13/9 Ταξίδι στο χρόνο

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα

Παπασταύρου Λίντα
13/9 Ταξίδι στο χρόνο

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

Caratheodory

13 Σεπτεμβρίου 1873: Γεννήθηκε στο Βερολίνο ο γνωστός μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Το 1891 ξεκίνησε τις σπουδές του ως πολιτικός μηχανικός και το 1898 πήγε στην Αίγυπτο για να εργαστεί για τη Βρετανική εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή του Φράγματος του Ασουάν. Η αγάπη του για τα μαθηματικά όμως ήταν μεγάλη. Προς έκπληξη της οικογενείας του, αποφασίζει να παρατήσει το επάγγελμα του μηχανικού και να πάει στο Βερολίνο να σπουδάσει μαθηματικά. Από το 1909 έως το 1920 δίδασκε μαθηματικά σε διάφορα ιδρύματα της χώρας και ήρθε σε επαφή με πολλούς σημαντικούς ομολόγους του. Η πιο σημαντική γνωριμία του όμως ήταν αυτή με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1915. Η συμβολή του στον Λογισμό των Μεταβολών βοήθησε στην ανάπτυξη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που του έστειλε ο Αϊνστάιν το 1916 λέγοντας «Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εξηγήσετε ακόμα και τους κανονικούς μετασχηματισμούς, θα βρείτε έναν ευγνώμονα και ευσυνείδητο ακροατή. Αν όμως λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου, θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια. Πίσω από αυτό υπάρχει κρυμμένο κάτι που είναι αντάξιο του ιδρώτα των καλυτέρων.» Το 1920 με πρόσκληση του Βενιζέλου, ανέλαβε να οργανώσει το Ιώνιο ενώ μετά την καταστροφή, το 1922, διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1923 διορίσθηκε καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο γρήγορα όμως εγκατέλειψε την Ελλάδα λόγω της κατάστασης που βρίσκονταν τότε τα ελληνικά πανεπιστήμια και το 1924 έγινε καθηγητής Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το 1930 επανέρχεται μετά από πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου για να αναλάβει καθήκοντα κυβερνητικού επιτρόπου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Θεσσαλονίκης (για να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση του πρώτου και στην οργάνωση του νεοσύστατου δεύτερου). Το 1932 επέστρεψε στο Μόναχο και παρέμεινε εκεί, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι το θάνατό του στις 2/2/1950.

Αστρολογικά:
Παρθένος με την Σελήνη στους Διδύμους, ήταν ένας γνήσιος φορέας του ελληνικού ...δαιμονίου αλλά σίγουρα η πολύτιμη συνεισφορά του στις επιστήμες ήταν καρπός του «μαγικού» αγγίγματος των πλανητών, που ο ίδιος μπόρεσε να μετουσιώσει σε ιδέες και πράξη.

Στον γενέθλιο χάρτη του ξεχωρίζουν το τρίγωνο ανάμεσα στον Άρη (στον Τοξότη) και τον Ουρανό, όπως και το μεγάλο τρίγωνο του Ήλιου του με τον Κρόνο και τον Πλούτωνα αλλά μάλλον όλα τα ...λεφτά ήταν η σύνοδος Ερμή-Δία στην Παρθένο ακριβώς απέναντι από την «επιστημόνισσα» Έριδα, αφού αυτή η νεοφερμένη στην αστρολογική μας οικογένεια κυρία, αρέσκεται σε τύπους και λεπτομέρειες, όπως ακριβώς και το ζώδιο της Παρθένου που «κυβερνά».

Και η αναμφισβήτητη ευελιξία και ...σκανδαλώδης εύνοια του συγκεκριμένου «σούπερ» Ερμή, στην προκειμένη περίπτωση βρήκε τον ...μήνα που θρέφει τους έντεκα!

hard-disk

13 Σεπτεμβρίου 1956: Η IBM παρουσιάζει στον κόσμο την παραγωγή του πρώτου σκληρού δίσκου, τον «IBM 305 RAMAC», με χωρητικότητα 5ΜΒ (megabytes) δεδομένων. Οι εργασίες για την κατασκευή του είχαν αρχίσει από τις 24/12/1954 από το Rey Johnson και την ομάδα του. Βέβαια η εικόνα του αλλά και οι δυνατότητές του δεν έχουν καμία σχέση με τα τωρινά δεδομένα. Ένα απλό USB έχει χωρητικότητα 2 G και πάνω (400 φορές περισσότερο από τον πρώτο σκληρό δίσκο) και έχει το μέγεθος ενός μικρού κοινού αναπτήρα. Ο πρώτος IBM ζύγιζε πάνω από έναν τόνο και χρειαζόταν ένα γκρέιντερ για να μετακινηθεί.

Αστρολογικά: Για ακόμη μια φορά ο Δίας στην Παρθένο φαίνεται να είναι αναμεμειγμένος σε ένα τεχνολογικό «θαύμα». Σε σύνοδο με τον Ήλιο δείχνει το τι μπορεί να πράξει στα πλαίσια της συνδρομής του σε έναν πιο ... προγραμματισμένο κόσμο.

Αξιοσημείωτες φυσικά είναι και οι «κρυφές» όψεις του Ερμή στον Ζυγό με τον αστρικό Ουρανό (τετράγωνο), τον Άρη (αντίθεση) και τον ίδιο τον Δία (σύνοδος), όπως επίσης και με την πανταχού παρούσα σε τεχνολογικές εφαρμογές Έριδα στον Κριό.

kalamata

13 Σεπτεμβρίου 1986: Σάββατο στις 20:21 γίνεται ο μεγάλος σεισμός της Καλαμάτας μεγέθους 6 Ρίχτερ σύμφωνα με τον ΟΑΣΠ (κατ’ άλλους 6,5). Κατατάσσεται στους πιο ισχυρούς σεισμούς της 25έτιας και προκάλεσε το θάνατο πάνω από 20 ατόμων, τον τραυματισμό 80 και την κατάρρευση 4 πολυκατοικιών στην πόλη της Καλαμάτας. Επίσης κατέστρεψε τελείως το Ελαιοχώρι ενώ από τα 9.124 κτίρια της Καλαμάτας το 20% κρίθηκαν κατεδαφιστέα. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός έγινε δύο μέρες αργότερα, στις 15/9 και ήταν μεγέθους 5,4 Ρίχτερ, αυξάνοντας τις καταστροφές. Οι σεισμόπληκτοι έμεναν σε σκηνές ή σε πλοία που ήταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Αστρολογικά: Ήταν η «δική μας» τραγωδία σε μια χρονιά που στιγματίστηκε από την καταστροφή του Τσάλεντζερ και το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνομπίλ.

Και όταν μια τραγωδία τύχει να συμβεί με τον Πλούτωνα στις «επάλξεις», τότε είναι μάλλον απίθανο να μην υπάρξουν θύματα. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση του σεισμού της Καλαμάτας, όπου δεσπόζει η σύνοδος του πλανήτη των μηδενισμών με την Αφροδίτη στον Σκορπιό.

Ωστόσο, από το ωροσκόπιο του σεισμού φαίνεται πως βασικοί «υποκινητές» της δράσης του Εγκέλαδου ήταν ο Δίας και ο Ουρανός, που εκείνη την περίοδο σχημάτιζαν ένα τετράγωνο, με τον πρώτο να βρίσκεται στους Ιχθύες και τον δεύτερο στον Τοξότη. Και αν μη τι άλλο η σύνοδος του αστρικού Ωροσκόπου με τον τροπικό Δία την ώρα του σεισμού, υποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως ο κατά τα άλλα ευεργέτης πλανήτης εμπλέκεται σε κάθε περίπτωση όπου εκλύεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας.

Αν πάλι πάρουμε ως σημείο αναφοράς τον γενέθλιο χάρτη της Καλαμάτας που προέκυψε από την απελευθέρωση της στις 4/4/1821 (με το νέο ημερολόγιο), εντυπωσιάζει η ακριβέστατη σύνοδος του διελαύνοντα Ποσειδώνα με την γενέθλια σύνοδο Ουρανού-Ποσειδώνα στην 3η μοίρα του Αιγόκερω και στον 4ο οίκο.

seismos_kalamatas

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ωροσκόπιο της Νέας Σελήνης που προηγήθηκε της καταστροφής, ο Άρης σχημάτιζε δύο «κρυφές» όψεις με τους κατ’ εξοχήν ανατροπείς του ζωδιακού, τον Ουρανό (σύνοδο) και τον Πλούτωνα (τετράγωνο), με την συμμετοχή μάλιστα της Δήμητρας που -και αυτή- όταν συνδυάζεται με καταστροφές έχει την «τάση» να αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων.

Έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι ο σεισμός έγινε με τον Άρη και την Σελήνη στον Αιγόκερω να λειτουργούν ως δείκτες του κοσμικού ρολογιού, όντας σε τετράγωνο με τον Ωροσκόπο της Νέας Σελήνης (στις 18 Ζυγού) ο πρώτος και σε αντίθεση με το Μεσουράνημα (21 Καρκίνου) η δεύτερη.

Για τους infomaniacs της Αστρολογίας, να προσθέσω πως στον χάρτη της Νέας Σελήνης ο Ωροσκόπος ήταν πάνω στον άξονα των Δεσμών της Σελήνης (21η μοίρα Κριού-Ζυγού) μια ένδειξη που συνδέεται συχνά με τα ταρακουνήματα του Εγκέλαδου και επιπλέον παραπέμπει στις εκλείψεις της περιόδου (γίνονται περίπου εκεί όπου είναι οι Δεσμοί).

Από αυτήν την άποψη η Ηλιακή έκλειψη που έγινε πέντε μήνες πριν, στις 9/4/1986 με τα Φώτα να βρίσκονται στην 19η μοίρα του Κριού, το αστρικό Μεσουράνημα στις 18 του Αιγόκερω και την Αφροδίτη σε αντίθεση με τον Πλούτωνα, φαίνεται πως είχε μια ουσιαστική «συγγένεια» -σχεδόν μητρική- με τον σεισμό της Καλαμάτας, μιας πόλης που ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τον χάρτη του 1821 ανήκει στο ζώδιο του Κριού.


©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved