Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 11/11

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα

Παπασταύρου Λίντα
Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 11/11

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

11 Νοεμβρίου 1918: Το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου

800px-1918Toronto_BayandKing_Armistace_Day

Μετά από μια γερμανική επίθεση κατά μήκος του Δυτικού μετώπου, οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών εισήλθαν στην χαρακώματα και οι Σύμμαχοι απώθησαν το γερμανικό στρατό με μια σειρά από επιτυχημένες επιχειρήσεις. Η Γερμανία, η οποία είχε το δικό της εσωτερικό πρόβλημα με τους επαναστάτες συμφώνησε σε μια κατάπαυση του πυρός στις 11 Νοεμβρίου 1918, αργότερα γνωστή ως Ημέρα της Ανακωχής. Η Ημέρας της Ανακωχής (επίσης γνωστή ως Ημέρα Μνήμης) είναι στις 11 Νοεμβρίου και τιμά την ανακωχή που υπεγράφη μεταξύ των Συμμάχων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Γερμανίας στο Compiègne της Γαλλίας και την παύση των εχθροπραξιών στο Δυτικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις έντεκα το πρωί, «την ενδεκάτη ώρα της ενδέκατης ημέρας του ενδέκατου μήνα» του 1918. Ενώ αυτή ήταν η επίσημη ημερομηνία για να σηματοδοτήσει το τέλος του πολέμου οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν σε άλλες περιοχές, ιδίως σε ολόκληρη την πρώην Ρωσική Αυτοκρατορία και σε τμήματα της παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ημερομηνία ανακηρύχθηκε εθνική εορτή σε πολλές συμμαχικές χώρες για να τιμήσει τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μέχρι το τέλος του πολέμου, τέσσερις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η Γερμανία, η Ρωσία, η Αυστροουγγαρία και η Οθωμανική αυτοκρατορία που στρατιωτικά και πολιτικά ηττήθηκαν, έπαψαν να υπάρχουν. Τα δύο πρώτα κράτη έχασαν ένα μεγάλο ποσοστό του εδάφους τους, ενώ τα δύο τελευταία διαλύθηκαν. Ο χάρτης της Κεντρικής Ευρώπης επανασχεδιάστηκε σε πολλά μικρότερα κράτη και δημιουργήθηκε η Κοινωνία των Εθνών με την ελπίδα της πρόληψης μιας άλλης παρόμοιας σύγκρουσης. Παρά ταύτα, ο ευρωπαϊκός εθνικισμός που γεννήθηκε από τον πόλεμο και η διάλυση των αυτοκρατοριών, οι συνέπειες της ήττας της Γερμανίας και τα προβλήματα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών γενικά θεωρούνται ως οι βασικοί παράγοντες για το ξεκίνημα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.


Αστρολογικά: Σύμφωνα με την παράδοση που θέλει τις υπογραφές να «έπεσαν» στις 11:00 το μεσημέρι, το τέλος ενός εξαιρετικά αιματηρού πολέμου που συντάραξε την ανθρωπότητα σηματοδοτήθηκε από την αντίθεση του Ωροσκόπου στον Αιγόκερω με τον Πλούτωνα στον Καρκίνο.

Ο πόλεμος είχε ξεσπάσει με την είσοδο του πλανήτη στο ζώδιο, ορίζοντας τελικά μια νέα «αμετάκλητη» τάξη πραγμάτων σε σχέση με τις εθνικές ταυτότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα κράτη που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη μετά την λήξη του, (όπως για παράδειγμα οι χώρες της Βαλτικής) παρά τις όποιες μετέπειτα μεταβολές στο καθεστώς της εθνικής τους κυριαρχίας επανεμφανίστηκαν πολλά χρόνια αργότερα στον Ευρωπαϊκό χάρτη, ιδιαίτερα ύστερα από την διέλευση του Ουρανού στον Αιγόκερω (1988-1996).

Και βέβαια το ερώτημα σήμερα είναι το ποιά χροιά μπορεί να έχει στο ίδιο θέμα η διέλευση του Πλούτωνα από το ίδιο ζώδιο.

11 Νοεμβρίου 2000: Η τραγωδία στις Άλπεις

450px-Kaprun_train

Στις 11 Νοεμβρίου 2000, 161 επιβάτες-σκιέρ και ένας οδηγός επιβιβάστηκαν στο τρένο-τελεφερίκ Gletscherbahn 2, στην Kaprun της Αυστρίας για ένα πρωινό ταξίδι μέχρι τις πλαγιές. Λίγο μετά τις 09:00, ενώ η αμαξοστοιχία έμπαινε στη σήραγγα, η ηλεκτρική θερμάστρα στην καμπίνα του οδηγού στο κατώτερο άκρο του τρένου, εξαιτίας τους λάθους σχεδιασμού, έπιασε φωτιά. Η φωτιά έλιωσε τους πλαστικούς σωλήνες που μεταφέρουν εύφλεκτα υδραυλικά υγρά από το σύστημα πέδησης και η ακόλουθη απώλεια του υγρού πίεσης προκάλεσε το απροσδόκητο σταμάτημα του τρένου. Ο οδηγός, ο οποίος ήταν στην καμπίνα στο άνω άκρο της αμαξοστοιχίας αντιλήφθηκε ότι ξέσπασε πυρκαγιά και το ανέφερε στο κέντρο ελέγχου που επιχείρησαν να ανοίξουν τις πόρτες του τρένου, αλλά η απώλεια πίεσης του συστήματος τους εμπόδισε να λειτουργήσουν. Τέλος, έχασε την επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου. Οι επιβάτες, προκειμένου να διαφύγουν, προσπάθησαν να σπάσουν τα ανθεκτικά ακρυλικά τζάμια. Δώδεκα επιβάτες από το πίσω μέρος του τρένου έσπασαν ένα παράθυρο με επιτυχία, ακολουθώντας τις συμβουλές ενός άλλου συνεπιβάτη τους που υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης για 20 χρόνια και σερνόμενοι στο έδαφος πέρασαν από τη φωτιά και κάτω από τον καπνό. Πολλοί από τους παγιδευμένους επιβάτες άρχισαν να χάνουν τις αισθήσεις τους λόγω τοξικών αναθυμιάσεων. Τελικά, ο οδηγός κατάφερε με τα χέρια να ανοίξει τις πόρτες κι όσοι είχαν ακόμα τις αισθήσεις τους βγήκαν έξω. Η σήραγγα όμως λειτούργησε σαν μια γιγαντιαία καμινάδα, η οποία απορρόφησε όλο το οξυγόνο, κράτησε το δηλητηριώδη καπνό, τη θερμότητα και τη φωτιά. Όλοι οι επιβάτες που διέφυγαν, καθώς και ο οδηγός του τελεφερίκ έπαθαν ασφυξία από τον καπνό και στη συνέχεια κάηκαν από την πυρκαγιά που μαινόταν. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 150 άνθρωποι, ενώ επέζησαν μόνο οι 12 που κατάφεραν εγκαίρως να διαφύγουν (10 Γερμανοί και 2 Αυστριακοί).

Αστρολογικά: Το «κρυφό» τ-τετράγωνο ανάμεσα στον Πλούτωνα στον Τοξότη, τον Δία στους Διδύμους και τον αστρικό Άρη (ως «έξοδο» του ταυ) ήταν εκείνο που δημιούργησε τις συνθήκες της τραγωδίας.

Ωστόσο ένα ακόμη κρυφό ταυ-τετράγωνο ανάμεσα στον Πλούτωνα, τον Ουρανό και τον Δία «έδωσε» μια εξαιρετική διάσταση σε αυτό το σπάνιου είδους δυστύχημα που είχε τόσα πολλά θύματα επειδή ποτέ κανείς δεν πρόβλεψε ότι ένα τελεφερίκ θα μπορούσε να πιάσει φωτιά.

11 Νοεμβρίου 1912: Η Ένωση της Σάμου με την Ελλάδα

image013

Το 1834 οι τρεις μεγάλες δυνάμεις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία συμφώνησαν με τον Σουλτάνο ότι η Σάμος με την προστασία των μεγάλων δυνάμεων θα διοικείτο από Ηγεμόνα, διορισμένο από το Σουλτάνο, με περιορισμένα προνόμια και καθεστώς υποτέλειας για το λαό. Από το 1834 έως το 1912, πέρασαν από το νησί 18 ηγεμόνες ενώ ο λαός πάλευε όλα αυτά τα χρόνια για τα δικαιώματά του. Μετά από αρκετές μάχες ο Θεμιστοκλής Σοφούλης καταφέρνει μετά από πενθήμερη ανακωχή και διαπραγματεύσεις την ασφαλή μεταφορά του τουρκικού στρατού στην απέναντι ακτή. Στις αρχές του Νοέμβρη 500 εθελοντές Σαμιώτες μαζί με το Σοφούλη μεταφέρονται στην Αθήνα, διαθέτοντας συγχρόνως και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό από εράνους για την ενίσχυση του Ελληνικού στρατού που στο μεταξύ είχε καταλάβει τη Θεσσαλονίκη. Ο Σοφούλης συνεννοήθηκε με τον Βενιζέλο για την ένωση της Σάμου και επιστρέφοντας στις 10 του Νοέμβρη στο νησί κηρύττει την Ένωση της Σάμου με την Ελλάδα. Στις 11 του Νοέμβρη ημέρα Κυριακή, προσήλθε στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στις 2μ.μ συνοδευόμενος από τις αρχές του νησιού εκτός από τον Ηγεμόνα , που είχε ειδοποιηθεί να εγκαταλείψει το ηγεμονικό μέγαρο. Εν τω μεταξύ ο κόσμος είχε κατακλύσει την εκκλησία και τους γύρω χώρους. Ο Σοφούλης, μη μπορώντας να κρατήσει τα δάκρυά του, διακήρυξε την πανηγυρική ένωση της Σάμου με την Μητέρα Ελλάδα. Αλλά, παρ’ όλη τη χαρά του σαμιώτικου λαού η επίσημη αναγνώριση δεν είχε ακόμη γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και, λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων, δεν αποδέχτηκε το επαναστατικό καθεστώς και την ένωση. Χρειάστηκαν να γίνουν συλλαλητήρια στην κυρίως Ελλάδα, για να στείλει η κυβέρνηση στις 2 του Μάρτη 1913 στη Σάμο, το θωρηκτό Σπέτσαι να συνοδεύσει το εμπορικό Θεσσαλία με δύο λόχους στρατού για την κατάληψη του νησιού. Στις 2 Μαρτίου ημέρα Σάββατο, αγκυροβόλησαν στο λιμάνι του Βαθιού και παράλληλα περιπολούσαν ανοιχτά στο πέλαγος, τα αντιτορπιλικά Νίκη και Βέλος που είχαν φτάσει από τη Χίο ενώ με εκδηλώσεις ενθουσιασμού έγινε δεκτός ο ελληνικός στρατός.

Αστρολογικά: Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης κήρυξε την Ένωση του νησιού λίγο μετά τις 2:00 το μεσημέρι κατά την διάρκεια πανηγυρικής δοξολογίας. Αυτή η ώρα και η ημερομηνία (24/11 με το νέο ημερολόγιο) μπορεί να εκληφθεί ως η πρώτη «γενέθλια» της Σάμου -η δεύτερη είναι όταν ενσωματώθηκε επίσημα στο Ελληνικό κράτος- σύμφωνα με την οποία το νησί ανήκει στο ζώδιο του Τοξότη έχει τον Ωροσκόπο στον Κριό και την Σελήνη του στους Διδύμους. Όπως συμβαίνει και με πολλούς ακόμη τόπους της πατρίδας μας, η Σάμος έχει ένα ουσιαστικό «πριμ» όσον αφορά τον τουρισμό (ο Ερμής και ο Δίας στον Τοξότη στον 9ο οίκο) και μια «διάσταση ενεργειών» ανάμεσα στο φιλελεύθερο και το συντηρητικό πνεύμα. Από την μια ο Τοξότης, ο Κριός και ο έντονος Δίας και από την άλλη ο ισχυρός Κρόνος (σε σύνοδο με την Σελήνη και σε αντίθεση με τον Ήλιο) περιγράφουν μια κοινωνία με αντιφατικά χαρακτηριστικά τα οποία επιτείνονται ακόμη περισσότερο από την παρουσία του Ουρανού στον 10ο οίκο.

Παρά την αρχική εικόνα στενότητας στον οικονομικό τομέα (ο Κρόνος στον 2ο οίκο), πολλά και ουσιαστικά πλεονεκτήματα προκύπτουν από την «κρυφή» όψεις του Ήλιου και της Σελήνης με τον αστρικό Δία, όψεις που συνδέουν τα περιεχόμενα του 9ου οίκου στον οποίο βρίσκεται ο «ευεργέτης πλανήτης» (ταξίδια, τουρισμός) με εκείνα του 2ου και του 8ου.

Ο Δίας βέβαια έχει και τα «στραβά» του, όπως για παράδειγμα την επίσης «κρυφή» σύνοδο του με τον Άρη στον Σκορπιό, μια όψη που έχει κάψει το νησί κυριολεκτικά και μεταφορικά αρκετές φορές.

Η Σάμος είναι πασίγνωστη και για το ιδιαίτερο γλυκό κρασί της, κάτι που στο συγκεκριμένο ωροσκόπιο εντοπίζεται στις «κρυφές» όψεις της Αφροδίτης στο Μεσουράνημα με τον αστρικό Ποσειδώνα (αντίθεση) και τον αστρικό Ουρανό (σύνοδος).

Επιπλέον οι ίδιες όψεις με δεδομένη την παρουσία του Ποσειδώνα στον 4ο οίκο και τον Καρκίνο παραπέμπουν στους αρχαιολογικούς θησαυρούς που είναι διάσπαρτοι σε όλο το νησί.

samos_1

Για να έχετε συνεχόμενη ενημέρωση στα καινούργια αστρολογικά άρθρα της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Astrology πατώντας ΕΔΩ.




©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved