Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 11/1

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα

Παπασταύρου Λίντα
Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 11/1

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

11 Ιανουαρίου 532 - Η Στάση του Νίκα

31

Η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή αυτοκρατορία είχαν αναπτύξει οργανώσεις φιλάθλων, ειδικά για τις αρματοδρομίες. Υπήρχαν τέσσερεις κύριοι σύνδεσμοι, καθορισμένοι ανάλογα με το χρώμα της στολής της αγαπημένης τους ομάδας: οι Βένετοι (Γαλάζιοι), οι Κόκκινοι (Ρούσσοι), οι Πράσινοι και οι Λευκοί, αν και κατά τη Βυζαντινή περίοδο οι μόνες ομάδες που εξακολουθούσαν να διαθέτουν κάποια επιρροή και πολιτική δύναμη ήταν οι Βένετοι και οι Πράσινοι. Ο Ιουστινιανός ήταν υποστηρικτής των Βένετων, τουλάχιστον μέχρι τη Στάση. Κάποτε καταδικάστηκαν σε απαγχονισμό στον ιππόδρομο μέλη Βενετών και Πρασίνων αλλά εξαιτίας κάποιων προβλημάτων της αγχόνης γλίτωσαν δύο. Έτσι οι δήμοι και οι κάτοικοι της Πόλης που ήταν εκεί άρχιζαν να φωνάζουν στον Ιουστινιανό να τους χαρίσει τη ζωή, όμως αυτός τους το αρνήθηκε και αυτή υπήρξε η αφορμή της στάσης. Όμως το 531, ένας «βένετος» και ένας «πράσινος» συνελήφθησαν με την κατηγορία της δολοφονίας και καταδικάστηκαν σε θάνατο διά απαγχονισμού. Ο Ιουστινιανός, δεδηλωμένος οπαδός των Βένετων, μετατρέπει τη θανατική ποινή σε φυλάκιση. Οι «Πράσινοι» και «Βένετοι» αξίωσαν την πλήρη απαλλαγή τους αλλά ο αυτοκράτορας τους αγνόησε. Τότε, στις 11 Ιανουαρίου του 532 ξεσηκώθηκαν, άρχισαν να πυρπολούν κτίρια, να πολιορκούν το παλάτι και να προξενούν ζημιές ακόμη και στην Αγία Σοφία. Η ιαχή «Νίκα» ήταν το σύνθημα που φώναζαν στον Ιππόδρομο για να εμψυχώσουν τους αρματοδρόμους. Το πλήθος των εξεγερμένων άρχισε να μεγαλώνει, καθώς ο λαός δυσφορούσε και για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του αυτοκράτορα, τη βαριά φορολογία και την κρατική αυθαιρεσία και απαιτούσε την παραίτηση του Ιωάννη Καππαδόκη (Υπουργού Οικονομικών της εποχής) και του διάσημου νομομαθούς Τριβωνιανού. Την κατάσταση προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους οι συγκλητικοί και οι ευγενείς που έβλεπαν τα δικαιώματά τους να ψαλλιδίζονται από τις μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στον Ιππόδρομο και ανέβασαν στο θρόνο τον Υπάτιο, ανιψιό του πρώην αυτοκράτορα Αναστάσιου. Ο Ιουστινιανός αδυνατούσε να ελέγξει την κατάσταση, αφού μόλις είχε αναλάβει την εξουσία και είχε ήδη αρκετά προβλήματα με τους Πέρσες στα ανατολικά της αυτοκρατορίας και θέλησε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη αλλά η σύζυγός του, η Θεοδώρα, γρήγορα τον μετέπεισε και οι στρατηγοί Βελισάριος και Μούνδος ανέλαβαν δράση. Εγκλώβισαν τους επαναστάτες στον Ιππόδρομο και τους κατέσφαξαν. Η καταστολή της «Στάσης του Νίκα» άφησε πίσω της 30.000 νεκρούς.

Αστρολογικά: Ο Ιουστινιανός ήταν Ταύρος και ανέβηκε επίσημα στον θρόνο όταν ο Ουρανός βρέθηκε απέναντι από την γενέθλια θέση του στον Αιγόκερω. Κι αυτό το επισημαίνω επειδή όπως φαίνεται ο πλανήτης ήταν στενά συνδεδεμένος με την ζωή και το έργο του αυτοκράτορα, όπως και με την Στάση του Νίκα.

Το σκηνικό μιας λαϊκής εξέγερσης είχε στηθεί στην Σεληνιακή έκλειψη της 10ης Δεκεμβρίου του 531, με τον Ωροσκόπο στο Σκορπιό να κάνει σύνοδο με την Δήμητρα και τετράγωνο με τον Ουρανό στον Λέοντα. Η συγκεκριμένη όψη είχε ιδιαίτερη βαρύτητα για τον Ιουστινιανό, αφού εκείνη την περίοδο υπήρχε και στο δικό του secondary (η προοδευμένη Δήμητρα στον Κριό σε τετράγωνο με τον γενέθλιο Ουρανό).

Στον χάρτη της ημέρας ξεχωρίζει επίσης το τετράγωνο ανάμεσα στον Άρη (στο Ζυγό) και τον Δία (στον Καρκίνο), μια όψη που επίσης υπήρχε στον γενέθλιο χάρτη του Ιουστινιανού (ο Άρης στην Παρθένο και ο Δίας στους Διδύμους) και πρακτικά με την υπερβολή που την διακρίνει, οδήγησε στην σφαγή του Ιπποδρομίου.

11 Ιανουαρίου 1801 - Το τέλος της κυρά Φροσύνης

532_FROSYNI

Η Φροσύνη φημιζόταν για την ομορφιά της αλλά και τη μόρφωσή της. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του συζύγου της στη Βενετία, άρχισε ν' αναζητά ερωτικούς συντρόφους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο γιος του Αλή Πασά, Μουχτάρ, ο οποίος της πρόσφερε το δακτυλίδι του, που του είχε κάνει δώρο η σύζυγός του. Κάποια στιγμή όμως ο Μουχτάρ στάλθηκε από τον πατέρα του στην Αδριανούπολη για να αντιμετωπίσει κάποιον αποστάτη και η Φροσύνη λόγω οικονομικών δυσκολιών πούλησε το δακτυλίδι σε κάποιον χρυσοχόο των Ιωαννίνων. Εκείνος όμως προσπάθησε να το πωλήσει στη σύζυγο του Μουχτάρ κι έτσι αποκαλύφθηκε η ερωτική ιστορία που σύμφωνα με τα οθωμανικά τότε έθιμα συνιστούσε μοιχεία με θανατική ποινή. Η σύζυγος του Μουχτάρ αποκάλυψε το γεγονός στον πεθερό της, Αλή Πασά, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία της Φροσύνης. Ο Αλή Πασάς πήγε νύχτα συνοδευόμενος στο σπίτι της Φροσύνης και διέταξε τη φυλάκισή της. Την ίδια νύχτα συνελήφθησαν και άλλες 16 γυναίκες των Ιωαννίνων για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία για παρόμοια συμπεριφορά. Και για τις δεκαεπτά γυναίκες αποφασίσθηκε ο θάνατος με πνιγμό στη λίμνη των Ιωαννίνων, ταυτόχρονη σφράγιση των σπιτιών τους και δήμευση των περιουσιών τους. Μάλιστα τα δύο μικρά παιδιά της Φροσύνης εγκαταλείφθηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο χωρίς να τολμά κανείς να τα πάρει σπίτι του, από φόβο προς τον Αλή. Η απόφαση αυτή του Αλή Πασά εκτελέστηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1801, παρόλο που μία μέρα πριν την εκτέλεση, ο θείος της Φροσύνης, Μητροπολίτης Γαβριήλ, προσπάθησε με πλούσια δώρα να ζητήσει τη συγχώρεσή της, αλλά ο Αλή το μόνο που δέχθηκε ήταν να επιτρέψει την προστασία των παιδιών της Φροσύνης από τον ίδιο τον Μητροπολίτη, προκειμένου να τύχουν ηθικής ανατροφής.

Αστρολογικά: Ίσως δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια τόσο παραστατική ουράνια απεικόνιση του ερωτικού δράματος με το τόσο άγριο φινάλε. Στον χάρτη της ημέρας (23/1 με το νέο ημερολόγιο), η αντίθεση του Άρη στον Ταύρο με τον Ποσειδώνα στον Σκορπιό, μια όψη που συνδέεται άμεσα με πνιγμούς, πλαισιώθηκε από την Σελήνη και την Δήμητρα (σε σύνοδο με τον Άρη), τον Κρόνο στον Λέοντα και την αστρική Αφροδίτη στον Υδροχόο, δημιουργώντας έτσι έναν «σταυρό» στα σταθερά ζώδια, με το θηλυκό στοιχείο να τελεί υπό ανηλεή πλανητικό διωγμό.

11 Ιανουαρίου 1944 - Ο «συμμαχικός» βομβαρδισμός του Πειραιά

bombar2

Πρόκειται ίσως για τον πιο παρανοϊκό βομβαρδισμό στα χρονικά της Κατοχής. Το μεσημέρι της Τρίτης, 11 Ιανουαρίου του 1944 τα Βρετανικά και Αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το λιμάνι του Πειραιά και τις γύρω περιοχές με σκοπό «την εκδίωξη των Γερμανών και την καταστροφή εχθρικών στόχων». Παρά ταύτα, κατά τον βομβαρδισμό δεν επλήγησαν δημόσια κτίρια ή εγκαταστάσεις των Γερμανών αλλά εργατικές συνοικίες και εκκλησίες -καταστράφηκε ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς και η Αγία Τριάδα. Για τρεις ώρες συνεχόμενα, από τις 12 το μεσημέρι και την ώρα που ο κόσμος βρισκόταν στους δρόμους τα «συμμαχικά» αεροπλάνα, έκαναν στάχτη την πόλη. Τα θύματα ήταν γύρω στις 5.500 μεταξύ των οποίων μόνο 8 Γερμανοί στρατιώτες. Ανάμεσα τους 85 μαθήτριες μαζί με τις 15 δασκάλες τους της Δημοτικής Οικοκυρικής και Επαγγελματικής Σχολής Πειραιά, που καταπλακώθηκαν στο καταφύγιο του κτιρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας. Ακόμη 200 μαθήτριες που πέθαναν από ασφυξία στη Γαλλική Σχολή και 70 άτομα στο εστιατόριο του Βίρβου. Σύμφωνα με κάποιες απόψεις οι Σύμμαχοι προκάλεσαν θύματα για να σπείρουν τον πανικό και την ανασφάλεια και να δημιουργήσουν τέτοιες καταστροφές, ώστε να εξεγερθούν οι πολίτες κατά των Γερμανών.

Αστρολογικά: Ο «ασύμμετρος» βομβαρδισμός της πόλης έγινε με μια χαρακτηριστική στενή σύνοδο Άρη-Ουρανού στους Διδύμους, με την προσθήκη μάλιστα της αστρικής Δήμητρας, η οποία «κούμπωσε» πάνω στον τροπικό Άρη.


peiraias_bombing

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η επίθεση της RAF ξεκίνησε περίπου στις δώδεκα το μεσημέρι (ώρα πολέμου CET) με την τριπλή σύνοδο να πέφτει στον 1ο οίκο και το δίδυμο Άρη-Ουρανού στην αστρική του εκδοχή, ακριβώς πάνω στον Ωροσκόπο στον Ταύρο.

Οι δύο πλανήτες σχημάτιζαν επιπλέον ένα τρίγωνο με τον Ποσειδώνα αλλά όλα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν σε σχέση με τον «γενέθλιο» χάρτη του Δήμου Πειραιά.

Ο Δήμος ιδρύθηκε το 1835 (4 Ιανουαρίου με το νέο ημερολόγιο), είναι δηλαδή Αιγόκερως, με Σελήνη στους Ιχθύες, Αφροδίτη στον Τοξότη, Άρη στον Καρκίνο (ανάδρομο) και μια πλεονεκτική ως προς την ανάπτυξη και το famous της πόλης αντίθεση Δήμητρας-Δία. Η «σκοτεινή» πλευρά του χάρτη, που μπορεί να συνδέεται με την υποβάθμιση, την εγκληματικότητα αλλά και σημαντικές καταστροφές, κρύβεται στο τ-τετράγωνο ανάμεσα στον Ήλιο, τον Άρη (στον Καρκίνο) και τον Πλούτωνα (στον Κριό).

Και με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως το συγκεκριμένο τ-τετράγωνο ήταν εκείνο που «έδωσε» την καταστροφή του 1944, αφού στο Ηλιακό τόξο είχε «κλειδώσει» πάνω στον γενέθλιο Ποσειδώνα του Πειραιά στις 0 και 37΄ του Υδροχόου. Εδώ ίσως ανιχνεύεται το «λάθος» των συμμάχων και η όλως διόλου άστοχη επιχείρηση τους, την οποία πλήρωσε με αίμα ο Ελληνικός πληθυσμός της πόλης.

Επιπλέον η προοδευμένη Αφροδίτη ήταν σε ακριβέστατη σύνοδο με τον γενέθλιο Πλούτωνα, δίνοντας το μέτρο ενός γενικού πένθους.

Το πολύ ενδιαφέρον ωστόσο και άμεσα ...κατατοπιστικό προκύπτει από το αστρικό Ηλιακό τόξο, όπου το τ-τετράγωνο των τριών πλανητών «πέφτει» επάνω στον εαυτό του (ο προοδευμένος Ήλιος στον γενέθλιο Πλούτωνα και ο προοδευμένος Πλούτωνας στον γενέθλιο Άρη)

peiraias_sol_arc_1944

Στον εσωτερικό κύκλο είναι ο γενέθλιος χάρτης του Πειραιά και στον εξωτερικό οι προοδευμένες θέσεις στο αστρικό Ηλιακό τόξο.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved