Αρχιεπίσκοπος Μακάριος-Ένας αλλά Λέων

Ήταν ένας συνεχιστής της Βυζαντινής παράδοσης
Αρχιεπίσκοπος Μακάριος-Ένας αλλά Λέων
makarios



1. Το ωροσκόπιο του Μακάριου
Λέων με τον Ωροσκόπο στους Ιχθύες και την Σελήνη στον Αιγόκερω, πρακτικά ήταν ένας συνεχιστής της Βυζαντινής παράδοσης, όπου η πολιτική εξουσία του αυτοκράτορα (Λέων-Αιγόκερως) ήταν πιασμένη χέρι-χέρι με την θρησκευτική του Πατριάρχη (Ιχθύες).



Κατ’ αρχάς, ο καταλυτικός ρόλος του Μακάριου στην υπόθεση της Κύπρου και η άρρηκτη σχέση του με το νησί υποδηλώνονται από τις θέσεις του Άρη, του Κρόνου και του άξονα MC-IC, πάνω σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή του χάρτη της Κυπριακής Δημοκρατίας (να θυμίσω ότι στις ίδιες περίπου μοίρες βρίσκονται ο Ωροσκόπος, η Σελήνη και ο Άρης της Κύπρου).
Αλλά και η «εμπλοκή» με την Ελλάδα προσδιορίζεται με σχετική σαφήνεια από την θέση του Ελληνικού γενέθλιου Άρη στην 15η μοίρα του Τοξότη: Μια σχέση αγάπης-μίσους, όπου η πολεμική διαδέχεται τον «έρωτα»...
Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο ..θεαματικό, αν συνδυάσουμε τις τροπικές και τις αστρικές θέσεις. Ο Πλούτωνας στον 4ο οίκο -μια εν δυνάμει ένδειξη σημαίνοντα ρόλου σε θέματα πατρίδας- ως αστρικός «μεταφέρεται» κι αυτός στην επίμαχη περιοχή των Διδύμων, σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Παρθένο, επίσης στον 4ο οίκο. Και είναι φανερό πως το 1974 «δούλεψαν» ταυτόχρονα και οι δύο Πλούτωνες.
Ακόμη, η θέση του αστρικού Δία πάνω στο τροπικό Μεσουράνημα και απέναντι από τον Κρόνο των Διδύμων, δίνει άμεσα την αίσθηση ενός «διπλού δρόμου» και μιας σύγκρουσης αντίρροπων δυνάμεων, πάνω στον καμβά των κεντρικών επιλογών (της καριέρας, δηλαδή) του Μακάριου.


Το τετράγωνο του Ήλιου με την Δήμητρα είναι μια μάλλον τυπική όψη ενασχόλησης με τα πολιτικά πράγματα και βέβαια η σύνοδος της Δήμητρας με το αστρικό Μεσουράνημα ήταν εκείνη που έδωσε σάρκα και οστά σε μια πολιτική καριέρα. Μάλιστα, η παρουσία της Δήμητρας στον Σκορπιό και τον 9ο οίκο, υποδεικνύει το «μονοπάτι» που έμπλεξε τον Μακάριο στα γρανάζια ξένων μυστικών υπηρεσιών αλλά και τις καταστροφές (μηδενισμούς) και επανεκκινήσεις που χαρακτήρισαν την πορεία της ζωής του. Η εμπλοκή του Ποσειδώνα στο όλο σχήμα (σε σύνοδο με τον αστρικό Ήλιο) φωτογραφίζει την ιερατική ιδιότητα του Μακάριου, η οποία πήρε και αυτή μια πολιτική διάσταση.
Επιπλέον, οι «σκληρές» όψεις του τροπικού Ήλιου (και βέβαια της Δήμητρας) με τον αστρικό Κρόνο και τον αστρικό Άρη, δίνουν ένα μέτρο για τα εμπόδια και τις συγκρούσεις που σημάδεψαν την ζωή του Μακάριου και τον ανέδειξαν τελικά σε κυρίαρχη μορφή του 20ου αιώνα.
Συνοπτικά, βλέπουμε δηλαδή έναν -μάλλον «περίεργο» για ηγέτη- Ήλιο στον 6ο οίκο να «μπολιάζεται» ίδιο-συναστριακά με τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του Άρη, του Κρόνου και του Ποσειδώνα, με τους δύο πρώτους μάλιστα να έχουν τον πρώτο «λόγο» στην ζωή του, εξαιτίας της συνόδου τους με το IC.


Η σύνοδος της Σελήνης με τον Δία στον Αιγόκερω και τον 11ο οίκο είναι το επόμενο σημάδι μιας δημοφιλίας που θα μπορούσε να έχει πολιτική χροιά. Παράλληλα βέβαια, η ίδια όψη αφήνει να εννοηθεί πως με δεδομένη την «πρόσβαση» προς τα κέντρα εξουσίας που παρέχει δυνητικά ο συγκεκριμένος Δίας, οι φιλοδοξίες του Μακάριου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμβιβασμούς και «ρεαλιστικούς» χειρισμούς στα όρια του οπορτουνισμού. Είδαμε ήδη πως ο Δίας, ως αστρικός, συνδέθηκε με την καριέρα του Μακάριου, ενοποιώντας πρακτικά τα περιεχόμενα του 11ου οίκου με εκείνα του 10ου. Μια ανάλογη «γέφυρα» μεταξύ 11ου και 12ου οίκου (κρυφοί εχθροί, παρασκήνιο, απομόνωση) έκτισε και ο Ουρανός, αφού ως αστρικός «πέφτει» επάνω στην τροπική σύνοδο Σελήνης-Δία.
Και βέβαια η «λεπτομέρεια» της σύμπτωσης του αστρικού Ωροσκόπου με τον τροπικό Ουρανό, σχετίζεται άμεσα με ανατροπές και απρόβλεπτες εξελίξεις προϊόν μιας παρασκηνιακής-υπονομευτικής δράσης.

Γ. Ριζόπουλος



2. Τα αμφιλεγόμενα σημεία
O Μακάριος ο ΙΙΙ (κατά κόσμον Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος) γεννήθηκε στις 13 Αύγουστου 1913 στην Άνω Παναγία της Πάφου. Από μικρός επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο για τα γράμματα μα και για την Εκκλησία. Με σπουδές Νομικών και Θεολογίας ξεκίνησε ως Επίσκοπος Κιτίου μέχρι που το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών του έδωσε υποτροφία για σπουδές Θεολογίας στην Μασαχουσέτη των Η.Π.Α.
Ο ίδιος οργάνωσε Παγκύπριο δημοψήφισμα για την Ένωση με την Ελλάδα όπου έλαβε το Ενωτικό ΝΑΙ το ποσοστό του 97%. Το 1950 εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Κύπρου. Τώρα το Εθνάρχης δεν είναι τίτλος επί των Τιμών λόγω του προσφερθέντος έργου προς την πατρίδα αλλά λόγω του ότι από το 1754 ο Σουλτάνος αναγνωρίζει τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ως τον ανώτατο πολιτικό ηγέτη των Ελληνοκυπρίων (Εθνάρχη).
Εκεί αρχίζει και η πολιτική πλέον μεταστροφή του Μακάριου στην μη Ένωση με την Ελλάδα και τελικά την ανεξαρτησία της Κύπρου. Για τους λόγους αυτούς εξορίζεται από τους Άγγλους στις Σεϋχέλλες και βέβαια αυτή η εξέλιξη τον έχρισε σύμβολο αντίστασης κατά των αποικιοκρατών. Ωστόσο είναι πλέον γνωστό ότι σε όλη αυτήν την υπόθεση υπήρξε άφθονο παρασκήνιο και διακεκριμένοι συμβιβασμοί... Πολλοί που ιστορικά «καταπίνουν» ότι τους «δίνουν» φτάνουν και λησμονούν την ομιλία του Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19/7/74 και τον έχουν κάτι σαν Τσε Γκεβάρα με ράσα. Και ίσως αγνοούν το ότι στις 30/5/1967, σε τηλεγράφημά του, προς την «Εθνοσωτήριον Επανάστασιν», ο Μακάριος έλεγε: «Συγχαίρομεν την Εθνικήν Κυβέρνησιν διά το αναληφθέν υπ’ αυτής έργον και διαβεβαιούμεν ότι τόσον ημείς όσον και η κυβέρνησις ημών επιθυμούμεν στενήν συνεργασίαν».


Στην συμφωνία Ζυρίχης –Λονδίνου, ενώ ο Μακάριος είχε συμφωνήσει αρχικά, στη συνέχεια εκδήλωσε διαφωνία (13 Φεβρουαρίου), αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα προσέρχονταν στο Λονδίνο για προσυπογραφή. Την επομένη μετέβαλλε γνώμη και δήλωσε προς την Ελληνική κυβέρνηση ότι υιοθετεί τους όρους της συμφωνίας και θα μεταβεί στο Λονδίνο . Όταν μετέβη εκεί (15 Φεβρουαρίου), την επομένη υπαναχώρησε και πάλι, δηλώνοντας ότι δεν θα προσέλθει στη διάσκεψη να προσυπόγραψε, ζητώντας να γίνουν αλλαγές στο προβλεπόμενο σύνταγμα του νέου κράτους το οποίο, καθώς καλλιεργούσε τη δικοινοτική μορφή, δεν συνέβαλλε στη σύγκλιση των της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τελικά, οι αλλαγές αυτές δεν έγιναν αποδεκτές και ο Μακάριος υπέγραψε το σχέδιο της συμφωνίας ως είχε (18 Φεβρουαρίου) και επέστρεψε θριαμβευτικά στην Κύπρο στις 1 Μαρτίου 1959.] Όταν έφτασε στη Λευκωσία, βγαίνοντας από το αεροπλάνο, αναφώνησε: «Νενικήκαμεν».
Σημειώνεται ότι αντίστοιχα και ο Κ. Καραμανλής επιστρέφοντας στην Αθήνα δήλωσε: «Ήταν η ευτυχέστερη ημέρα της ζωής μου». Δηλαδή και οι δύο «Εθνάρχες», ας πούμε ...πολιτική αδεία, τουλάχιστον υπερέβαλαν στις δηλώσεις τους, υποκρύπτοντας το παρασκήνιο που είχε προηγηθεί.


Τελικά ήταν συνειδητά ο Μακάριος «αποστάτης» της Ενώσεως της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα;
Μάλλον όχι είναι η απάντηση. Ήταν πανέξυπνος, ήταν πατριώτης αλλά ως άνθρωπος είχε αδυναμίες. Η έγκριτη Βρετανική εφημερίδα Daily Mail στις 18 Μαΐου 1988, στη σελίδα 16, δημοσίευσε σχετικό άρθρον των Rupert Allason και Geoffrey Levy παρμένο από το βιβλίο THE FRIENDS. Με βάση την Operation Sunshine όπου σε συνεργασία της SIS κι Μ-Ι6 είχαν παγιδεύσει τα τηλέφωνα και είχαν ηχητικό κι οπτικό υλικό για το «κουσούρι» που είχε ο Μακάριος. Ουδείς όμως και από την Κυπριακή Προεδρία έσπευσε να καταμηνύσει το περιοδικό. Γιατί;


Αντίστοιχα η Der Spiegel είχε πει πως ο Έλλην «Εθνάρχης» Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε περιουσία έχοντας επαφές με την Gestapo εκμεταλλευόμενος τα τιμαλφή και άλλα των εβραίων όπου πήγαιναν στο Άουσβιτς (Auschwitz). Και φυσικά ούτε το Der Spiegel μηνύθηκε.


Οι Uranian εξισώσεις

ASC = Ήλιος /Ποσειδώνας= Κρόνος /Πλούτωνας: Σχέσεις με τα ευαίσθητα άτομα. Η διαδικασία που οδηγεί σε έναν χωρισμό. Ξεκινώντας τις προπαρασκευαστικές ενέργειες της αρχής του τέλους. Σύναψη σχέσης με άτομα με διάφορα ηλικίας


MC= Aries Point/Apollon=Kronos= Κρόνος/Zeus=Άρης/Κρόνος =Apollon/Admetos:

Ο γεννημένος επιστήμονας. Επάγγελμα που σχετίζεται με τις αποστάσεις. Ταξίδια. Εμπρηστικός. Χωρισμός και απώλειες μέσω της εργασίας. Τα αίτια θανάτου. Ο θάνατος κάποιου. Πένθος και θλίψη. Οδύνη. Το ικανοποιημένο άτομο.


Aries Point = Ήλιος/Βόρειος Δεσμός= Aries Point/Admetos= Ερμής/Αφροδίτη= Αφροδίτη/Hades= Zeus/Vulcanus=Δίας/Hades= Πλούτωνας/Admetos =Δίας/Poseidon:

Σχέσεις και επαφές με τον κόσμο. Το να κανείς διαφορές συνεδριάσεις. Θάνατος σε αυτήν την γη. Διακοπή. Θάνατος. Το τέλος. Το να είναι κάνεις cool και άνετος με το πλήθος. Πουλώντας εκδούλευση. Βρώμικες και υπόγειες ενέργειες. Η ικανότητα να εξωθήσει τα πράγματα στα άκρα για να πετύχει τον αντικειμενικό του σκοπό. Αύξηση του πληθωρισμού. Εικονικά τιμολόγια. Χρηματική κομπίνα. Κάνοντας το καλύτερο δυνατό. Αλλάζοντας πλάνο ακριβώς την τελευταία στιγμή. Παγκόσμια συνείδηση. Η νοημοσύνη. Τα «ψηλά» γράμματα ενός νόμου.


Kronos= Κρόνος/Zeus= MC/Kronos= Aries Point/ Apollon = Άρης/Κρόνος= Apollon/Admetos:

Για να απομακρυνθεί από την εργασία από το κράτος. Ζημίες και δαπάνες που είναι κρυμμένες ή εικονικές από το κράτος. ο «Μεγάλος»!! Το «αφεντικό». Το να υπερβεί μα και να απορρίψει κανείς τον μέσο όρο. Η τοποθέτηση σε μια δημόσια –κρατική ή κυβερνητική θέση. Μια αρχή προστασίας Επιστημονικών συμφερόντων. Φιλονικία με τους ανωτέρους, τον προϊστάμενο ή την κυβέρνηση. Ικανοποίηση από τον ειδικό τρόπο ζωής κάποιου.


Χείρωνας= Κρόνος/Ποσειδώνας= Πλούτωνας /Apollon:

Η γνωστοποίηση προσωπικών αδυναμιών με κάνουν υποχείριο και με αλλοιώνουν. Μια εξέλιξη η οποία σταματά. Ένας «γίγαντας» με πήλινα πόδια.

K.H.Ottinger

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved