Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 6/10

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα

Παπασταύρου Λίντα
Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 6/10

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

220px-The_Jazz_Singer_1927_Poster

6 Οκτωβρίου 1927: Προβάλλεται η πρώτη ομιλούσα ταινία.

Η ταινία ήταν το μιούζικαλ «The Jazz Singer» διάρκειας 89 λεπτών που προβλήθηκε σε αίθουσα της Ν. Υόρκης, με πρωταγωνιστή τον Al Jolson, ο οποίος είπε 6 τραγούδια. Την παραγωγή έκανε η Warner Bros και χρησιμοποίησε το πρώτο σύστημα Vitaphone που είναι σύνθετη λέξη από το λατινικό «vita» που σημαίνει ζωντανή και το ελληνικό «φωνή». Ο συνολικός προϋπολογισμός της ταινίας έφτασε τα 422.000 $, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τις προηγούμενες παραγωγές της Warner. Η ταινία είχε τεράστια εμπορική επιτυχία και πέρα από το γεγονός ότι έβαλε τέλος στο Βωβό κινηματογράφο, έγινε αιτία να αυξηθεί το εισιτήριο από 0,50 σε 3,00 $.

Αστρολογικά: Η σύνοδος Δία-Ουρανού με τον πρώτο να βρίσκεται στο τέλος των Ιχθύων και τον δεύτερο στην μηδενική μοίρα του Κριού, αρκεί για να δώσει το αστρολογικό στίγμα μιας καινοτομίας εφαρμοσμένης στην τέχνη. Μάλιστα ο αστρικός Ουρανός έκανε μια αντίθεση με την τροπική Αφροδίτη στην Παρθένο, ενώ ο Ποσειδώνας που δεν θα μπορούσε ποτέ να λείπει από μια πρεμιέρα της απόλυτης δικαιοδοσίας του σχημάτιζε δύο «κρυφά» τετράγωνα με την Δήμητρα και τον Ερμή.

275px-Bridge_Crossing

6 Οκτωβρίου 1973: Γίνεται ο Πόλεμος Yom Kippur

Ο πόλεμος που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εβραϊκή γιορτή και είναι γνωστός κι ως Ramadan ή Άραβο – Ισραηλινός ξεκίνησε από την αιφνιδιαστική επίθεση των Αιγύπτιων και Σύριων εναντίον του Ισραήλ. Οι Αιγύπτιοι διασχίζοντας τον Πορθμό του Σουέζ βρέθηκαν στην Χερσόνησο του Σινά ενώ οι Σύριοι κινήθηκαν από τα Υψίπεδα του Γκολάν που είχαν καταλάβει οι Ισραηλινοί στον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Ο πόλεμος τέλειωσε στις 25 του ίδιου μήνα. Τόσο στην Αίγυπτο όσο και στη Συρία η 6η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως εθνική γιορτή.

Αστρολογικά: Ο πόλεμος που έφερε τους Ισραηλινούς σε πλεονεκτικότερη θέση, φαίνεται πως ήταν «έργο» του τετραγώνου ανάμεσα στον Κρόνο και τον Πλούτωνα στην 4η μοίρα του Καρκίνου και του Ζυγού αντίστοιχα. Σήμερα γνωρίζουμε καλά πλέον -ύστερα από την πρόσφατη διέγερση του «αραβικού τόξου»- ότι η συγκεκριμένη ζώνη του ζωδιακού είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις αραβικές χώρες.

Στον χάρτη της ημέρας ξεχωρίζει η ακριβέστατη αντίθεση του αστρικού Άρη με τον τροπικό Ήλιο, η οποία πυροδότησε το γεγονός. Τα υπόλοιπα ...επαφίενται στους γενέθλιους χάρτες των εμπλεκομένων χωρών.


Le_Corbusier_1933

6 Οκτωβρίου 1887: Γεννιέται ο Le Corbusier

Ο Le Corbusier ήταν αρχιτέκτονας, σχεδιαστής, πολεοδόμος, συγγραφέας και ζωγράφος και ο ένας από τους πρωτοπόρους αυτού που ονομάζουμε σήμερα μοντέρνα αρχιτεκτονική. Γεννήθηκε στην Ελβετία και το πραγματικό του όνομα ήταν Charles-Édouard Jeanneret. Το Le Corbusier ήταν ψευδώνυμο το οποίο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 1920 στο περιοδικό L'Esprit nouveau το οποίο εξέδιδε μαζί με τον Ozenfant και αρθρογραφούσε. Και οι δυο μαζί εμπνεύστηκαν τον Πουρισμό την τάση της μοντέρνας τέχνης που θεωρήθηκε το επόμενο στάδιο του Κυβισμού. Το 1930 πήρε την γαλλική υπηκοότητα.


Αστρολογικά: Ο Λε Κορμπιζιέ, ήταν ένας επαναστάτης Ζυγός στον καλλιτεχνικό χώρο (είναι χαρακτηριστική η σύνοδος Ήλιου-Ουρανού) και ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη σχεδίαση επίπλων.

Η επιτυχία και η αναγνώριση του «φωτογραφίζεται» από τη σύνοδο του αστρικού Δία με την τροπική σύνοδο Ήλιου-Ουρανού και την αντίθεση του με την τροπική Δήμητρα.


le_corbusier

Η τάση του να συνδέσει την αισθητική με το πρακτικό πνεύμα (Αφροδίτη στην Παρθένο) και η σχεδιαστική ευφυΐα του ωροσκόπου και της Σελήνης του στους Διδύμους, τον έχρισαν μέντορα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Γενικότερα η Αφροδίτη στον 4ο οίκο είναι μάλλον το «κλειδί» της δραστηριοποίησης του στο χώρο των τεχνών, της πολεοδομίας και των κατασκευών, αφού ως τροπική έχει σύνοδο με τον αστρικό Ουρανό (και τον Ήλιο), ενώ ως αστρική κάνει σύνοδο με τον τροπικό Άρη, αντίθεση με το τροπικό Μεσουράνημα και τετράγωνο με τον τροπικό Ποσειδώνα.

Το τετράγωνο του Ερμή με τον Κρόνο συνέβαλε επίσης στην εξελιγμένη κυβιστική του τεχνοτροπία, ενώ με τόσο ...αέρα στο ωροσκόπιο του θα ήταν δύσκολο να μην καταλήξει στη δημιουργία ελεύθερων χώρων, μέσα σε κάθε κτίριο.

Το τετράγωνο του Άρη με τον Ποσειδώνα εκτός από την προφανή ανάμειξη στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες είχε και μια ...ανεπιθύμητη συνέπεια.

Θεωρητικά, ο Άρης στην ακμή του 4ου οίκου ενδέχεται να λειτουργήσει και ως αιτία θανάτου, κάτι που στην περίπτωση του Charles-Edouard Jeanneret-Gris (αυτό ήταν το πραγματικό του όνομα) αποδείχθηκε πολύ καθοριστικό: Στα 77 του χρόνια κι ενώ κολυμπούσε, πνίγηκε από ανακοπή καρδιάς.



©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved