Αλέξης Σταμάτης – Ο συγγραφέας με τις πολλές ιδιότητες

Το πώς και το γιατί προσπαθείς να απωθήσεις
Παπασταύρου Λίντα
Αλέξης Σταμάτης – Ο συγγραφέας με τις πολλές ιδιότητες

από την Κατερίνα Σαλωνίκη

katerina

Γεννήθηκε στο κέντρο της Αθήνας τη δεκαετία του '60 με γονείς τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη και την ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική και συνέχισε στο Λονδίνο τις μεταπτυχιακές του στην Αρχιτεκτονική και στον Κινηματογράφο.

Μεσολάβησε μια περιπετειώδης ζωή την οποία αποτύπωσε στο πρώτο του βιβλίο «Ο έβδομος ελέφαντας» το 1998. Έπειτα ακολούθησαν άλλα οκτώ με πρόσφατο την «Κυριακή», που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα.

Τα βιβλία του έχουν μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό, με επαναλαμβανόμενες εκδόσεις και μεταφράσεις, ενώ εκδόθηκαν και σε 8 χώρες.

Η «Αμερικάνικη Φούγκα» εκδόθηκε το 2008 στις ΗΠΑ, έχοντας κερδίσει το International Literature Award από το National Endowment for the Arts, ενώ το «Βίλα Κομπρέ» ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ (2007).

Πολυταξιδεμένος κυριολεκτικά και μεταφορικά, δημοσίευσε και έξι ποιητικές συλλογές.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία μέσα σε αυτά και για το παιδικό του μυθιστόρημα «Ο Άλκης και ο Λαβύρινθος» που κέρδισε το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου.
Δραστήριος και σε θεατρικούς μονόλογους, αλλά και σε κινηματογραφικά σενάρια, ενώ έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια, αποκομίζοντας μια αξιόλογη προίκα από διακρίσεις.

Γράφει με την αίσθηση του αλύτρωτου και ξεδιπλώνει το ύφος του με τρομερή αμεσότητα. Τα θέματά του βηματίζουν πάνω στις προσωπικές σχέσεις και το ύφος γραφής του κυμαίνεται σε ακραίες εναλλαγές.

kuriakh

Στο νέο του βιβλίο «Κυριακή» αναφέρεται στην Κυριακή των εκλογών της 4/10/2009 και εστιάζεται στη συνάντηση δύο διαφορετικών ανθρώπων, που τους ενώνει η απώλεια. Μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα έχουν ξεδιπλώσει βαθιά υπαρξιακά ζητήματα, μέσα από μία άγρια ψυχολογική περιπέτεια.

Το θαυμάσιο σε αυτό το βιβλίο είναι η αποτύπωση της προφορικότητας ενός 19χρονου, του οποίου η φιλοσοφία διαφαίνεται στο στίχο «I’m saying nothing, but I’m saying nothing with feel» του αγαπημένου του συγκροτήματος Porcupine Tree, σε συνδυασμό με τη μεστή προσέγγιση ενός άλλου, μεσήλικα.

Πολλοί τον γνώρισαν από την εξομολόγησή του στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές» πριν 2 μήνες περίπου, στην οποία αφηγήθηκε αφοπλιστικά την παρελθούσα εξάρτησή του από το αλκοόλ.

stamatis

Γεννήθηκε τα ξημερώματα κάποιου Ιουλίου, κουβαλώντας την ασφάλεια όπως το φυλαχτό στην τσέπη, σαν Καρκίνος με ωροσκόπο Καρκίνο.

Αργότερα η Σελήνη στους Διδύμους κυβερνήτης του Ήλιου και του ωροσκόπου, του έμαθε πως αν δεν αρνηθεί την ασφάλεια, δεν θα είναι ευτυχισμένος. Η άποψη του είναι πως πρέπει να γκρεμίζουμε σιγά - σιγά τις σιγουριές μας.

Στον χάρτη του ξεχειλίζει από κάθε σημείο, μια αδιάκοπη καλλιτεχνική ροή.

Ο τονισμένος πρώτος οίκος με σύνοδο Ήλιου – Ερμή και σύνοδο Ήλιου Αφροδίτης, δηλώνει την αναπόφευκτη ενασχόλησή του με το γραπτό λόγο, την έντονα καλλιτεχνική του φύση, τη γοητευτική του αυτό-έκφραση και την αρχιτεκτονική του διάθεση.

Ο Ερμής κυβερνά τον 3ο οίκο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη λογοτεχνική ώθηση και το εξάγωνο με τον Άρη κυβερνήτη του μεσουρανήματος, επιβεβαιώνει το σχεδιαστικό του ταλέντο και την καταξίωση μέσα από το επάγγελμά του. Η όψη αυτή δίνει ένα διαπεραστικό λόγο με δεξιοτεχνικές προεκτάσεις.

Στην ερώτηση «Τι σημαίνει για εσάς τέχνη» απαντά: «Η τέχνη είναι μια απολογία. Ποτέ δεν σου έχει ζητηθεί».

Η Σελήνη είναι πολύ σημαντική στον χάρτη του, αφού κυβερνά Ήλιο και ωροσκόπο και το εξάγωνο με την Αφροδίτη από το Λέοντα, του χαρίζει δημοτικότητα και αγάπη για τις τέχνες, προσεγγίζοντας τις με λεπτότητα και ευαισθησία.

Το τετράγωνο Σελήνης – Πλούτωνα σε συνδυασμό με το τετράγωνο Αφροδίτης – Ποσειδώνα είναι ένα ψυχοφθόρο μίγμα, που πυροδότησε ανάλογες καταστάσεις.

Οι συναισθηματικές ανασφάλειες και αποτυχίες αυτών των όψεων θολώνουν τη διάκριση, και η διαχείριση είναι δύσκολη, με αποτέλεσμα οι λάθος τακτικές και διέξοδοι.

Στην ερώτηση «Τι αγαπά και τι απεχθάνεται περισσότερο στη ζωή του» απαντά με σαφήνεια και σιγουριά: «Αγαπώ τους παθιασμένους αγαπητικούς ανθρώπους και απεχθάνομαι τους μικροπρεπείς».

Το τετράγωνο του Άρη κυβερνήτη του μεσουρανήματος με τον Ουρανό, προσδίδει νευρικότητα και ανυπομονησία, η οποία μπορεί να προκαλέσει συχνές επαγγελματικές ρήξεις και ξαφνικά ματαιωμένες επιδιώξεις.

Ο Δίας στον Τοξότη στον 6ο οίκο, μπορεί να αποδειχθεί λυτρωτικός για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους, αφού ασκεί θεραπευτική επίδραση, γεγονός που μοιάζει να το γνωρίζει καλά.

stamatis2

Όταν τον ρωτήσαμε «Πώς μπορεί κανείς να ξεπεράσει μια εξάρτηση» απάντησε με επίγνωση και βεβαιότητα «Με πράξη. Μόνο η Πράξη έχει σημασία».

Το πώς και το γιατί προσπαθείς να απωθήσεις κάτι, δείχνει ακριβώς και την αξία που αυτό το κάτι έχει για σένα.

Ο Αλέξης Σταμάτης εν κατακλείδι, είναι ένας άκρως ενδιαφέρων συγγραφέας, που προτιμά τις ευθείς περιγραφές, αποτυπώνοντας τις με μια ασυνήθιστη ανθρώπινη ζεστασιά και λεκτική επιδεξιότητα.

Αυτό το διάστημα δουλεύει ένα μυθιστόρημα για μια οικογένεια που ζει στο κέντρο της Αθήνας. Ένα βιβλίο που όπως λέει «Τον πάει μόνο του».

Παράλληλα ετοιμάζει για το θέατρο μια διασκευή ενός παλιού του μυθιστορήματος, που καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ανέβει στα μέσα της επόμενης σαιζόν.

Στην ερώτηση «Τι θα θέλατε να κρατήσουν από εσάς οι αναγνώστες σας», απάντησε: «Μια ειλικρίνεια στις προθέσεις».

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved