Τα σαρακοστιανά της Καθαράς Δευτέρας στο μικροσκόπιο - Mάθετε τη διατροφική τους αξία

Από την Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Δανάη Πετροπούλου

Τα σαρακοστιανά της Καθαράς Δευτέρας στο μικροσκόπιο - Mάθετε τη διατροφική τους αξία

Η Καθαρά Δευτέρα σημαίνει την έναρξη της Σαρακοστής, της περιόδου νηστείας δηλαδή επτά εβδομάδων που καταλήγει στη Μεγάλη Εβδομάδα. Η νηστεία της Σαρακοστής χαρακτηρίζεται από την αποχή κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και από την αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφών όπως όσπρια, λαδερά, θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά, ζυμαρικά και ψωμί.

Κατά την νηστεία έχει παρατηρηθεί αύξηση της πρόσληψης ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες, αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και μείωσης της πρόσληψης ενέργειας που προέρχεται από λίπη (κυρίως κορεσμένα λιπαρά λόγω της απουσίας του κρέατος). Επίσης, η νηστεία χαρακτηρίζεται από μεγάλα ποσοστά σε κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, βιταμίνη C, E και A. Υπάρχει περίπτωση επίσης το ποσό πρόσληψης της πρωτεΐνης να μειωθεί κατά τη διάρκεια της λόγω της απουσίας πάλι ζωικών προϊόντων . Τα μόνα μειονεκτήματα κατά τη διάρκεια της νηστείας εντοπίζονται στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη B12, επειδή αυτά τα συστατικά βρίσκονται κατά βάση σε ζωικά τρόφιμα.

Πάμε λοιπόν να εξετάσουμε λεπτομερώς τα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας όσον αφορά στη διατροφική τους αξία.

  • Χαλβάς

ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Kcal)/100 g

468

ΛΙΠΟΣ (g)

22

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ (g)

4,1

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ (g)

12

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (g)

60

ΣΑΚΧΑΡΑ (g)

40

ΑΛΑΤΙ (g)

0,2

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ (g)

4,5

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ:

Αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, είναι...



Διαβάστε περισσότερα στο giorgostsoulis.com

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved