Η έκλειψη του Ιουλίου και οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας

Με την έκλειψη της Παρασκευής μπαίνουμε σε μία νέα

από το Β. Παπαδολιά

Απειλητικός ξεκινάει ο Ιούλιος μέσα από καταστάσεις όμως που είναι πιθανόν να μην φέρουν άμεσα αποτελέσματα τώρα, παρά μόνο να αφήσουν πίσω τους τη σκιά του φόβου. Όπως και στην περυσινή πλουτώνια έκλειψη της 26ης Ιουνίου, τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται από τον Αύγουστο. Εκείνο όμως που σίγουρα θα αφήσει αυτή η έκλειψη πίσω της είναι η αίσθηση ότι τίποτα δε θα είναι πια όπως ήταν όχι με την έννοια της επανάστασης όπως για ένα σύντομο διάστημα τη ζήσαμε τον Ιούνη αλλά με την έννοια της «απάντησης» του κράτους σε αυτή την επανάσταση με περισσότερη – οικονομική πλέον – καταστολή.

Το σίγουρο είναι ότι μετά από αυτή την έκλειψη θα πρέπει να αρχίσουμε να αναθεωρούμε τη σχέση μας με το χρήμα. Ειδικά όσοι από μας ανδρώθηκαν τη δεκαετία του ’80 και έχουν διαμορφώσει την άποψη ότι επιτυχία είναι η κοινωνική και οικονομική καταξίωση, τώρα με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω βλέπουν το ποσειδώνιο όραμα των ‘80s να γκρεμίζεται και συνειδητοποιούν ότι πλέον ο πλούτος και το αξίωμα γίνεται «βαρίδι» παρά «επίτευγμα». Κοινωνικά οι «έχοντες» χαρακτηρίζονται ως κλέφτες (πού τα βρήκες;) ενώ οικονομικά τιμωρούνται συνεχώς με φόρους, εισφορές και μειώσεις αποδοχών. Όσοι δούλεψαν για να φτάσουν κάπου, πλέον πληρώνουν και τη νύφη.

Το αποτέλεσμα είναι η κρίση σε αυτό που ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου ονόμαζε τάξη των «νοικοκυραίων». Η μεσαία αυτή αστική (ή για άλλους μικροαστική) τάξη είναι αυτή που κατέβηκε στο Σύνταγμα, όχι οι εργάτες ή οι αριστεροί. Και η μεσαία αυτή αστική τάξη είναι αυτή που γεμίζει τις τάξεις του νέου εθνικισμού που αργά ή γρήγορα θα φανεί στην πορεία των πραγμάτων. Ίσως είναι πρόωρο να κάνουμε μία πρόβλεψη, αλλά, εάν το Μεσοπρόθεσμο δεν ψηφιστεί τελικά και πάμε σε εκλογές μέσα στον Αύγουστο με τον Άρη στον Καρκίνο, θα πρέπει να περιμένουμε θεαματικά ποσοστά για τα εθνικιστικά κόμματα. Για μία μερίδα του κόσμου θα είναι η «τελευταία άμυνα» απέναντι σε Ουρανό (αριστερά «απειλή») και Πλούτωνα («παγκοσμιοποίηση»).

Η κυβέρνηση βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι δε θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Όσο έχει σύμμαχο τον Κρόνο στο Ζυγό, είναι σίγουρο κατά τη γνώμη μας ότι δε θα κάνει λάθος κινήσεις. Μπορεί να αργεί και να καθυστερεί στις αποφάσεις, αλλά κρατάει ισορροπίες. Έτσι σχεδιάζει για παράδειγμα δημοψήφισμα από ότι φαίνεται για τον Οκτώβριο, με αντικείμενο τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα (μείωση βουλευτών στους 200, κ.ά.). Μία διαδικασία που έχει σκοπό και να εκτονώσει την οργή των πολιτών αλλά και να στρέψει αλλού τα βλέμματα όσο θα ιδιωτικοποιούνται οι επιχειρήσεις.

Από πέρυσι είχαμε αναφέρει στις προβλέψεις ότι το 2011 θα είναι χρονιά ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Τα τετράγωνα Δία / Πλούτωνα το καλοκαίρι του 2010 και το Μάρτιο του 2011 αποδείχθηκαν μάλλον λίγα με δυο προτάσεις εξαγοράς τραπεζών και την πρόταση εξαγοράς μεγάλης αθλητικής ομάδας όλες κι όλες. Στο επόμενο εξάμηνο όμως το τρίγωνο Δία / Πλούτωνα αναμένεται να βάλει τα θεμέλια για μια πιο οργανωμένη «πρόοδο» προς αυτή την κατεύθυνση. Από αυτή την άποψη η Ελλάδα δε θα είναι πια ίδια το 2012.

Από πέρυσι είχαμε μιλήσει επίσης για τη διέλευση του Ουρανού από τον Πλούτωνα της χώρας (που δεν είναι καν ακόμη ακριβείας) και τις αποκαλύψεις σκανδάλων που θα φέρει. Πέρα από τα πολιτικά πράγματα, οι τελευταίες εξελίξεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο τείνουν και αυτές προς αυτή την κατεύθυνση. Το «όλα στο φως» αναμένεται να είναι η επωδός για τα επόμενα δύο χρόνια στη χώρα.

Με την έκλειψη της Παρασκευής λοιπόν μπαίνουμε σε μία νέα χρονιά (μέχρι τον επόμενο Ιούνη) που θα έχουμε σαν βάσανο στο κεφάλι μας (έκλειψη σε Νότιο Δεσμό) τον «αποχωρισμό» από αυτά που θεωρούσαμε οικεία και «δικά μας». Θα χρειαστεί να ζήσουμε χωρίς αυτά, αν και κατά περιόδους όπως τον Αύγουστο με τον Άρη στον Καρκίνο, θα αγωνιστούμε να τα κρατήσουμε και να μη μας τα πάρουν.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι δύσκολο να το χωνέψουμε, αλλά θα αναγκαστούμε. Πλέον σε κάθε επίπεδο, ακόμη και στο προσωπικό, θα χρειαστεί να ζήσουμε με λιγότερα «δικά μας» πράγματα. Λιγότερο δικό μας σπίτι, λιγότερο αυτοκίνητο, λιγότερος μισθός.

Ευτυχείς όσοι το καταλάβουν αυτό νωρίς (όπως το έχουν κάνει ήδη αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που στράφηκαν προς τις εξαγωγές) και κατανοήσουν ότι προς το παρόν τουλάχιστον το μέλλον είναι «μέσα» στο παγκόσμιο σύστημα. Τουλάχιστον αν έχεις πελάτες από το εξωτερικό, δεν κινδυνεύεις να μείνεις από «εισπράξεις» σε ενδεχόμενη ελληνική χρεωκοπία.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved