Γεννήθηκε με σύνδρομο Down και αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο!

Η Judith είναι η γλύπτρια που αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο!

Γεννήθηκε με σύνδρομο Down και αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο!

Η Judith Scott γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1943, με σύνδρομο Down και ανικανότητα στην ομιλία και την ακοή. Τα πρώτα χρόνια μεγάλωνε με τη δίδυμη αδερφή της, Joyce, όσο όμως ο καιρός περνούσε, το χάσμα ανάμεσα στα δυο κορίτσια γινόταν όλο και πιο εμφανές. Όταν ήρθε η ώρα να πάει σχολείο, θεωρήθηκε ανεπίδεκτη μαθήσεως, ακόμα και ανάμεσα στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, και έτσι την έβαλαν σε ένα ίδρυμα για άτομα με νοητική υστέρηση το 1950.

Το 1985 η αδερφή της γίνεται και η μοναδική κηδεμόνας της και το 1987 η Judith ξεκινά μαθήματα στο Creative Growth Art Center, χωρίς κάποια ιδιαίτερα αποτελέσματα στην αρχή. Η αδερφή της, μάλιστα, σκεφτόταν να διακόψει τη φοίτησή της εκεί, όταν μια μέρα η Judith έτυχε να παρακολουθήσει μια παρουσίαση fiber art από την Sylvia Seventy και τότε άλλαξαν όλα. Η Judith βρήκε τον δικό της καλλιτεχνικό δρόμο έκφρασης και του δόθηκε με ζήλο.

Το ταλέντο και η δημιουργικότητά της αναγνωρίστηκαν σχεδόν αμέσως, η τέχνη της έγινε πολύ δημοφιλής και κάποια κομμάτια της πουλήθηκαν για πάνω από 15.000 δολάρια. Έργα της φιλοξενούνται στις μόνες εκθέσεις διαφόρων μουσείων, όπως το Museum of Modern Art (Νέα Υόρκη), το Museum of American Folk Art (Νέα Υόρκη), το Irish Museum of Modern Art (Δουβλίνο), το L'Aracine Musee D'Art Brut (Παρίσι) κ.α. Πέθανε σε ηλικία 61 ετών στην Καλιφόρνια και το 2006 η σκηνοθέτιδα Betsy Bayha γύρισε το ντοκιμαντέρ «Outsider: The Life and Art of Judith Scott», που αφορά τη ζωή της. Την ίδια χρόνια κυκλοφόρησε και ένα ακόμα ντοκιμαντέρ για την Judith και το έργο της, με τίτλο «Que Tienes Debajo del Sombrero? (What's under your hat?)».

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved