Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 29/11

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα

Παπασταύρου Λίντα
Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 29/11

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

29 Νοεμβρίου 1922 - Ο τάφος του Τουταγχαμών ανοίγει για το κοινό

449px-Tutmask

Ο 5ος κόμης Carnarvon ήταν ένας ενθουσιώδης ερασιτέχνης αιγυπτιολόγος, που ανέλαβε το 1907 να χρηματοδοτήσει τον Howard Carter μετά από πρόταση του, τότε διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Gaston Maspero για τις ανασκαφές στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Το 1914 οι εργασίες διακόπηκαν εξαιτίας του Πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου έως το 1917, όταν ξανασυνεχίστηκαν. Μετά από πολλά χρόνια άκαρπων αναζητήσεων ο Carnarvon ήταν δυσαρεστημένος με την έλλειψη αποτελεσμάτων και, το 1922, ξεκαθάρισε στον Carter ότι θα ήταν η τελευταία σεζόν της χρηματοδότησης για να βρει τον τάφο. Στις 4 Νοεμβρίου 1922, ο νεροκουβαλητής του Carter ανακάλυψε τα σκαλοπάτια που οδηγούν στον τάφο του Τουταγχαμών, μακράν τα πιο καλοδιατηρημένα και τα πιο ανέπαφα από όλους τους φαραωνικούς τάφους που βρέθηκαν ποτέ στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Ο Τουταγχαμών ήταν θαμμένος σε έναν τάφο που ήταν μικρός σε σχέση με τους υπόλοιπους Φαραώ που σημαίνει ότι ο θάνατός του μπορεί να έχει συμβεί απροσδόκητα, πριν από την ολοκλήρωση ενός μεγαλύτερου βασιλικού τάφου. Ο 19χρονος Φαραώ ήταν θαμμένος σε έναν τάφο που προοριζόταν για κάποιον άλλο έτσι ώστε να τηρηθεί η παράδοση των εβδομήντα ημερών μεταξύ του θανάτου και της ταφής. Στις 29 Νοεμβρίου, ο τάφος άνοιξε επίσημα, ενώ η πρώτη ανακοίνωση και συνέντευξη Τύπου έγιναν την επόμενη μέρα. Το πρώτο στοιχείο αφαιρέθηκε από τον τάφο στις 27 Δεκεμβρίου.

Αστρολογικά: Με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως ο Πλούτωνας στον Καρκίνο ήταν ο βασικός «υπαίτιος» για την ανακάλυψη που αναθέρμανε την Αιγυπτιολογία και έδωσε τροφή στον θρύλο για την «κατάρα των Φαραώ».

Η ανακάλυψη έγινε στις 4 Νοεμβρίου, σε Πανσέληνο με τον Πλούτωνα να σχηματίζει κύριες όψεις τόσο με τα Φώτα, όσο και με τον Ουρανό στους Ιχθύες, ενώ η συμμετοχή του πλανήτη ήταν καταλυτική και στις δύο εκλείψεις που προηγήθηκαν της ανακάλυψης. Αλλά και ο Δίας στον Σκορπιό (σε τετράγωνο με τον Άρη στον Υδροχόο) έβαλε το χεράκι του, ως καθ’ ύλην αρμόδιος σε θέματα ...τάφων!

Ωστόσο συγκρίνοντας τα αστρολογικά δεδομένα με την περίοδο όπου ο Σαμπολιόν αποκρυπτογράφησε τα ιερογλυφικά (1822) καταδεικνύεται και η καταλυτική επιρροή της όψης Ουρανού-Ποσειδώνα, η οποία υπάρχει και στις δύο χρονικές περιόδους, το μεν 1822 σαν σύνοδος στον Αιγόκερω σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα, το δε 1922 ως «κρυφή» αντίθεση στον άξονα Υδροχόου-Λέοντα με τον αστρικό Πλούτωνα να διευκολύνει από τους Διδύμους.


29 Νοεμβρίου 1945 - Ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας

800px-Privremena_jedinstvena_vlada_DFJ

Οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές στη Γιουγκοσλαβία ορίστηκαν για τις 11 Νοεμβρίου 1945. Σε αυτές υπήρξε ο συνασπισμός των κομμάτων τα οποία περιλάμβαναν τους Παρτιζάνους και το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Λαού που μετονομάστηκε σε Λαϊκό Μέτωπο. Το Λαϊκό Μέτωπο ήταν κυρίως υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας (KPJ), και εκπροσωπείτο από τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο που η φήμη του είχε ενισχυθεί ιδιαίτερα από τους άθλους του πολέμου και την επιτυχία και είχαν την υποστήριξη του λαού. Ωστόσο, τα παλιά προπολεμικά πολιτικά κόμματα είχαν ήδη ανασυνταχτεί από τον Ιανουάριο του 1945, ενώ ο εχθρός συνέχιζε να κατέχει τις βορειοδυτικές. Μετά από πολλές καταγγελίες για απειλές αντίπαλων υποψηφίων και εφημερίδων και αποχωρίσεις τα αποτελέσματα των εκλογών της 11ης Νοεμβρίου 1945 ήταν υπέρ του Λαϊκού Μετώπου, με μέσο όρο το 85% των ψηφοφόρων. Στις 29 Νοεμβρίου 1945 η Συνταγματική Συνέλευση της Γιουγκοσλαβίας, κατήργησε επισήμως τη μοναρχία και κήρυξε τη δημοκρατία. Το επίσημο όνομα της χώρας έγινε το «Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας» (στα Γιουγκοσλαβικά, FPRY), και τα έξι «ομόσπονδα κράτη» έγιναν «Λαϊκή Δημοκρατία».

Αστρολογικά: Ακόμη ένας σταθμός στην πολυτάραχη ιστορία μιας χώρας που απέκτησε την ανεξαρτησία της ως Σερβία το 1878, εξελίχθηκε σε Ενωμένο Βασίλειο και Ομοσπονδία για να καταλήξει στις μέρες μας πάλι εκεί που ...άρχισε!

Τα αίτια όλων αυτών των δραστικών εδαφικών μεταβολών ανιχνεύονται στον πρώτο γενέθλιο χάρτη της Σερβίας, με τον Ωροσκόπο στον Σκορπιό και τον Πλούτωνα στον 7ο οίκο, όπου δεσπόζει ένα τετράγωνο ανάμεσα στον Ουρανό (στον Λέοντα) και τον Πλούτωνα (στον Ταύρο).

Και η μεγάλη ευαισθησία σε αυτόν τον σχηματισμό φαίνεται από το ότι τόσο το 1941, όσο και το 1999, όταν η χώρα προσβλήθηκε από τους Ναζί και το ΝΑΤΟ αντίστοιχα οι δύο πλανήτες σχημάτιζαν στους ουρανούς ένα «κρυφό» τετράγωνο.

Όσο για το 1945 η διέλευση του Ουρανού από την γενέθλια Αφροδίτη στους Διδύμους (επίσης στον 7ο οίκο) ήταν εκείνη που άλλαξε για μια ακόμη φορά τα δεδομένα.


29 Νοεμβρίου 1933 - Γεννήθηκε ο John Mayall

John_Mayall_1

Είναι Άγγλος τραγουδιστής μπλουζ, στιχουργός, συνθέτης ενώ παίζει διάφορα μουσικά όργανα, με καριέρα πάνω από πενήντα χρόνια.
Ο πατέρας του ήταν ο Murray Mayall, ένας μουσικός, κιθαρίστας της τζαζ. Από νεαρή ηλικία, ο John μάθαινε τους ήχους των αμερικάνων μουσικών της μπλουζ όπως ο Leadbelly, ο Albert Ammons, ο Pinetop Smith και ο Eddie Lang, και διδάχτηκε να παίζει το πιάνο, κιθάρα και φυσαρμόνικα. Ο Mayall υπηρέτησε τρία χρόνια στην Κορέα και σε μια του άδεια αγόρασε την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα. Όταν επέστρεψε στο Μάντσεστερ, γράφτηκε στο Manchester College of Art (τώρα μέρος του Manchester Metropolitan University) και άρχισε να παίζει ημι-επαγγελματικά σε συγκροτήματα. Μετά την αποφοίτηση, έγινε art designer (ο ίδιος σχεδίασε πολλά από τα εξώφυλλα των άλμπουμ του), αλλά συνέχισε να παίζει με τους τοπικούς μουσικούς. Στη δεκαετία του 1960, ήταν ο ιδρυτής της «John Mayall & Bluesbreakers», μια μπάντα η οποία έχει συμπεριλάβει κατά καιρούς τον Eric Clapton, Jack Bruce, Peter Green, John McVie, Mick Fleetwood, Mick Taylor, Don "Sugarcane" Harris, Harvey Mandel, Larry Taylor, Aynsley Dunbar, Hughie Flint, Jon Hiseman, Dick Heckstall-Smith, Andy Fraser, Johnny Almond, Walter Trout, Coco Montoya και Buddy Whittington. Ο Mayall παντρεύτηκε δύο φορές και έχει έξι εγγόνια. Το 2005 ο Mayall τιμήθηκε ως Αξιωματούχος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE).


Αστρολογικά: Ο πρωτοπόρος της blues-rock σκηνής γεννήθηκε στις 7:30, στο Μάκλσφηλντ της Αγγλίας, κάτω από την «τρομερή» επιρροή του τετραγώνου Ουρανού-Πλούτωνα, που αστρο-ιστορικά συνδυάστηκε με την εφεύρεση της ηλεκτρικής κιθάρας. Ο πατέρας του, λάτρης της τζαζ τον μύησε στη μουσική αλλά ο ίδιος έπρεπε πρώτα να «σκατζάρει» την επιστροφή του Κρόνου για να ξεκινήσει την καριέρα του το 1963 ως κιθαρίστας.

Στα τέλη της δεκαετίας του 60 ίδρυσε τους «μυθικούς» Bluesbreakers στους οποίους φιλοξενήθηκαν κατά περιόδους πολλά από τα μεγάλα ονόματα της ροκ,όπως ο Έρικ Κλάπτον, ο Πήτερ Γκρην και ο Τζων Όλμοντ. Ο Mayall κινήθηκε μουσικά στα όρια της τζαζ και στην πορεία υλοποιώντας τις multi προδιαγραφές του ζωδίου του εξελίχθηκε σε ...πολυπράγμονα μουσικό, γνώστη πολλών οργάνων.

Στο ωροσκόπιο του ξεχωρίζουν το τετράγωνο του Ήλιου (στον 1ο οίκο) με τον Ποσειδώνα, που ενίσχυσε τις καλλιτεχνικές του τάσεις, ενώ η γωνιακή Δήμητρα και ο γωνιακός Δίας εξασφάλισαν την αναγνωρισιμότητα και την επιτυχία του.

Μάλιστα, ο Άρης, που δεν θα μπορούσε να μην είναι ενεργός στο χάρτη ενός ρόκερ, σχηματίζει ένα χαρακτηριστικό για μουσικό «κρυφό» τ-τετράγωνο με την Δήμητρα και τον Ποσειδώνα.

Το τετράγωνο του μάλιστα με την Δήμητρα στον 4ο οίκο, συνεπικουρούμενο από τις ασφυκτικές πιέσεις του Ουρανού και του Πλούτωνα στην Αφροδίτη του είχε και μια δυσάρεστη συνέπεια, όταν το 1979 το σπίτι του καταστράφηκε από φωτιά και μαζί με αυτό χάθηκε και το πολύτιμο αρχείο του με μουσικά όργανα κλπ. Ο John Mayall ήταν και είναι αφιερωμένος στη μουσική και γενικότερα δεν απασχόλησε τα ΜΜΕ με την προσωπική του ζωή. Έχει παντρευτεί δύο φορές και εκτός από τις συναυλίες που δίνει ακόμη, χαίρεται και τα έξι του εγγόνια.

mayall_john



©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved