Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 4/11

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα

Παπασταύρου Λίντα
Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 4/11

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

4 Νοεμβρίου 1918: Ιδρύεται το ΣΕΚΕ, μετέπειτα ΚΚΕ

seke.jpg

Από τις 4 ως τις 23 Νοεμβρίου του 1918 συγκλήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμοπλοίων στον Πειραιά, το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ). Αιτία του Συνεδρίου, υπήρξε η ανάγκη συνένωσης των σοσιαλιστικών οργανώσεων και ομάδων σε ένα κόμμα με κοινές αρχές πολιτική και πρόγραμμα.

Η ονομασία δήλωνε τον εργατικό, προλεταριακό χαρακτήρα του κόμματος. Ήταν η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας που εμφανιζόταν ταξικό κόμμα, μη προσωποπαγές και διαταξικό όπως έως τότε συνέβαινε. Εκπροσωπούσε (και το διατράνωσε αυτό) μια μόνο τάξη, την εργατική και δήλωνε ιδεολογική ευθυγράμμιση με παγκόσμιο κίνημα ενώ εξέφραζε επαναστατική προοπτική. Η οργάνωση του προϋπέθετε σταθερότητα και συνοχή με ενεργό δράση των μελών και όχι τυχαία, ευκαιριακή κινητοποίηση οπαδών και ψηφοφόρων.

Στο νέο αυτό κόμμα, αρχικά υπήρχε ένα μωσαϊκό αντιλήψεων σε μια σειρά από «ζητήματα αρχών». Καταγράφηκαν συνολικά 5 διαφορετικές τάσεις, από σοσιαλδημοκρατικές-ρεφορμιστικές έως τάσεις «μπολσεβικοποίησης» του κόμματος και άμεσης επαναστατικής δράσης. Τελικά επικράτησε η κομμουνιστική ιδεολογία και το κόμμα μεταπήδησε από την Σοσιαλιστική στην Κομμουνιστική Διεθνή. Ένα «αγκάθι» στην πολιτική του ΣΕΚΕ σε σχέση με τα εθνικά θέματα, που η κληρονομιά του είναι αισθητή μέχρι τις μέρες μας ήταν η άποψη πως η Μακεδονία έπρεπε να είναι αυτόνομη και όχι Ελληνική.

Αστρολογικά: Με το νέο ημερολόγιο η ίδρυση του ΣΕΚΕ τοποθετείται στις 17 Νοεμβρίου (...), και ανήκει στο ζώδιο του Σκορπιού, με τον αστρικό Ήλιο να σχηματίζει ένα πολύ χαρακτηριστικό ως προς το ύφος του κόμματος τ-τετράγωνο με τον ανατρεπτικό Ουρανό στον Υδροχόο και τον πειθαναγκαστικό Κρόνο στον Λέοντα. Η επαναστατική διάθεση χέρι-χέρι με τον δογματισμό ήταν σε γενικές γραμμές οι σχεδόν μόνιμες ιδιότητες του κομμουνιστικού ρεύματος στην Ελλάδα, στοιχεία που είναι ορατά μέχρι σήμερα στο ΚΚΕ χάρις σε μια τρομερή «επιμονή» -κληρονομιά του Σκορπιού- στις βασικές αρχές του.

Ο Σκορπιός είναι άμεσα εμπλεκόμενος στον κομμουνισμό, το ίδιο και ο Πλούτωνας που στον χάρτη της ημέρας κάνει μια επίσης ενδεικτική αντίθεση με τον Άρη στον Αιγόκερω. Σκληρές μάχες και υπονομεύσεις ένθεν και κείθεν περιγράφονται σε αυτό το σχήμα, που στις μέρες μας ενεργοποιείται από τον διελαύνοντα Ουρανό και τον διελαύνοντα Πλούτωνα ορίζοντας ένα νέο κεφάλαιο σκληρών αντιπαραθέσεων.

Το λαϊκό έρεισμα του κόμματος διαφαίνεται από την αντίθεση της Δήμητρας με τον Δία στον Καρκίνο, ενώ η παρουσία της Σελήνης στον Ταύρο πιστοποιεί με την σειρά της την αντοχή του κόμματος στον χρόνο αλλά και την οικονομική ευρωστία του. Ο Ποσειδώνας επίσης δεν θα μπορούσε να λείπει από το σκηνικό, αφού θεωρείται -και είναι- ο «πατέρας» της σοσιαλιστικής ιδεολογίας και ανεξάρτητα από τον οίκο που μπορεί να βρίσκεται, το τετράγωνο του με την Σελήνη δίνει ένα μέτρο για τους πιστούς του κόμματος που για πολλά χρόνια (ιδιαίτερα μετά τον Εμφύλιο) υπέμεναν με ...χριστιανική ευλάβεια τους διωγμούς τους από τις επίσημες Ελληνικές αρχές.

4 Νοεμβρίου 1956: Τα Σοβιετικά τανκς στην Βουδαπέστη

1956_hungarians_stalin_head

Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 23 Οκτωβρίου ως μια διαδήλωση φοιτητών προσέλκυσε χιλιάδες κόσμου ενώ βάδιζε μέσω της κεντρικής Βουδαπέστης προς το κτίριο του Κοινοβουλίου. Μια αντιπροσωπεία φοιτητών που εισήρθε στο κτίριο του ραδιοφώνου, σε μια προσπάθεια να μεταδώσει τα αιτήματά τους, τέθηκε υπό κράτηση. Όταν κατά απαίτηση του συγκεντρωμένου πλήθους απελευθερώθηκε η αντιπροσωπεία, οι Αστυνομικοί Ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον τους από το εσωτερικό του κτιρίου. Η είδηση ​​διαδόθηκε γρήγορα και αναταραχή και βία ξέσπασε σε όλη την πρωτεύουσα. Η εξέγερση εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ουγγαρία, και η κυβέρνηση έπεσε. Χιλιάδες οργανωμένες παραστρατιωτικές ομάδες μάχονταν με την Αστυνομία Ασφαλείας (AVH) και τα σοβιετικά στρατεύματα. Πρώην κομμουνιστές και ή μέλη της AVH που συχνά εκτελούνταν ή φυλακίζονταν αφέθηκαν ελεύθεροι και πήραν τα όπλα. Τα νεοσύστατα συμβούλια κατάφεραν να αποσπάσουν τον έλεγχο από το κυβερνόν Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα και απαίτησαν πολιτικές αλλαγές. Η νέα κυβέρνηση διέλυσε επισήμως την Αστυνομία Ασφαλείας, δήλωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τις ελεύθερες εκλογές. Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, οι μάχες είχαν σχεδόν σταματήσει και άρχισε να επικρατεί μια αίσθηση ομαλότητας. Μετά την ανακοίνωσή της όμως για διαπραγμάτευση όσον αφορά στην απόσυρση των Σοβιετικών δυνάμεων, το Politburo (το Κόμμα) άλλαξε γνώμη και κινήθηκε για να συντρίψει την επανάσταση. Στις 4 Νοεμβρίου, μια μεγάλη σοβιετική δύναμη εισέβαλε στην Βουδαπέστη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η Ουγγρική αντίσταση συνεχίστηκε μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Πάνω από 2.500 Ούγγροι και 700 Σοβιετικοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση ενώ 200.000 Ούγγροι έφυγαν ως πρόσφυγες. Οι μαζικές συλλήψεις και καταγγελίες συνεχίζονται για μήνες μετά.

Αστρολογικά:Η επανάσταση στην Ουγγαρία είχε ξεσπάσει από τις 23 Οκτωβρίου και αρχικά η τότε ΕΣΣΔ δεν είχε εκδηλώσει την πρόθεση της να παρέμβει στρατιωτικά. Όμως η Νέα Σελήνη της 2ας Νοεμβρίου φαίνεται πως άλλαξε άρδην τις ισορροπίες, αφού για τις συντεταγμένες της Βουδαπέστης ο Ουρανός και ο αστρικός Πλούτωνας έπεσαν σχεδόν πάνω στην ακμή του 4ου οίκου.

Οι δύο πλανήτες σηματοδότησαν τόσο την εξέγερση όσο και την στρατιωτική καταστολή της, η οποία ωστόσο «χρωστά» πολλά και στην σύνοδο των Φώτων με τον αστρικό Κρόνο στο Σκορπιό.

Μια ακόμη «κρυφή» σύνοδος, αυτή του τροπικού Άρη με την αστρική Δήμητρα πυροδότησε την επέμβαση που έδωσε σε πολλούς να καταλάβουν πως ο καιρός της αθωότητας του «υπαρκτού σοσιαλισμού» είχε παρέλθει ανεπιστρεπτί.


4 Νοεμβρίου 1979: Όμηροι στην Τεχεράνη

800px-US_Embassy_Tehran

Η κράτηση 52 Αμερικανών ομήρων για 444 ημέρες από τις 4 Νοεμβρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 1981 από μια ομάδα ισλαμιστών φοιτητών και μαχητών που κατέλαβαν την Αμερικανική πρεσβεία ως υποστήριξη της Ιρανικής επανάστασης επέφερε και μέγιστο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών. Το επεισόδιο κορυφώθηκε όταν, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μια στρατιωτική απόπειρα διάσωσης, την επιχείρηση Νύχι του Αετού, στις 24 Απριλίου 1980, η οποία απέτυχε, αφού οδήγησε στην καταστροφή δύο αεροσκαφών, τον θάνατο οκτώ Αμερικανών στρατιωτών και ενός Ιρανού πολίτη. Τελείωσε με την υπογραφή της Συμφωνίας του Αλγερίου, στις 19 Ιανουαρίου του 1981. Οι όμηροι απελευθερώθηκαν την επόμενη μέρα, μόλις λίγα λεπτά μετά από την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου, Ρόναλντ Ρέιγκαν. Στο Ιράν, η σύλληψη των ομήρων θεωρείται ως ένα χτύπημα εναντίον των ΗΠΑ, και την επιρροή της στο Ιράν και της συνεχούς υπονόμευσης της Ιρανικής Επανάστασης και της μακρόχρονης υποστήριξης του Σάχη που είχε ανατραπεί πρόσφατα.

Αστρολογικά: Αν και το γεγονός είχε σαφή Πλουτώνια χαρακτηριστικά και ανήκε στην σφαίρα του τετραγώνου του Ουρανού στον Σκορπιό με τον Άρη στον Λέοντα, φαίνεται πως η 18η μοίρα του Τοξότη (ίσως και των μεταβλητών ζωδίων γενικότερα) έχει μια ειδική θέση στην ...καρδιά των ΗΠΑ. Ο πόλεμος του Βιετνάμ έγινε με τον Ουρανό και τον Πλούτωνα στα μέσα της Παρθένου και όπως είδαμε πρόσφατα, το σκάνδαλο με την πώληση όπλων στο Ιράν από την CIA με αποδέκτες των εσόδων τους Κόντρας στην Νικαράγουα αποκαλύφθηκε με τον Ουρανό στην 18η μοίρα του Τοξότη.

Το 1979 ήταν η σειρά του Ποσειδώνα στην ίδια μοίρα να ανοίξει τα δικά του «χαρτιά», επιβεβαιώνοντας πως στην αστρολογία η αιχμαλωσία-ομηρεία έχει εκτός των άλλων και μια Ποσειδώνια διάσταση. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από την Σεληνιακή έκλειψη που είχε προηγηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου, όπου τα Φώτα σχημάτισαν ένα τ-τετράγωνο με τον Ποσειδώνα, ενώ ο Πλούτωνας έκανε το δικό του με τον Άρη και την Δήμητρα.

Για τις συντεταγμένες της Ουάσινγκτον (με Ωροσκόπο στην Παρθένο) η αντίθεση του Ήλιου με την Σελήνη έγινε πάνω στον Ωροσκόπο, με τον Ποσειδώνα να φιλοξενείται στον 4ο οίκο, σχηματίζοντας ένα επιπλέον τετράγωνο με τον Κρόνο στον 1ο οίκο.

Αντίθετα για τις συντεταγμένες της Τεχεράνης (με Ωροσκόπο στον Αιγόκερω), οι κυρίαρχοι στον χάρτη της συγκεκριμένης έκλειψης ήταν άλλοι. Ο Πλούτωνας στο Μεσουράνημα με την Δήμητρα στον 4ο οίκο και τον Άρη στον 7ο αλλά και ο αστρικός Ουρανός επάνω -κι αυτός- στο Μεσουράνημα.

Για να έχετε συνεχόμενη ενημέρωση στα καινούργια αστρολογικά άρθρα της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Astrology πατώντας ΕΔΩ.




©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved