Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 26/10

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα

Παπασταύρου Λίντα
Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 26/10

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

26 Οκτωβρίου 1912: Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

189209499639639459559599579439

Μετά την Μάχη του Σαραντάπορου και την Απελευθέρωση της Κοζάνης, ο επικεφαλής της στρατιάς της Θεσσαλίας και αρχιστράτηγος, Διάδοχος Κωνσταντίνος, κινήθηκε προς την απελευθέρωση του Μοναστηρίου. Εξαιτίας όμως των πληροφοριών ότι τα Βουλγαρικά στρατεύματα κινούνται νότια με σκοπό να καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη τα ελληνικά άλλαξαν πορεία. Μετά τη Μάχη των Γιαννιτσών έφτασαν έξω από την Θεσσαλονίκη όπου και την περικύκλωσαν. Οι Οθωμανοί στρατιωτικοί, με επικεφαλής το διοικητή του 8ου σώματος του οθωμανικού στρατού, Χασάν Ταχσίν Πασά, αντιλήφθηκαν ότι πιθανή αντίσταση δε θα επέφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα και προέβησαν σε προτάσεις παράδοσης προς τον Κωνσταντίνο. Άλλωστε προτιμούσαν την παράδοση της πόλης στους Έλληνες γιατί πίστευαν ότι οι Βούλγαροι θα προέβαιναν σε βιαιότητες έναντι του μουσουλμανικού πληθυσμού. Ο Κωνσταντίνος, όμως, δεν έκανε δεκτή την οθωμανική πρόταση και απαίτησε «άνευ όρων» παράδοση της πόλης. Έτσι τη νύχτα της 26ης προς 27 Οκτωβρίου 1912 (Ιουλιανό ημερολόγιο), οι αξιωματικοί, Βίκτωρ Δούσμανης και Ιωάννης Μεταξάς, υπέγραψαν στη Θεσσαλονίκη τα πρωτόκολλα παράδοσης της πόλης και το απόγευμα της 27 Οκτωβρίου εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη τα δύο πρώτα ελληνικά ευζωνικά τμήματα της μεραρχίας Κλεομένους. Οι διεκδικήσεις των Βούλγαρων για την πόλη δεν σταμάτησαν βέβαια εκεί που, ακόμα και με την παράδοσή της, πίεζαν το Χασάν Ταχσίν Πασά να υπογράψει παρόμοιο πρωτόκολλο και με αυτούς για να πάρουν τη χαρακτηριστική απάντηση του Οθωμανού στρατηγού: «Έχω μόνο μία Θεσσαλονίκη, την οποία έχω ήδη παραδώσει». Το όλο θέμα λύθηκε οριστικά με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Αστρολογικά: Η απελευθέρωση της πόλης και συνολικά το έπος των Βαλκανικών πολέμων ήταν συνεπακόλουθη των προοδευτικών ενδείξεων στο γενέθλιο ωροσκόπιο της Ελλάδος, με πρωταγωνιστές τον Ουρανό, τον Άρη και τον Ήλιο, των πιέσεων του διελαύνοντα Κρόνου στον 1ο οίκο και της ...ευγενικής χορηγίας του διελαύνοντα Δία στον 7ο.

26 Οκτωβρίου 1954: Γεννήθηκε ο Βασίλης Χατζηπαναγής

xatzipanagis

Γεννήθηκε στην Τασκένδη της τότε Σοβιετικής Ένωσης (σημερινό Ουζμπεκιστάν), από Έλληνες πρόσφυγες γονείς. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τη Δυναμό Τασκένδης και το 1972 πήγε στην Παχτακόρ μέχρι το 1975 που ήρθε στην Ελλάδα για τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Στον Ηρακλή έκανε μεγάλη καριέρα και ήταν σπεσιαλίστας στα γκολ από κόρνερ. Εντυπωσιακή υπήρξε η συνεισφορά του στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας από τον Ηρακλή το 1976, σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς τελικούς στην ιστορία του θεσμού. Την τελευταία του επίσημη εμφάνιση με τον Ηρακλή έκανε στις 26 Οκτωβρίου 1990, την ημέρα των 36ων γενεθλίων του, στον αγώνα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τη Βαλένθια. Όσο και αν ακούγεται παράξενο αυτή ήταν η μοναδική συμμετοχή του Χατζηπαναγή σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το 2003, με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΟΥΕΦΑ, ανακηρύχθηκε κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής των τελευταίων 50 χρόνων από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Εξαιτίας της καταπληκτικής του τρίπλας τον αποκαλούσαν «Νουρέγιεφ της μπάλας».

Αστρολογικά: Με μια σύνοδο Σελήνης-Ποσειδώνα στο Ζυγό και την αστρική Δήμητρα να σιγοντάρει θα μπορούσε να είναι ένας αναγνωρισμένος καλλιτέχνης. Όμως τελικά τι άλλο ήταν παρά αυτό; Ο Έλληνας «μάγος» της μπάλας επιβεβαίωσε την παράδοση που θέλει τους Σκορπιούς να είναι διαπρύσιοι πρεσβευτές του βασιλιά των σπορ αλλά σίγουρα το «κάτι άλλο» που διέθετε ανιχνεύεται στην σύνοδο του Δία με τον Ουρανό στο τέλος του Καρκίνου. Οι δύο πλανήτες σε τ-τετράγωνο με τον Ήλιο και τον Άρη στον Υδροχόο αιτιολογούν επαρκώς την μοναδική του ικανότητα να ...ντριπλάρει σε τηλεφωνικό θάλαμο!

Η σύνοδος του Κρόνου με τον Ερμή, πέρα από το χαμηλό προφίλ που του προσέδωσε, υποδηλώνει πως τα «μαγικά» του κόλπα ήταν αποτέλεσμα και μιας επίμονης άσκησης.

26 Οκτωβρίου 2002: Επίθεση σε θέατρο της Μόσχας

CCABEDBE2587F48F11D365C816D921

Η ομηρία του θεάτρου της Μόσχας, επίσης γνωστή ως «Nord-Ost 2002» (από το όνομα του θεάτρου) ήταν η κατάληψη ενός γεμάτου θεάτρου της Μόσχας, στις 23 Οκτωβρίου 2002 από το 40 έως 50 ένοπλους Τσετσένους, Κράτησαν 850 άτομα όμηρους και απαίτησαν την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Τσετσενία και το τέλος του Δεύτερου Πολέμου της Τσετσενίας. Ο αρχηγός των Τσετσένων ήταν ο Movsar Barayev. Μετά από δυόμιση μέρες, οι ρωσικές δυνάμεις Spetsnaz έριξαν ένα άγνωστο χημικό (πιστεύεται ότι ήταν φαιντανύλη ή 3-μεθυλφαιντανύλης) στο σύστημα εξαερισμού του κτιρίου και έκαναν επιδρομή. 39 από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, μαζί με τουλάχιστον 129 από τους ομήρους (συμπεριλαμβανομένων και εννέα αλλοδαπών). Μερικοί από τους ομήρους πέθαναν από την τοξική ουσία που διοχετεύτηκε στο θέατρο. Η χρήση του αερίου καταδικάστηκε αυστηρά από την κοινή γνώμη όμως η επίσημη Μόσχα επέμεινε ότι είχε ελάχιστο περιθώριο ελιγμών, καθώς ήταν αντιμέτωπη με την προοπτική των 50 βαριά οπλισμένων ανταρτών, έτοιμων να σκοτώσουν τους ομήρους. Οι γιατροί στη Μόσχα καταδίκασαν την άρνηση να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του αερίου που τους εμπόδισε να διασώσουν περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, μερικοί ανέφεραν σε εκθέσεις ότι χρησιμοποίησαν σαν φάρμακο τη ναλοξόνη και κατάφεραν με επιτυχία να σώσουν κάποιους ομήρους. Συνολικά 170 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (Τσετσένοι και όμηροι) και 700 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Αστρολογικά: Η επίθεση με χημικά έγινε καθώς ο Άρης στον Ζυγό σχημάτιζε μια αντίθεση με την Δήμητρα στον Κριό, με τον Ποσειδώνα στον Υδροχόο να «διευκολύνει» την όψη. Η συσχέτιση Άρη-Ποσειδώνα είναι μάλλον τυπική μιας τοξικής μόλυνσης, ωστόσο οι «κρυφές» όψεις παρέπεμπαν σε κάτι ακόμη πιο τραγικό. Στην αστρική τους εκδοχή ο Άρης και η Δήμητρα συμμετείχαν σε ένα τ-τετράγωνο με τον Πλούτωνα στην κορυφή του.



©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved