Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 6/12

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα

Παπασταύρου Λίντα
Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 6/12

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

6 Δεκεμβρίου 1768 - Η έκδοση της εγκυκλοπαίδειας Britannica

448px-EB1_titlepage

Η Britannica είναι η παλαιότερη αγγλόφωνη εγκυκλοπαίδεια σε έντυπη μορφή. Ήταν η πρώτη που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1768 και 1771 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και αποτελούταν από τρεις τόμους. Η εγκυκλοπαίδεια αυξήθηκε στο μέγεθος και από την τέταρτη χρονιά (1801-1809) είχε επεκταθεί στη γνωστή σε όλους 20τομη.
Την πρώτη εποχή (πρώτη με έκτη έκδοση 1768-1826), η Britannica διαχειριζόταν και δημοσιευόταν από τους ιδρυτές της, Colin Macfarquhar και Andrew Bell, από τον Archibald Constable και από άλλους. Η Britannica εκδόθηκε για πρώτη φορά ως λεξικό των Τεχνών και των Επιστημών. Εν μέρει, αυτό αποτελούσε αντίδραση στη Γαλλική Εγκυκλοπαίδεια του Denis Diderot και του Jean Le Rond d'Alembert (δημοσιεύθηκε 1751-1772). Η Britannica ήταν κυρίως Σκωτσέζικη επιχείρηση και η μεγαλύτερη κληρονομιά του τόπου. Η ιδιοκτησία έχει αλλάξει πολλές φορές, στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της εκδοτικής A & C Black, του Horace Everett Hooper, του Sears Roebuck και του William Benton. Ο σημερινός ιδιοκτήτης της εγκυκλοπαίδειας Britannica Α.Ε. είναι ο Jacqui Safra, ένας Ελβετός δισεκατομμυριούχος και ηθοποιός. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία των πληροφοριών και την άνοδο των ηλεκτρονικών εγκυκλοπαιδειών, όπως η Encarta και η Wikipedia, έχουν αποφέρει μειώσει στη ζήτηση των έντυπων εγκυκλοπαιδειών. Για να παραμείνει ανταγωνιστική, η Encyclopædia Britannica Inc μείωσε τις τιμές και το κόστος παραγωγής και κυκλοφορεί και σε ηλεκτρονική μορφή σε CD-ROM, DVD, και μέσω World Wide Web.

Αστρολογικά: Ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός ήταν μια από τις σημαντικότερες συνέπειες της συνόδου Ουρανού-Ποσειδώνα στον Τοξότη στα μέσα του 17ου αιώνα (συγκεκριμένα, το 1650, στην 15η-16η μοίρα του ζωδίου). Τους Γάλλους εγκυκλοπαιδιστές που με επικεφαλής τον Ντιντερό «έδρασαν» την περίοδο όπου ο Πλούτωνας βρέθηκε στον Τοξότη (1749-62) ακολούθησαν και οι Σκοτσέζοι Διαφωτιστές με την έκδοση της -συγκριτικά πιο συντηρητικής- Britannica. Αστρολογικά το ...γοητευτικό στοιχείο είναι η θέση του Ήλιου και του Ερμή στην ημερομηνία της πρώτης έκδοσης της, στην 16η μοίρα του Τοξότη, πάνω δηλαδή στην «μητρική» σύνοδο του 1650. Ωστόσο, πολλά «λένε» και οι αστρικές θέσεις, τόσο του Πλούτωνα στον Τοξότη, όσο και του Κρόνου στους Διδύμους σε σύνοδο με την τροπική Δήμητρα.


6 Δεκεμβρίου 1944 - Τα Δεκεμβριανά

445px-EAMdemonstratorsKilledOnDecember-3-1044

Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γ. Παπανδρέου ανέλαβε πέρα από το έργο της ανόρθωσης της χώρας την τιμωρία των συνεργατών του κατακτητή καθώς και τη μεθόδευση του αφοπλισμού των ανταρτών, κάτι που έφερε και το διχασμό. Συγκεκριμένα, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπι (Άγγλος Διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ελλάδα) την 1η Δεκεμβρίου για γενικό αφοπλισμό μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, από τον οποίο όμως θα εξαιρούνταν η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία και ο Ιερός Λόχος, με το σκεπτικό ότι ήταν το μόνο εν λειτουργία τμήμα του τακτικού Ελληνικού Στρατού, το οποίο πολέμησε σε Βόρειο Αφρική και Ιταλία. Ως αντίδραση, οι υπουργοί που ανήκαν στο Ε.Α.Μ παραιτήθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου ενώ το Ε.Α.Μ. κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στην πλατεία Συντάγματος. Η διαδήλωση είχε μεγάλη συμμετοχή, πνίγηκε όμως στο αίμα όταν οι Κυβερνητικές και Βρετανικές δυνάμεις που βρίσκονταν ακροβολισμένες στα γύρω κτήρια άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως προς το πλήθος. Συνολικά, 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (οι 21 στο Σύνταγμα) και 148 τραυματίστηκαν. Την επόμενη μέρα, στις 4 Δεκεμβρίου, οργανώθηκε γενική απεργία και νέα πορεία από το Ε.Α.Μ. Η πορεία αυτή χτυπήθηκε ξανά με πυροβολισμούς, στους οποίους απάντησαν τμήματα του εφεδρικού ΕΛ.Α.Σ που την συνόδευαν. Η πόλη της Αθήνας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, ανάμεσα σε μονάδες του ΕΛ.Α.Σ και του Ε.Α.Μ και στις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ το ίδιο απόγευμα ο στρατηγός Σκόμπι κήρυξε στρατιωτικό νόμο, χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν στην κυβέρνηση. Την 6η Δεκεμβρίου στις 5 πμ. ξεκίνησε η πρώτη γενική επίθεση του ΕΛ.Α.Σ στους στρατώνες της Χωροφυλακής εφόσον απ’ την αρχή έγινε αντιληπτό ότι για να καταστεί δυνατή η επίθεση στο Σύνταγμα έπρεπε να εξαλειφθούν τα εξωτερικά φυλάκια, καθώς αυτά κάλυπταν όλες τις προσβάσεις προς τους στρατώνες με αποτέλεσμα να απαγορεύουν την προσέγγιση σε αυτούς και να προκαλούν βαρείες απώλειες στους επιτιθεμένους. Τελικά, στις 6 Ιανουαρίου του 1945 οι δυνάμεις του ΕΑΜικού μετώπου αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τον Πειραιά και την Αθήνα. Πέντε μέρες αργότερα, στις 11 Ιανουαρίου, δόθηκε τέρμα στις μάχες, μετά από συμφωνία του Ε.Α.Μ. με τον στρατηγό Σκόμπυ. Μετά την ήττα του το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αποχώρησε από την Αθήνα.


Αστρολογικά: Εξαιρετικά επώδυνη για την Ελλάδα αποδείχτηκε για δεύτερη φορά η διέλευση του Ουρανού από τους Διδύμους και τον 1ο οίκο του Ωροσκοπίου της. Η πρώτη ήταν το 1863 όταν μετά την εκθρόνιση του Όθωνα οι συγκρούσεις μεταξύ «Ορεινών» και «Πεδινών» είχαν σαν αποτέλεσμα περισσότερους από 200 νεκρούς. Και η δεύτερη το 1944 με τα Δεκεμβριανά και τα όσα ακολούθησαν. Ωστόσο ο Ουρανός δεν έκανε μόνος του την «δουλειά». Και στις δύο περιπτώσεις ο Πλούτωνας, όντας σε καίρια θέση (περίπου στην 10η μοίρα Ταύρου και Λέοντα αντίστοιχα) όρισε τελικά το πέρασμα της χώρας μας σε μια διαφορετική σφαίρα επιρροής, τον 19ο αιώνα στην Αγγλική και τον 20ο στην Αμερικανική, κάτι που ούτε τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί ούτε άσχετο με τους εμφύλιους σπαραγμούς. Η κρισιμότητα της συγκεκριμένης θέσης του Πλούτωνα έγκειται στο γεγονός πως επηρεάζει άμεσα τον άξονα 4ου-10ου οίκου της Ελλάδος (λαός - κυβερνόντες) και ότι περιέχεται σε αυτόν (εκτός από το Μεσουράνημα, τον Ήλιο, τον Κρόνο, τον Ουρανό και από «καραμπόλα» την γενέθλια Δήμητρα της Ελλάδος στην 12η του Σκορπιού)

Δύο εμφύλιοι στην «καμπούρα» των δύο πλανητών δεν είναι και μικρό πράγμα, το πιο δυσάρεστο όμως είναι ότι υπάρχει και 3ος γύρος. Γιατί την περίοδο 2025-32 που ο Ουρανός θα είναι πάλι στους Διδύμους, ο Πλούτωνα θα βρίσκεται επίσης στον Υδροχόο, ορίζοντας έναν νέο κύκλο «προστασίας» από μια Μεγάλη Δύναμη και ενδεχομένως έναν νέο υποκινούμενο ή κατευθυνόμενο κατά το ήμισυ αλληλοσπαραγμό.

6 Δεκεμβρίου 2008 - Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

800px-2008Dec08NewspaperTitles

Τα γεγονότα της δολοφονίας είναι -λίγο ή πολύ- γνωστά σε όλους, άλλωστε είναι αρκετά πρόσφατα. Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 γύρω στις 9 μμ στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός, μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς κατά την ιατροδικαστική εξέταση, διαπιστώθηκε ότι η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο. Σύμφωνα με την αρχική μαρτυρία του ειδικού φρουρού, το περιστατικό συνέβη έπειτα από επίθεση, οποία δέχθηκαν ο ίδιος και ο συνάδελφός του από παρέα 30 κουκουλοφόρων και είχε ως αποτέλεσμα να πυροβολήσει τρεις φορές, δύο στον αέρα και μια στο έδαφος. Η τελευταία από τις βολές σύμφωνα με τον ειδικό φρουρό εξοστρακίστηκε στο έδαφος και χτύπησε τον νεαρό στο στήθος. Σύμφωνα όμως με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, η αντιπαράθεση περιορίστηκε σε φραστική διένεξη των δύο αστυνομικών με μία ομάδα 4-5 ατόμων και είχε ως αποτέλεσμα ο ειδικός φρουρός να πυροβολήσει σε ευθεία βολή το πλήθος και να πετύχει τον νεαρό μαθητή στο θώρακα. Τα πρωτοφανή επεισόδια που ξέσπασαν στο κέντρο της Αθήνας το ίδιο βράδυ αλλά σε άλλες πόλεις τις Ελλάδας τις επόμενες μέρες οδήγησαν πολλούς στο να τα ονομάσουν τα Δεκεμβριανά του 2008. Οι ταραχές έλαβαν τεράστια έκταση και οι πορείες διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν το ίδιο βράδυ του περιστατικού και την επομένη, οδήγησαν σε μεγάλες υλικές καταστροφές γραφείων, καταστημάτων, δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων που από μερίδα του τύπου και των κομμάτων χαρακτηρίστηκαν ακόμη και ως εξέγερση. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι μαθητές σε όλη τη χώρα τιμούν την μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού.


Αστρολογικά: Η Νέα Σελήνη της 27ης Νοεμβρίου του 2008 είχε όλα τα στοιχεία μιας τραγωδίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γενικευμένη σύγκρουση. Στην πολυαστρία του Τοξότη (Ήλιος, Σελήνη, Ερμής και Άρης) σε τετράγωνο με την Δήμητρα στην Παρθένο, ήρθε να προστεθεί ο αστρικός Πλούτωνας, ακριβώς επάνω στα Φώτα. Επιπλέον ο αστρικός Ωροσκόπος στους Διδύμους σε αντίθεση με την πολυαστρία και ιδιαίτερα τον Άρη «έδεσε» με την αντίθεση Κρόνου-Ουρανού, στον άξονα 4ου-10ου οίκου.

Πρακτικά δηλαδή είχαμε just to the point (πάνω δηλαδή στα Φώτα και τον Ωροσκόπο) έναν απόλυτα καταστροφικό συνδυασμό Δήμητρας-Άρη-Πλούτωνα με την πρώτη να δίνει το στίγμα μιας μαζικής, όσο και πολιτικής δράσης και τους άλλους δύο να σιγοντάρουν την «σκοτεινή» πλευρά και τα χαμηλότερα ένστικτα.

Μια ακόμη τραγική -όπως αποδείχτηκε- «σύμπτωση» ήταν η σύνοδος του Ωροσκόπου της Νέας Σελήνης με τον γενέθλιο Ήλιο του Αλέξη Γρηγορόπουλου στον Καρκίνο. Σαν να τον υποδείκνυε ανάμεσα στα υποψήφια θύματα της βίας...


alexis

Όλα αυτά όμως δεν θα συνέβαιναν με τέτοια μορφή και σε τέτοια έκταση αν στον προοδευτικό χάρτη της Ελλάδος δεν υπήρχε ένα άκρως ανατρεπτικό τ-τετράγωνο ανάμεσα στον Ήλιο, τον Ουρανό και την Δήμητρα στην 8η μοίρα του σταθερού σταυρού (σε Λέοντα, Υδροχόο και Σκορπιό αντίστοιχα).

Για τον ειδικό φρουρό Κορκονέα που πυροδότησε όχι μόνον το όπλο του αλλά και τα όσα τρομερά ακολούθησαν δεν ήταν παρά μια μοιραία επίδειξη αμετροέπειας και υπερθετικού «τσαμπουκά», που πήγασε από το σχήμα Ήλιου-Δία-Άρη στον γενέθλιο χάρτη του. Δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος ισοβίτης που βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα εξ αιτίας της αίσθησης του πως «δεν τον αγγίζει τίποτα». Μιας αίσθησης που δυστυχώς δεν βρέθηκε κανείς στους κόλπους της ΕΛΑΣ για να την μετριάσει. Μάλλον το αντίθετο θα έλεγε κανείς... Και όταν πάνω στον Ιχθυακό του Άρη «έπεσε» η αντίθεση Ουρανού-Κρόνου, ήταν πια εύκολο να βγει από μέσα του το κτήνος της ωμής βίας.

Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε ο Πλούτωνας, ο οποίος σε τετράγωνο με την γενέθλια θέση του στον Ζυγό, οδήγησε τον Κορκονέα στον «πάτο του βαρελιού».

Ο πλανήτης των μηδενισμών ήταν και εκείνος που συνέδεσε την μοίρα του φονιά και του 15χρονου μάρτυρα.

Παρ’ ότι η άγνωστη ώρα γέννησης καθιστά την ερμηνεία εν δυνάμει μετέωρη, φαίνεται πως και το ραντεβού του ανυποψίαστου Αλέξη με την αδυσώπητη μοίρα, ορίστηκε σε σημαντικό βαθμό από τον Πλούτωνα. Σε τετράγωνο με τον Ήλιο του, ως διελαύνων, και ενεργοποιημένος από τις «κρυφές» προόδους (η προοδευμένη τροπική Δήμητρα σε αντίθεση με τον αστρικό γενέθλιο Πλούτωνα του), ήταν ο πρώτος που δήλωσε «παρών» στην μακάβρια συμπαντική συνωμοσία της 6ης Δεκεμβρίου. Η κρισιμότητα της συγκεκριμένης όψης και μοίρας (29η του Κριού) καταδεικνύεται από το γεγονός, ότι την στιγμή της δολοφονίας του Αλέξη, το τροπικό Μεσουράνημα ήταν εκεί, ακριβώς απέναντι από τον γενέθλιο αστρικό Πλούτωνα του.

new_moon_nov_2008

Ας δούμε όμως και κάποιες επιπλέον κρίσιμες λεπτομέρειες.

Στην αστρολογική πρακτική μια σφαίρα στο στήθος συνδέεται συνήθως με το δίπολο Άρη-Ουρανού. Κι εκείνον τον τρομερό Δεκέμβριο, ο πλανήτης του πολέμου ήταν προορισμένος να σχηματίσει ένα τ-τετράγωνο με τον Ουρανό και τον Κρόνο. Αυτό δικαιολογεί με την σειρά του τις συγκρούσεις που ακολούθησαν την δολοφονία του Αλέξη. Αλλά τι σχέση είχαν αυτές οι όψεις με τον ίδιο;

Στον γενέθλιο χάρτη του Αλέξη, η αντίθεση του Άρη με τον Κρόνο, δεν έχει φαινομενικά κάποια εμπλοκή με άλλους αργούς πλανήτες. Ωστόσο συγκρίνοντας τις τροπικές με τις αστρικές θέσεις γίνεται σαφές ότι σχηματίζονται τρεις «διευκολυνόμενες» αντιθέσεις με τον Πλούτωνα, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα να γίνονται οι αντίστοιχοι εκφραστές-φορείς της ενέργειας Άρη-Κρόνου. Όλοι οι αργοί πλανήτες, δηλαδή, οι οποίοι συνήθως εμπλέκονται άμεσα σε περιστατικά ακραίας βίας είχαν εν δυνάμει «δικαίωμα» στον Άρη και την ζωή του Αλέξη.

Στην Ηλιακή επιστροφή του Αλέξη για το 2008, ο Άρης έκανε μια αντίθεση με τον Ποσειδώνα αλλά και τον αστρικό Ουρανό στον Υδροχόο, ανοίγοντας τον δρόμο στους κινδύνους που υπήρχαν σπερματικά στον γενέθλιο χάρτη του. Τους κινδύνους ενός ξαφνικού «λάθους», ενός παράλογου «συναγερμού» ή ενός psycho killer. Και η τραγική επιβεβαίωση ήρθε εκείνο το βράδυ που ο αστρικός Άρης, όντας ταυτόχρονα στην εμβέλεια του Κρόνου και του Ουρανού σχημάτισε ένα τετράγωνο ακριβείας με τον τροπικό Ποσειδώνα.




©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved