Δήμητρα Γαλάνη – Η μουσική έκφραση που διαρκεί

Γεννήθηκε σαν σήμερα στις 14/11/1952 στην Αθήνα.
Παπασταύρου Λίντα
Δήμητρα Γαλάνη – Η μουσική έκφραση που διαρκεί

από την Κατερίνα Σαλωνίκη

katerinanew1.jpg

Η μουσική της παιδεία ξεκινά από τα 10 της χρόνια με σπουδές κιθάρας και θεωρίας της μουσικής, στο Ελληνικό Ωδείο.

Έξι χρόνια αργότερα ξεκινά μια ατέλειωτη πορεία στο καλλιτεχνικό στερέωμα, που δεν φανταζόταν καν τη λάμψη της.

Ο πρώτος χορηγός σε αυτήν την πορεία ήταν ο Δήμος Μούτσης οποίος εντυπωσιασμένος την ακούει, την προτείνει στην Columbia εταιρία ογκόλιθο εκείνη την εποχή και την συμπεριλαμβάνει στο δίσκο του «Ένα Χαμόγελο» που κυκλοφορεί στα τέλη του ‘68 σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Ήταν μόλις 16 ετών.

Η δεκαετία του 70’ έρχεται να την καταξιώσει μέσα από συνεργασίες με μεγάλους συνθέτες όπως Χατζηδάκι, Χατζηνάσιο, Μικρούτσικο, Ξαρχάκο, Τσιτσάνη.

Ακολουθούν οι συνεργασίες της δεκαετίας του 80’ με Θεοδωράκη και Λοϊζο και οι πιο πρόσφατες με Σαββόπουλο, Κραουνάκη, Κορκολή και Νικολόπουλο.

Τα τραγούδια της αξέχαστα, η φωνή της ζεστή, λυρική, ιδιότυπη, η παρουσία της ξεχωριστή, κομμένη και ραμμένη στον εσωτερικό της κόσμο.

Σαράντα τρία ολόκληρα χρόνια προσφοράς στο τραγούδι και τη μουσική τέχνη, μέσα από μια μαγική πορεία που συναντήθηκε με κολοσσούς της σύνθεσης και με ποιοτικές συνεργασίες, που στόχευαν κατευθείαν στην καρδιά.

SFPage1

Η ευαισθησία της δεν φάνηκε μόνο μέσα από τη μουσική και το τραγούδι που υπηρέτησε ταπεινά και με πλήρη αφοσίωση, αλλά και μέσα από τις προθέσεις της να αναδείξει νέους καλλιτέχνες, είτε τραγουδώντας τα τραγούδια τους, είτε γράφοντάς τους εκείνη δικά της.

Με την αγαπημένη της κιθάρα και την εκλεπτυσμένη διαίσθηση για την τέχνη, εξακολουθεί να δημιουργεί με ιδιαίτερη αδυναμία στις μεγάλες μουσικές σκηνές και να αναδεικνύει νέα ταλέντα.

Είναι άνθρωπος του κέντρου, ζει στου Ψυρρή και μέσα στο ιδιαίτερο περιβάλλον του σπιτιού της, διαβάζει πολύ, μελετά και εκτιμά την αστρολογία και συγκατοικεί με την αγάπη της για τη μουσική, που τη συντροφεύει ολόκληρες δεκαετίες.

Με έντονη επιρροή του Σκορπιού μέσα από το τετράγωνο Ήλιου – Πλούτωνα, διαφαίνονται οι συνεχείς συγκρούσεις, μιας καλλιτέχνιδας που δεν αρκείται σε μετριότητες.

«Αυτό που δεν κατάφερα να κάνω με τα λόγια θ' αφήσω να το κάνουνε του χρόνου οι πληγές» ντύνοντας με την καταπληκτική της σύνθεση τους στίχους της Μαργαρίτας Μυτιληναίου.

Το τρίγωνο Ήλιου – Ουρανού αντιφάσκει με το τετράγωνο Ήλιου – Πλούτωνα.

Η Δήμητρα Γαλάνη έχει μια αρχετυπική προδιάθεση την οποία ακολουθεί σφοδρά στις επιλογές και τις συνεργασίες της, θαυμάζοντας και εμμένοντας στο συγκλονιστικά παθιασμένο νόημα των στίχων ή της μουσικής. «Όμως σαν πέσει το σκοτάδι τι θα κάνω, εδώ τα ψέματα δεν φτάνουν να σωθούμε».

Το τρίγωνο Ήλιου – Ουρανού την κάνει να λειτουργεί αντισυμβατικά, ψάχνοντας για καινοτομίες και αλλαγές, μέσα από ένα ευρύ πνεύμα, που της υπαγορεύει να προοδεύει.

Το εξάγωνο Ήλιου – Άρη με τον Άρη στον Αιγόκερω, δίνει την αστείρευτη ενέργεια που βγάζει μέσα από τη δουλειά της και τη φιλοδοξία της για το άψογο αποτέλεσμα.

Η ακριβέστατη σύνοδος Κρόνου – Ποσειδώνα στο Ζυγό στην οποία πιθανότατα συμμετέχει και η Σελήνη, ξεδιπλώνουν πέρα από τη βαθιά καλλιτεχνική της φύση και μια άλλη βαθύτερη, που συγκρούεται μεταξύ πνευματικής και υλικής ζωής.

Τα μεγάλα διαστήματα αποστασιοποίησης στο καλλιτεχνικό στερέωμα, οφείλονται σε αυτό τον σχηματισμό, που αναγκάζει τον άνθρωπο να εναρμονίσει τις τάσεις του μέσα από μια εποικοδομητική στέρηση και μελαγχολία.

Ωστόσο η Σελήνη στο Ζυγό σε συνδυασμό με τη θέση του Ερμή και της Αφροδίτης στον Τοξότη, δεν την αφήνουν ακάλυπτη ως προς την προσπάθεια, προσδίδοντας μια ψυχραιμία που πηγάζει από την αίσθηση της επίτευξης της αρμονίας, φιλοσοφώντας διαρκώς με χιούμορ και γενναιοδωρία.

Με δισκογραφικές δουλειές που αγγίζουν τριψήφιο νούμερο (περίπου 100) και με μουσικές που ντύνουν τραγούδια όπως το «Δυο μέρες μόνο» η Δήμητρα Γαλάνη αποσύρεται και εμφανίζεται ξανά, μόνο όταν καθησυχάσει τους δαίμονες, που για αυτήν είναι οι άγγελοι της συνέχειάς της.

Για να έχετε συνεχόμενη ενημέρωση στα καινούργια αστρολογικά άρθρα της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Astrology πατώντας ΕΔΩ

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved