Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 21/11

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα

Παπασταύρου Λίντα
Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 21/11

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

21 Νοεμβρίου 1783 - Η πρώτη πτήση με αερόστατο

450px-Montgolfier_Balloon

Μη επανδρωμένα αερόστατα είναι δημοφιλή στην ιστορία της Κίνας. Ο Zhuge Liang του βασιλείου Shu Han, στην εποχή Τριών Βασιλείων (220 - 80 μ. Χ.), χρησιμοποίησε φανάρια με αέρα για στρατιωτικά σήματα. Αυτά τα φανάρια είναι γνωστά ως Kongming. Υπάρχουν επίσης κάποιες εικασίες, από μια επίδειξη του Βρετανού ειδικού Julian Nott στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και ξανά το 2003 ότι αερόστατα θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους του πολιτισμού Nazca του Περού περίπου 1500 με 2000 χρόνια πριν για να κάνουν τα γνωστά σχέδια του εδάφους Nazca. Η πρώτη καταγεγραμμένη πτήση αερόστατου στην Ευρώπη έγινε από τον Bartolomeu de Gusmão. Στις 8 Αυγούστου του 1709, στη Λισαβόνα, κατάφερε να σηκώσει ένα αερόστατο με ζεστό αέρα περίπου 4,5 μέτρα από το έδαφος, μπροστά του Βασιλιά John V. Η πρώτη σαφής καταγραφή ενός αερόστατου που μετέφερε επιβάτες με τη χρησιμοποίηση ζεστού αέρα για τη δημιουργία άνωσης κατασκευάστηκε από τους αδελφούς Joseph-Michel και Jacques-Etienne Montgolfier στο Annonay της Γαλλίας. Μετά τον πειραματισμό με μη επανδρωμένα αερόστατα και πτήσεις με ζώα, η πρώτη πτήση αερόστατου με ανθρώπους έλαβε χώρα στις 15 Οκτωβρίου 1783. Ο Etienne Montgolfier ήταν ο πρώτος άνθρωπος που απογειώθηκε κάνοντας μια πτήση από την αυλή του εργαστηρίου του στο Reveillon στο Faubourg Saint-Antoine. Λίγο αργότερα την ίδια ημέρα, ο Pilatre de Rozier έγινε ο δεύτερος που ανέβηκε στον αέρα, σε ύψος 80 πόδια, όσο ήταν το μήκος του ιμάντα. Η πρώτη ελεύθερη πτήση με ανθρώπους επιβάτες έγινε 21 Νοεμβρίου 1783. Ο Βασιλιάς Λουδοβίκος XVI είχε αρχικά αποφασίσει ότι επιβάτες θα ήταν κατάδικοι αλλά ο de Rozier, μαζί με τον Marquis François d'Arlandes, ζήτησαν να έχουν αυτοί την τιμή να είναι οι πρώτοι που θα ταξιδέψουν. Η πρώτη χρήση του αερόστατου ζεστού αέρα ήταν στρατιωτική κατά τη διάρκεια της μάχης του Fleurus (1794), όπου οι Γάλλοι χρησιμοποίησαν το l' Entreprenant ως παρατηρητήριο.


Αστρολογικά: Η ιστορία της κατάκτησης των αιθέρων και γενικότερα των πτήσεων είναι στενά συνδεδεμένη με το ζώδιο του Τοξότη αλλά και τον άξονα Κριού-Ζυγού (η διαδεδομένη πεποίθηση πως όλα αυτά «ανήκουν» στον Υδροχόο είναι μάλλον ανακόλουθη πρακτικά). Έτσι, και όσον αφορά μια πτήση με αερόστατο, το τετράγωνο του Ποσειδώνα στο Ζυγό με τον Ουρανό στον Καρκίνο δείχνει απόλυτα αντιπροσωπευτικό ενός εγχειρήματος που συνδύαζε το πρωτοποριακό πνεύμα (Ουρανός) με ένα μεταφορικό μέσον που χρησιμοποιεί ως προωθητική ύλη τα αέρια (Ποσειδώνας). Ανάλογο δείγμα είχαμε και στην ίδρυση της πρώτης αεροπορικής εταιρείας στην Γερμανία το 1909 με τα πηδαλιοχούμενα στην θέση του αερόστατου (ο Ουρανός σε αντίθεση με τον Ποσειδώνα στον Καρκίνο).

Για την 21η Νοεμβρίου του 1783 η παρουσία τριών ακόμη ουρανίων σωμάτων στο Ζυγό (Σελήνη, Δήμητρα και Αφροδίτη) αλλά και του Άρη στον Κριό ανέδειξε την δυναμική του συγκεκριμένου άξονα, ενώ εξόχως αντιπροσωπευτικές είναι οι αστρικές θέσεις του Κρόνου και του Ουρανού στον Τοξότη και τους Διδύμους αντίστοιχα με τον αστρικό Ποσειδώνα στην μέση (στην Παρθένο) να βάζει όπως και ο αστρικός Άρης στους Ιχθύες την δική του «αέρια» σφραγίδα.


21 Νοεμβρίου 1877 - Ανακοινώνεται η εφεύρεση του φωνογράφου

Edison_and_phonograph_edit1

Ο φωνογράφος ή γραμμόφωνο είναι μια συσκευή που παρουσιάστηκε το 1877 για την αναπαραγωγή ηχογραφήσεων, αν και όταν κατασκευάστηκε για πρώτη φορά, το γραμμόφωνο αναπαρήγαγε αλλά και ηχογραφούσε. Οι ηχογραφήσεις γίνονταν με μια συσκευή που αποτελούνταν γενικά από κυματιστές γραμμές που είτε ήταν γδαρμένες, χαραγμένες, ή με ραβδώσεις πάνω σε έναν περιστρεφόμενο κύλινδρο ή το δίσκο. Καθώς ο κύλινδρος ή δίσκος περιστρεφόταν, μια βελόνα ή άλλο παρόμοιο αντικείμενο ανίχνευε τις κυματιστές γραμμές και δονούταν, αναπαράγοντας ηχητικά κύματα. Ο φωνογράφος εφευρέθηκε από τον Thomas Alva Edison στο εργαστήριό του στο Menlo Park του New Jersey. Στις 19 Φεβρουαρίου 1878, ο Edison πήρε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ # 200.521) για το φωνογράφο. Ενώ άλλοι εφευρέτες είχαν εφεύρει συσκευές που θα μπορούσαν να καταγράφουν ήχους, ο φωνογράφος του Έντισον ήταν ο πρώτος που ήταν σε θέση να αναπαράξει τον ήχο που καταγραφόταν. (Στην αναγγελία της δήλωσης της Scientific American έχει σημειωθεί ότι η μη αναπαραγόμενες συσκευές ήχου που προηγήθηκαν του Έντισον είχαν κατασκευαστεί από τους Marey και Rosapelly, Édouard-Léon Scott de Martinville και τον Barlow.) Αν και ο Edison άρχισε να πειραματίζεται με το φωνόγραφο με χαρτί με επικάλυψη κεριού ως μέσο εγγραφής, ο φωνογράφος του κατέγραφε τους ήχους σε ένα κύλινδρο καλυμμένο με αλουμινόφυλλο. Ο Alexander Graham Bell στο Εργαστήριο Volta έκανε πολλές βελτιώσεις στη δεκαετία του 1880, ενώ στην αλλαγή του αιώνα ο Emile Berliner ξεκίνησε τη μετάβαση από κυλίνδρους φωνογράφου σε δίσκους γραμμοφώνου. Αργότερα έγιναν κι άλλες τροποποιήσεις συμπεριλαμβανομένων και των τροποποιήσεων στο πικάπ και το σύστημα μετάδοσης της κίνησης, τη βελόνα και τη γραφίδα, καθώς και τα συστήματα ήχου και εξισορρόπησης.

Αστρολογικά: Ο Ουρανός ήταν και πάλι παρών στην ανακοίνωση μιας καινοτομίας-εφεύρεσης (σε τετράγωνο με τον Ήλιο), ωστόσο άκρως αντιπροσωπευτικά της συγκεκριμένης εφεύρεσης είναι πρώτον η αντίθεση της Σελήνης στους Διδύμους με τον Ερμή και τον αστρικό Δία στον Τοξότη και δεύτερον η ανοικτή σύνοδος Άρη-Κρόνου στο ζώδιο των Ιχθύων. Η βελόνα, τα αυλάκια και η μουσική...

21 Νοεμβρίου 1965-Γεννήθηκε η Μπγιορκ

bjork-japanese

Η Björk Guðmundsdóttir γνωστή απλά ως Björk είναι η πιο γνωστή Ισλανδή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Το ξεχωριστό μουσικό ύφος της κέρδισε την αναγνώριση και δημοτικότητα ακροατών πολλών μουσικών ειδών, όπως ροκ, τζαζ, ηλεκτρονική χορευτική μουσική και την κλασική. Η χροιά της φωνή της είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτη από το πρώτο άκουσμα. Στη δεκαετία του 1990 τα τραγούδια της Björk "It's Oh So Quiet", "Army of Me" και "Hyperballad" βρέθηκαν στο Βρετανικό Top 10. Η δισκογραφική εταιρεία της, One Little Indian ανέφερε ότι μέχρι το 2003 είχε πουλήσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια albums παγκοσμίως. Η Björk ήταν υποψήφια για δεκατρία βραβεία Grammy, ένα βραβείο Όσκαρ και δυο Χρυσές Σφαίρες. Για την ερμηνεία της στην ταινία Dancer in the Dark, η Björk κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών το 2000.

Αστρολογικά: Η Μπγιορκ, τραγουδίστρια, στιχουργός, συνθέτης, ηθοποιός και παραγωγός, γεννήθηκε στις 7:50 στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Γνήσιο ...αστρολογικό τέκνο της δεκαετίας του 60 (το μεσουράνημα της βρίσκεται πάνω στη σύνοδο Ουρανού-Πλούτωνα), αναδείχτηκε-με τη βοήθεια της γωνιακής Δήμητρας-σε σούπερ σταρ της σύγχρονης μουσικής σκηνής.

Ο επίσης γωνιακός Ποσειδώνας (στον 1ο οίκο) συνέδραμε ολόψυχα στις καλλιτεχνικές της αναζητήσεις, ενώ η ιδιαίτερη φωνή της φαίνεται να είναι προϊόν τόσο μιας καλλιέργειας (Κρόνος στον 3ο οίκο), όσο και μιας «παραξενιάς» της φύσης, αφού ο Ερμής της στον Τοξότη συμμετέχει σε ένα ενδιαφέρον ταυ-τετράγωνο, όπου πρωταγωνιστούν η Δήμητρα, ο Ουρανός και ο Πλούτωνας.

Αυτός ο σχηματισμός φαίνεται να είναι ...όλο το ωροσκόπιο της Μπγιορκ έχοντας επιπλέον στην αστρική του μορφή συμμέτοχο τον Ήλιο, ενώ η αστρική Αφροδίτη κάνει σύνοδο με τον τροπικό Ερμή.

Η Μπγιορκ έχει γενικά πολύ ριζοσπαστικές απόψεις για κοινωνικά και πολιτικά θέματα, ενώ διαθέτει και ένα μάλλον έντονο ταπεραμέντο.

Οι αστρικές θέσεις των πλανητών φαίνεται να είναι αρκετά λειτουργικές και κάποιες από αυτές αντιπροσωπεύουν απόλυτα τον τρόπο ζωής και τη δημιουργική της παρουσία (Σελήνη στο Ζυγό, Αφροδίτη και Άρης στον Τοξότη).


bjork



©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved