Θεσσαλονίκη - Η Σκορπίνα του Θερμαϊκού

Δεν είναι τυχαίο ότι την Θεσσαλονίκη εποφθαλμιούν διαχρονικά πολλοί βόρειοι «γείτονες»
Παπασταύρου Λίντα
Θεσσαλονίκη - Η Σκορπίνα του Θερμαϊκού

από τον Γιάννη Ριζόπουλο

Η λαϊκή και θρησκευτική παράδοση ορίζει την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, όμως αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές.

Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του στρατηγού Δούσμανη η συμφωνία για την παράδοση της πόλης στον Ελληνικό στρατό υπεγράφη γύρω στις 1:30 τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου (9ης Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο).

Αυτή είναι και η ώρα που μπορεί να θεωρηθεί ως «γενέθλια» σε σχέση με την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Ελληνικό κράτος.


thessaloniki

Σκορπιός με Σελήνη στον Σκορπιό και Ωροσκόπο στην Παρθένο η «νύφη του Θερμαϊκού» χαρακτηρίζεται και από τα δύο ζώδια της αστρολογικής της ταυτότητας, με τον Λευκό Πύργο να είναι το αναμφισβήτητο σύμβολο της Παρθένου και τον Σκορπιό να ...διαποτίζει όλα τα υπόλοιπα!

Ή μάλλον σχεδόν όλα, αφού η σύνοδος της Αφροδίτης με τον Δία στον Τοξότη και τον 4ο οίκο κρατάει το δικό της «μαγικό ραβδί», που θέριεψε την Θεσσαλονίκη και την ανέδειξε σε εμπορικό και επικοινωνιακό κέντρο των Βαλκανίων.

Ο Τοξότης συνδέεται με την πιο ενθουσιώδη και πολύχρωμη κουλτούρα της πόλης και των κατοίκων της, ενώ πέρα από τα ...εξόφθαλμα μπόνους στην διασκέδαση, έλκει και πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Παράλληλα, ο Πλούτωνας στον 10ο οίκο και τους Διδύμους υπόσχεται την διαρκή αναμόρφωση της πόλης η οποία ήταν και είναι το πρώτο σημείο αναφοράς της Βαλκανικής χερσονήσου. Δεν είναι τυχαίο ότι την Θεσσαλονίκη εποφθαλμιούν διαχρονικά πολλοί βόρειοι «γείτονες» της, οι οποίοι επιθυμούν σφόδρα «να την κάνουν δική τους», όχι μόνον εξ αιτίας της γεωγραφικής της θέσης αλλά και λόγω του ιδιαίτερου μαγνητισμού της. Κι εδώ είναι που φαίνεται ο... Σκορπιός!

Μάλιστα, η σύνοδος των Φώτων με τον Άρη, παραπέμπει σε ένα ιδιαίτερα θερμό ταπεραμέντο και ένα αστείρευτο πάθος που ανακηρύσσει δικαιωματικά την Θεσσαλονίκη ως την «πιο σεξουαλική πόλη», με την ουσιαστική έννοια του όρου, χωρίς δηλαδή «φτιασίδια» και «δήθεν».

Στην «δικαιοδοσία» του Σκορπιού, συμπεριλαμβάνονται ακόμη η ισχυρή και «απόρθητη» παράδοση συνδυασμένη με την αναλλοίωτη πεποίθηση μιας ουσιαστικής ιδιαιτερότητας. Το μεγάλο «στοίχημα» είναι βέβαια η ...ζήλεια και οι εμμονές, είτε από, είτε προς...

Τα τοπικά στοιχεία και η παράδοση ενισχύονται από τα «κρυφά» τετράγωνα του Ποσειδώνα στον Καρκίνο με τον αστρικό Άρη και τα Φώτα, ένα σχήμα που επιπλέον αφήνει διάχυτη την εντύπωση υποσχέσεων που δεν πραγματοποιούνται. Αν όμως αυτό αφορά άμεσα τα «ταξίματα» από την όποια κεντρική διοίκηση, στον καλλιτεχνικό τομέα είναι ...σούπερ-ντούπερ! Γιατί είναι άλλο πράγμα να υποδύεσαι τον καλλιτέχνη κι άλλο να είσαι. Και η Θεσσαλονίκη «το ’χει»!

Ο πολύς Σκορπιός βέβαια έχει και τις παρενέργειες του σε φυσικό επίπεδο και αναφέρομαι κυρίως στις σοβαρές καταστροφές που έχουν πλήξει την πόλη τα τελευταία 100 χρόνια.

Είναι ίσως χαρακτηριστικό πως η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, ο ανηλεής βομβαρδισμός της και οι άγριες διώξεις των Εβραίων στην διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ο σεισμός του 1978, έγιναν με τον διελαύνοντα Ουρανό να βρίσκεται στον Υδροχόο, τον Ταύρο και τον Σκορπιό αντίστοιχα. Ευτυχώς, η αλυσίδα των δυσάρεστων γεγονότων με τον Ουρανό στον σταθερό σταυρό φαίνεται να έσπασε μετά το πέρασμα του Ουρανού από την γενέθλια θέση του. Και το μόνο κοινό στοιχείο ανάμεσα στο 1915 και το 1999 που ο Ουρανός γυρόφερνε τον γενέθλιο Άρη της Θεσσαλονίκης ήταν τελικά τα «φουσάτα» της Αντάντ και των Νατοϊκών δυνάμεων που βάδιζαν προς την Σερβία.

Όσον αφορά πάντως το άμεσο μέλλον της πόλης, υπάρχουν αρκετά «αγκάθια» που προβληματίζουν, ανεξάρτητα αν ο πολιούχος Άγιος Δημήτριος ...ενδεδυμένος την μορφή του αστρολογικού Δία θα την προστατεύει πάντα.

Όλα αυτά όμως είναι πρακτικά αντικείμενο ενός ολόκληρου ... αστρολογικού συνεδρίου, το οποίο -ειρήσθω εν παρόδω- μπορεί να γίνει στην Θεσσαλονίκη-Σκορπιό, την φυσική έδρα δηλαδή των μυστηρίων και της έρευνας.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved