Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 1/12

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα

Παπασταύρου Λίντα
Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 1/12

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

1 Δεκεμβρίου 1826 - Ο Φαβιέρος διασπά την πολιορκία της Ακρόπολης

Fb_15

Ο Charles Nicolas Fabvier (ελληνικά: Κάρολος Φαβιέρος) ήταν πρέσβης και μέλος του γαλλικού Κοινοβουλίου ο οποίος έπαιξε διακεκριμένο ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Το 1823 αποφάσισε να φύγει από τη Γαλλία και ήρθε στην Ελλάδα για να βοηθήσει τους Έλληνες στην Επανάσταση. Πρώτος στόχος του ήταν η εποπτεία των οχυρώσεων του Ναβαρίνου. Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Βρετανία για να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει τον Φιλελληνισμό. Επιστρέφοντας και πάλι στην Ελλάδα, διορίστηκε επικεφαλής του μικρού ελληνικού τακτικού στρατού, με τον οποίο συμμετείχε σε πολλές μάχες, και κυρίως την Πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών το 1826. Το 1828, επέστρεψε στη Γαλλία για λίγο για να επανέλθει στην Ελλάδα μαζί με τη γαλλική εκστρατεία του Μοριά. Το 1830, επέστρεψε στη Γαλλία και πήρε μέρος στην Επανάσταση του Ιουλίου. Αρχικά επιτελάρχης του Γενικού Étienne Maurice Gérard, στις 4 Αυγούστου έγινε στρατιωτικός διοικητής στο Παρίσι. Το 1831, υπέβαλε την παραίτησή του και αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Αντιστράτηγου. Το 1848 στάλθηκε ως πρέσβης της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη, και στη συνέχεια στη Δανία. Πίσω στη Γαλλία, εξελέγη στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ως εκπρόσωπος του Meurthe. Εκεί συντάχθηκε με τη συντηρητική ομάδα της συνέλευσης. Αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή στις 2 Δεκεμβρίου 1851, και πέθανε στο Παρίσι, τέσσερα χρόνια αργότερα.


Αστρολογικά: «Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης» ο Τοξότης Charles Favier γύρισε σχεδόν όλη την Ευρώπη συμμετέχοντας σε ποικίλες επαναστάσεις με την ιδιότητα του στρατηγού και του διπλωμάτη. Στον γενέθλιο χάρτη του (γεν στις 10/12/1782) ξεχωρίζει το τ-τετράγωνο ανάμεσα στον Ουρανό, τον Ποσειδώνα και τον Δία σε Καρκίνο, Ζυγό και Αιγόκερω αντίστοιχα.

Η συμβολή του στον αγώνα των Ελλήνων ήταν πολύτιμη, σε μια περίοδο μάλιστα που η επανάσταση δοκιμαζόταν από την διχόνοια και τις στρατιωτικές επιτυχίες των Τούρκων και του Ιμπραήμ.

Το «γιουρούσι» στην Ακρόπολη έγινε σε περίοδο εκλείψεων με τον Άρη στον Υδροχόο σε τρίγωνο με τον Δία στο Ζυγό να δίνει το γενικό πρόσταγμα.

1 Δεκεμβρίου 1955 - Το αντιρατσιστικό κίνημα στις ΗΠΑ

1963_march_on_washington
Το Αφροαμερικανός Κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων (1955-1968) είχε αποφασίσει διάφορες κινήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων εις βάρος των Αφροαμερικανών και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων ψήφου τους. Το κίνημα χαρακτηριζόταν από σημαντικές εκστρατείες πολιτικής αντίστασης με πράξεις μη βίαιης διαμαρτυρίας και πολιτική ανυπακοή. Την 1η Δεκεμβρίου του 1955, η Rosa Parks (η "μητέρα του Κινήματος αστικών δικαιωμάτων») αρνήθηκε να σηκωθεί και να προσφέρει τη θέση της στο τοπικό λεωφορείο για να καθίσει ένας λευκός επιβάτης, όπως συνιθιζόταν. Ήταν γραμματέας της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ανθρώπων (NAACP) Montgomery κι εκείνη τη μέρα επέστρεφε από μια συνάντηση στο κέντρο Highlander του Tennessee όπου ως μια στρατηγική που είχε συζητηθεί η μη βίαιη πολιτική ανυπακοή. Η Rosa Parks συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε για άτακτη συμπεριφορά και παραβίαση των τοπικών διαταγμάτων. Μόλις μαθεύτηκε το συγκεκριμένο περιστατικό 50 Αφρο-αμερικανοί ηγέτες συγκεντρώθηκαν και οργάνωσαν το μποϊκοτάζ λεωφορείων για να απαιτήσουν ένα πιο ανθρώπινο σύστημα μεταφοράς με λεωφορείο. Το μποϊκοτάζ κράτησε 381 ημέρες και μετείχε το 90 τοις εκατό των Αφροαμερικανών που μείωσαν τα έσοδα των λεωφορείων κατά 80% μέχρι που το ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε τα λεωφορεία να σταματήσουν διαχωρισμό των επιβατών και το μποϊκοτάζ έληξε τον Νοέμβριο του 1956.

Αστρολογικά: Σε πείσμα των «εκκωφαντικών» διακηρύξεων περί ελευθερίας και δημοκρατίας, οι φυλετικές διακρίσεις χαρακτήριζαν ανέκαθεν την αμερικανική κοινωνία. Αυτό αποτυπώνεται κυρίως στον χάρτη της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (3/9/1783) ο οποίος χαρακτηρίζεται από έναν δύσκολο «σταυρό» στα παρορμητικά ζώδια με την συμμετοχή του Ουρανού στον Καρκίνο, του Άρη στον Κριό, του Ποσειδώνα στον Ζυγό και του Κρόνου στον Αιγόκερω.

Ειδικά ο Ουρανός στον Καρκίνο φέρει μεγάλη «ευθύνη» στο όλο θέμα και το τετράγωνο του με τον Ποσειδώνα στο Ζυγό είναι μάλλον τυπικό μιας «ιδιαίτερης» στάσης σε φυλετικά ζητήματα, διανθισμένης με «αποδεικτικές» θεωρίες. Ωστόσο, η ενέργεια της όψης είναι διπλής κατεύθυνσης, αφού αναφέρεται και στην ακριβώς αντίθετη κατάσταση, την διεκδίκηση δηλαδή φυλετικών δικαιωμάτων.

Το μποϊκοτάζ στο Μοντγκόμερι ξεκίνησε κάτω από την επιρροή του τετραγώνου των δύο αργών πλανητών με την δραστική συμμετοχή του Άρη (σε σύνοδο με Ποσειδώνα και τετράγωνο με Ουρανό), η «είδηση» όμως κρυβόταν στις αστρικές θέσεις: Οι τρεις πλανήτες «κούμπωσαν» πάνω στον γενέθλιο «σταυρό» των ΗΠΑ ορίζοντας μια μακρά περίοδο αγώνων -ενίοτε εξαιρετικά βίαιων- για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

1 Δεκεμβρίου 1935 - Γεννήθηκε ο Γούντι Άλλεν

428px-Woody_Allen_at_the_premiere_of_Whatever_Works

Ο Γούντι Άλλεν είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιός, κωμικός, μουσικός της τζαζ, συγγραφέας και θεατρικός συγγραφέας. Είναι κλαρινίστας της τζαζ και εμφανίζεται τακτικά σε μικρούς χώρους στο Μανχάταν. Ο Allen γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπρούκλιν της Νέα Υόρκη. Είναι ο γιος της Nettie, μιας λογίστριας στο delicatessen μαγαζί της οικογένειάς της και του Martin Konigsberg ενός χαράκτη κοσμημάτων και σερβιτόρο. Η οικογένειά του ήταν Εβραίοι και οι παππούδες του ήταν μετανάστες που μιλούσαν Γίντις, Εβραϊκά και Γερμανικά. Έγινε πλήρους απασχόλησης συγγραφέας στο Herb Shriner, που κερδίζε 75 δολάρια την εβδομάδα. Στην ηλικία των 19, άρχισε να γράφει σενάρια για το The Ed Sullivan Show, το The Tonight Show και άλλες τηλεοπτικές εκπομπές. Έγινε επίσης ένας επιτυχημένος θεατρικός συγγραφέας του Broadway, όταν έγραψε το Don't Drink the Water το 1966. Η πιο πρόσφατη ταινία του είναι τα Μεσάνυχτα στο Παρίσι, με πρωταγωνιστές τους: Adrien Brody, Owen Wilson, Marion Cotillard, Rachel McAdams, Kathy Bates, Michael Sheen, Gad Elmaleh και την Πρώτη Κυρία Κάρλα Μπρούνι. Η ταινία ακολουθεί ένα νεαρό ζευγάρι στο Παρίσι το οποίο βλέπει τη ζωή του να μεταμορφώνεται. Έκανε το ντεμπούτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών στις 12 Μαΐου, 2011. Ο Allen είπε ότι «ήθελα απλώς να είναι ο τρόπος που είδα το Παρίσι το Παρίσι Μέσα από τα Μάτια μου». Τα Μεσάνυχτα στο Παρίσι ξεπέρασαν το «η Χάνα και οι αδελφές της» και έγινε η πιο επιτυχημένη ταινία του Allen στο box office των ΗΠΑ. Η επόμενη ταινία του, το Nero Fiddled, θα βγει το 2012. Η ταινία θα είναι δομημένο σε τέσσερις διαφορετικές βινιέτες, και στις δύο στα ιταλικά και στα αγγλικά. Η ταινία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του Allen ως ηθοποιό μετά το ρόλο του στο Scoop.


Αστρολογικά: Ο προικισμένος σκηνοθέτης, ηθοποιός, μουσικός και συγγραφέας, γεννήθηκε στις 22:50 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης.

Τοξότης με Ερμή και Δία στον Τοξότη σε σύνοδο με τον Ήλιο, μπορεί να συνθέτει τις «ανάλαφρες» τάσεις του ζωδίου του, με τη σοβαρότητα η την πικρία του Κρόνου (σε τετράγωνο με τον Ήλιο) αλλά και τις πιο intellectual και ψυχαναλυτικές τάσεις της Σελήνης του στον Υδροχόο.

Πρακτικά, το τετράγωνο του Δία με τον Κρόνο επισημαίνει μια διαχρονική «ανωριμότητα» εννοώντας κυρίως την διαχρονική διάσταση ανάμεσα στο «παιδί» και τον «φιλόσοφο» που κρύβονται μέσα του.

allen_woody

Η εγκεφαλικότητα αλλά και οι ιδιοτροπίες του πριμοδοτούνται επιπλέον από τον Ωροσκόπο του στην Παρθένο, ωστόσο ο ιδιαίτερος και πολυσύνθετος τρόπος που εκφράζεται η δημιουργεί οφείλει πολλά και στο σταυρό που σχηματίζεται με τη συμμετοχή της Δήμητρας, της Αφροδίτης, του Άρη, του Ουρανού και του Πλούτωνα.

Η παρουσία της Αφροδίτης και της Δήμητρας στο Ζυγό, σε τετράγωνο με τον Άρη (στον 5ο οίκο), τον οδήγησαν σε όλους εκείνους τους προβληματισμούς γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις, που χαρακτηρίζουν τις ταινίες του, ενώ παράλληλα υποδηλώνουν μια εμμονική σχέση με το σεξ, τόσο στην πραγματική, όσο και την κινηματογραφική του ζωή.

Ο ίδιος σταυρός εμπλέκεται στη μακρά δικαστική μάχη που ξέσπασε όταν η Μία Φάροου ανακάλυψε τη σχέση του με τη θετή της κόρη Σουν Γι, η οποία είναι 35 χρόνια νεώτερη του.

Αυτή η διαμάχη στις αρχές της δεκαετίας του 90 κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, γιατί συνοδεύτηκε και από καταγγελίες της Φάροου για σεξουαλική παρενόχληση της Ντύλαν, μιας άλλης υιοθετημένης κόρης του ζεύγους.

Τελικά ο Άλλεν αφού έχασε τη δίκη για την επιμέλεια των παιδιών, παντρεύτηκε τη Σουν στις 23/12/97.

Ήταν ο τρίτος γάμος του, χωρίς να υπολογίσουμε τη δωδεκάχρονη σχέση του με τη Μία Φάροου, με την οποία δεν συγκατοίκησαν ποτέ.

Ο Κρόνος στον 7ο οίκο φέρει ουσιαστική ευθύνη για τα συμπλέγματα και τα χρόνια ψυχολογικά του προβλήματα (κάνει πάνω από 20 χρόνια ...θεραπεία), ωστόσο η ευαίσθητη Σελήνη στον 6ο οίκο ήταν αυτή που έβαλε το κερασάκι στην τούρτα των διαταραχών.

Η τροπική κάνει αντίθεση με τον Ποσειδώνα και η αστρική τετράγωνο με τον Ουρανό, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο τη ...σύγχυση.

Φυσικά ο Ποσειδώνας στον 1ο οίκο του έδωσε τη δυνατότητα να αναπληρώσει μέσω της τέχνης πολλές από τις ...ανισορροπίες του και είναι πραγματικά απορίας άξιο τι θα έκανε χωρίς αυτόν, με τέτοιο ωροσκόπιο!




©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved