Η Δεοντολογία στην Αστρολογία

Η υποχρέωση του αστρολόγου απέναντι στον άνθρωπο και τα προβλήματά του

Η Δεοντολογία στην Αστρολογία

Κατ' αρχάς θα σας γυρίσω για λίγο πίσω στις ρίζες μας και θα τοποθετήσω την Αστρολογία στην περίοπτη θέση που κατείχε, γιατί στην Αρχαία Ελλάδα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την Μούσα Ουρανία και όπως γνωρίζουμε από την μυθολογία μας οι 9 Μούσες ήταν θεότητες, κόρες του Διός και της Μνημοσύνης, που ενέπνεαν ταλέντα και ιδιότητες. Οι Μούσες λοιπόν μας βοηθούν να δυναμώσουμε το μυαλό μας και την ψυχή μας και μας φέρνουν σε επαφή με το Θείο κομμάτι που έχουμε μέσα μας.

Η Αστρολογία είναι αυτή που βοηθά στην ένωση του αόρατου με τον ορατό κόσμο και εθεωρείτο στα παλιά χρόνια η Βασίλισσα όλων των επιστημών γιατί εμπεριείχε μέσα της τα Μαθηματικά, την Αστρονομία και την Μυθολογία, ήτοι σήμερα την Ψυχολογία, την Ιατρική και την Βοτανοθεραπεία. Κατείχε πολύ σημαντική θέση στην ζωή των ανθρώπων και όπως γνωρίζουμε τα άτομα που την εξασκούσαν ήταν μυημένα πρόσωπα, δηλαδή γνώριζαν τα μυστικά μονοπάτια για να θεραπεύουν την ανθρώπινη ψυχή. Για αυτό πολύ σημαντικά πρόσωπα όπως ο Πυθαγόρας, ο Ιπποκράτης και άλλοι πολλοί είχαν ασχοληθεί με την αστρολογία.

Οπότε, εδώ βλέπουμε το πολύ σοβαρό, ιερατικό ρόλο του αστρολόγου αφού ήταν άμεσα συνδεδεμένος με το Θείο στοιχείο και το Λόγο του Θεού. Γιατί Αστρολογία σημαίνει ο λόγος των άστρων, δηλαδή των θείων δυνάμεων (τα άστρα θεωρούνται ότι έχουν θείες δυνάμεις). Παραδείγματος χάρη ο Απόλλωνας αντιπροσωπεύει τη δύναμη του Ήλιου και συνδέεται με το Μαντείο των Δελφών και τις μαντικές ικανότητες. Για αυτό με τα σημερινά δεδομένα δεν θα έπρεπε να λεγόμαστε αστρολόγοι κατά την έννοια που ίσχυε στην αρχαιότητα ή κατά τα πρότυπα των αρχαίων αστρολόγων γιατί οι γνώσεις αυτών ήταν τεράστιες που ούτε καν υποπτευόμαστε.
Και ερχόμαστε στην τωρινή εποχή.

Ποιος είναι ο ρόλος της αστρολογίας και του σημερινού αστρολόγου απέναντι στον άνθρωπο και τα προβλήματά του και πως τον αντιμετωπίζουμε;

Τα προβλήματα για τα οποία επισκέπτονται ένα αστρολόγο, οι άνθρωποι, και ζητούν τη συμβουλή του, μπορεί να είναι πολλά και ενδεικτικά αναφέρω: Ένας κεραυνοβόλος (Ουράνιος) έρωτας ενώ υπάρχει ήδη οικογένεια, αμφιβολίες για τον σύντροφο και φόβος ότι τους έχει εξαπατήσει, ένα διαζύγιο και το βάρος της διάλυσης της οικογένειάς τους, αγωνία αν θα πρέπει να φύγουν ή να μείνουν σε μια σχέση και πως θα είναι στο μέλλον μαζί, αρρώστια δική τους ή ενός πολύ αγαπημένου προσώπου, απόλυση από την δουλειά, συναισθηματικό σοκ, μετατραυματικό σοκ μετά από ένα ατύχημα, νομικά θέματα, ψυχολογικά θέματα όπως (κατάθλιψη, μελαγχολία) απώλεια οικονομικών, εσωτερική κρίση, πνευματική κρίση με μεταφυσικές αγωνίες (που πάω σαν άτομο και ποιος είναι ο σκοπός στη ζωή μου;), φόβοι φυλάκισης ή κατάσχεσης περιουσιακών, προβλήματα με γονείς ή αδέλφια, αγωνία για ένα ταξίδι, μια μετακόμιση, αν είναι καλή περίοδος να αγοράσουν ή να πουλήσουν ένα ακίνητο και σε ακραίες περιπτώσεις ο θάνατος ενός αγαπημένου ατόμου.

Βλέπετε και μόνοι σας ότι τα θέματα που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πάρα πολλά. Όλος αυτός ο όγκος αναζητήσεων και προβλημάτων όπως καταλαβαίνετε πέφτει πάνω μας και από εδώ αρχίζει η υποχρέωση του κάθε Υπεύθυνου Αστρολόγου στο πώς θα βοηθήσει το άτομο που του έχει εμπιστευτεί το πρόβλημά του με στόχο, όχι μόνο την πρόβλεψη, αλλά και την σωστή διαχείριση και εκτόνωση των θεμάτων του, βάσει του δυναμικού που έχει μέσα στον αστρολογικό του χάρτη.
Και θα πω ότι η πρόβλεψη είναι δευτερευούσης σημασίας. Το πρωτεύον είναι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, μέσα από τον αστρολογικό χάρτη ο οποίος μας κατευθύνει με τον τρόπο του να ακολουθήσουμε το ρητό των ΔΕΛΦΩΝ «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ». Και εδώ υπάρχει μια τεράστια ευθύνη στο έργο μας. Πιθανόν να ξεκινήσει μια ταλαιπωρία του ενδιαφερόμενου γιατί, ποιος ξέρει με ποιο τρόπο θα τον καθοδηγήσει ο εκάστοτε αστρολόγος και πως θα ερμηνεύσει την πλανητική ροή; Θα τον κατευθύνει μέσα από τις γνώσεις του τις αστρολογικές (που εδώ παίζει ρόλο αν έχει τελειώσει κάποια σχολή ή όχι) αλλά και μέσα από τις προσωπικές του προβολές, ή τα δικά του φίλτρα επεξεργασίας του κόσμου όπου, για μένα προσωπικά, εκεί έγκειται και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Κατά την γνώμη μου, ο ίδιος ο Αστρολόγος θα πρέπει να έχει, κατά ένα μεγάλο βαθμό, «θεραπευτεί» μέσα από Αυτογνωσία και Ψυχολογία. Το αναφέρω αυτό γιατί βλέπουμε ότι πάρα πολλοί ενώ είναι πολύ καλοί γνώστες της αστρολογίας, η ερμηνεία τους -που σαφώς σχετίζεται και με την ψυχολογία τους- δεν βοηθά στο να κατευθύνουν τους ανθρώπους σωστά επειδή μάλλον έχουν προσωπικά - εσωτερικά θέματα και εμμονές που δεν έχουν καν αγγίξει ή αναγνωρίσει και, τελικά, επιλύσει.
Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις ο άνθρωπος βρίσκεται ενώπιον μιας κατάστασης την οποία ο Αστρολόγος είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπίσει - αν φυσικά είναι υπεύθυνος, γιατί όπως σε όλους τους χώρους υπάρχουν κι ασυνείδητοι. Από εκεί πιστεύω ότι έχει προέλθει και ο ξεπεσμός (ή και λαικϊσμός) της σημερινής αστρολογίας. Από την κακή χρήση της και τον τρόπο βοήθειας και στήριξης απέναντι στον κόσμο.

Επίσης, θεωρούμεθα κάτι ανάμεσα σε ψυχολόγο, καφετζού, χαρτού και άτομα τηλεφωνικών γραμμών, άρα προστίθεται ένας ακόμα βαθμός δυσκολίας στον ρόλο μας, ο οποίος και μας ωθεί να μορφωθούμε περισσότερο, να εμπλουτιστούμε με γνώσεις φιλοσοφίας, ψυχολογίας, αυτογνωσίας αλλά πάνω από όλα να θεραπεύσουμε τα δικά μας προσωπικά τραύματα. Και όπως κατά τα ομηρικά έπη «τρώσας και ιάσετε» δηλαδή, αυτός που σε πληγώνει, αυτός θα σε θεραπεύσει, ποιος σε πληγώνει τις περισσότερες φορές; Ο ίδιος σου ο εαυτός.

Γιατί, μην ξεχνάτε ότι οι αστρολόγοι εν μέρει κουβαλούν μέσα τους το πρότυπο του Κένταυρου Χείρωνα που είχε απορριφθεί και από τους δυο του γονείς και κατά τη δική μου έρευνα, σχεδόν πάντα μια όψη του πλανήτη Ουρανού με το Χείρωνα βρίσκεται μέσα στον χάρτη των αστρολόγων. Άρα, μας υποδεικνύει ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη εξέλιξη.

Για να μπορέσεις να σταθείς σε αυτό το επάγγελμα και να έχεις τουλάχιστον στην συνείδησή σου ότι εσύ εκτελείς κατά κάποιο τρόπο σωστά τα καθήκοντά σου, χρειάζεται να ακολουθήσεις τα πρότυπα των Αρχαίων Αστρολόγων, εναρμονισμένα όμως στην σύγχρονη κοινωνία η οποία, από την πελυρά της, βέβαια, πάσχει, και όσο περνά ο καιρός πέφτει ακόμα και πιο χαμηλά. Ο λόγος είναι ότι έχει γίνει μια μεγάλη εγκληματική ενέργεια εις βάρος όλων αυτών των ανθρωπιστικών επιστημών (και για μένα η αστρολογία θεωρείται ανθρωπιστή επιστήμη και όχι μόνο, αφού συνδέει τον άνθρωπο πρώτα με τον εαυτόν του και μετά με το Σύμπαν, ήτοι με τον Θεό). Καμία από αυτές τις επιστήμες, η Αστρολογία, η Ψυχολογία, η Ιατρική δεν μπορεί να θεραπεύσει τον σύγχρονο άνθρωπο, επειδή έχουν αποκοπεί μεταξύ τους και δεν λειτουργούν σαν ολότητα.
Κατά την Αρχαιότητα όλες αυτές λειτουργούσαν σαν ένα σύνολο και ήταν κάτω από την επιστασία και την επίβλεψη της Μούσας Ουρανίας. Εκεί είναι το μεγάλο μυστικό. Καταλαβαίνετε πλέον για τι υψηλό επίπεδο εξέλιξης πρέπει να έχει ο αστρολόγος εφόσον κρατάει την ανθρώπινη ψυχή στα χέρια του η οποία σήμερα νοσεί και με το πέρασμα του χρόνου θα νοσεί περισσότερο.
Είναι ένα επάγγελμα που έχει στην κυριολεξία ευθύνη αλλά και ηθική υποχρέωση για αυτό θα πρέπει ο σημερινός αστρολόγος να καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες για να αντεπεξέλθει σωστά στις ανάγκες των συνανθρώπων μας. Να έχει αγάπη αλλά και πάνω από όλα έναν κώδικα ηθικής και δεοντολογίας για να μπορεί να ενώσει τον άνθρωπο με τον Θεό.

Θα κλείσω με την επιγραφή που βρέθηκε σε μια Ορφική πινακίδα στην Κάτω Ιταλία.
«Είμαι τέκνο της γης και του έναστρου Ουρανού αλλά το γένος μου είναι ουράνιο και εκεί θα επιστρέψω μια ημέρα»

Κατέβασε τώρα το application του astrology, για iphones, ipads και ipods εδώ

* Θέλεις να μάθεις τι προβλέπουν για εσένα τα άστρα για τον επόμενο χρόνο; Το astrology.gr έχει τις απαντήσεις εδώ.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved