Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 4/1

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα
Παπασταύρου Λίντα
Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 4/1

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

4 Ιανουαρίου 1943 - Εκτελείται στην Καισαριανή ο ήρωας Γεώργιος Ιβάνωφ

418px-Statue_of_Szajnowicz_Iwanow

Ο Γεώργιος Σαΐνοβιτς Ιβάνωφ (Jerzy Szajnowicz Iwanow) γεννήθηκε στην Βαρσοβία στις 14 Δεκεμβρίου 1911. Μετά τον θάνατο του Ρώσου πατέρα του, η Πολωνή μητέρα του παντρεύτηκε τον Έλληνα Γιάννη Λαμπριανίδη και μετακόμισαν στη Θεσσαλονίκη. Το 1926, ο Ιβάνωφ γράφτηκε στον Ηρακλή και αγωνίστηκε στην ποδοσφαιρική του ομάδα. Ταυτόχρονα, ασχολήθηκε με την κολύμβηση και το πόλο του Ηρακλή. Τελικά, τον κέρδισε η κολύμβηση και συμμετείχε σε όλους τους αγώνες της εποχής του. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή και, μετά από εκπαίδευση, επέστρεψε στην Ελλάδα συμμετέχοντας στον αντιστασιακό αγώνα. Στην Αθήνα δημιούργησε μια πλαστή ταυτότητα με το όνομα Νικόλαος Tσένογλου. Η κωδική του ονομασία ήταν Άθως. Κατόρθωσε να μεταφέρει έναν πομπό ραδιοφώνου μυστικά στο σπίτι όπου τον φιλοξενούσαν και ξεκίνησε τη συλλογή σημαντικών πληροφοριών που σχετίζονται με την παρουσία του γερμανικού στρατού στην Αθήνα. Τον Νοέμβριο του 1941 συνάντησε έναν παλιό παιδικό του φίλο που λεγόταν Γιάννης Πάντος. Το ίδιο βράδυ Γκεστάπο μπήκε στο σπίτι του και κατέσχεσε ραδιοπομπό του. Ο Ιβάνωφ υποψιάστηκε το φίλο του ως προδότη και κανόνισε μια νέα συνάντηση μαζί του για να το επιβεβαιώσει. Ωστόσο, αυτή η συνάντηση κατέληξε να είναι μια παγίδα γιατί στις 18 Δεκεμβρίου η Γκεστάπο τον συνέλαβε και τον έβαλε στη φυλακή. Μια μέρα που επρόκειτο να μεταφερθεί ένας συγκρατούμενός του που κοιμόταν, ο Ιβάνωφ βρήκε την ευκαιρία και πήρε την ταυτότητά του. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του με το αυτοκίνητο ο Ιβάνωφ κατάφερε να εξολοθρεύσει τους φρουρούς που τον συνόδευαν, πήδηξε έξω και χάθηκε στα δρομάκια της Αθήνας. Τελικά, ο Ιβάνωφ συνελήφθη από τους Ιταλούς καραμπινιέρους στην Αθήνα. Λέγεται ότι η θέση του αποκαλύφθηκε από έναν Έλληνα αξιωματικό που οι Ιταλοί του είχαν υποσχεθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε αντάλλαγμα. Η δίκη του ήταν μια παρωδία (όπως σχεδόν όλες που διεξάγονται από το γερμανικό δικαστήριο) και καταδικάστηκε σε εκτέλεση. Καθώς τον συνόδευαν στην Καισαριανή, έκανε την τελευταία του κίνηση και εξόντωσε δύο από τους φρουρούς του, αλλά το να διαφύγει ήταν πολύ δύσκολο και μια σφαίρα τον τραυμάτισε στην πλάτη και έπεσε κάτω. Σχεδόν νεκρό τον έβαλαν στη γραμμή μαζί με τα άλλα μέλη της αντίστασης και πριν ξεκινήσει η εκτέλεση φώναξε «Ζήτω η Ελλάδα Ζήτω η Πολωνία». Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Βασίλισσα Ελισάβετ έκανε δωρεά στη μητέρα του Ιβάνωφ 1000 λίρες ενώ το γνωστό γήπεδο μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη, το Ιβανώφειο, πήρε το όνομά του προς τιμή του.

Αστρολογικά: Τοξότης, με την Σελήνη στο Ζυγό και προορισμένος να διακριθεί (ο αστρικός Ήλιος σε σύνοδο με τον τροπικό Δία), είχε παράλληλα έναν πολύ ιδιαίτερο Άρη στον Ταύρο, που τον ώθησε τόσο στα σπορ, όσο και στην αντιστασιακή του δράση.

Συγκεκριμένα, ο Άρης ήταν ανάδρομος σχηματίζοντας πολλές όψεις «υψηλού ρίσκου»: Τρίγωνο με τον Ουρανό και εξάγωνο με τον Ποσειδώνα (πρακτικά πρόκειται για μια «διευκολυνόμενη αντίθεση» με τον Άρη να είναι η ενεργειακή διέξοδος των δύο αργών πλανητών), ενώ ως αστρικός έκανε ένα τ-τετράγωνο με την Δήμητρα στον Λέοντα και την Αφροδίτη στον Σκορπιό. Γεννημένος για τα δύσκολα, τελικά το πλήρωσε με την ζωή του, μένοντας ωστόσο αθάνατος στην μνήμη των Πολωνών, των Ελλήνων και ιδιαίτερα των φιλάθλων και της ομάδας του Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με την εκτέλεση του, την μερίδα του Λέοντος την είχε ο γενέθλιος Πλούτωνας, αφού επάνω του ήταν τόσο ο διελαύνων Δίας, όσο και ο προοδευμένος Άρης (στο Ηλιακό τόξο). Αξιοσημείωτη ήταν και η θέση του προοδευμένου Άρη στο secondary (είχε επιστρέψει, σε ορθή πορεία πλέον, στην γενέθλια θέση του)

4 Ιανουαρίου 1981 - Συλλαμβάνεται και ομολογεί ο «Αντεροβγάλτης» του 20ου αιώνα

938054-yorkshire-ripper-peter-sutcliffe

Από το 1975 έως 1981 ένας οδηγός που ονομαζόταν Peter William Sutcliffe είχε απλώσει το φόβο πάνω από τη Βόρεια Αγγλία και έγινε γνωστός ως ο Αντεροβγάλτης του Yorkshire. Έχει διαπράξει 13 άγριους φόνους στέλνοντας χλευαστικά γράμματα στην αστυνομία, ενώ τον κυνηγούσε και τα θύματα του ήταν ως επί το πλείστον πόρνες, ορισμένες ευάλωτες φτωχές κοπέλες, αλλά και συνηθισμένα εργαζόμενα κορίτσια που γυρνούσαν από τη δουλειά τους αργά το βράδυ. Η μέθοδός του ήταν να τις χτυπά με σφυρί στο κεφάλι, να τις μεταφέρει σε απόμερα σκοτεινά μέρη όπου τις βίαζε και μετά τις λήστευε και τις ακρωτηρίαζε ενώ τις χάραζε με μαχαίρι και τις δάγκωνε. Στις 2 Ιανουαρίου του 1981 ο Sutcliffe συνελήφθη ενώ ήταν με την 24χρονη πόρνη Reivers Olivia στο Melbourne Avenue του Σέφιλντ, στο Νότιο Γιορκσάιρ γιατί, μετά από έλεγχο, η αστυνομία ανακάλυψε ότι το αυτοκίνητο ήταν εφοδιασμένο με ψεύτικες πινακίδες και έτσι οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Dewsbury του Δυτικού Yorkshire. Στο Dewsbury ανακρίθηκε και για την υπόθεση του Αντεροβγάλτη καθώς συνδύαζε αρκετά από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Μετά από δύο ημέρες ανάκρισης, το απόγευμα της 4ης Ιανουαρίου 1981 ο Sutcliffe ξαφνικά ομολόγησε ότι ήταν ο Αντεροβγάλτης.

Αστρολογικά: Ο William Peter Sutcliffe έδρασε κατά την διάρκεια της περιόδου που ο Ουρανός ήταν στον Σκορπιό, ενώ ο πρώτη επίθεση που του αποδίδεται έγινε το 1975 καθώς στο Ηλιακό τόξο η προοδευμένη Αφροδίτη ήταν πάνω στον γενέθλιο Πλούτωνα στον Λέοντα και ο προοδευμένος Άρης σε τετράγωνο με τον γενέθλιο Ουρανό. Αυτή η τελευταία όψη φαίνεται πως ήταν καταλυτική, αφού υπάρχει ως «κρυφή» και στον γενέθλιο χάρτη του (ο τροπικός Άρης σε τετράγωνο με τον αστρικό Ουρανό). Κι αυτό γιατί ο Ουρανός εμπλέκεται άμεσα σε περιπτώσεις όπου μια ψυχική διαταραχή εξωτερικεύεται παρακάμπτοντας κάθε ηθικό «φρένο».

Δίδυμος και γεννημένος μεταξύ μιας Ηλιακής και μιας Σεληνιακής έκλειψης, ο Sutcliffe είχε επιπλέον μια σύνοδο του Ερμή με τον Ουρανό αλλά οι «θεόπνευστες» κατά τον ίδιο πράξεις του υπαγορεύθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον Άρη και τον Πλούτωνα στον Λέοντα. Έχοντας ένα προφανές συναισθηματικό έλλειμμα (η Σελήνη στον Καρκίνο, σε σύνοδο με τον Κρόνο), «έπρεπε» επιπλέον να βιώσει τις απόλυτες διαστάσεις των «κρυφών» συνόδων της Σελήνης με τον αστρικό Πλούτωνα και του Κρόνου με τον αστρικό Άρη. Και με δεδομένο το ότι η Σελήνη υποδηλώνει την εικόνα που έχει ένας άνδρας για τις γυναίκες, έφτασε εκεί που έφτασε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος.

4 Ιανουαρίου 1960-Γεννήθηκε ο Michael Stipe των R.E.M

qa-michael-stipe

Στιχουργός, εικαστικός καλλιτέχνης και βασικός τραγουδιστής των REM, γεννήθηκε στις 00:26 στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Μπήκε στον κόσμο της μουσικής επηρεασμένος από την επίσης Αιγοκερίνα Πάττι Σμιθ και το άλμπουμ της «Horses».

Το ποιοτικό προφίλ του είναι αποτέλεσμα της τριπλής συνόδου Ήλιου-Δήμητρας-Κρόνου στον Αιγόκερω, ενώ μια πρώτη ...γεύση της καλλιτεχνικής του κλίσης παίρνουμε από τη Σελήνη στους Ιχθύες, σε τετράγωνο με τον Άρη, τον Ερμή και το Δία στον Τοξότη.

Μάλιστα, ο «ροκάς» Άρης με το Δία κάνουν και σύνοδο με τον αστρικό Ήλιο και την αστρική Δήμητρα, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερα «φορτωμένο» ενεργειακό κόμβο που δίνει στους πλανήτες του 4ου και του 3ου οίκου μια όλως διόλου διαφορετική διάσταση.

Για παράδειγμα τα παιδικά χρόνια του Stipe χαρακτηρίστηκαν από διαρκείς μετακινήσεις (ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός). Και η αντίθεση του Άρη και του Δία με το αστρικό Μεσουράνημα είναι αρκετά περιγραφική μιας τέτοιας κατάστασης, που όπως κι αν το «τραβήξουμε» ερμηνευτικά, δεν καλύπτεται από έναν Κρόνο στον 4ο οίκο, ο οποίος όμως εκφράζει άψογα την επαγγελματική ιδιότητα του πατέρα του.

Ανάλογα συμπεριφέρθηκε και η αστρική Σελήνη, αφού με δεδομένη την σεξουαλική προτίμηση του και στα δύο φύλα, το τ-τετράγωνο που σχηματίζει με την Αφροδίτη στον 2ο οίκο και τον Πλούτωνα στον 11ο, δείχνει να είναι ένα από τα βασικά «κλειδιά» της επιλογής του.

Όσον αφορά τον Ποσειδώνα, αν και δεν βρίσκεται σε κάποιον γωνιακό οίκο, η συμμετοχή του είναι καταλυτική, αφού σχηματίζει ως αστρικός τετράγωνα με τον Ήλιο και τη Δήμητρα, βάζοντας έτσι την σφραγίδα του στην καριέρα του Stipe. Η επίσης «κρυφή» σύνοδος του με την αστρική Αφροδίτη συνδέεται τόσο με καλλιτεχνικές αρετές, όσο και με μια ασαφή σεξουαλικότητα ή σε ένα άλλο επίπεδο με ρομαντικές εξιδανικευμένες σχέσεις, που συχνά διαψεύδονται.

Η τονισμένη Δήμητρα συνέβαλε και στην πολιτική δράση του Michael Stipe, αν και προσωπικά θα ήμουν πιο… ευχαριστημένος αν ο Ουρανός του βρισκόταν σε γωνιακό οίκο. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για περιβαλλοντικά θέματα εντοπίζεται στον Βόρειο Δεσμό της Σελήνης στην Παρθένο αλλά πιθανότατα και στην αντίθεση της Έριδας με τον Ωροσκόπο του, αφού η μακρινή νεοφερμένη του ηλιακού μας συστήματος δείχνει να έχει μια ουσιαστική «αρμοδιότητα» σε θέματα Παρθένου.

stipe_michael

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved