Ρίτσαρντ Μπάρτον - Η «ενοχή» των Όσκαρ

Γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1925, στο Pontrhydyfen της Ουαλίας
Παπασταύρου Λίντα
Ρίτσαρντ Μπάρτον - Η «ενοχή» των Όσκαρ

από τον Γιάννη Ριζόπουλο

Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της «θαυμαστής» γενιάς της δεκαετίας του 1920 με τον Ουρανό στους Ιχθύες, γεννήθηκε στις 10/11/25 στο Pontrhydyfen, ένα χωριό της Ουαλίας.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Τζένκινς. Έχασε τη μητέρα του σε ηλικία δύο ετών και ουσιαστικά τον μεγάλωσε η αδελφή του Σεσίλια.

Ο δάσκαλος του Φίλιπ Μπάρτον (από τον οποίο πήρε και το επώνυμο του) τον βοήθησε να σπουδάσει-σχεδόν υιοθετώντας τον. Προικισμένος και με άλλα ταλέντα (στη φιλολογία το τραγούδι και τον αθλητισμό) στράφηκε τελικά στην ηθοποιία διαπρέποντας σε Σεξπηρικούς ρόλους.

Η καριέρα του στο Χόλυγουντ ξεκίνησε το 1952 και συνεχίστηκε μέχρι το θάνατο του αλλά η ποιότητα του δεν ήταν συμβατή με τα κριτήρια ή -αν προτιμάτε- με τα ...καπρίτσια της Ακαδημίας. Παρότι προτάθηκε επτά φορές για Όσκαρ, δεν πήρε τελικά κανένα, κάτι που δεν τιμά καθόλου την Ακαδημία.

Στον αντίποδα υπήρξε ένας από τους πλέον ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς του Χόλυγουντ...

Η ώρα γέννησής του είναι υπό αμφισβήτηση (υπάρχουν πάνω από ...δέκα εκδοχές) και, παρότι εκτιμώ ότι είναι μάλλον βραδινή, προτίμησα να σας παραθέσω ένα χάρτη για τις 12:00 το μεσημέρι, με το σύστημα των Ίσων Οίκων.

Σε αυτόν ξεχωρίζει η σύνοδος του Ήλιου με τον Κρόνο, ένα δείγμα της εξαιρετικής ποιότητας με την οποία απέδιδε τους ρόλους του, σε τετράγωνο με μια άλλη σύνοδο-αυτή της Δήμητρας με τον Ποσειδώνα που ουσιαστικά ευθύνεται για την καλλιτεχνική του υπόσταση. Μάλιστα πάνω σε αυτό το-από ότι φαίνεται καθοριστικό-τετράγωνο πέφτει και ακόμη ένα, της Σελήνης με τον Ερμή στην αστρική τους εκδοχή, ενώ το παρόν δίνει και ο Άρης (σε «κρυφές» συνόδους με τον Ήλιο και τον Κρόνο) υποδηλώνοντας την ροπή του στον αθλητισμό.

Ο ισχυρός Κρόνος του στέρησε πρακτικά κάποιες από τις διακρίσεις που του άξιζαν, ωστόσο σε ένα άλλο πεδίο της ζωής του ήταν εντελώς απών, αφήνοντας τον Ποσειδώνα να κάνει τα «κουμάντα« του.


burton

Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον είχε τρεις μεγάλες αδυναμίες, τις γυναίκες, τα ποτά και τα τσιγάρα (κάπνιζε ...αρειμανίως από τα οκτώ του χρόνια).

Ίδιο-συναστριακά αυτά εντοπίζονται στο τετράγωνο του αστρικού Άρη με την τροπική Αφροδίτη και το τετράγωνο του αστρικού Ποσειδώνα (και της αστρικής Δήμητρας) με τον τροπικό Άρη.

Θα έλεγε κανείς μάλιστα ότι στην προσωπική του ζωή λειτούργησαν περισσότερο κάποιες αστρικές θέσεις πλανητών, όπως για παράδειγμα ο Ήλιος στον Ζυγό, η Σελήνη στον Λέοντα και η Αφροδίτη στον Τοξότη, παρά οι αντίστοιχες και πολύ πιο «συντηρητικές» τροπικές θέσεις τους στον Σκορπιό, την Παρθένο και τον Αιγόκερω.

Παντρεύτηκε πέντε φορές και οι δύο από αυτές ήταν με την Ελίζαμπεθ Τέηλορ. Το πάθος αλλά και οι ομηρικοί καυγάδες τους άφησαν εποχή, απασχολώντας επί μακρόν τα media.

Η αλήθεια είναι ότι η συναστρία τους είναι υποδειγματική ως προς τα Φώτα τους (αμοιβαίες όψεις Ήλιου-Σελήνης), ενώ και ίδιο-συναστριακά τα Φώτα του Μπάρτον πέφτουν πάνω στους αστρικούς γωνιακούς άξονες της Τέηλορ.

Ωστόσο, λίγο η απαιτητική Αφροδίτη της Τέηλορ (στον Κριό, σε σύνοδο με Ουρανό και τετράγωνο με Πλούτωνα), λίγο το «κρυφό» τετράγωνο Αφροδίτης-Άρη του Μπάρτον, έδειχναν ότι το «μακελειό» ήταν θέμα χρόνου.

Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον πέθανε σχετικά νέος, σε ηλικία 58 ετών από εγκεφαλική αιμορραγία.

Φιλμογραφία

Measure for Measure (1944)
Druid's Rest (1944)
Castle Anna (1948)
The Lady's Not for Burning (1949)
The Lady's Not for Burning (1950)
A Phoenix Too Frequent (1950)
The Boy With A Cart (1950)
Legend of Lovers (1951)
The Tempest (1951)
Henry V (1951)
Henry IV (1951)
Montserrat (1952)
The Tempest (1953)
King John (1953)
Hamlet (1953)
Coriolanus (1953)
Hamlet (1953)
Twelfth Night (1953)
Henry V (1955)
Othello (1956)
Sea Wife (1957)
Time Remembered (1957)
Camelot (1960)
Hamlet (1964)
A Poetry Reading (1964)
Doctor Faustus (1966)
Equus (1970)
Camelot (1980)
Private Lives (1983)
War

    Για να έχετε συνεχόμενη ενημέρωση στα καινούργια αστρολογικά άρθρα της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Astrology πατώντας ΕΔΩ.

    ©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved