Οικονομία - Και μετά τις εκλογές, τι;

Τα προβλήματα ξεκινούν από τον Νοέμβριο, όχι απαραίτητα σαν γεγονότα αλλά σαν διαμόρφωση κλίματος

Οικονομία - Και μετά τις εκλογές, τι;

Το παρόν άρθρο είναι ουσιαστικά συνέχεια του πρόσφατου «Η Ελλάδα, η Ευρώπη και το ευρώ».

Πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες για την Ελληνική Οικονομία, με το περιβόητο -και πλαστό κατά τη γνώμη μου- δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» να δημιουργεί πολύ μεγάλη ανησυχία και τεράστια εκροή καταθέσεων.

Όπως θα δούμε και στην συνέχεια, προς το παρόν δεν τίθεται κανένα θέμα εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη, αντίθετα ο προβληματισμός είναι πολύ μεγάλος για την ίδια την Ευρωζώνη.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους ξεκινώντας από την επαύριο των εκλογών, με το αποτέλεσμα τους να μην κρίνει σε καμία περίπτωση την χρηματοδότηση μας από την Ε.Ε και το ΔΝΤ.

Αρχικά λοιπόν, τα «μαντάτα» είναι μάλλον χαρμόσυνα, αφού στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε στα τέλη Ιουνίου διαφαίνεται ένα «άνοιγμα» στην οικονομική πολιτική, με χαλάρωση των σκληρών μέτρων λιτότητας ή τουλάχιστον κάποιων εξ αυτών. Το θέμα βέβαια είναι κατά πόσον θα εφαρμοστούν τελικά οι νέες κατευθύνσεις, αφού ο χρόνος τρέχει και είναι ...αμείλικτος.

Θετικά είναι πάντως και τα «μηνύματα» από την Νέα Σελήνη του Σεπτεμβρίου, η οποία είναι ίσως και η τελευταία ευκαιρία για να γίνει κάτι καλό που θα επιφέρει την ισορροπία στην Ελλάδα, την Ευρωζώνη και τις αγορές.

Τα προβλήματα ξεκινούν από τον Νοέμβριο, όχι απαραίτητα σαν γεγονότα αλλά σαν διαμόρφωση κλίματος.

Οι εκλείψεις στον άξονα Ταύρου-Σκορπιού είναι «κόκκινος συναγερμός» για την διεθνή οικονομία, συμβάλλοντας σε κερδοσκοπικές κινήσεις, που όπως εκτιμώ σε πρώτη φάση θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

Ωστόσο, η Ηλιακή έκλειψη του Μαΐου, δείχνει αρκετά πιο δύσκολη και ικανή να δημιουργήσει μια γενικευμένη αναταραχή, ενώ η κρίση φαίνεται να γίνεται μονόδρομος από την Ηλιακή έκλειψη της 3ης Νοεμβρίου του 2013 και μετά.

Τότε θα οριστικοποιηθεί η διαφορά αντιλήψεων και πολιτικής ανάμεσα στην Γερμανία και τους συμμάχους της από την μια πλευρά και το «μέτωπο του Νότου» από την άλλη. Αυτή η διαμάχη μπορεί να φθάσει στα άκρα και ο οικονομικός πόλεμος να γίνει -στα φανερά πλέον- παγκόσμιος.

Αυτά ως προς το διεθνές σκηνικό.

Την ίδια χρονιά και ιδίως μετά τα γενέθλια της Ελλάδος (3 Φεβρουαρίου), τα πράγματα στην χώρα μας ...παρασκουραίνουν. Και παρ' ότι συνήθως προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος στις εκτιμήσεις μου, στην συγκεκριμένη περίπτωση σηκώνω τα χέρια ψηλά!

Η αλήθεια είναι πως με αυτά που διαδραματίζονται στους ουρανούς, ούτε την πλήρη χρεοκοπία της χώρας μας μπορώ να αποκλείσω, ούτε την κοινωνική αναταραχή που μπορεί να ξεπεράσει κάθε όριο. Τα «ακραία» φαινόμενα μπορεί να μην εμφανιστούν αμέσως, παρά το φθινόπωρο του 2013, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι κάτι το ...παρήγορο.

Και όλα αυτά θα συμβούν επειδή απλά η Ευρωζώνη δεν θα υπάρχει πια στην σημερινή της μορφή αλλά ως ένα πεδίο «μάχης» ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο.

Ουσιαστικά δηλαδή, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ξαναφτιαχτεί η «Ευρώπη των λαών» δεν θα υπάρχει κάποια πηγή χρηματοδότησης και ό, τι κάνουμε ...μόνοι μας!

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved