Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 14/10

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα

Παπασταύρου Λίντα
Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 14/10

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

Leprince-roundhay-framescopy-1930-nmpft.png

14 Οκτωβρίου 1888: Η πρεμιέρα του κινηματογράφου

Ο Louis Aimé Augustin Le Prince (γεννημένος 28 Αύγ 1841, εξαφανίστηκε 16η Σεπτεμβρίου 1890) ήταν ένας εφευρέτης ο οποίος θεωρείται από πολλούς ιστορικούς φιλμ ως ο αληθινός πατέρας των κινηματογραφικών ταινιών, ο οποίος γύρισε τις πρώτες του ταινίες μικρού μήκους με κάμερα με ένα φωτογραφικό φακό. Η μία ήταν το Roundhay Garden Scene που γυρίστηκε στον κήπο του σπιτιού του Joseph και της Sarah Whitley όπου περπατούν και γελούν και η άλλη έδειχνε την κυκλοφοριακή κίνηση στη Leeds Bridge.

Αυτά έγιναν μερικά χρόνια πριν τα έργα των άλλων ανταγωνιστικών εφευρετών όπως ο Auguste και Louis Lumière και Thomas Edison. Δυστυχώς, ποτέ δεν του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει μια δημόσια επίδειξη των ταινιών του στις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από μια αμαξοστοιχία στις 16 Σεπτεμβρίου 1890. Το σώμα και οι αποσκευές του δεν βρέθηκαν ποτέ, αλλά, μετά από έναν αιώνα αργότερα, σε ένα αρχείο της αστυνομίας βρέθηκε μια φωτογραφία ενός ανθρώπου που πνίγηκε που θα μπορούσε να είναι αυτός.


Αστρολογικά: Η πρώτη κινηματογραφική ταινία είχε όλα τα ...αναμενόμενα αστρολογικά χαρακτηριστικά. Ως εφεύρεση αποτυπώθηκε στην σύνοδο του Ουρανού με τον Ήλιο, τον αστρικό Ερμή και την αστρική Αφροδίτη στο Ζυγό και την θέση της Σελήνης στον Υδροχόο. Και η καλλιτεχνική της διάσταση χρωματίστηκε από την αντίθεση του Δία στον Τοξότη -plus τον αστρικό Άρη- με τον Ποσειδώνα στους Διδύμους. Ο τελευταίος είναι φυσικά ο ...πρωταίτιος της ανακάλυψης του κινηματογράφου και η σύνοδος του με τον Πλούτωνα στους Διδύμους στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν εκείνη που «έδωσε» την τελική «έγκριση» για την εφαρμογή του, μαζί φυσικά με ένα πλήθος καινοτομιών και νέων αντιλήψεων που εδρεύουν στο ζώδιο και πρακτικά χαρακτηρίζουν την εποχή μας (άνοιγμα σκέψης, επικοινωνία, υπολογιστές, διαδίκτυο κλπ).

Όσο για τον Λουί ντε Πρινς, τον Παρθένο δημιουργό του Roundday Garden Scene που γυρίστηκε στον κήπο του ζεύγους Whitley στο Ληντς της Αγγλίας, η ιστορία δεν του απέδωσε ακόμη αυτό που δικαιούται, τον τίτλο δηλαδή του «πατέρα» της εφεύρεσης.

gay

14 Οκτωβρίου 1979: Η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση των ομοφυλόφιλων

Η Εθνική Συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον για τα Δικαιώματα των Λεσβιών και Ομοφυλοφίλων ήταν στην ουσία μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση 75.000 έως 125.000 ομοφυλόφιλων ανδρών, λεσβιών, αμφισεξουαλικών, τρανσέξουαλ αλλά και straight ατόμων με σκοπό να απαιτήσουν ίσα πολιτικά δικαιώματα και να παροτρύνουν το πέρασμα προστατευτικής νομοθεσίας σχετικής με αυτά. Τα πέντε αιτήματα, όπως συντάχθηκαν από τον Joe Smenyak και τροποποιήθηκαν από την επιτροπή ήταν τα εξής:
α) Να περάσει ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για τα δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους.
β) Να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το στρατό και τις συμβάσεις ιδιωτικής απασχόλησης
γ) Κατάργηση όλων των νόμων ενάντια στους ομοφυλόφιλους άντρες ή γυναίκες
δ)Τέλος στις διακρίσεις σε λεσβίες-μητέρες και γκέι-πατεράδες σε περιπτώσεις κηδεμονίας παιδιών.
ε) Προστασία της γκέι νεολαίας από οποιουσδήποτε νόμους που χρησιμοποιούνται για να κάνουν διακρίσεις, καταπιέζουν, και /ή τους παρενοχλούν σε σπίτια, σχολεία, θέσεις εργασίας και κοινωνικό περιβάλλον.

Αστρολογικά: Η σύνοδος του Ήλιου με τον Πλούτωνα στον Ζυγό ήταν δηλωτική της συνεισφοράς του δεύτερου στο θέμα της εισαγωγής μιας νέας πραγματικότητας στα κοινωνικά ήθη και τις ανθρώπινες σχέσεις. Το κοσμικό σκηνικό συμπληρώθηκε από τον Ουρανό στον Σκορπιό ως γνήσιο εκφραστή μιας απελευθερωμένης σεξουαλικότητας αλλά και από την «κοινωνικοποιημένη» Δήμητρα στον πρωτοποριακό όσο και προκλητικό Κριό, σε τρίγωνα μάλιστα με το τρίτο σχήμα που χαρακτήρισε εκείνη την μεγάλη συγκέντρωση: Την Σελήνη, τον Άρη και τον αστρικό Δία σε σύνοδο στο Λέοντα.

493px-Sir-roger-moore-1

14 Οκτωβρίου 1927: Ο «άλλος» Τζέημς Μποντ

Ο Sir Roger George Moore, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως Simon Templar στην μακρόχρονη βρετανική τηλεοπτική σειρά Ο Άγιος και φυσικά είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής αλλά και ο μακροβιότερος μυστικός πράκτορας James Bond, αφού πρωταγωνίστησε σε επτά ταινίες από το 1973 έως το1985. Ο τίτλος του Sir του απονεμήθηκε 1999 ενώ του Ιππότη το 2003 εξαιτίας του ανθρωπιστικού του έργου. Ο Moore σοκαρίστηκε από την φτώχεια που είδε στα γυρίσματα του Octopussy, την έκτη ταινία του ως James Bond, στην Ινδία το 1983. Όντας φίλος της Audrey Hepburn τον είχε εντυπωσιάσει με το έργο της για τη UNICEF και κατά συνέπεια έγινε Πρέσβης Καλής Θελήσεως το 1991. Δάνεισε τη φωνή του στο «Σάντα» στα κινούμενα σχέδια της UNICEF «Η μύγα που με αγάπησε». Ο Moore ως αφηγητής επίσης εμπλέκεται στην παραγωγή ενός βίντεο για την PETA ως διαμαρτυρία ενάντια στην παραγωγή και τη χονδρική πώληση του φουά γκρα. Η βοήθειά του και η ισχυρή του παρουσία είχε οδηγήσει το πολυκατάστημα Selfridges στο να αφαιρέσει τα φουά γκρα από τα ράφια του. Τρεις μέρες πριν κλείσει τα 80 του χρόνια, στις 11 Οκτωβρίου 2007 απέκτησε το δικό του Αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας της Hollywood Boulevard.


Αστρολογικά: Ο Ρότζερ Μουρ γεννήθηκε στις 14/10/27 (ώρα 00:45) στο Στόκγουελ του Λονδίνου.

Ζυγός με ωροσκόπο στο Λέοντα και Σελήνη στους Διδύμους ξεκίνησε την καριέρα του σαν μοντέλο (σε αυτό τον βοήθησε η σύνοδος της αστρικής Αφροδίτης με τον Ωροσκόπο του) και κατέκτησε το κοινό ως Σάιμον Τέμπλαρ στην τηλεοπτική σειρά «Ο Άγιος» και βέβαια ως Τζέημς Μποντ σε επτά ταινίες του είδους.

Ο χαρακτηριστικός τρόπος απόδοσης των ρόλων του και γενικότερα το στυλ του, είχαν εμφανή Λεοντικά «σνομπ» χαρακτηριστικά και από αυτήν την άποψη ο Ωροσκόπος αλλά και ο Ποσειδώνας στον 1ο οίκο έκαναν τη ...δουλειά τους μια χαρά. Και τα ίδιο-συναστριακά τετράγωνα του Ποσειδώνα με τη Δήμητρα και το Μεσουράνημα ενίσχυσαν τη δυναμική του.

Επίσης, η αντίθεση του αστρικού Ήλιου με τον τροπικό Δία, δίνει ένα μέτρο για την επιτυχημένη καριέρα του.


moore_roger

Απορίες βέβαια δημιουργούν τα τετράγωνα του Ήλιου και του Άρη με τον Πλούτωνα. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία δεν φαίνεται να λειτούργησε με το ...γνωστό ζημιογόνο τρόπο παρά μόνον στο «αλμυρό» διαζύγιο με την τρίτη του σύζυγο, τη Λουΐζα Ματιόλι (του κόστισε 13 εκατομμύρια δολάρια και μια ...βιλάρα). Πως όμως συσχετίστηκε ένα νομικό και ένα οικονομικό θέμα;

Η συσχέτιση των αστρικών θέσεων αυτού του τετραγώνου με τον τροπικό Δία και τον τροπικό Ουρανό στον 8ο οίκο (όλοι μαζί σχηματίζουν ένα ταυ-τετράγωνο) εξηγεί πολλά σε σχέση με αυτήν την οικονομική μεταβολή.

Αλλά και από μια πιο παραδοσιακή σκοπιά, η αντίθεση του (αστρικού) Άρη ως κυβερνήτη του 9ου οίκου, με τον τροπικό Ουρανό κυβερνήτη του 7ου οίκου στον 8ο, εμπλέκει άμεσα τις νομικές υποθέσεις με τον γάμο και τα οικονομικά.

Ο Ρότζερ Μουρ έκανε τέσσερεις γάμους, έχοντας μια ιδιαίτερη έφεση προς τις πλούσιες ή τις διάσημες. Ενδεχομένως η καλή του Αφροδίτη στην Παρθένο προσπαθούσε να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου αλλά η αντίθεση της με τον αστρικό Ουρανό δεν τον άφηνε να ...αγιάσει. Και πάντα ήταν αυτός που εγκατέλειπε τη συζυγική κλίνη.

Σε αυτό το θέμα όμως, έπαιξε ρόλο και η αντίθεση της Σελήνης με τον Κρόνο (στο 10ο και τον 4ο οίκο, αντίστοιχα), που προδίδει μια ανασφάλεια και μια μάλλον προβληματική σχέση με το γυναικείο φύλο, προερχόμενη από τα παιδικά του χρόνια.

Έχω την αίσθηση ότι ο Ρότζερ Μουρ είναι κάπως «στεγνός» συναισθηματικά και ίσως γι αυτό τελικά κατέληξε να παντρευτεί την πολύ-εκατομμυριούχο Kristina Tholstrup, αναπληρώνοντας ενδεχομένως-εκτός από τα 13 εκατομμύρια-και κάποια ελλείμματα των παιδικών του χρόνων...




©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved