Γνωριμία με τα 38 ανθοϊάματα του Μπαχ και τις ιδιότητές τους Μέρος Α΄

Ποιο μας ταιριάζει και πότε;

Γνωριμία με τα 38 ανθοϊάματα του Μπαχ και τις ιδιότητές τους Μέρος Α΄


Ο Έντουαρντ Μπαχ, εμπνευστής των ανθοϊαμάτων (δείτε το προηγούμενο άρθρο Ανθοθεραπεία - Η πεμπτουσία των Ανθέων) έλεγε ότι η λειτουργία τους συνίσταται στο να ανυψώνουν τους κραδασμούς μας, να ανοίγουν τα κανάλια μας για την υποδοχή του Πνευματικού μας Εαυτού και να πλημμυρίζουν τη φύση μας με τη συγκεκριμένη αρετή που έχουμε ανάγκη. Η ενεργειακή συχνότητα του κάθε φυτού, συντονίζει την αντίστοιχη διαταραγμένη δόνηση της προσωπικότητάς μας, και επιδρώντας ήπια την μεταλλάσει σε ευεργετική για την ψυχή μας συχνότητα. Η λίστα που ακολουθεί, δίνει βασικές πληροφορίες για κάθε ένα από τα 38 ιάματα, ώστε να μπορεί κανείς να επιλέξει και από μόνος του τι του ταιριάζει. Επίσης συμπεριλαμβάνεται το Rescue Remedy, ένα σύνθετο ίαμα από 5 ιάματα, κατάλληλο για έκτακτες καταστάσεις, σοκ, πόνου, φόβου ή απώλειας συνείδησης. Είναι από αυτά που είναι καλό να υπάρχουν πάντα στο φαρμακείο μας. Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο «Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ» της Μαρίνας Αγγελή (εκδόσεις Πύρινος Κόσμος).

ΦΟΒΟΣ

1.AGRIMONY: Νοητικός βασανισμός, ανησυχία που κρύβεται από τους άλλους —Φοβάμαι μήπως οι άλλοι καταλάβουν πως αισθάνομαι. Γι’ αυτό θα προσπαθώ να δείχνω άνετος / χαρούμενος / σοβαρός /άφοβος / ικανός να ... κλπ. —Φοβάμαι την κατάθλιψη. Γι’ αυτό θα φάω / θα πιώ / θα μεθύσω / θα καπνίσω / θα πάρω ναρκωτικά / θα βγω να διασκεδάσω / θα πάω για ψώνια / θα κάνω κάτι για να ξεχαστώ. —Δεν αντέχω τις δυσάρεστες καταστάσεις. Γι’ αυτό θα συμβιβαστώ για να αποφύγω τη φασαρία.

2. ΑSΡΕΝ: Αόριστοι φόβοι άγνωστης προέλευσης, ανησυχία, φοβίες —Φοβάμαι το υπερφυσικό. —Έχω προλήψεις, δεισιδαιμονίες. —Νοιώθω φόβο, αλλά δεν ξέρω γιατί. —Νοιώθω ότι κάτι κακό θα συμβεί.

3. CHERRΥ ΡLUΜ: Απελπισία, φόβος μήπως χάσει τον έλεγχο του νου, φόβος μήπως κάνει κάτι φρικτό —Νομίζω ότι θα τρελαθώ. —Φοβάμαι πως θα χάσω τον αυτοέλεγχό μου και θα κάνω κάτι κακό. —Κάνω σκέψεις / απόπειρες αυτοκτονίας. —Νοιώθω μεγάλη εσωτερική ένταση. --Δυσκολεύομαι να αφεθώ. —Είμαι εγκεφαλικός άνθρωπος. —Δυσκολεύομαι να συνειδητοποιήσω τι αισθάνομαι.

4. MIMULUS: Φόβος ή ανησυχία από γνωστή αιτία —Είμαι ντροπαλός. —Φοβάμαι και ανησυχώ για το τι πρόκειται να συμβεί. —Βασανίζομαι από ανασφάλεια και φόβους για καθημερινά πράγματα, για αρρώστιες, κακοτυχίες. —Δειλιάζω.

5. RED CHESTNUT: Υπερβολικός φόβος και ανησυχία για τους άλλους —Ανησυχώ για τους δικούς μου. —Φοβάμαι μήπως τους συμβεί κάτι κακό. —Το μυαλό μου πάει όλο στο κακό. —Τους έχω έγνοια. -Τους λυπάμαι. --Νοιώθω υπεύθυνη γι’ αυτούς, έστω και αν δεν με χρειάζονται τόσο. —Φοβάμαι μήπως τους λυπήσω αν κάνω αυτό που θέλω, θα νοιώθω ένοχος. —Δεν νοιώθω ελεύθερη στη ζωή, κάτι με δεσμεύει.

6. ROCK ROSE: Τρόμος, πανικός, εξαιρετικά μεγάλος φόβος —Νοιώθω τρόμο. --Η ζωή μου απειλείται. —Αυτό το πράγμα μου προκαλεί τόσο φόβο που μου είναι αδύνατον να το κάνω.

rescue_remedy

7. RESCUE REMEDY: Το σύνθετο ίαμα της διάσωσης, επείγουσες καταστάσεις –Νοιώθω την ανάγκη να φωνάξω "Βοήθεια!' -Είμαι πολύ ταραγμένη. —Σε λίγο δίνω εξετάσεις. —Χειρουργήθηκα / σε λίγο θα χειρουργηθώ. —Βρίσκομαι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΘΛΙΨΗ, ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ

8.GENTIAN:Αμφιβολία,καταπίεση,αποθάρρυνση -Είμαι απαισιόδοξος. —Αποθαρρύνομαι εύκολα. —Χάνω το κουράγιο μου. —Νοιώθω απογοήτευση. —Νοιώθω δυσαρέσκεια με το πως έχουν πράγματα. —Είμαι υπερβολικά σκεπτικιστής.

9. GORSE: Απελπισία, απόγνωση —Είμαι απελπισμένος. —Έχω μια αρρώστια που δεν γιατρεύεται. — Έχω / νομίζω πως έχω ένα πρόβλημα που δεν λύνεται. —Κάνω προσπάθειες αλλά μάταια. Υποφέρω.

10. MUSTARD: Κατάθλιψη, μελαγχολία, κατήφεια —Νοιώθω μελαγχολική. Έτσι, χωρίς λόγο. Είναι ο τύπος μου. Έρχεται και φεύγει μόνο του κάθε τόσο. —Φαίνομαι πάντα σοβαρή, φοράω σκούρα ή ουδέτερα χρώματα. —Σπάνια είμαι κεφάτος. —Δεν έχω πολλή ζωντάνια.

11. SWEET CHESTNUT: Υπερβολική νοητική αγωνία, απελπισία, απόγνωση —Νοιώθω το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια μου. Δεν υπάρχει τίποτε που να μπορώ να βασιστώ, δεν υπάρχει βοήθεια. —Νοιώθω βαθύ φόβο και πλάκωμα στο στήθος μου, ακόμα και όταν κοιμάμαι. —Νοιώθω βαθειά υπαρξιακή αγωνία. Δεν αντέχω άλλο.

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

12. CERATO: Έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του, αμφιβολία για τις ικανότητές του, ανοησία —Φοβάμαι μήπως κάνω λάθος. —Δεν ξέρω ποιό είναι το σωστό. —Πρέπει να ρωτήσω κάποιον που ξέρει καλύτερα. —Χρειάζομαι καθοδήγηση. —Χρειάζομαι κι άλλη προετοιμασία, δεν είμαι έτοιμος. —Μου λείπουν πληροφορίες. —Δεν έχω εμπιστοσύνη στη γνώμη μου. —Δεν έχω γνώμη —Πιστεύω αυτό που πιστεύουν οι άλλοι. —Η γνώμη των πολλών είναι πάντα η σωστή. —Δεν εμπιστεύομαι / δεν συνειδητοποιώ την διαίσθησή μου.

centaury

13. CHESTNUT BUD: Επανάληψη των ίδιων λαθών, δεν παίρνει μαθήματα από τις εμπειρίες —Δεν καταλαβαίνω γιατί κάνω συνέχεια τα ίδια λάθη. —Ότι και να κάνω. το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. —Γιατί πάντα συμβαίνει αυτό σε μένα... —Ό, τι έγινε, έγινε, εγώ κοιτάζω μόνο μπροστά. —Δεν καταλαβαίνω το μάθημα. —Πρέπει να κατανοήσω / να απομνημονεύσω πιο γρήγορα. —Θέλω να επεκτείνω την αντίληψή μου —Συνέχεια αρρωσταίνω από... —Έχω ψυχοσωματικά ενοχλήματα.

14. SCLERANTHUS: Αβεβαιότητα, αναποφασιστικότητα, διστακτικότητα, ανισορροπία —Αμφιταλαντεύομαι. —Δεν μπορώ να αποφασίσω. —Συνέχεια ζυγίζω τις αποφάσεις μου. —Συνέχεια αλλάζω αποφάσεις. —Χάνω ευκαιρίες γιατί δεν μπορώ να καταλήξω σε αποφάσεις. —Δεν ξέρω αν θέλω το γάμο μου / τη σχέση μου. —Δεν δίνω λύση σ’ αυτά που μ’ απασχολούν -Οι διαθέσεις μου αλλάζουν συνέχεια. Νοιώθω νευρική εξάντληση —Θέλω να αποφασίζω μόνη μου για τον εαυτό μου, αλλά νοιώθω ταραχή και ένταση, όταν πρέπει να αποφασίσω. —Νοιώθω πολλή ανακούφιση όταν καταλήγω σε μια απόφαση

15. WALNUT Το ίαμα αυτό κόβει δεσμά

—Βρίσκομαι σε μεταβατικό στάδιο. —Το παιδί μου είναι νεογέννητο / σε οδοντοφυΐα / στην εφηβεία. --Αλλάζω δουλειά / μετακομίζω / ταξιδεύω, - και πρέπει να προσαρμοστώ. —Μπαίνω σε περίοδο: εμμηνόρροιας / εγκυμοσύνης / εμμηνόπαυσης. —Χρειάζομαι προστασία από την επιρροή του περιβάλλοντος μου. —Δυσκολεύομαι να ολοκληρώσω αυτό που άρχισα. —Ξέρω τι θέλω αλλά κάτι μ’ εμποδίζει να το κάνω. —'Οπότε πηγαίνω εκεί / συναντάω αυτόν / αυτούς, αισθάνομαι κούραση / ακεφιά / αδιαθεσία. [— Το βρίσκω δύσκολο να είμαι ο εαυτός μου, να είμαι πρωτοπόρος, να διαφέρω από τους άλλους.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ

16.CLEMATIS: Αδιαφορία, ονειροπόληση, αφηρημάδα, απώλεια αισθήσεων —Είμαι συχνά αφηρημένος. —Νυστάζω. —Ζω στη φαντασία μου. —Δεν μπορώ να είμαι ρεαλίστρια. —Δεν καταφέρνω να υλοποιήσω τα όνειρά μου. —Δεν συγκεντρώνομαι εύκολα στη δουλειά μου / στη μελέτη μου, επειδή ονειροπολώ. —Η δασκάλα είπε ότι το παιδί μου είναι αδιάφορο / απρόσεκτο /αφηρημένο στο μάθημα. —Το παιδί μου δεν είναι προσγειωμένο για την ηλικία του, τα όνειρα που κάνει είναι εξωπραγματικά. —Μου λένε ότι οι λύσεις που προτείνω είναι ανεδαφικές. —Όλοι μου λένε ότι πετάω στα σύννεφα. —Υπάρχει τάση λιποθυμίας / συνέβη λιποθυμία.

17.HONEYSUCKLE: Εμμονή σε σκέψεις του παρελθόντος, νοσταλγία Νοσταλγώ το παρελθόν. —Σκέφτομαι συνέχεια

χαμένες ευκαιρίες, προδομένα όνειρα, καλές / κακές αναμνήσεις, τον παλιό καλό καιρό. —Νοιώθω ακόμα παιδί. —Νοιώθω λες και ο χρόνος δεν περνάει και μου αρέσει / δεν μου αρέσει αυτό. —Ζω εκείνο το συμβάν σαν να ήταν τώρα και ταράζομαι. —Άλλαξα γειτονιά / περιβάλλον / λείπω σε επαγγελματικό ταξίδι / είμαι μετανάστης, και με βασανίζει η νοσταλγία για τον τόπο μου / τους δικούς μου.

diakosmhtikh

18. ΙΜΡΑTIENS: Ανυπομονησία, ευερεθιστότητα, εξαιρετική νοητική ένταση —Βιάζομαι! —Δεν προλαβαίνω. —Βαριέμαι να περιμένω! -Άντε, τελειώνετε επιτέλους! Μα τι κάνουν τόση ώρα; —Έχω stress —Δυσκολεύομαι να μη: μιλάω γρήγορα / τελειώνω τις φράσεις των άλλων από ανυπομονησία / κάνω νευρικές κινήσεις περιμένοντας. —Προτιμώ να δουλεύω μόνος μου, γιατί οι άλλοι δεν συντονίζονται με τους ρυθμούς μου και εκνευρίζομαι. —Με λένε νευρικό. -Έχω τόση αγωνία περιμένοντας που οι στιγμές μου φαίνονται αιώνες.— Όταν περιμένεις δεν περνάει η ώρα... —Όσο βλέπω να περνάει η ώρα και να μη κοιμάμαι ξαγρυπνώ περισσότερο.

19. WHITE CHESTNUT Επίμονες ανεπιθύμητες σκέψεις, νοητικές φιλονικίες και συζητήσεις — Το μυαλό μου δουλεύει ακατάπαυστα. -Μοιάζει σαν να υπάρχει μια κασέτα μέσα στο κεφάλι μου που παίζει συνεχώς. —Έχω βάρος στο κεφάλι / πονοκεφάλους. —Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ επειδή σκέφτομαι. —Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στο διάβασμα, το μυαλό μου φεύγει σε άσχετα πράγματα. —Μετά από αυτό το συμβάν, σκέφτομαι συνέχεια το διάλογο που έκανα / θα κάνω με τον / τους... και τι θα έπρεπε να πω / να είχα πει —Θέλω να ασκηθώ στον έλεγχο της σκέψης / στο διαλογισμό.

20. WILD ΟΑΤ: Αβεβαιότητα, απελπισία ανικανότητα. Δεν έχω κατεύθυνση. —Μου αρέσουν όλα και τίποτε. —Δεν μπορώ να προσανατολιστώ επαγγελματικά. —Δεν μπορώ να κατασταλάξω στη ζωή μου. —Αλλάζω επάγγελμα κάθε τόσο. —Έχω πολλά ταλέντα, με ότι κι αν καταπιαστώ τα καταφέρνω, μου αρέσει η ποικιλία, οι αλλαγές, αποφεύγω τη δέσμευση με κάτι. Όσο όμως περνάει ο καιρός, νοιώθω ένα αίσθημα ματαιότητας, ανεκπλήρωτου στη ζωή. Δεν ξέρω τελικά τι κάνω, ποιός είμαι, που πάω. Δεν ξέρω τι φταίει και πως να το αντιμετωπίσω.

Στο δεύτερο μέρος θα δούμε τα υπόλοιπα 19 ιάματα για κούραση, έλλειψη αυτοπεποίθησης , αυστηρότητα, αποτοξίνωση και άλλα.

«Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ», Μαρίνα Αγγελή (Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος)

«Ανθοθεραπεία Του Δρ Ε. Μπαχ», Φίλιπ Τσάνσελορ (Εκδόσεις Καστανιώτη)

«Bach Flower Therapy», Mechthild Scheffer, (Healing Arts Press, 1988)

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved