Mel Gibson: ρατσιστής ή ψυχικά ασθενής;

Είναι πραγματικά ο Μελ Γκίμπσον το βίαιο και βάναυσο ρατσιστικό «τέρας» όπως τον χαρακτήρισαν επώνυμοι του Χόλιγουντ

Mel Gibson: ρατσιστής ή ψυχικά ασθενής;

Σάλο ξεσήκωσε η συμπεριφορά του Μελ Γκίμπσον απέναντι στην πρώην σύντροφό του Οκσάνα Γκριγκορίεβα όταν τον περασμένο Ιούλιο έκαναν τον γύρω του κόσμου στο διαδίκτυο ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες στις οποίες ο Γκίμπσον ακούγεται να κακοποιεί λεκτικά και να παραδέχεται ότι κακοποίησε και σωματικά την Οκσάνα. Στις συνομιλίες αυτές η Οκσάνα τον κατηγορεί ότι της έδωσε γροθιά στο πρόσωπο και της έσπασε δύο δόντια και ο Γκίμπσον της απαντά ότι της άξιζε. Επίσης, ακούγεται να απειλεί την ζωή και την σωματική της ακεραιότητα ενώ της μιλά με τρόπο φανερά εξευτελιστικό, χυδαίο και βάναυσο και με μια φανερή διάθεση να την ισοπεδώσει ψυχικά και ως γυναίκα. Η Οκσάνα υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της και μια σειρά από ηλεκτρονικά μηνύματα με το ίδιο περιεχόμενο.

Μετά απ’ αυτό το Χόλιγουντ τον χαρακτήρισε ρατσιστή απέναντι στις γυναίκες και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά. Τον Ιούλιο του 2006 ο Γκίμπσον είχε συλληφθεί να οδηγεί μεθυσμένος και στην διάρκεια της σύλληψής του, σ’ ένα πολύ βίαιο ξέσπασμα, έβριζε τους Εβραίους και μίλησε υποτιμητικά με σεξιστικό σχόλιο σε μια γυναίκα αστυνομικό. Το δικαστήριο του επέβαλε υποχρεωτική παρακολούθηση των συναντήσεων των Ανώνυμων Αλκοολικών και να επισκεφτεί ψυχολόγο για την διαχείρηση του θυμού του. Για το περιστατικό αυτό ο Γκίμπσον απολογήθηκε δημόσια και το απέδωσε «σε μια στιγμή τρέλας». Το Χόλιγουντ όμως τον χαρακτήρισε ρατσιστή σε βάρος των Εβραίων.

Είναι πραγματικά ο Μελ Γκίμπσον το βίαιο και βάναυσο ρατσιστικό «τέρας» όπως τον χαρακτήρισαν επώνυμοι του Χόλιγουντ; Σύμφωνα με την ψυχολογία, ο ρατσισμός είναι ένδειξη χαμηλής αυτοεκτίμησης και απωθημένου θυμού και η μετάθεση του θυμού αυτού από την αρχική του πηγή σε ομάδες πληθυσμού όπως εθνικές ή θρησκευτικές ομάδες (π.χ. Εβραίοι) ή κάποιο από τα δύο φύλα, όπως εδώ οι γυναίκες. Τι θα μπορούσε όμως να δείξει αστρολογικά μια τέτοια συμπεριφορά;



Ο Μελ Γκίμπσον έχει στον χάρτη του Άρη σε σύνοδο με τον Κρόνο στον Σκορπιό και σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα από τον Λέοντα. Οι δυσαρμονικές όψεις του Άρη με τον Κρόνο και τον Πλούτωνα είναι κατ’ εξοχήν βίαιες όψεις που δείχνουν ότι το άτομο μπορεί να ασκήσει ή να δεχτεί πολύ μεγάλη επιθετικότητα τόσο λεκτική όσο και σωματική.

Η σύνοδος του Άρη με τον Κρόνο δείχνει ότι το άτομο έχει δεχτεί το ίδιο εξευτελιστική συμπεριφορά που το έκανε πολύ εύθικτο ώστε να τα παίρνει όλα πολύ προσωπικά. Αισθάνεται ότι οι άλλοι προσπαθούν να το μειώσουν και αντιδρά μειώνοντας και προσβάλλοντας τους άλλους. Επομένως, τα έντονα ξεσπάσματα που εκδηλώνει, η τάση να εξευτελίζει, να προσβάλλει και να μειώνει τους άλλους είναι μια άμυνα στην πληγωμένη και μειωμένη αυτοεκτίμησή του και στον φόβο ότι θα αποτύχει να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Το τετράγωνο του Άρη με τον Πλούτωνα δείχνει επίσης ότι το άτομο έχει δεχτεί βίαιη συμπεριφορά λεκτική ή σωματική, που το τραυμάτισε. Εδώ η βία που εκδηλώνει το άτομο έχει περισσότερο εκδικητική μορφή (με πλήγωσαν γι’ αυτό πληγώνω κι εγώ) και τόσο βαθιά που δεν μπορεί να την ελέγξει όταν εκδηλωθεί. Μπορεί να φτάσει μέχρι τα όρια του μίσους και της ανάγκης να ισοπεδώσει ή να καταστρέψει τον άλλο. Επειδή ο θυμός αυτός προκαλεί ενοχές και φόβο στο άτομο μπορεί να γίνει και αυτοκαταστροφικό με άμεσους ή έμμεσους τρόπους.

Ο Κρόνος συντείνει στον ρατσισμό αφού είναι ο πλανήτης της ιεραρχίας και των διακρίσεων και στην θετική και στην αρνητική τους έκφραση. Επειδή η σύνοδος Άρη/Κρόνου στον χάρτη του Γκίμπσον γίνεται στον Σκορπιό τονίζονται περισσότερο τα συναισθήματα βίας και θυμού και οι κρίσεις είναι βαθύτερες και επειδή τα τετράγωνα σχηματίζονται σε σταθερά ζώδια τα προβλήματα αυτά ανακυκλώνονται συνεχώς και είναι δυσκολότερο να επιλυθούν.

Επίσης, οι δυσαρμονικές όψεις του Άρη με τον Κρόνο και τον Πλούτωνα αποτελούν ισχυρό δείκτη κατάθλιψης. Η παρουσία όμως του Δία στις όψεις αυτές, σε σύνοδο με τον Πλούτωνα και τετράγωνο με τον Κρόνο, περιπλέκει τα πράγματα. Ο Γκίμπσον παραδέχτηκε πριν από δύο χρόνια σε συνέντευξή του στην Sydney Morning Herald ότι πάσχει από διπολική διαταραχή.

Η διπολική διαταραχή (ή μανιοκατάθλιψη) έχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα έκφρασης και έντασης των ψυχικών διαθέσεων και δεν μπορούμε να ξέρουμε με ποιο τρόπο ακριβώς εκδηλώνεται στον Γκίμπσον, όμως γενικά η διαταραχή αυτή εκδηλώνεται με περιόδους κατάθλιψης (Κρόνος, Πλούτωνας) που εναλλάσσονται με φάσεις μανίας (Δίας). Στην φάση της κατάθλιψης το άτομο καταλαμβάνεται από θλίψη, απόγνωση, αίσθημα μοναξιάς, απάθεια ή αδιαφορία, ενοχές, θυμό και ευερεθιστικότητα, έντονο άγχος, αίσθημα μεγάλης κόπωσης, και μπορεί να φτάσει μέχρι και σε τάσεις αυτοκτονίας. Ο Γκίμπσον αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Star Bulletin ότι έχει κάνει «σκέψεις αυτοκτονίας».

Στην φάση της μανίας, το άτομο φαίνεται να είναι σε μια κατάσταση μεγάλης ψυχικής ευφορίας, ενεργητικότητας και καλής διάθεσης. Στην φάση αυτή υπάρχει υπερδραστηριότητα που προκαλεί αδυναμία στο άτομο ακόμα και να κοιμηθεί και οδηγεί σε απώλεια του ελέγχου του εαυτού, επιθετικότητα και ανυπομονησία, η ομιλία και οι σκέψεις τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και έκθεση του εαυτού σε υπερβολικό κίνδυνο (π.χ. ο Γκίμπσον έτρεχε υπερβολικά με το αυτοκίνητο), χρήση ουσιών (είχε πρόβλημα ποτού). Στην φάση της μανίας, το άτομο μπορεί να γίνει πολύ δημιουργικό γι’ αυτό και η διπολική διαταραχή συναντάται σε πολλούς καλλιτέχνες.

Εξετάζοντας τον χάρτη του Μελ Γκίμπσον μπορούμε να πούμε ότι ο ρατσισμός και η βία που εκδηλώνει δεν είναι παρά συμπτώματα βαθύτερων ψυχολογικών προβλημάτων για τα οποία χρειάζεται βοήθεια και στήριξη.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved