Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 19/1

Ο Θεοδόσιος στέφεται αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το πολύνεκρο ναυάγιο του «Χειμάρρα»

Παπασταύρου Λίντα
Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 19/1

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

19 Ιανουαρίου 379 - Ο Θεοδόσιος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας

Theodosius-1-

Ο Ιβηρικής καταγωγής (γεννήθηκε στην Κάουκα ή Ιτάλικα στην Ισπανία το 346) Φλάβιος Θεοδόσιος Αύγουστος (Flavius Theodosius Augustus) ή Θεοδόσιος Α', o αποκαλούμενος στη συνέχεια «Μέγας» υπήρξε Ρωμαίος Αυτοκράτορας από το 379 έως το 395. Ο Θεοδόσιος ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας που κυβέρνησε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όταν ο ίδιος χωρίς αιτία πολέμου ή στάσης προέβη στην κατάτμησή της, προκειμένου να διασφαλίσει αυτοκρατορικό θρόνο στους γιους του Αρκάδιο και Ονώριο, (μοναδική περίπτωση στη παγκόσμια ιστορία). Στέφθηκε αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας 19 Ιανουαρίου του 379 και του συνόλου της αυτοκρατορίας στις 15 Μαΐου του 392. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, οι Γότθοι εξασφάλισαν τον έλεγχο της Ιλλυρίας, μετά το γοτθικό πόλεμο, για την ίδρυση της πατρίδας τους, νότια του Δούναβη εντός των συνόρων της αυτοκρατορίας. Επίσης, εξέδωσε διατάγματα που ουσιαστικά έκανε τον Χριστιανισμό επίσημη κρατική θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Υπήρξε σφαγέας των Θεσσαλονικέων, δεινός καταστροφέας των αρχαίων ελληνικών μνημείων και γενικότερα διώκτης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Έως σήμερα είναι διαδεδομένη η άποψη ότι ο Μέγας Θεοδόσιος απαγόρευσε την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, με την αιτιολογία ότι είχαν πάρει πλέον μια καθαρά ωφελιμιστική κατεύθυνση, με επιδείξεις μονομάχων, θεάματα τσίρκων και εκτεταμένο επαγγελματισμό, θεάματα που ήταν ασύμβατα με την νοοτροπία του Χριστιανισμού. Σύμφωνα όμως με έρευνες νεωτέρων βυζαντινολόγων (Howell, Robinson, Κορομηλά Μαριάννα κ.α.) δεν απαγόρευσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά τις θυσίες κατά την διάρκειά τους. Μάλιστα, οι Αγώνες συνεχίστηκαν για περίπου 30 χρόνια ακόμη και ο λόγος που έσβησαν (όχι διεκόπησαν - οι συγκεκριμένοι ιστορικοί ομιλούν για φθορά και σβήσιμο) ήταν η έλλειψη χρημάτων (χορηγών) και κάποιες φυσικές καταστροφές, όπως η πυρκαγιά στον ναό της Ολυμπίας. Ο Θεοδόσιος πέθανε, αφού έπασχε από μια ασθένεια που του προκάλεσε σοβαρό οίδημα, στο Μιλάνο στις 17 Ιανουαρίου 395.

Αστρολογικά: Ο «Μέγας» Θεοδόσιος ήταν Αιγόκερως (11/1/347) με ένα δυναμικό όσο και επεκτατικό τρίγωνο Άρη-Δία στον γενέθλιο χάρτη του (ο Άρης στον Κριό και ο Δίας στον Τοξότη) αλλά όπως φάνηκε στην συνέχεια, εκείνο που «μέτρησε» καθοριστικά ήταν ο Νότιος Δεσμός της Σελήνης στον Σκορπιό (καταβολές μηδενισμού και καταστροφής). Είναι σχεδόν βέβαιο πως διατηρούσε μια πολύπλευρη «ειδική» σχέση με τον Πλούτωνα, αφού όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του, ο διελαύνων Πλούτωνας ήταν στον Κριό σε τετράγωνο με τον Ήλιο του, κάτι ιδιαίτερα ενδεικτικό για την καταλυτική συμβολή του Θεοδόσιου στο «τελείωμα» του αρχαίου κόσμου. Και από αυτήν την άποψη ο τίτλος του «τελευταίου αυτοκράτορα» του ταιριάζει γάντι.

Όσον αφορά τον μελαγχολικό ρόλο του στην καταστροφή και λεηλασία του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και την βίαιη επιβολή του Χριστιανισμού, όλη την «δουλειά» φαίνεται πως την έκαναν ο Πλούτωνας στους Ιχθύες και ο Ουρανός στον Ταύρο, με την υποσημείωση πως το «χαλί» είχε στρωθεί από δύο εξαιρετικά δραστικές συνόδους, οι οποίες όρισαν το γενικότερο πλαίσιο των εξελίξεων της εποχής.

Η μία ήταν εκείνη του Ουρανού με τον Ποσειδώνα στον Λέοντα (το 282 μ.Χ) και η άλλη του Ουρανού με τον Πλούτωνα στον Υδροχόο (το 328). Ο συγκεκριμένος ζωδιακός άξονας είναι αποδεδειγμένα ...φωτιά και λαύρα για τον Δυτικό πολιτισμό (γεωπολιτικά την Δ. Ευρώπη αλλά και τον Ελλαδικό χώρο) και οι δύο «απανωτές» σύνοδοι συνέβαλαν αποφασιστικά στην διάλυση των δομών του και την ανάδειξη της νέας υπερδύναμης του Βυζαντίου.

19 Ιανουαρίου 1947 - Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Χειμάρρα»

3009_ph1

Το «Χειμάρρα» αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη στις 8.30 το πρωί του Σαββάτου 18 του Γενάρη 1947, με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Στις 4.10 π.μ. της 19ης Ιανουαρίου και, ενώ το πλοίο βρισκόταν 1,5 μίλι από το ερημονήσι Καβαλλιάνοι και 14 μίλια από τη Ραφήνα, ακούστηκε ένας ισχυρός κρότος, δημιουργώντας τρόμο στους επιβάτες. Πενήντα πέντε λεπτά αργότερα, στις 5.05, ο πλοίαρχος, Σπύρος Μπιλίνης, έδωσε διαταγή να εγκαταλειφθεί το πλοίο. Στο επιβατικό «Χειμάρρα» επέβαιναν 630 άτομα (544 επιβάτες και 86 μέλη πληρώματος). Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 383 άτομα. Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και 39 πολιτικοί (κομουνιστές) κρατούμενοι, δεμένοι με τις χειροπέδες στα αμπάρια του πλοίου εκ των οποίων οι 29 από αυτούς βρήκαν φριχτό θάνατο. Η βύθιση του «Χειμάρρα» είναι η μεγαλύτερη ελληνική ναυτική τραγωδία του 20ού αιώνα. Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο ελληνικού πλοίου που δεν προκλήθηκε από πολεμικές ενέργειες. Όταν βούλιαξε το «ΧΕΙΜΑΡΑ» είχε ηλικία 42 ετών. Ναυπηγήθηκε το 1905, στη Γερμανία και στη διάρκεια του πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως πλωτό νοσοκομείο. Το καλοκαίρι του 1946 παραχωρήθηκε στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των... «πολεμικών επανορθώσεων»!

Αστρολογικά: Σε αυτήν την ναυτική τραγωδία, απουσιάζουν οι άμεσες ενδείξεις, αν εξαιρέσει κανείς το τετράγωνο του αστρικού Ωροσκόπο με τον Πλούτωνα την ώρα (4:10) που δημιουργήθηκε το ρήγμα. Υπήρχε βέβαια μια σύνοδος Άρη-Ερμή-Ήλιου στον Αιγόκερω και τον 9ο οίκο του ωροσκοπίου της Ελλάδος αλλά η συγκεκριμένη πολυαστρία δεν έκανε όψεις με άλλους πλανήτες ή τις γωνιακές ακμές.

Ο Πλούτωνας πάλι, ήταν «παρών» και στην αναχώρηση του πλοίου από την Θεσσαλονίκη (18/1, στις 8:30), αφού έκανε αντίθεση με τον Ωροσκόπο, όπως επίσης και στο ωροσκόπιο της Νέας Σελήνης (23/12/1946), όπου έκανε αντίθεση με το Μεσουράνημα. Ωστόσο όλα αυτά παραπέμπουν όχι τόσο στην τροπική του θέση στον Λέοντα αλλά περισσότερο στην αστρική του στον Καρκίνο, «συνοδεία» μάλιστα του Κρόνου.

Οι δύο πλανήτες βρίσκονταν (ως αστρικοί πάντα) στον 3ο οίκο του ωροσκοπίου της Ελλάδος, με τον Πλούτωνα να συγκλίνει προς μια αντίθεση με τον γενέθλιο Ποσειδώνα στον Αιγόκερω.

Στο μακάβριο «κόλπο» ήταν ενδεχομένως και η Σεληνιακή έκλειψη που προηγήθηκε (8/12/1946) και είχε όλα τα «αναμενόμενα» στοιχεία: Ο Ποσειδώνας ήταν στην ακμή του 4ου οίκου, σχηματίζοντας ένα «κρυφό» τ-τετράγωνο με τον Άρη, τον Ουρανό και τα Φώτα, ενώ παράλληλα ένα ακόμη κακόβουλο τ-τετράγωνο ανάμεσα στον Πλούτωνα, τον Δία και την Αφροδίτη στον Σκορπιό και την Δήμητρα στον Υδροχόο, έδινε το μέτρο ενός εξαιρετικά δυσάρεστου γεγονότος που αφορούσε πολύ κόσμο.

Και όλα αυτά, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στον διπλό χάρτη που σας παραθέτω, σε συνάρτηση με τον γενέθλιο Ήλιο (14 Υδροχόου) και την γενέθλια Σελήνη (22 Διδύμων) της Ελλάδος.

himarra_sol_ecl

Βέβαια οι συγκεκριμένες ενδείξεις δεν περιγράφουν κατ’ ανάγκη ένα ναυάγιο αλλά αφήνουν την αίσθηση μιας καταστροφής με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο.

Η σημαντική λεπτομέρεια ήταν ο Ωροσκόπος της έκλειψης στις 24 και 39΄ του Καρκίνου, σε αντίθεση δηλαδή με τον γενέθλιο Ποσειδώνα της Ελλάδος και στον άξονα 3ου-9ου (ταξίδια). Και η θέση του διελαύνοντα Άρη την ώρα του ναυαγίου (25 Αιγόκερω), ήταν εκείνη που πυροδότησε το γεγονός και παράλληλα πιστοποίησε τον γενεσιουργό ρόλο της Σεληνιακής έκλειψης.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved