Ανθοθεραπεία - Η πεμπτουσία των Ανθέων

Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς ακριβώς δρουν τα ανθοϊάματα η δράση τους όμως φαίνεται από τα αποτελέσματά τους

Ανθοθεραπεία - Η πεμπτουσία των Ανθέων

Η Ανθοθεραπεία είναι μία ενεργειακή μέθοδος που χρησιμοποιεί σκευάσματα από άνθη, τα ανθοϊάματα, τα οποία δρουν πολύ ευεργετικά στην ψυχοδιανοητική κατάσταση του ανθρώπου και συντελούν στη θεραπεία ψυχολογικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων.

bach-250x300

Πρωτοπόρος στη δημιουργία και εφαρμογή των ανθοϊαμάτων ήταν ο Άγγλος Έντουαρντ Μπαχ (1886-1936), παθολόγος και βακτηριολόγος, γνωστός αρχικά για την ανακάλυψη εμβολίων, που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Ασχολήθηκε επίσης με την Ομοιοπαθητική, και από το 1930 και μετά αφιερώθηκε στην ανακάλυψη των ανθοϊαμάτων και στη μελέτη της επίδρασής τους στην ψυχονοητική κατάσταση του ανθρώπου. Θεωρούσε ότι η ασθένεια είναι αποτέλεσμα της εδραίωσης μίας νοητικής κατάστασης. Με τη θεραπεία της δυσάρεστης νοητικής κατάστασης μπορεί να προληφθεί μία ασθένεια, ή αν αυτή έχει ήδη εμφανιστεί, να διευκολυνθεί η ανάκτηση της υγείας και να επιτευχθεί η ανάρρωση. Εστίαζε στην άρση αρνητικών συναισθημάτων, όπως φόβου, αγωνίας, ανησυχίας, τα οποία μειώνουν τη ζωτικότητα του ατόμου και κατ’επέκταση τη αμυντική ικανότητά του στις ασθένειες. Θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς, στόχευε στο να ισορροπήσει την ψυχή και το νου, ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να αυτοθεραπεύεται. Αυτή η αντιμετώπιση ταυτίζεται με την ολιστική προσέγγιση της Ιατρικής στη θεραπεία, η οποία ασχολείται με τον Άνθρωπο ως Ολότητα, και εξετάζει τα θέματα της υγείας του συνολικά, δηλαδή σε όλα τα επίπεδα που τον αφορούν, σωματικό, συναισθηματικό, διανοητικό, κοινωνικό, πνευματικό.

Δεν γνωρίζουμε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο ο Μπαχ ανακάλυψε τη μέθοδο αυτή. Γνωρίζουμε όμως από τους στενούς του συνεργάτες ότι βίωσε ο ίδιος προσωπικά και με ένταση τις αρνητικές ψυχοδιανοητικές καταστάσεις που τα ιάματά του είναι σε θέση να εξισορροπούν και είχε τη ικανότητα να οδηγείται διαισθητικά προς εκείνο το φυτό του οποίου τα άνθη είχαν τη δυνατότητα να τον ανακουφίσουν. Το φαινόμενο δεν είναι ασυνήθιστο στη φύση, καθώς τα ζώα αλλά συχνά και τα μικρά παιδιά αναζητούν ως τροφή ακριβώς αυτό που τους λείπει ως συστατικό. Η χρήση των λουλουδιών συναντάται από την αρχαία εποχή και έχει επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας, με τη μορφή συνηθειών και εθίμων ή μέσα σε παραδοσιακές πρακτικές. Δεν είναι ίσως τυχαίο το ότι δεχόμαστε ή προσφέρουμε λουλούδια στις σημαντικές στιγμές της ζωής μας, συχνά μάλιστα, συγκεκριμένα είδη από αυτά.

Δράση και αποτελέσματα

wild_rose

Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς ακριβώς δρουν τα ανθοϊάματα, επειδή τα ενεργά συστατικά και ο τρόπος δράσης τους δεν μπορούν να ανιχνευτούν σε μοριακό επίπεδο ούτε να διερευνηθούν με τα υπάρχοντα επιστημονικά μέσα, εκτός από τη φωτογραφική μέθοδο Kirlian. Η δράση τους όμως φαίνεται από τα αποτελέσματά τους. Έχουν πολύ ανακουφιστική δράση στο στρες προλαμβάνοντας έτσι τις βλαβερές του συνέπειες. Άλλες εφαρμογές τους ενδεικτικά είναι για να απαλλαγεί κανείς από τους φόβους του, να αυξήσει τον δυναμισμό και την αυτοπεποίθησή του, να ωριμάσει τη σκέψη του, να ενδυναμώσει τη θέλησή του, να αφυπνίσει και να στοχοκατευθύνει τη δημιουργικότητά του. Άλλα ανθοϊάματα που προάγουν την υπομονή, την επιείκεια, την εκτόνωση και την απαλλαγή από το θυμό, την κατανόηση της θέσης του άλλου, την αυτοέκφραση, την επικοινωνία, προάγοντας έτσι ποιοτικές και αποτελεσματικές ανθρώπινες σχέσεις.

Η χρησιμότητα των ανθοϊαμάτων δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση της ασθένειας, αλλά, ακόμη καλύτερα, στην πρόληψή της. Τα συναισθήματά μας είναι σήματα των αλλαγών στη διάθεση ή την νοητική μας κατάσταση, και κάθε συναισθηματική ανισορροπία ή δυσαρμονία προειδοποιεί για τις επιπτώσεις σε σωματικό επίπεδο, στη σωματική μας υγεία. Τα ανθοϊάματα επηρεάζουν τα συναισθήματά μας και αυτά με τη σειρά τους την υγεία μας. Μπορούν, αν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα, να συμβάλουν στην αναβάθμιση της προσωπικότητας και να προάγουν την αυτοεξέλιξη και αυτοπραγμάτωση, ανάλογα με τις επιθυμίες και τους στόχους ζωής του ατόμου.

Παρασκευή και Δοσολογία

bol

Ο Μπαχ παρασκεύασε 38 ανθοϊάματα από συγκεκριμένα αγριολούλουδα. Τα ανθοϊάματα προκύπτουν από την τοποθέτηση υγιών, ώριμων λουλουδιών σε νερό και την έκθεσή τους στον ήλιο για ορισμένες ώρες, και μόνον λίγα από αυτά παρασκευάζονται με τη μέθοδο του βρασμού. Στη συνέχεια το νερό αναμειγνύεται με μπράντυ ως φυσικό συντηρητικό.

Η συνήθης δοσολογία είναι τέσσερις σταγόνες διαλυμένες σε νερό ή άλλο υγρό, 3-4 φορές τη μέρα, αλλά η διάρκεια της χρήσης τους κυμαίνεται από εφάπαξ δόση ως εβδομάδες, μήνες ή σπανίως και χρόνια, ανάλογα με το πρόβλημα.

Χρησιμοποιούνται μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς, η δράση τους είναι ήπια και δεν προκαλούν ποτέ δυσάρεστες αντιδράσεις και παρενέργειες, ούτε επηρεάζουν τη δράση φαρμάκων. Έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε παιδιά, βρέφη και εγκύους, σε ηλικιωμένους και βαριά ασθενείς. Επίσης δρουν εξίσου καλά στα ζώα, ακολουθώντας την ιδιοσυγκρασία τους, ακόμη και στα φυτά. Αυτό συμβαίνει, γιατί δεν χρειάζεται η συνειδητή συμμετοχή του δέκτη για να αποδώσει το ίαμα. Παρ’όλα αυτά, αν ο άνθρωπος συμμετέχει εστιασμένα και συνειδητά στη διαδικασία βελτίωσης της κατάστασής του, τότε οι ενεργειακές αλλαγές είναι μονιμότερες και βαθύτερες.

Εκτός από τα 38 Ιάματα του Μπαχ, υπάρχει πλέον μεγάλη ποικιλία ανθοϊαμάτων, όπως της Καλιφόρνιας, του Pegasus, της Αυστραλίας και άλλα. Επίσης εκτός από τα Ιάματα από άνθη, υπάρχουν τώρα και Ιάματα από άλλα υλικά, όπως από κρυστάλλους και διάφορα πετρώματα, και ονομάζονται gem elixirs.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καθώς εξελίσσεται η μελέτη πάνω στα ανθοϊάματα και διευρύνεται η γκάμα τους, ο όρος «ανθοϊαμα»(flower remedy) τείνει να αντικατασταθεί με τον όρο «πεμπτουσία του άνθους»(flower essence) ο οποίος εκφράζει ακριβέστερα την αιθερική ουσία και τη λεπτοφυή χροιά των ανθοσκευασμάτων.

Ο Μπαχ έλεγε ότι η δράση τους είναι σαν την ωραία μουσική, που ανυψώνει τη φύση μας και μας φέρνει πιο κοντά στην Ψυχή μας, χαρίζοντάς μας ειρήνη και ανακούφιση.

«Μην αφήνετε να σας αποτρέπει η απλότητα της μεθόδου αυτής από το να την χρησιμοποιείτε. Όσο προχωράτε στις έρευνές σας, τόσο περισσότερο θα αντιλαμβάνεστε την απλότητα ολόκληρης της δημιουργίας.»

ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΜΠΑΧ

Πηγές:

«Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ», Μαρίνα Αγγελή (Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος)

«Ανθοθεραπεία Του Δρ Ε. Μπαχ», Φίλιπ Τσάνσελορ (Εκδόσεις Καστανιώτη)

«Bach Flower Therapy», Mechthild Scheffer, (Healing Arts Press,1988)

Για να διαβάσετε τις ιδιότητες όλων των ανθοϊαμάτων πατήστε εδώ

Διαβάστε ακόμα:

-Γνωριμία με τα 38 ανθοϊάματα του Μπαχ και τις ιδιότητές τους Μέρος Α΄

-Γνωριμία με τα 38 ανθοϊάματα του Μπαχ και τις ιδιότητές τους Μέρος Β΄

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved