Οι σκοτεινές προθέσεις του κ Νταβούτογλου

Η πρώτη εικόνα φανερώνει μια ήπια και μάλλον... καλλιτεχνική φύση: Ιχθύς (γεν 26/2/1959) με τη Σελήνη του στο Ζυγό θα μπορούσε να είναι ένας σταρ του σινεμά, εξαιρετικά δημοφιλής μάλιστα...

Οι σκοτεινές προθέσεις του κ Νταβούτογλου

Άριστος διπλωμάτης και ακόμη πιο άξιος υπουργός εξωτερικών της «φίλης και γείτονος» χώρας, διεκδικεί επιπλέον με αξιώσεις τον τίτλο του θεμελιωτή μιας νέας (όσο βέβαια και... παλιάς) κοσμοθεωρίας που θέλει την Οθωμανική αυτοκρατορία να ξαναζεί, είτε με το καλό, είτε με το ζόρι.

Και ο γενέθλιος χάρτης του είναι δηλωτικός της νοοτροπίας και των προθέσεων του.

Η πρώτη εικόνα φανερώνει μια ήπια και μάλλον... καλλιτεχνική φύση: Ιχθύς (γεν 26/2/1959) με τη Σελήνη του στο Ζυγό θα μπορούσε να είναι ένας σταρ του σινεμά, εξαιρετικά δημοφιλής μάλιστα... Όμως τα ίδια δεδομένα στον χάρτη ενός πολιτικού, με την εξαίρεση του κοινού παρονομαστή της δημοφιλίας, μας οδηγούν σε άλλα μονοπάτια.

Ως διπλωμάτης ο κ Νταβούτογλου μπορεί πολύ εύκολα να κερδίζει την «έξωθεν καλή μαρτυρία», αποκρύπτοντας τα πιο «σκοτεινά» σημεία του. Κι αν χρειαστεί μπορεί να κάνει το άσπρο-μαύρο ή να αφήνει διφορούμενες εντυπώσεις όπου και όποτε τον συμφέρει.

Επιπλέον, στον γενέθλιο χάρτη του μπορεί κανείς να διακρίνει, ότι πίσω από τους ευγενικούς τρόπους του και την υποτιθέμενη έλλειψη αποφασιστικότητας, κρύβεται η... λαίλαπα ενός «σταυρού» ανάμεσα στον Ήλιο τον Άρη (στους Διδύμους), τον Δία (στον Τοξότη) και τον Πλούτωνα (στην Παρθένο). Το όλο σχήμα θα μπορούσε να αποδοθεί ως... «πυρ και μανία» εναντίον όλων που μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδια, τα δικά του και της Τουρκίας την οποία εκπροσωπεί.

Από αυτήν την άποψη ακόμη και η «συνδιαχείριση» του Αιγαίου στην οποία διακαώς στοχεύει, για τον ίδιο δεν είναι παρά το πρώτο «ευγενικό» βήμα προς μια πλήρη κυριαρχία στην νότιο Βαλκανική.

Για την Ελλάδα πιστεύει και αφήνει να εννοηθεί πως μπορεί να κατακτηθεί οικονομικά αλλά με βάση το χάρτη του δεν θα τον «χάλαγε» καθόλου μια πολεμική αναμέτρηση. Και αν υποθέσουμε πως η Τουρκία κατορθώσει τελικά να «πατήσει πόδι» στη χώρα μας μέσω κάποιων οικονομικών συμφωνιών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στο μυαλό του κ Νταβούτογλου αυτό δεν είναι παρά ο «Δούρειος Ίππος» που θα αλώσει με την πρώτη ευκαιρία την Ελλάδα. Δεν θα αρκεστεί δηλαδή σε έναν οικονομικό έλεγχο αλλά θα επιχειρήσει να τα πάρει όλα!

Καλοί λοιπόν είναι οι κανόνες της διπλωματίας και τα ευχολόγια περί ειρηνικής συνύπαρξης, θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε με τι «θηρίο» έχουμε να κάνουμε.

Και δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά μέσα στους επόμενους μήνες θα προκύψει «θέμα» στο εσωτερικό της Τουρκίας που με τις κατάλληλες προβοκάτσιες μπορεί να «εξαχθεί» στο εξωτερικό της και να δώσει μια καλή αφορμή για την ανακίνηση μιας σειράς ζητημάτων, ξεκινώντας φυσικά από τη Θράκη.

Ωστόσο, βλέποντας την «μεγάλη εικόνα», η εποχή όπου η Τουρκία θα αναλάβει πλήρως έναν ηγεμονικό ρόλο, είναι ακόμη πολύ-πολύ μακριά. Αντίθετα, σε αυτή τη φάση καλείται να περιφρουρήσει τα νώτα της, κάτι δύσκολο όταν «έχουν πάρει τα μυαλά σου αέρα». Αυτή εξ άλλου είναι και η βασική αδυναμία του κ Νταβούτογλου, ο οποίος είναι πραγματικά «αγύριστο κεφάλι» και επιμένοντας σε μια σώνει και καλά επικράτηση του με τους όρους που αυτός έχει θέσει, καταστρέφει μόνος του τα όποια πλεονεκτήματα μπορεί να του προσφέρουν οι άλλοι.

«Ποιοι είναι με το πλευρό της Τουρκίας σήμερα στην υπόθεση με τη Συρία; Η Χαμάς, ο Μπαρζανί (Κούρδοι του Ιράκ), το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Ποιοι είναι με τη Συρία; Η Βραζιλία, το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα. Είναι αυτό στρατηγικό βάθος ή μήπως πρόκειται για στρατηγική τύφλωση;»

Αυτό αναρωτήθηκε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπικανικού κόμματος της Τουρκίας, κάνοντας λογοπαίγνιο με τον τίτλο του βιβλίου του κ Νταβούτογλου «Το Στρατηγικό βάθος».

Όσον αφορά το πολιτικό μέλλον του, το μόνο που «φαίνεται» χωρίς τα πλήρη στοιχεία γέννησης, είναι το ότι μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, βρίσκεται κάτω από την επιρροή του Ουρανού. Αν και για τους πολιτικούς μια τέτοια συνθήκη αποτελεί συνήθως καλή είδηση, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα μιας απότομης και ξαφνικής αποκαθήλωσης του κ Νταβούτογλου. Μια αλλαγή πάντως θα υπάρξει και πρακτικά, οι πιθανότητες ανάμεσα στο να μεταπηδήσει σε ένα υψηλότερο αξίωμα ή απλά να εκπέσει του δικού του είναι μοιρασμένες.

Από εκεί και ύστερα η διέλευση του Κρόνου πάνω από τον γενέθλιο Ποσειδώνα του στον Σκορπιό δεν είναι σίγουρα καλό σημάδι σε σχέση με την εκπλήρωση των προσδοκιών του, αφού η λέξη κλειδί αυτής της όψης είναι η «διάψευση».

*Αναρωτιέστε αν το δικό σας κάρμα "υπόσχεται" φήμη και δόξα; Πατήστε εδώ για να μάθετε!

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved