Άρωμα γυναίκας στα Νόμπελ Ειρήνης

To Νόμπελ Ειρήνης έχει δωθεί μόνο σε 12 γυναίκες σε 110 χρόνια
Παπασταύρου Λίντα
Άρωμα γυναίκας στα Νόμπελ Ειρήνης

από τον Γιάννη Ριζόπουλο





Γυναίκες επαναστάτριες, γυναίκες αγωνίστριες, γυναίκες που αιώνες τώρα περιμένουν υπομονετικά την αναγνώριση των ικανοτήτων τους και την αναβάθμιση της κοινωνικής τους θέσης σε μια ανδροκρατική κοινωνία -όλες οι γυναίκες του κόσμου δηλαδή- τιμήθηκαν στα πρόσωπα των φετινών Νόμπελ Ειρήνης.

Η Πρόεδρος της Λιβερίας Ellen Johnson Sirleaf (γεν 29/10/1938), Σκορπιός με Σελήνη στον Αιγόκερω και Άρη στο Ζυγό, συνδύασε τις διοικητικές αρετές και την επιμονή της με την διπλωματία, κατορθώνοντας να ειρηνεύσει τη χώρα της ύστερα από έναν άγριο εμφύλιο ετών και κερδίζοντας συνάμα τον τίτλο της πρώτης γυναίκας Προέδρου σε Αφρικανική χώρα.

Η αγνώστων στοιχείων ακτιβίστρια ομοεθνής της Leymah Gbowee (γεννήθηκε το 1972) κατάφερε να ενώσει τις γυναίκες όλων των θρησκειών σε ένα κοινό σκοπό: Την Ειρήνη.

Και η Υδροχόος Tawakkul Karman (γεν 7/2/1979), η εκπρόσωπος της «Αραβικής Άνοιξης», σήκωσε ψηλά την μαντήλα της επανάστασης στην Υεμένη, κερδίζοντας τελικά από αυτό που είναι γεννημένη να κάνει.

Γιατί με τετράγωνο Ήλιου-Ουρανού και τον Άρη -επίσης στον Υδροχόο- να σιγοντάρει, τι άλλο θα ...μπορούσε;

Κρίνοντας από τα ζώδια των δύο εκ των τριών κατόχων του Νόμπελ Ειρήνης, μένει διάχυτη η αίσθηση πως ο Δίας στον Ταύρο έβαλε το ...χεράκι του, στηρίζοντας τον «σταθερό σταυρό».

Ως γενική επιλογή της Ακαδημίας ωστόσο, αυτή η απόφαση δείχνει να σχετίζεται άμεσα με τα νέα ήθη που εισάγουν εδώ και καιρό στις ζωές μας ο αναμορφωτής Πλούτωνας στον Αιγόκερω, το ζώδιο-κάστρο των παραδόσεων και ο ανατρεπτικός Ουρανός στον Κριό.

Και όσον αφορά τα «νέα ήθη» που διαρκώς επεκτείνονται και γίνονται κοινή συνείδηση, είναι αλήθεια πως στις μέχρι τώρα εκδοχές ενός «θηλυκού» που διακρίνεται ή κυβερνά εκπορθώντας τα πάλαι ποτέ απαραβίαστα ανδρικά κάστρα, έχουμε δει μόνον την αρσενική του πλευρά, συχνά πιο σκληρή κι από αυτή ενός παραδοσιακού πατέρα-αφέντη. Μόνον έτσι μπορούσε να επιβιώσει μια δραστήρια γυναίκα, αποδεικνύοντας δηλαδή διαρκώς την «αρσενικότητα» της.

Η σταδιακή κοινωνική εξισορρόπηση και η άμβλυνση των ανισοτήτων είναι εκείνη που θα επιτρέψει στις γυναίκες να δείξουν την αλήθεια τους που έμενε κρυμμένη τόσα χρόνια. Ότι δηλαδή ένας κόσμος που κυβερνάται με την ισότιμη συμμετοχή των «μανάδων», μπορεί και πρέπει να είναι πιο ειρηνικός.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved