Πάνος Γαβαλάς - Ο σεμνός γίγαντας

Σκορπιός με Σελήνη στον Καρκίνο ανήκε στην «τρομερή» γενιά του ‘20
Παπασταύρου Λίντα
Πάνος Γαβαλάς - Ο σεμνός γίγαντας

από τον Γιάννη Ριζόπουλο

Η βαθιά μεστή φωνή του και το προσωπικό του ύφος δημιούργησαν σχολή. Ήταν ένας γνήσιος λαϊκός τροβαδούρος και θεωρείται ένας από τους διαπρεπέστερους εκπροσώπους της εγχώριας μουσικής σκηνής.

Σκορπιός με Σελήνη στον Καρκίνο ανήκε στην «τρομερή» γενιά του ‘20 με τον Ουρανό στους Ιχθύες να ορίζει την καταλυτική συμβολή του στα καλλιτεχνικά δρώμενα, όπως ακριβώς συνέβη με πολλούς ακόμη ανθρώπους των τεχνών που γεννήθηκαν στην επταετία 1920-27.

gavalas

Πέρα όμως από τον Ουρανό, η ζωή του κτίστηκε πάνω σε δύο πλανήτες που τον σημάδεψαν τόσο σαν χαρακτήρα, όσο και σαν δημιουργό.

Ο Ποσειδώνας σε «κρυφό» τετράγωνο με τον Ήλιο του, ήταν εκείνος που άνοιξε τις πύλες του μουσικού παραδείσου για τον ίδιο αλλά και για μας που απολαμβάνουμε ακόμη τα τραγούδια του.

«Οι Γλάροι», «Φύγε κι άσε με», «Όνειρο δεμένο στο μουράγιο» και τόσα ακόμη.

Το ντουέτο του με την Ρία Κούρτη άφησε εποχή, ενώ από το 1966 που άνοιξε την δική του δισκογραφική εταιρεία «Βεντέτα» είχε μια στενή συνεργασία και με την Πόλυ Πάνου, την άλλη μεγάλη λαϊκή φωνή.

Ίσως η πιο καθοριστική ημερομηνία της ζωής του, που όπως δήλωσε ο ίδιος τον «καταδίκασε» για τριάντα χρόνια στον ανταγωνισμό της πρώτης γραμμής, ήταν η 1η Οκτωβρίου του 1956, όταν με πρωταγωνιστή τον γενέθλιο Ποσειδώνα του ηχογράφησε το «Σιγανοψιχάλισμα» και το «Στάσου στο 14». Εκείνη την περίοδο, ο πλανήτης των τεχνών δεχόταν την ευεργετική επιρροή του διελαύνοντα Δία στον Λέοντα, ενώ στο Ηλιακό τόξο η Αφροδίτη και η Δήμητρα σχημάτιζαν ως προοδευμένες δύο τετράγωνα μαζί του.

Ο δεύτερος κυρίαρχος της ζωής του Πάνου Γαβαλά ήταν ο Κρόνος. Σε σύνοδο με τον Ερμή και σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα είχε κι αυτός μια σημαίνουσα «κρυφή» όψη με τον Ήλιο. Η σύνοδος τους λειτούργησε στο πνεύμα του χαμηλού προφίλ και της αξιοπρέπειας του σχήματος Κρόνος-Ερμής αλλά έδωσε και κάτι επιπλέον: Τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο «Πίτουρας» (αυτό ήταν το παρατσούκλι του) πριν γίνει «μεγάλος και τρανός».

Εργάστηκε για χρόνια ως τσαγκάρης και όχι μόνον. Κατά διαστήματα υπήρξε φορτοεκφορτωτής, ψαράς, κουρέας, ηλεκτροσυγκολλητής, ενώ παράλληλα το βράδυ έπαιζε σε μικρά λαϊκά ταβερνάκια.

Έτσι κτίστηκε η καριέρα ενός ανθρώπου που έδωσε ελάχιστες συνεντεύξεις, παρ’ ότι δεν στερήθηκε ούτε την αναγνώριση ούτε τις βραβεύσεις.

Και βέβαια δημιουργεί απέραντη θλίψη η σύγκριση σε αυτό το επίπεδο με κάποιους/ες από τους εγχώριους «σταρ» του σήμερα που κάνουν τους «καμπόσους», διαθέτοντας μόνον «κολλητούς», την βοήθεια της τεχνολογίας και απέραντο θράσος.

Ο Πάνος Γαβαλάς έφυγε από την ζωή στις 3/12/1988, έχοντας στο ενεργητικό του μια πλούσια δισκογραφία, μια μεγάλη θητεία σε λαϊκά μαγαζιά και πάμπολλες συνεργασίες με συνθέτες και τραγουδιστές. Το μόνο του παράπονο θα μπορούσε να ήταν πως δεν πρόλαβε να χαρεί το μαγαζί που είχε σχεδιάσει να ανοίξει στην Εθνική οδό «για να πίνει κανένα κρασάκι με τους φίλους του».

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved