Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 16/11

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα

Παπασταύρου Λίντα
Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 16/11

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

16 Νοεμβρίου 1909-Η πρώτη αεροπορική εταιρεία DELAG

800px-ZeppelinLZ127a

Η DELAG (από τα αρχικά Deutsche Luftschiffahrts-Aktiengesellschaft) ήταν η πρώτη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο με αεροσκάφη Zeppelin. Ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1909 με κυβερνητική βοήθεια και λειτουργούσε με αερόπλοια που κατασκευάζονταν από τη Zeppelin Corporation. Η έδρα της ήταν στην Φρανκφούρτη.
Ο Alfred Colsman ήταν πρώτος γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας ενώ συμμετείχαν και ο Dr. Love και ο Franz Adickes, ο δήμαρχος της Φρανκφούρτης. Το ιδρυτικό κεφάλαιο ανήλθε σε τρία εκατομμύρια μάρκα, εκ των οποίων η πλειοψηφία προήλθε από τις πόλεις της Φρανκφούρτης και του Ντίσελντορφ. Η εξυπηρέτηση των επιβατών με το αερόπλοιο LZ 7 ξεκίνησε το 1910 με δρομολόγια από Φρανκφούρτη προς Μπάντεν-Μπάντεν και Ντίσελντορφ. Το πλοίο αυτό που ονομαζόταν «Γερμανία», καταστράφηκε στις 28 Ιουνίου 1910 σε δάσος (εννέα ημέρες μετά το παρθενικό του ταξίδι), όταν συγκρούστηκε με το Teutoburg. Ένα χρόνο αργότερα, εισήχθη ο πρώτος αεροσυνοδός στο νέο αερόπλοιο LZ 10 Schwaben και ήταν υπεύθυνος για την ευημερία των επιβατών. Μέχρι το 1913, η DELAG είχε καθιερώσει μια διαδρομή δικτύου μεταξύ της Φρανκφούρτης, Ντίσελντορφ, Μπάντεν-Oos, Berlin-Johannisthal, Gotha, Αμβούργο, Δρέσδη και τη Λειψία. Το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου απέτρεψε την προγραμματισμένη επέκταση και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μέχρι τον Ιούλιο του 1914, ένα μήνα πριν από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα Zeppelin της DELAG είχαν μεταφέρει 34.028 επιβάτες σε 1.588 εμπορικές πτήσεις, ο στόλος είχε πετάξει 172,535 ώρες σε 3,176 χιλιόμετρα.

Αστρολογικά: Οι σύγχρονες αεροπορικές εταιρείες άνθησαν την δεκαετία του 1930 όταν ο Ουρανός ήταν στον Κριό, ωστόσο μερικά χρόνια νωρίτερα τα γερμανικής έμπνευσης αερόπλοια κατέκτησαν την δική τους πρωτιά, με ...κραυγαλέες μάλιστα αστρολογικές ενδείξεις.

Στον χάρτη της ημέρας ξεχωρίζει η αντίθεση ανάμεσα στον Ουρανό και τον Ποσειδώνα στον άξονα Αιγόκερω-Καρκίνου (ιδού η εταιρεία), η οποία ως αστρική «πέφτει» ακριβώς πάνω στον Πλούτωνα στους Διδύμους (να και οι μεταφορές). Το μόνο ενοχλητικό στην όλη ιστορία -ιδιαίτερα για τα αερόπλοια που είχαν ως καύσιμο το εύφλεκτο υδρογόνο-ήταν η θέση του Άρη στην 28η μοίρα των Ιχθύων, σε τ-τετράγωνο με τους τρεις «μεγάλους». Το αποτέλεσμα ήταν τα πολλά ατυχήματα, που δυσκόλεψαν αρκετά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην εταιρεία και το κοινό.

16 Νοεμβρίου 1915 - Κατοχυρώνεται το μπουκάλι της κόκα κόλα

Cocacola_bottle
Η πρωτότυπη συνταγή της Coca-Cola διαμορφώθηκε από την εταιρεία Eagle Drug & Chemical, ένα φαρμακείο στο Columbus από τον John Pemberton, αρχικά ως ένα κρασί κόκας που ονομάστηκε Γαλλικό κρασί Coca του Pemberton (Pemberton's French Wine Coca), εμπνευσμένο από την τρομερή επιτυχία του Vin Mariani. Το 1886, όταν η Ατλάντα και η Fulton County θεσπίσαν νομοθεσία για απαγόρευση, ο Pemberton απάντησε με την ανάπτυξη της Coca-Cola αλλά σε μη-αλκοολούχα εκδοχή. Οι πρώτες πωλήσεις έγιναν στο φαρμακείο Jacob στην Ατλάντα στις 8 Μαΐου, 1886. Αρχικά πωλήθηκε ως φάρμακο στην τιμή των 0,5 cents, σαν ανάλογο της σόδας και ο Pemberton ισχυρίστηκε ότι η Coca-Cola θεράπευε πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του εθισμού στη μορφίνη, δυσπεψία, νευρασθένεια, πονοκέφαλο, και ανικανότητα. Ο Pemberton δημοσίευσε την πρώτη διαφήμιση για το αναψυκτικό στις 29 Μαΐου του ίδιου έτους στην Atlanta Journal. Το διάσημο πλέον μπουκάλι που περιγράφεται ως "στενή φούστα" σε γυναικείο σώμα, κατασκευάστηκε στις 18 Αυγούστου 1915 στις ΗΠΑ από την εταιρεία Glass Root, φέρει την υπογραφή του Alexander Samuelson και καθιερώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις16 Νοεμβρίου 1915. Οι νευρώσεις του γυαλιού προήλθαν πιθανότατα από το γεγονός ότι ένας υπάλληλος του εργοστασίου στην αναζήτηση για μια εικόνα φύλλου κόκας στο λεξικό το μπέρδεψε με το κακαόδεντρο. Ένα άλλο πλεονέκτημα ήταν ότι το πάχος του γυαλιού έκανε το περιεχόμενο να φαίνεται πιο πολύ ενώ είχε χρώμα πρασινωπό.

Αστρολογικά: Η σύνθεση της επινοήθηκε από τον φαρμακοποιό -και Καρκίνο- John Pempleton. Η πρώτη πώληση σε φαρμακείο έγινε στις 8/5/1886 με ένα εξαιρετικά ευοίωνο μεγάλο τρίγωνο ανάμεσα στον Ποσειδώνα, τον Δία και την Δήμητρα (σε Ταύρο, Παρθένο και Αιγόκερω αντίστοιχα) ενώ το 1892 ο Αιγόκερως Asa Griggs Candler ίδρυσε την Coca Cola Company καθώς ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας πραγματοποιούσαν την κοσμοϊστορικής σημασίας σύνοδο τους στους Διδύμους. Το ζώδιο, με την συνηγορία των δύο πλανητών έδωσε ένα αναψυκτικό που «πάει με όλα» και κυριαρχεί μακράν στην παγκόσμια αγορά. Από αυτήν την άποψη η κόκα κόλα είναι ένα γνήσιο ...τέκνο της εποχής μας!

Η πατέντα για το «θηλυκό» μπουκάλι της κόκα κόλα κατοχυρώθηκε με την Σελήνη και τον Δία να βρίσκονται στο ζώδιο των Ιχθύων και την Δήμητρα στον Ταύρο σε «κρυφό» τ-τετράγωνο με τον Ήλιο και τον αστρικό Δία. Κι εδώ ακριβώς φαίνεται πως μια καλή αστρολογική αρχή, στο πέρασμα του χρόνου συνοδεύεται από εξ ίσου υποστηρικτικές ενδείξεις.

16 Νοεμβρίου 534-Η τελική έκδοση του Ιουστινιάνειου Κώδικα

Corpus_Iuris_Civilis_02

Εμπνευστής του έργου αυτού ήταν ο στενός συνεργάτης του Ιουστινιανού, Τριβωνιανός, ο οποίος και ανέλαβε τη σύνθεση αυτού του τολμηρού εγχειρήματος. Τον Απρίλιο του 529 ολοκληρώθηκε αυτή η προσπάθεια, η οποία κατέληξε στον Κώδικα του Ιουστινιανού ή Codex Iustinianus. Χωριζόταν σε δέκα βιβλία και αποτέλεσε πλέον τον αυθεντικό Κώδικα Νόμων της Αυτοκρατορίας. Το έργο αυτό αποτέλεσε ουσιαστικά μια συστηματικοποίηση του υλικού παλαιότερων κωδίκων και νόμων, προσπαθώντας να αφαιρέσει τις αντιφάσεις που είχαν, χωρίς όμως τελικά να τις εξαλείψει πλήρως. Μετά από τρία χρόνια ο νέος Κώδικας δημοσιεύθηκε και ονομάστηκε Digestum ή Πανδέκτης και χρησιμοποιήθηκε αμέσως από τους νομικούς της αυτοκρατορίας. Το 534 έγινε νέα έκδοση, που της αποδόθηκε η ονομασία Νεαραί (Novelae) και αποτέλεσε συμπλήρωμα της αρχικής προσπάθειας. Αυτό συνέβη λόγω των νομικών μεταρρυθμίσεων του Ιουστινιανού. Οι περισσότεροι από τους νέους νόμους του Ιουστινιανού (σε αντίθεση με τον Κώδικα, τον Πανδέκτη και τις Εισηγήσεις, που ήταν γραμμένοι στα Λατινικά) γράφτηκαν στα Ελληνικά.


Αστρολογικά: Το «Σώμα του Αστικού Δικαίου» (Corpus Juris Civilis) άρχισε να συντάσσεται το 529 κάτω από την επιρροή του Πλούτωνα στον Τοξότη και η αναθεωρημένη δεύτερη έκδοση του έγινε με τον Δία στο Ζυγό και κάτω από έναν εξαιρετικά «περίπλοκο» ουρανό: Ο Κρόνος και ο Ουρανός σε σύνοδο στον Λέοντα, με τον Ποσειδώνα να «αντιτίθεται» από τον Υδροχόο και την Δήμητρα στον Ταύρο να συνθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον τ-τετράγωνο.

Η συμμετοχή της Δήμητρας είναι αξιοπρόσεκτη από την άποψη του ότι δεν είναι η μοναδική φορά που εμπλέκεται στο Αστικό Δίκαιο.

Στην Αστρολογία είναι γνωστή η «συγχρονικότητα» ανάμεσα στην ανακάλυψη ενός πλανήτη και σε γεγονότα που τον αφορούν και προσιδιάζουν με την φύση του. Λίγο μετά από την ανακάλυψη της Δήμητρας το 1801 άρχισε να συντάσσεται ο Ναπολεόντειος Κώδικας, ο οποίος σημειωτέον βασίστηκε στο Corpus Juris Civilis και θέσπισε για πρώτη φορά την ισονομία των πολιτών. Ο «Αστικός Κώδικας των Γάλλων» δημοσιεύθηκε στις 21/3/1804 με τον Κρόνο στο Ζυγό σε αντίθεση με τον Ήλιο και μια προσεκτική εξέταση των δεδομένων αποκαλύπτει πως η Δήμητρα είναι και πάλι από τους βασικούς πρωταγωνιστές σχηματίζοντας πλήθος κύριων όψεων -παραδοσιακών και ιδιοσυναστριακών- με τον Ήλιο, τον Ερμή, τον Άρη, τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Πλούτωνα!

Επιπλέον η συναστρία ανάμεσα στους χάρτες του 534 και του 1804 αποκαλύπτει μια εντυπωσιακή συγγένεια μεταξύ τους, αφού υπάρχει μια ουσιώδης πλανητική ανταπόκριση ιδιαίτερα σε σχέση με τον Δία στο Ζυγό και τις αντιθέσεις στον άξονα Λέοντα-Υδροχόου. Δεν θέλω να σας κουράσω με άλλες λεπτομέρειες και το μόνο που θα επισημάνω είναι πως αυτή η κοσμική συγγένεια «βγάζει μάτι» αν συγκρίνουμε τις τροπικές πλανητικές θέσεις του 534 (στον εσωτερικό κύκλο) με τις αστρικές του 1804.


kodex

Όσον αφορά τον Ιουστινιάνειο Κώδικα, συγκρίνοντας τα δεδομένα σε σχέση με τους πλανητικούς συνοδικούς κύκλους, δεν είναι διόλου αβάσιμη η υπόθεση πως η κοσμική αφετηρία της σύνταξης του βρίσκεται πιθανότατα αρκετά πίσω στην διετία 439-440, όταν ο Ουρανός και ο Πλούτωνας έκαναν την σύνοδο τους στους Διδύμους, ορίζοντας μια μακρά περίοδο (μέχρι το 580) με δρώμενα και εξελίξεις σχετικές με το περιεχόμενο του άξονα Διδύμων-Τοξότη. Το 529 ο Πλούτωνας βρέθηκε απέναντι από εκείνην την μητρική σύνοδο ενεργοποιώντας ένα νομοθετικό εγχείρημα.

Φυσικά, η έκδηλη ενεργοποίηση του άξονα Λέοντα-Υδροχόου το 534 είναι κάτι που χρήζει περαιτέρω ερμηνείας και έρευνας, αφού στην αστρολογική παράδοση δεν συνδέεται άμεσα με νομοθετικό έργο.

Για να έχετε συνεχόμενη ενημέρωση στα καινούργια αστρολογικά άρθρα της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Astrology πατώντας ΕΔΩ




©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved