Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 25/10

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα

Παπασταύρου Λίντα
Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 25/10

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

25 Οκτωβρίου 1917: Η «Οκτωβριανή» επανάσταση

800px-Kustodiev_The_Bolshevik

Παραδοσιακά η έννοια του όρου αναφέρεται στην κατάληψη των Χειμερινών Ανακτόρων στην Αγ. Πετρούπολη από τους Μπολσεβίκους. Οι Μπολσεβίκοι, που ιδρύθηκαν από τον Βλαντιμίρ Λένιν, ήταν από το 1905 μια μαζική οργάνωση που αποτελούνταν κυρίως από εργαζόμενους στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής εσωτερικής ιεραρχίας που διέπεται από την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, οι οποίοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους ηγέτες της επαναστατικής εργατικής τάξης της Ρωσίας και που τελικά δημιούργησαν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι Μπολσεβίκοι πήραν την εξουσία στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης που ήταν η πρώτη φάση της Ρωσικής Επανάστασης του 1917. Δεδομένου ότι η επανάσταση δεν αναγνωρίστηκε καθολικά παρά μόνο στην Αγ. Πετρούπολη ακολούθησε ο Ρώσικος Εμφύλιος (1917-1922) και με το τέλος του η δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης το 1922.


Αστρολογικά: Στην πραγματικότητα η μεγάλη Ρωσική επανάσταση ξέσπασε στις 7/11 (νέο ημερολόγιο). Οι μπολσεβίκοι πήραν τον έλεγχο στα χέρια τους κάτω από τις «ευλογίες» ενός τ-τετραγώνου ανάμεσα στον Κρόνο (στο Λέοντα), τον Ουρανό (στον Υδροχόο) και το δίδυμο Ήλιου-Δήμητρας στον Σκορπιό.

Στο ωροσκόπιο της Νέας Σελήνης που προηγήθηκε, για τις γεωγραφικές συντεταγμένες της Αγίας Πετρούπολης ξεχωρίζει η θέση του Πλούτωνα στον Καρκίνο σε σύνοδο με το Μεσουράνημα και η αντίθεση ακριβείας ανάμεσα στον Άρη και τον Ουρανό.

25 Οκτωβρίου 1944: Έγινε η μεγαλύτερη σύγχρονη ναυμαχία

USS_Princeton_CVL-23_1944_10_24_1

Η Μάχη του Κόλπου Leyte και παλαιότερα γνωστή ως η «Δεύτερη Μάχη της θάλασσας των Φιλιππίνων» θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη ναυμαχία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και, αν πάρουμε υπόψη κάποια κριτήρια, ενδεχομένως, η μεγαλύτερη ναυτική μάχη στην ιστορία. Δόθηκε κοντά στα νησιά των Φιλιππίνων Leyte και Samar μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Αυστραλίας και του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Ναυτικού. Στις 20 Οκτωβρίου, τα στρατεύματα των ΗΠΑ εισέβαλαν στο νησί του Leyte ως μέρος μιας στρατηγικής με στόχο την απομόνωση της Ιαπωνίας από τις χώρες που είχε καταλάβει στη Ν.Α. Ασία, και ιδίως στερώντας στις δυνάμεις της και στη βιομηχανία της ζωτικής σημασίας αποθέματα πετρελαίου. Το Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Ναυτικό (IJN) κινητοποίησε σχεδόν το σύνολο των μεγάλων πολεμικών πλοίων του σε μια προσπάθεια να νικήσει τη συμμαχική εισβολή, αλλά απωθήθηκε από τον 3ο και 7ο Στόλο του Ναυτικού των ΗΠΑ. Οι Ιάπωνες υπέστησαν πολύ μεγάλες απώλειες και τα πλοία που σώθηκαν είναι αυτά που παρέμειναν στις βάσεις τους λόγω έλλειψης καυσίμων. Η Μάχη του Κόλπου Leyte περιλάμβανε τέσσερεις μεγάλες ναυμαχίες: τη Μάχη της θάλασσας Sibuyan, τη Μάχη των Στενών της Surigao, τη Μάχη στα ανοικτά του Ακρωτηρίου Engaño και τη Μάχη του Samar. Επίσης, είναι αξιοσημείωτη γιατί είναι η πρώτη μάχη στην οποία ιαπωνικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν οργανωμένες επιθέσεις καμικάζι.

Αστρολογικά: Η ναυμαχία έγινε με τον Άρη στον Σκορπιό σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα, μια όψη μάλλον τυπική ενός γερού «ξεκαθαρίσματος», ωστόσο σε σχέση με τα αποτελέσματα της, όλα τα ...λεφτά ήταν στην Ηλιακή έκλειψη που είχε προηγηθεί στις 20/7.

Για τις γεωγραφικές συντεταγμένες του Τόκυο, ο Ωροσκόπος ήταν στον Τοξότη, σε αντίθεση με την γενέθλια σύνοδο Ποσειδώνα-Πλούτωνα, ενώ η παρουσία του Ποσειδώνα στον 10ο οίκο στον Ζυγό σε τετράγωνο με τον Κρόνο στον Καρκίνο δεν ήταν δα και ο καλύτερος οιωνός.

Αντίθετα για την Ουάσινγκτον, το Μεσουράνημα έκανε αντίθεση με τον αστρικό Δία.


25 Οκτωβρίου 1963: Το Νόμπελ λογοτεχνίας στον Γιώργο Σεφέρη

Giorgos_Seferis_1963

Ο Γιώργος Σεφεριάδης όπως ήταν το πραγματικό του όνομα ήταν ο πρώτος Έλληνας στον οποίο απονεμήθηκε βραβείο Νόμπελ. Αν και η παιδεία και εκπαίδευσή του ήταν περισσότερο ευρωπαϊκή παρά ελληνική, εκείνος όχι μόνο δεν απαρνήθηκε την ελληνική λογοτεχνία, αλλά την καλλιέργησε σε βάθος με σκοπό να την ανανεώσει. Η ποίησή του επηρεάστηκε από τον Έλιοτ (T.S Elliot), τον Κλωντέλ, το Βαλερί και τον Πάουντ (Ezra Pound). Το γεγονός όμως που χάραξε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στη συνείδηση του ποιητή ήταν η εθνική καταστροφή του 1922 κι ο ξεριζωμός του μικρασιατικού ελληνισμού. Το 1963 η φήμη του Σεφέρη ξέφυγε από τα εθνικά όρια και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Ο Σεφέρης εκδηλώθηκε έντονα εναντίον της χούντας, τόσο γραπτά, όσο και με δημόσιες ρητές δηλώσεις του. Στις 28 Μαρτίου 1969 ο Σεφέρης μίλησε για πρώτη φορά δημόσια εναντίον της Χούντας και γι' αυτό το λόγο του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή, καθώς και το δικαίωμα χρήσης διπλωματικού διαβατηρίου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971 πέθανε. Εξαιτίας του ότι γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου συχνά αστειευόταν γι’ αυτό. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογός τους με τον Χένρυ Μίλλερ το 1939, που, όταν ο Αμερικανός συγγραφέας τον ρώτησε πόσων χρόνων είναι, ο Σεφέρης τού απάντησε πως σε μερικούς μήνες θα γιόρταζε τα δέκατα γενέθλιά του!


Αστρολογικά: Γεννημένος στην Σμύρνη στις 29/2/1900 (13/3 με το νέο ημερολόγιο), ευτύχησε να μην ζήσει απο κοντά τον ξεριζωμό του 1922, αφού η οικογένεια του και ο ίδιος βρίσκονταν από καιρό στο Παρίσι. Ωστόσο η τραγωδία που έπληξε την γενέτειρα του, αποτυπώθηκε στη ζωή και το έργο του.

Ιχθύς με τετράγωνο Ήλιου-Ποσειδώνα αλλά και ένα ιδιαίτερα «σκληρό» τ-τετράγωνο ανάμεσα στον Άρη, τον Ουρανό και τον Πλούτωνα, με την αμέριστη συμπαράσταση του Δία έγινε ο πρώτος Έλληνας που ανέβηκε στα σκαλοπάτια της Ακαδημίας. Ο «ευεργέτης πλανήτης» έκανε σύνοδο με τον Ήλιο του στον ετήσιο χάρτη (Ηλιακή επιστροφή) ενώ και την περίοδο της απονομής ήταν ως αστρικός πάλι κοντά στον Ήλιο.



©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved