Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 15/12

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα
Παπασταύρου Λίντα
Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 15/12

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

























15 Δεκεμβρίου 1944-Η εξαφάνιση του Γκλεν Μίλερ

Glen_miller

Ο Alton Glenn Miller ήταν ένας Αμερικανός μουσικός της τζαζ (τρομπόνι), ενορχηστρωτής, συνθέτης και αρχηγός της μπάντας την εποχή του swing. Ήταν ένας από τους καλύτερους σε πωλήσεις καλλιτέχνες την περίοδο 1939 – 1943 με αξιοσημείωτες ηχογραφήσεις όπως οι: "In the Mood", "Moonlight Serenade", "Pennsylvania 6-5000", "Chattanooga Choo Choo", "A String of Pearls", "At Last", "(I' ve Got a Gal In) Kalamazoo", "American Patrol", "Tuxedo Junction", and "Little Brown Jug". Το 1942, στο απόγειο της πολιτικής καριέρας του, ο Μίλερ αποφάσισε να συμμετάσχει στον πόλεμο. Στα 38 του χρόνια ήταν αρκετά μεγάλος για να καταταγεί και αποφάσισε να πάει εθελοντής στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά του είπαν ότι δεν χρειάζονται τις υπηρεσίες του. Στη συνέχεια, έστειλε επιστολή στον Ταξίαρχο του Στρατού, Charles Young και τον έπεισε να τον δεχτούννα είμαι υπεύθυνος μιας μοντέρνας μπάντας του Στρατού»). Αφού έγινε αποδεκτός από το στρατό, ο Μίλλερ έπαιξε την τελευταία συναυλία του ως πολίτης στο Passaic του New Jersey, στις 27 Σεπτεμβρίου 1942.
Μετά ο Glenn Miller μεταφέρθηκε στην Πολεμική Αεροπορία. Στις 15 Δεκεμβρίου 1944 ο Miller ήταν να πετάξει από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Παρίσι για να παίξει για τους εκεί στρατιώτες. Το αεροπλάνο του (ένα μονοκινητήριο UC-64 Norseman, USAAF σειράς 44-70285) αναχώρησε από την RAF Twinwood Farm του Clapham στο Bedfordshire και εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης πάνω από τη Μάγχη. Κανένα ίχνος του πληρώματος του αεροσκάφους ή των επιβατών δεν βρέθηκε ποτέ. Ο Miller καταγράφηκε ως ότι «έπεσε στο καθήκον». Υπάρχουν τρεις κύριες θεωρίες για το τι συνέβη στο αεροπλάνο του Μίλερ με ποιο κύρια αυτή που υποστηρίζει ότι ενδέχεται να χτυπήθηκε από βόμβες της Βασιλική Πολεμική Αεροπορία μετά από μια αποτυχημένη επιδρομή στο Siegen, Γερμανία.

Αστρολογικά: Η καλλιτεχνική ιδιότητα του διαπρεπούς μουσικού σε συνδυασμό με τον τρόπο που χάθηκε παραπέμπει ευθέως σε ένα σχήμα Άρη-Ουρανού-Ποσειδώνα, το οποίο όντως υπάρχει στον γενέθλιο χάρτη του σε μορφή τ-τετραγώνου, με την προσθήκη μάλιστα του Δία (σε σύνοδο με τον Άρη στον Κριό). Ουσιαστικά αυτός ο σχηματισμός ήταν ...όλη του η ζωή, αφού ως αστρικός συντονίστηκε απόλυτα πάνω στον Ήλιο του Μίλερ στην 10η μοίρα των Ιχθύων (σε ιδιομοιρία με τον αστρικό Άρη και ακριβέστατο τετράγωνο με τον αστρικό Ποσειδώνα).

Και την ημέρα της εξαφάνισης του εντελώς «συμπτωματικά» οι τρεις πλανήτες ήταν και πάλι πρωταγωνιστές (ο Άρης στον Τοξότη, ο Ουρανός στους Διδύμους και ο αστρικός Ποσειδώνας στην Παρθένο) δίνοντας το μέτρο ενός αεροπορικού δυστυχήματος κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ή ακόμη και εξ αιτίας ενός θανάσιμου λάθους. Και από αυτήν την άποψη η εκδοχή που θέλει τον Μίλλερ να βομβαρδίστηκε ουσιαστικά από το φίλιο σμήνος που υπερίπτατο και άδειασε τις βόμβες του είναι εξαιρετικά βάσιμη.

Αστρολογικά, το άκρως εντυπωσιακό σε αυτήν την τραγωδία ήταν η θέση του Ουρανού στην 10η μοίρα των Διδύμων, σε απόλυτη επαφή δηλαδή, με τον γενέθλιο Ήλιο και τον γενέθλιο αστρικό Άρη (τετράγωνα) του Μίλερ και ακριβώς επάνω στον γενέθλιο αστρικό Ποσειδώνα!

15 Δεκεμβρίου 1979 - Η έμπνευση του Trivial Pursuit

Trivialpursuit

Το Trivial Pursuit είναι ένα από τα πιο γνωστά επιτραπέζια παιχνίδια στο οποίο η πρόοδος εξαρτάται από την ικανότητα ενός παίκτη να απαντήσει σε ερωτήσεις γενικών γνώσεων. Δημιουργήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά από τον Chris Haney, ένα διευθυντή φωτογραφίας της Montreal's The Gazette και του Scott Abbott, ενός αθλητικού συντάκτη για τον καναδικό Τύπο. Ψάχνοντας να βρουν κομμάτια από το Scrabble που τους έλειπαν και δεν τα έβρισκαν, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους παιχνίδι. Με τη βοήθεια των John Haney και Ed Werner, ολοκλήρωσαν την ανάπτυξη του παιχνιδιού, το οποίο κυκλοφόρησε το 1982. Στη Βόρεια Αμερική, η δημοτικότητα του παιχνιδιού κορυφώθηκε το 1984, έτος κατά το οποίο πωλήθηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια παιχνίδια. Τα δικαιώματα για το παιχνίδι είχαν αρχικά Selchow & Righter το 1982 και στη συνέχεια η Parker Brothers (τώρα μέρος της Hasbro) το 1988, αφού αρχικά το αρνήθηκε ο Όμιλος Virgin. Το 2008, η Hasbro αγόρασε τα δικαιώματα στο σύνολό τους για τις ΗΠΑ έναντι 80 εκατομμύριων δολαρίων. Από το 2004, σχεδόν 88 εκατομμύρια παιχνίδια είχαν πωληθεί σε 26 χώρες και 17 γλώσσες. Η ηλεκτρονική έκδοση του Trivial Pursuit ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2003. Δεκάδες σετ ερωτήσεων έχουν κυκλοφορήσει για το παιχνίδι και οι κάρτες είναι οργανωμένες σε θέματα. Ορισμένα σετ έχουν σχεδιαστεί για τους μικρότερους σε ηλικία παίκτες και άλλες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή για ταινίες όπως το Star Wars, Saturday Night Live, και Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών.

Αστρολογικά: Ήλιος και Ερμής στον Τοξότη, ίσον ...παίζω και μαθαίνω! Ο Τοξότης συνδέεται άμεσα με το παιχνίδι, ιδιαίτερα αν το ζητούμενο είναι ένας ...αχταρμάς γνώσεων ή πληροφοριών. Στον χάρτη της ημέρας ωστόσο διαφαίνεται και μια Κρόνια -δηλαδή εκπαιδευτική- διάσταση από το κρυφό τετράγωνο του Ερμή με τον αστρικό Κρόνο στην Παρθένο. Και αυτή η «όψη κανόνων» που ταιριάζει απόλυτα σε ένα παζλ ή το σκραμπλ ήταν η βάση της επινόησης του Trivial Pursuit. Από εκεί και ύστερα, όταν η παιχνιδιάρικη φύση του ζωδίου συνδυάζεται με μια Σελήνη στον Σκορπιό, η οικονομική αξία μιας έμπνευσης μπορεί να γιγαντωθεί, με αναπόφευκτη συνέπεια την εμφάνιση πολλών «αρπακτικών» ή συνδιεκδικητών της αρχικής ιδέας. Η ιστορία του Trivial Pursuit βρίθει αγωγών και σεναρίων υποκλοπής, χωρίς ωστόσο να δικαιωθεί κανείς από τα δικαστήρια. Η αλήθεια βέβαια είναι πως η σύνοδος του Ήλιου με τον Ποσειδώνα υποδεικνύει τόσο μια έμπνευση, όσο και μια έντεχνη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, σε κάθε περίπτωση όμως στις 15/12/79 το timing ήταν απόλυτα προσαρμοσμένο σε μια θετική προοπτική ανάπτυξης και εμπορικής αξιοποίησης (σύνοδος Άρη-Δία στην Παρθένο σε αντίθεση με την αστρική Δήμητρα).

15 Δεκεμβρίου 1939 - Η πρεμιέρα του «Όσα παίρνει ο άνεμος»

Gonewiththewind1

Το «Όσα παίρνει ο άνεμος» έκανε πρεμιέρα στις 15 Δεκεμβρίου στην Ατλάντα και στις 17/1/1940 σε όλους τους υπόλοιπους κινηματογράφους των ΗΠΑ. Είναι μια αμερικανική ιστορική επική ταινία που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ το οποίο κέρδισε το Πούλιτζερ, το 1936. Η παραγωγή έγινε από τον David O. Selznick, η σκηνοθεσία του Victor Fleming και το σενάριο του Sidney Howard. Διαδραματίζεται στον αμερικάνικο νότο του 19ου αιώνα και αφηγείται μια ιστορία του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου και την εποχή της Ανασυγκρότησης από την οπτική των Νοτίων. Στην ταινία πρωταγωνίστησαν οι: Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland, Hattie McDaniel, κα. Η ταινία έχει κερδίσει συνολικά 10 βραβεία Όσκαρ, ένα ρεκόρ που κράτησε για 20 χρόνια (τα ξεπέρασε ο Ben-Hur, το 1960). Σύμφωνα με το American Film Institute είναι στην τέταρτη θέση ανάμεσα στις 100 καλύτερες αμερικάνικες ταινίες όλων των εποχών στη λίστα του 1998, ενώ το 1989 επιλέχθηκε να διατηρηθεί από το Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου. Η ταινία ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια αμερικανική ταινία με ήχο που έγινε μέχρι εκείνη τη στιγμή (3 ώρες 44 λεπτά, συν 15 λεπτά διάλειμμα) και ήταν μεταξύ των πρώτων από τις σημαντικότερες ταινίες που γυρίστηκαν με χρώμα (Technicolor), κερδίζοντας το Α’ βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη φωτογραφία στην κατηγορία για έγχρωμες ταινίες. Έγινε η υψηλότερη ταινία σε εισπράξεις, κρατώντας τη θέση μέχρι το 1966. Μέχρι σήμερα, τα μόνα σωζόμενα μέλη του καστ είναι η Olivia de Havilland, η Ann Rutherford, η Alicia Rhett, και η Mary Anderson.

Αστρολογικά: Γενικά ο Δίας στους Ιχθύες έχει την τάση να «δίνει» καλλιτεχνικά προϊόντα μεγάλης αξίας αλλά όταν σχηματίζει επιπλέον ένα τ-τετράγωνο με τον Ήλιο και τον Ποσειδώνα, το ...καλό παραγίνεται!

Βέβαια η επιτυχία της ταινίας χρωστάει πολλά και στην αστρολογική συμβατότητα του Υδροχόου Κλαρκ Γκέημπλ και της Σκορπίνας μεν αλλά με την Σελήνη της στον Υδροχόο, Βίβιαν Λη

Όσον αφορά το θέμα της ταινίας φαίνεται να ταιριάζει γάντι με έναν «ζωηρό» πλανητικό σχηματισμό, που υπήρχε την ημέρα της πρεμιέρας στην αστρική του όμως εκδοχή. Γιατί μια ιστορία με θυελλώδεις έρωτες εν μέσω του πολέμου παραπέμπει απ’ ευθείας στην διευκολυνόμενη αντίθεση του Άρη στον Υδροχόο, της Δήμητρας στον Λέοντα και της «εξόδου» του Ουρανού στον Κριό. Όσα παίρνει ο άνεμος, ...κυριολεκτικά!





©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved