Φεστιβάλ Καννών-Ο Terrence Malick κάτω από την «χρυσή φοινικιά»

Για τον Malick δεν υπάρχει ώρα γέννησης
Παπασταύρου Λίντα
Φεστιβάλ Καννών-Ο Terrence Malick κάτω από την «χρυσή φοινικιά»

από τον Γιάννη Ριζόπουλο

Το «Δέντρο της Ζωής» (Tree of Life) αποδείχθηκε τελικά εξαιρετικά καρπερό για τον Terrence Malick, έναν Τοξότη σκηνοθέτη με ...μπόλικο Ουρανό στον γενέθλιο χάρτη του. Από αυτήν την άποψη τα σουρεαλιστικά και sci-fi στοιχεία της ταινίας με πρωταγωνιστές τον επίσης Τοξότη Μπραντ Πιτ, τον Λέοντα με Ωροσκόπο Τοξότη Σων Πεν και την Κριαρίνα Jessica Chastain κρίνονται ως ...φυσιολογικά και αντιπροσωπευτικά των τάσεων του δημιουργού της.

Και οι τόσες ...φωτιές στο κάστινγκ της ταινίας, αντί να την «κάψουν» συνέβαλαν σε μια αρμονική όσο και δημιουργική όσμωση χαρακτήρων.


terrence_malick

Για τον Malick δεν υπάρχει ώρα γέννησης και έτσι αναγκαστικά θα μείνω στα προφανή. Το τετράγωνο του Ποσειδώνα στον Ζυγό με την Δήμητρα στον Καρκίνο είναι η πρώτη «καθαρή» ένδειξη μιας καλλιτεχνικής πορείας, αφού ανάλογα αποτελέσματα της επαφής των δύο πλανητών παρατηρούνται σε χάρτες ανθρώπων που ενεργοποιούνται σε «Ποσειδώνιους» τομείς, συνήθως τις τέχνες την μόδα ή την μεταφυσική.

Επιπλέον, η αντίθεση του Ήλιου με τον Ουρανό περιγράφει έναν ρηξικέλευθο δημιουργό με πρωτότυπες ιδέες, που βρίσκουν διέξοδο μέσα από την «διευκόλυνση» που παρέχει ο Ποσειδώνας, ο βασικός πρωταγωνιστής σε όλες τις μορφές τέχνης. Οι όψεις του με τον Ήλιο και τον Ουρανό (εξάγωνο και τρίγωνο αντίστοιχα) έδωσαν -και δίνουν- στον Malick το υπερβατικό κλειδί για να ανοίξει τις πόρτες του δικού του παραδείσου. Ενεργειακά, η δυναμική της αντίθεσης του Ήλιου με τον Ουρανό διοχετεύεται σε καλλιτεχνικά μονοπάτια και ανεξάρτητα με το αν ο Ποσειδώνας βρίσκεται ή όχι σε κάποιον από τους γωνιακούς οίκους του ωροσκοπίου του, είναι τελικά και ο βασικός αυτουργός της βράβευσης του Malick. Με την συνδρομή βέβαια του «οικείου» Ουρανού και του καθ’ ύλην αρμοδίου σε ανάλογες περιπτώσεις Δία.

Κι αυτό γιατί αν ψάξει κανείς τις διελεύσεις και τις προόδους του σκηνοθέτη δεν θα βρει παρά μόνον την αντίθεση του διελαύνοντα Ουρανού στον Κριό προς τον γενέθλιο Ποσειδώνα, μια όψη που αποκτά νικηφόρες διαστάσεις εξ αιτίας της συμμετοχής του διελαύνοντα αστρικού Δία. Η «κρυφή» σύνοδος του τροπικού Ουρανού με τον αστρικό Δία στην 3η μοίρα του Κριού, ήρθε επιπλέον να «δικαιώσει» την πρόσφατη σύνοδο τους στο τέλος των Ιχθύων, μια όψη που ξεχωρίζει στην τρέχουσα Ηλιακή Επιστροφή του.

Ανάλογα αστρολογικά «συμπτώματα» υπήρξαν και στην φετινή τελετή των Όσκαρ με τους μεγάλους νικητές να χαρακτηρίζονται στην πλειοψηφία τους από την καταλυτική όπως αποδείχθηκε στην πράξη, επιρροή των δύο πλανητών.

Όσον αφορά την προσωπική του ζωή ο Terrence Malick, παρά το ότι συνήθως κρατά κλειστά τα χαρτιά του, φαίνεται πως υποκύπτει διαρκώς στις «απαιτήσεις» του τετραγώνου της Αφροδίτης στον Ζυγό με την Σελήνη στον Αιγόκερω. Τρεις γάμοι προδίδουν από την μια πλευρά την ανάγκη συντροφικότητας της Αφροδίτης αλλά από την άλλη και τις συναισθηματικές αδυναμίες της όψης.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved