo

7 of 8







8 Photos: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Τουρκία

- Πηγή: AP Photo

8 of 8



Μάλιστα, από τη στιγμή που η Τουρκία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα Covid-19, οι παραγωγοί κολόνιας ανέφεραν ότι οι πωλήσεις τους έχουν υπερπενταπλασιαστεί.

«Η κολόνια είναι αποτελεσματική στην προστασία από τον κορωνοϊό, καθώς περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ, κάτι που καταστρέφει το σκληρό κέλυφος του ιού», δηλώνει στο BBC η δρ Χατίρα Τοπάκλι, οικογενειακή γιατρός στην Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζοντας ότι οι περισσότερες κολόνιες περιέχουν 80% αλκοόλ.

Η Τοπάκλι σημειώνει επίσης ότι τα απολυμαντικά του εμπορίου δεν είναι τόσο κοινά στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες. «Η κολόνια είναι επιπλέον αποτελεσματική επειδή είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη και αποτελεί μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας. Δεν χρειάζεται να μάθουν έναν νέο τρόπο για να προστατευθούν από αυτόν τον ιό».

Για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση του αρώματος, στις 13 Μαρτίου η τουρκική κυβέρνηση σταμάτησε να ζητά τη χρήση αιθανόλης στην παραγωγή της βενζίνη για να ενισχύσει την παραγωγή κολόνιας και άλλων οικιακών απολυμαντικών, για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Κερίμ Μουντερίσογλου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Rebul Holding, στην οποία ανήκει το Atelier Rebul - μία από τις παλαιότερες και πιο διάσημες κολόνιες στην Τουρκία - η παραγωγή μιας κολόνιας είναι μάλλον απλή. Κατ 'αρχάς, η καθαρή αιθανόλη παράγεται από ζυμωμένο κριθάρι, σταφύλια, μελάσες ή πατάτες και αναμειγνύεται με αποσταγμένο νερό.

Στη συνέχεια, προστίθεται ένα φυσικό άρωμα όπως η μανόλια, το λεμόνι ή το δενδρολίβανο και αφήνεται να καθίσει για περίοδο ωρίμανσης τριών εβδομάδων προτού εμφιαλωθεί.

Ριζωμένο έθιμο

Βαθιά ριζωμένο έθιμο φιλοξενίας και σύμβολο καλής υγείας, η κολόνια αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα πρακτικό απολυμαντικό, δημιουργεί μια νοσταλγική αίσθηση εγγύτητας και φροντίδας του ενός για τον άλλον.

Πολύ πριν από την κολόνια, υπήρχε ροδόνερο. Ξεκινώντας από τον 9ο αιώνα, οι πολιτισμοί σε όλη την Αραβική Χερσόνησο χρησιμοποίησαν αυτό το αρωματικό για μαγειρικούς, θρησκευτικούς, ιατρικούς αλλά και αισθητικούς σκοπούς, ενώ οι Πέρσες, οι Αιγύπτιοι και οι Οθωμανοί το χρησιμοποιούσαν για να καθαρίζονται και να καλωσορίζουν τους επισκέπτες τους.

Μέχρι τον 19ο αιώνα, το eau de cologne (ένα φυσικό άρωμα γνωστό σήμερα ως «κολόνια») ταξίδεψε μέσω των εμπορικών οδών από την Κολωνία, τη Γερμανία, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όταν ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ το αντίκρισε για πρώτη φορά, το προσάρμοσε συνδυάζοντας την παράδοση του ροδόνερου με την καινοτομία των ξένων αλκοολούχων αρωμάτων για τη δημιουργία της σημερινής κολόνιας.

Από άποψη συστατικών, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της eau de cologne και της τουρκικής κολόνιας. Και τα δύο χρησιμοποιούν περίπου την ίδια αναλογία αιθανόλης προς αιθέριο έλαιο και συχνά ενσωματώνουν έλαια εσπεριδοειδών όπως πορτοκάλι και λεμόνι. Αλλά αυτό που κάνει την τουρκική κολόνια τόσο μοναδική είναι το πώς χρησιμοποιείται, τόσο πολιτιστικά όσο και πρακτικά.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved