Ο εθνικός ευνουχισμός-Θάλεια Δραγώνα

Δανείστηκα τον όρο από την επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς την πρώην ειδική γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας
Παπασταύρου Λίντα

Από τον Γιάννη Ριζόπουλο


Δανείστηκα τον όρο από την επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς την πρώην ειδική γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, συναινώντας τόσο στην ουσία, όσο και την ευστοχία της παρατήρησης του.
Πολλά ακούστηκαν-και θα ακουστούν-για την κυρία με το ...μαχαίρι (ενίοτε και το πεπόνι...) Ακόμη και το πτυχίο της είναι χαμένο κάπου μεταξύ του Δία και του Ποσειδώνα ή για να το πω αλλιώς ανάμεσα στον «μπάρμπα απ’ την Κορώνη» και την ανυπαρξία. Δεν θα μπω βέβαια στη διαδικασία να αντικρούσω τις κορώνες περί «ακροδεξιού παραληρήματος», που εκτοξεύονται εναντίον των επικριτών της από μια μερίδα της αριστεράς. Γιατί, όπως και ο πατριωτισμός έτσι και το παραλήρημα μπορεί να έχει τόσο «δεξιά» όσο και «αριστερή» απόκλιση. Θα σταθώ μόνον σε αυτά που βλέπω στο γενέθλιο χάρτη της και πραγματικά συνθέτουν ένα εξαιρετικά ακραίο και αντιφατικό παζλ.


Κατανοώ πως είναι πραγματικά δύσκολο να «παντρέψει» κανείς τις ενεργειακές αντιφάσεις ενός «σταυρού» στα παρορμητικά ζώδια, στον οποίο συμμετέχουν ο Δίας, ο Κρόνος και ο Ουρανός, από την άλλη πλευρά όμως δεν θα ήθελα το παιδί μου-και κανένα παιδί-να πέσει θύμα αυτών των ακροτήτων.
Κατ’ αρχάς, ο Ουρανός στον Καρκίνο είναι πράγματι πολύ «ιδιαίτερος» όσον αφορά την αντίληψη περί έθνους και πατρίδας. Κατά την πάγια ...τακτική του κοντράρει και αποπειράται να ανατρέψει κάθε επικρατούσα άποψη, είτε είναι σωστή, είτε όχι. Αυτή η ...εκ γενετής ιδιομορφία του μπορεί να εκδηλωθεί με ποικίλους τρόπους ανάλογα με το σημείο αφετηρίας του. Αν δηλαδή κινείται σε ένα εθνικιστικό περιβάλλον θα τονίσει την παγκόσμια διάσταση της ανθρωπότητας. Κι αν αντίθετα λειτουργήσει ως μέλος μιας καταπιεσμένης μειονότητας θα διεκδικήσει μέχρις εσχάτων την εθνική του ταυτότητα. Γι' αυτό, σε κοσμικό επίπεδο, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός αλλά και οι απελευθερωτικοί αγώνες των εθνών παράχθηκαν από τη δική του «γεννήτρια». Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η ρίζα των προσπαθειών της κ Δραγώνα να απεμπολήσει οτιδήποτε «εθνοκεντρικό».
Όταν πλέον αυτός ο Ουρανός ενεργοποιηθεί σε ένα γενέθλιο χάρτη το παραγόμενο «προϊόν» εξαρτάται κατά πολύ από τις όψεις που σχηματίζει ο πλανήτης. Ο Δίας τον «αποθρασύνει» και τον κάνει πιο δραστικό, ενώ ο Κρόνος τον «μπολιάζει» με τη δική του συγκεντρωτική αντίληψη. Ειδικά το τετράγωνο Κρόνου-Ουρανού είναι μια «φωτογραφία» κοινωνικού αυταρχισμού και πραξικοπηματικών ενεργειών, ανάλογων με πολλές πράξεις «δοξασμένων» ηγετών, όπως ο Ναπολέων και ο Χίτλερ. Φυσικά υπάρχουν πάντα τα αντιπαραδείγματα αλλά στην προκειμένη περίπτωση έχουν να κάνουν περισσότερο με επιστημονικές η κοινωνικές επαναστάσεις που δεν ήταν καθόλου κατευθυνόμενες.
Και το πρόβλημα με την κ Δραγώνα είναι ότι σε όλο αυτό το σχήμα συμμετέχουν και προσωπικοί δείκτες, όπως ο Ερμής και πιθανότατα η Σελήνη, μετατρέποντας μια απλή τάση σε προσωπική υπόθεση. Η ορμητική της διάθεση να «τα αλλάξει όλα» υπογραμμίζεται και από το τετράγωνο του Άρη με τον Ήλιο της, μια όψη που δηλώνει ειλικρίνεια και δυναμισμό μεν, αυθαιρεσίες και ισοπεδωτική αντίληψη δε...
Και αν κάποιος με τέτοιο Άρη τύχει να κρατάει και μαχαίρι, τότε ο όποιος «ευνουχισμός» είναι θέμα ...δευτερολέπτων.

Ωστόσο η ίδιο-συναστρία αποκαλύπτει και άλλες «πικάντικες» λεπτομέρειες, που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά.
Ο αστρικός Ήλιος τετραγωνίζεται με το Δία, αποκαλύπτοντας την «υψηλή υποστήριξη» της κ Δραγώνα, ανεξάρτητα με το αν κάνει ή δεν κάνει σωστά τη δουλειά της. Προσωπικά, κάθε φορά που βλέπω έναν ή μια αξιωματούχο του συστήματος με δυσαρμονική όψη Ήλιου-Δία, χαμογελώ πικρά, πρώτον γιατί γνωρίζω τους τρόπους με τους οποίους έφθασε εκεί που έφθασε, παρακάμπτοντας κάθε ίχνος αξιοκρατίας και δεύτερον επειδή τέτοιοι τύποι ατόμων κατορθώνουν πολλές φορές να τη «σκαπουλάρουν» από τα όποια λάθη τους, με αποτέλεσμα να τους ξαναβρίσκουμε μπροστά μας σε ανύποπτο χρόνο.
Για να πω την αλήθεια, αυτή η «Δίϊα» υποστήριξη ήταν η πρώτη που έψαξα να τσεκάρω στο γενέθλιο χάρτη της κ Δραγώνα. Βλέποντας το σταυρό στα παρορμητικά κατάλαβα πολύ περισσότερα. Και όταν τελικά εντόπισα και την αντίθεση του αστρικού Πλούτωνα με τον Ήλιο, το παζλ έδεσε, αποκαλύπτοντας μια διόλου ευχάριστη εικόνα. Από την εμπειρία μου έχω διδαχθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν στο χάρτη τους μια έντονη όψη Ήλιου-Πλούτωνα και παράλληλα νέμονται την εξουσία με οποιονδήποτε τρόπο είναι εκούσια η ακούσια μέρος ενός γενικότερου «κρυφού» κέντρου εξουσίας που απεργάζεται τα σχέδια του χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν τα «πιόνια» του. Τέτοιοι μηχανισμοί υπάρχουν τόσο σε τοπικό-εθνικό επίπεδο, όσο και σε παγκόσμιο, ξεκινώντας από τις Μασονικές στοές και φθάνοντας μέχρι τη Μαφία η το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για να μην πάμε μακριά και ο πλανητάρχης ανήκει στην κατηγορία των «Πλουτώνιων εργαλείων» και όταν πάψει να εκπληρώνει τον σκοπό για τον οποίο εκλέχθηκε θα πεταχτεί ως ...στυμμένη λεμονόκουπα.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved