Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 5/10

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα

Παπασταύρου Λίντα
Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 5/10

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

Revolt_of_the_Heraclii_solidus_608_AD_copy

5 Οκτωβρίου 610 μ. Χ.: Η στέψη του Ηράκλειου

Ο Ηράκλειος, γιος του επίσης Ηράκλειου και της Επιφάνιας βασίλευσε μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου του 641. Την ίδια μέρα παντρεύτηκε την Φάβια που αργότερα μετονομάστηκε σε Ευδοκία. Ο Ηράκλειος είναι αυτός που καθιέρωσε ως επίσημη γλώσσα του Βυζαντίου την ελληνική.


Αστρολογικά: Η στέψη του αυτοκράτορα έγινε κάτω από την επιρροή μιας επιβλητικής συνόδου Δία-Κρόνου στον Υδροχόο, δηλωτική του σεβασμού που ενέπνεε ο ίδιος αλλά και του καταλυτικού ρόλου του ως -πράγματι μέγας- θεμελιωτής του Βυζαντίου.

Το πέρασμα από την Ρωμαϊκή στην Ελληνική κουλτούρα ήταν δικό του έργο, όπως και η οργάνωση της αυτοκρατορίας πάνω σε νέα πρότυπα (εισήγαγε τα «Θέματα») που συνέβαλαν στην περίπου χιλιετή διάρκεια της.

Ο Ήλιος στον Ζυγό, σε τ-τετράγωνο με τον Ουρανό στον Καρκίνο και τον Πλούτωνα στον Κριό, όρισε το πέρασμα σε μια νέα εποχή, δίνοντας το «άλλο» παράδειγμα για το πως ένα ανατρεπτικό «κοσμικό» πλανητικό σχήμα μπορεί να συμβάλλει στην πρόοδο.

«Αλλάξτε το αδιέξοδο παρελθόν»! Αυτό ήταν το μήνυμα των δύο αργών πλανητών και ο Ηράκλειος ήταν ίσως από τους ελάχιστους που το διάβασαν σωστά.

007DrNoposter_copy_copy

5 Οκτωβρίου 1962: Ο πρώτος 007 στη μεγάλη οθόνη

Είναι το πρώτο από τα σίκουελ της σειράς ο Dr. No που βασίστηκε (όπως και τα υπόλοιπα έργα) στην ομώνυμη νουβέλα του Ian Fleming που κυκλοφόρησε το 1958. Ο πρωταγωνιστής ήταν ο Sean Connery, σκηνοθέτης ο Terence Young και παραγωγοί Harry Saltzman και Albert R. Broccoli, που συνέχισαν να συνεργάζονται μέχρι το 1975.

Αστρολογικά: Στον χάρτη της ημέρας δεσπόζει η αντίθεση του Ουρανού με τον Δία στους Ιχθύες, μια γενική ένδειξη εισαγωγής νέων «ηθών» στις τέχνες αλλά παράλληλα και δηλωτική της ταυτότητας των ταινιών της σειράς. Τα ευφάνταστα gadgets του Ουρανού στην Παρθένο ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν του πράκτορα 007 Τζέημς Μποντ, μαζί φυσικά με τις καλλονές που τον πλαισιώνουν, φορώντας συχνά το spy άρωμα τους. Αυτές ...διακρίνονται στο τετράγωνο της Αφροδίτης στον Σκορπιό με την Δήμητρα στο Λέοντα, μια όψη που στην αστρική της εκδοχή «πέφτει» πάνω στον Άρη.

Όσον αφορά την διαχρονική δυναμική του κινηματογραφικού Τζέημς Μποντ, ο Δίας και ο Ουρανός στην αστρική τους εκδοχή σχηματίζουν ένα «κοσμικό» τ-τετράγωνο με τον Ποσειδώνα στον Σκορπιό, ο οποίος «ανέλαβε» να δώσει το στίγμα του ζωδίου, στήνοντας το ...αρμόζον κινηματογραφικό σκηνικό.


Sunday_Times_Layout

5 Οκτωβρίου 1986: Αποκαλύψεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ

Πιστεύεται ότι το Ισραήλ κατείχε ικανότητα παραγωγής πυρηνικών όπλων από το 1967, με τη μαζική παραγωγή πυρηνικών κεφαλών που εμφανίζονται αμέσως μετά το Πόλεμο των Έξι ημερών. Η βρετανική εφημερίδα The Sunday Times κάλυψε ως πρωτοσέλιδο την ιστορία του πυρηνικού τεχνικού Mordechai Vanunu, με τον τίτλο: «Αποκαλύπτεται - τα μυστικά του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ». Στη συνέχεια ο Mordechai Vanunu παρασύρθηκε στην Ιταλία από έναν πράκτορα της Μοσάντ και υπό την επήρεια ναρκωτικών απήχθη από πράκτορες του Ισραήλ και μεταφέρθηκε πίσω στη χώρα του όπου τελικά καταδικάστηκε σε μια δίκη που έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Αστρολογικά: Οι αποκαλύψεις του Ζυγού Mordechai Vanunu για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ δημοσιεύθηκαν καθώς ο Ουρανός σχημάτισε ένα «κρυφό» τ-τετράγωνο με τον Ήλιο και τον Δία. Το σχήμα είναι σίγουρα ενδεικτικό για τις πελώριες όσο και σκανδαλώδεις πτυχές του θέματος, αφού το Ισραήλ έχει μπει στα μουλωχτά στο πυρηνικό κλαμπ από το 1967 αλλά δεν το παραδέχεται επισήμως, όχι μόνον για πολιτικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους (για να μην χάσει την οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ).

Δεύτερη σημαντική όψη της ημέρας ήταν η επίσης «κρυφή» σύνοδος του αστρικού Άρη με τον τροπικό Ποσειδώνα στον Αιγόκερω, η οποία έχει διπλή ανάγνωση. Για τους Ισραηλινούς ήταν προδοσία, για τον ίδιο τον Vanunu ιδεολογική υποχρέωση.

Και βέβαια δεν είναι τυχαίο, ότι στον πολύ δύσκολο γενέθλιο χάρτη του απίστευτα ταλαιπωρημένου Ισραηλινού πυρηνικού τεχνικού (γεν 14/10/1954) υπάρχουν οι ανάλογες όψεις, υπό την μορφή του «όλα σε ένα»: Ο Ήλιος, ο Άρης, ο Δίας, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας σχηματίζουν ένα τ-τετράγωνο στον παρορμητικό σταυρό, δίνοντας μια αντιπροσωπευτική εικόνα για την ζωή του Vanunu που λες και βγήκε από ταινία του Τζέημς Μποντ. Μετά τις αποκαλύψεις του, η Μοσάντ τον απήγαγε χρησιμοποιώντας ως δόλωμα μια «φίλη» του, τον δίκασε μυστικά και τον καταδίκασε σε 18 χρόνια φυλακή. Αποφυλακίστηκε το 2004, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Ισραηλινό κράτος τον άφησε ήσυχο, αφού οι αρχές τον συλλαμβάνουν με το παραμικρό. Ένα επιπλέον «αμάρτημα» του είναι ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 80 ασπάστηκε τον χριστιανισμό, εγκαταλείποντας τόσο την εθνική όσο και την οικογενειακή του παράδοση (ο πατέρας του ήταν ραβίνος).



©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved