Cine Αστρολογία: The Master

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του Ρον Χάμπαρντ, ιδρυτή της Σαϊεντολογίας

Cine Αστρολογία: The Master

Μια ταινία που θα αρέσει σε Καρκίνους, Κριούς, Ζυγούς, Αιγόκερους, Σκορπιούς, Υδροχόους αλλά και σε όσες ή όσους έχουν στο ωροσκόπιο τους τα Φώτα ή σημαντικούς δείκτες σε γωνιακούς οίκους (1ο, 4ο, 7ο, 10ο) και μάλιστα σε... τετράγωνα!

Η υπόθεση του έργου

Με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, ο Φρέντι Κουέλ (Joaquin Phoenix) ένας αλκοολικός και βασανισμένος ψυχικά χαρακτήρας, συναντά τον Λάνκαστερ Ντοντ (Philip Seymour), που ηγείται μιας οργάνωσης-αίρεσης ονόματι The Cause και εντάσσεται σε αυτήν, έχοντας αρχικά μια μάλλον φανατική προσήλωση. Ωστόσο, η συμπεριφορά του αντίκειται στις αρχές της οργάνωσης και τελικά με την νεαρή σύζυγο του Ντοντ (Amy Adams) να πρωτοστατεί στην πολεμική εναντίον του, αποχωρεί από την οργάνωση, ακολουθώντας το δικό του δρόμο.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του Ρον Χάμπαρντ, ιδρυτή της Σαϊεντολογίας και θίγει την σύνθεση-σύγκρουση ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό πνεύμα. Από τη μια πλευρά έχουμε έναν ανένταχτο και «προβληματικό» χαρακτήρα και από την άλλη τον «Master», την οργάνωση και τα πιστά «πρόβατα» που αναζητούν την ασφάλεια και τη σωτηρία τους σε μια μεγάλη οικογένεια-μαντρί.


Ο σκηνοθέτης της ταινίας Paul Thomas Anderson, θεωρείται «ειδικός» στην παρουσίαση θεμάτων που παραπέμπουν στις οικογενειακές σχέσεις, κάτι που επαναλαμβάνεται και στην συγκεκριμένη ταινία, με σημείο αναφοράς όμως μια ευρύτερη «οικογένεια», αυτήν της οργάνωσης The Cause.

Και όλη αυτή η δημιουργική «εμμονή» του σκηνοθέτη, ως είθισται δεν είναι παρά ο καρπός του... γενέθλιου χάρτη του!

Καρκίνος με τον Άρη στον Καρκίνο και ένα τετράγωνο του Ήλιου με τον Ουρανό στο Ζυγό, κουβαλάει σίγουρα μνήμες, βιώματα και προβληματισμούς γύρω από το «καθεστώς» μιας οικογένειας και τις επιπτώσεις του. Την ασφάλεια που παρέχει αλλά και την εχθρική στάση της απέναντι σε οτιδήποτε ξένο, που καθιστά αυτομάτως «αιρετικό» κάθε αντίθετο πνεύμα.

Δημιουργική «σύμμαχο» του, ως υπέρμαχη μιας «ασύντακτης» ατομικότητας που «κοντράρει» αρχές και δόγματα, έχει τη Σελήνη του στον Κριό, πλαισιωμένη μάλιστα από τη Δήμητρα και το Χείρωνα, δύο δείκτες αντίστοιχα του συλλογικού και του οικογενειακού πνεύματος, που αμφότερα βρίσκονται υπό την επήρεια της ανεξαρτησίας του ζωδίου.

Σελήνη στον Κριό έχει και ο Joaquin Phoenix, ο οποίος πραγματικά φαίνεται πως παίζει έναν από τους... εν δυνάμει εαυτούς του. Σε αντίθεση με τον Πλούτωνα στο Ζυγό αποτυπώνει άψογα έναν χαρακτήρα με έντονα πάθη αλλά και εκ φύσεως αντιδραστικό απέναντι σε κάθε είδους ένταξη, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την συγγενική οπτική του σκηνοθέτη. Οι ομοζωδιακές Σελήνες πριμοδοτούν έναν ομόλογο ψυχισμό αλλά οι συνάφειες δεν σταματούν εδώ, αφού στο «κόλπο» μπαίνει και ο Καρκίνος.

Στην περίπτωση του, το «αντίπαλο δέος» μιας οικογένειας που προστατεύει θεραπεύει αλλά και ευνουχίζει δεν είναι παρά ο Κρόνος στον Καρκίνο, σε τετράγωνο μάλιστα με τον Χείρωνα στον Κριό.

Και έχει ενδιαφέρον πως στην πραγματική του ζωή έχει βιώσει ανάλογες καταστάσεις, αφού οι γονείς του ήταν μέλη μιας αίρεσης-λατρείας (Children of God), από την οποία... αποχώρησαν!

Όσο για την μεταβατική περίοδο που βιώνει ως Φρέντι Κουέλ, ύστερα από τη δίνη και το μηδενισμό ενός πολέμου, πολλά περισσότερα έχει να... πει ο Ήλιος του στον Σκορπιό, ο οποίος συνοδεύεται από τέσσερις ακόμη πλανήτες, συνθέτοντας μια πενταμελή πολυαστρία: Ο Άρης και η Αφροδίτη επίσης στο Σκορπιό, ενώ ο Ερμής και ο Ουρανός στις τελευταίες μοίρες του Ζυγού...

Ο «Master» Philip Seymour, είναι γεννημένος στο μεταίχμιο Καρκίνου-Λέοντα, έχοντας όμως δύο ακόμη πλανήτες στο Λέοντα (τη Δήμητρα και το Δία). Οπωσδήποτε πρόκειται για μια εξαίρετη επιλογή ρόλου, με βάση τη φύση των ζωδίων, είτε του ενός, είτε του άλλου... Παράλληλα, ο γενέθλιος Κρόνος του στον Κριό (σε τετράγωνο με τον Ερμή στον Καρκίνο) έρχεται να πιστοποιήσει την υπεροχή του συλλογικού έναντι του ατομικού, με τον τρόπο βέβαια που την κτίζει και την υπερασπίζεται ένας «εξελιγμένος» Κρόνος, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου επιβάλλει στους άλλους το σύστημα του.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τετράγωνο του Ήλιου του με τον Άρη στον Σκορπιό, όχι μόνον για την αναμφίβολη δυναμική του αλλά -σε σχέση με την ταινία πια- επειδή ο Άρης του είναι σε σύνοδο με την πολυαστρία του Φρέντι Κουέλ-Joaquin Pheonix! Τι πιο τρανή απόδειξη μιας εμφατικής σχέσης που κινείται στο γνωστό Άρειο πνεύμα: Ισχυρή έλξη, που γίνεται άπωση και το αντίστροφο.

Όσο για την «σύζυγο» του -και βασιλικότερη του βασιλέως- την Amy Lou Adams, φαίνεται πως ως Λέαινα εκπληρώνει μια χαρά το Ηλιακό της πρότυπο, δίπλα σε έναν «Master» (για μια γυναίκα ο Ήλιος μπορεί να είναι δείκτης του συζύγου της). Επιπλέον ο διαμεσολαβητικός αλλά και καταλυτικός ρόλος της καταδεικνύεται από τη Σελήνη της (πιθανότατα στο Ζυγό) σε σύνοδο με τον Πλούτωνα.

Ο δε Κρόνος της βρίσκεται όπως και του Phoenix στον Καρκίνο αλλά αυτή τη φορά σε τρίγωνο με το Δία, μια όψη που παραπέμπει πια στα οφέλη από την ένταξη σε μια «οικογένεια».

Τα στοιχεία γέννησης των συντελεστών της ταινίας:

Paul Thomas Anderson, 26/6/1970, Los Angeles, California

Joaquin Pheonix, 28/10/74, San Juan, Puerto Rico

Philip Seymour Hoffman, 23/7/1967, Fairport, New York

Amy Lou Adams, 20/8/1974, Vicenza, Italy



*Αν μετά το σινεμά έχετε διάθεση για διάβασμα, ρίξτε μια ματιά εδώ.
©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved