Άλφρεντ Νόμπελ - Από την νιτρογλυκερίνη στην Ειρήνη

Η ερωτική ζωή του Νόμπελ ήταν εξαιρετικά ...λιτή
Παπασταύρου Λίντα
Άλφρεντ Νόμπελ - Από την νιτρογλυκερίνη στην Ειρήνη

από τον Γιάννη Ριζόπουλο

Ο Άλφρεντ Νόμπελ, χημικός και βιομήχανος γεννήθηκε στις 21/10/1833 (ώρα 6:40) στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Αν και η ώρα γέννησης του ανθρώπου που θέσπισε τα ομώνυμα βραβεία δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, υπάρχουν στο ωροσκόπιο του κάποια δεδομένα που δίνουν μια καλή εικόνα για τη ζωή και το έργο του.

Κατ’ αρχάς η γωνιακή θέση του Δία στον Ταύρο και της Δήμητρας στο Λέοντα φαίνεται να δίνει απαντήσεις στο γιατί κατόρθωσε να γίνει ...πλούσιος και διάσημος, ενώ η σύνοδος του αστρικού Δία με τον Πλούτωνα στον Κριό και τον 6ο οίκο, είναι ίσως χαρακτηριστική, ενός κεφαλαιούχου βιομήχανου.

Η αντίθεση του Ουρανού με την Δήμητρα σχετίζεται βέβαια με αυτήν την «παράξενη» κατάληξη ενός ανθρώπου που πλούτισε από την εκμετάλλευση της νιτρογλυκερίνης και κατέληξε να διαθέσει την τεράστια περιουσία του υπέρ των Επιστημών και της Ειρήνης. Οι δύο πλανήτες στην αστρική τους εκδοχή σχηματίζουν ένα τ-τετράγωνο με τον τροπικό Ήλιο, δίνοντας το μέτρο μιας ζωής γεμάτης από εφευρέσεις και ανατροπές, μερικές φορές διόλου ευχάριστες.

Το «κλειδί» του ωροσκοπίου του σε σχέση με τις εκρηκτικές ύλες είναι το ταυ-τετράγωνο Άρη-Σελήνης-Δία, ένα ιδιαίτερα «εκρηκτικό» μείγμα που γίνεται ακόμη πιο ...καταστροφικό μέσω της ίδιο-συναστρίας: Στην αστρική του εκδοχή, αυτός ο πλανητικός σχηματισμός «πέφτει» πάνω στον τροπικό Πλούτωνα στον Κριό, δίνοντας μια αντιπροσωπευτική εικόνα για την ανακάλυψη της δυναμίτιδας και τις μάλλον δυσάρεστες συνέπειες της πειραματικής χρήσης της στα εργοστάσια του Νόμπελ.

Από τα συχνά δυστυχήματα ο Νόμπελ ήταν για ένα διάστημα ...υπ’ αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος, ενώ και ο μικρότερος αδελφός του έχασε τη ζωή του σε μια από τις πολλές εκρήξεις.

Στη δυσαρμονική σχέση της Σελήνης με τον Άρη οφείλεται και η μεγάλη επίδραση που άσκησαν στη ζωή του οι γυναίκες με πρώτη και καλύτερη τη μητέρα του, με την οποία διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις μέχρι το θάνατο της.

Πρακτικά καμία άλλη γυναίκα δεν μπόρεσε να την «ξεπεράσει» κι αυτός ήταν ο λόγος που η ερωτική ζωή του Νόμπελ ήταν εξαιρετικά ...λιτή, παρά τις διακρίσεις και την υψηλή κοινωνική του θέση.

Ωστόσο, η απόφαση του να διαθέσει την περιουσία του για την βράβευση όσων συνέβαλαν στην παγκόσμια ειρήνη οφειλόταν κατά ένα μέρος στην ουσιαστική επιρροή που άσκησε πάνω του η ειρηνίστρια Bertha von Suttner, που εκτός από γραμματέας και συμβουλάτορας υπήρξε και ένας από τους τρεις έρωτες της ζωής του.

nobel_alfred

Την υπόλοιπη ...ευθύνη φέρνει μάλλον ο Ποσειδώνας (σε τετράγωνο με τον Ήλιο), που συνδέεται γενικότερα με ένα πιο ανθρωπιστικό η καλλιτεχνικό προφίλ. Εξάλλου ο Νόμπελ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία, προς το τέλος της ζωής του μάλιστα, έγραψε το δράμα «Νέμεσις»

Ίδιο-συναστριακά φαίνεται επίσης το πως ο Νόμπελ έγινε φορέας μιας πλανητικής ενέργειας με σπάνια χαρακτηριστικά: Ο αστρικός Ουρανός κάνει σύνοδο με τον τροπικό Ποσειδώνα, μια όψη που στην συμβατική της μορφή (έγινε περίπου το 1820) χαρακτήρισε πολλούς από τους πρωτοπόρους του 19ου αιώνα στις επιστήμες και τις τέχνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τροπικός Ουρανός κάνει σύνοδο και με την Έριδα, έναν πλανήτη που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου συνδέεται άμεσα με την επιστημονική έρευνα.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved