Βασικές αρχές ερμηνείας του ηλιακού τόξου

Το ηλιακό τόξο έχει τους ιδιαίτερους κανόνες ερμηνείας του αλλά και κάποιους κανόνες κοινούς
Παπασταύρου Λίντα
Βασικές αρχές ερμηνείας του ηλιακού τόξου

από την Κοραλλία Μόζορα

korallia

Το ηλιακό τόξο έχει τους ιδιαίτερους κανόνες ερμηνείας του αλλά και κάποιους κανόνες κοινούς με τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις αφού τα δυο αυτά συστήματα βασίζονται στην ίδια συμβολική ιδέα.

Παρόλο που μπορούμε να καταστρώσουμε τον χάρτη του ηλιακού τόξου για οποιαδήποτε ημερομηνία επιθυμούμε, είναι καλύτερα να καταστρώνεται από τα γενέθλια μιας χρονιάς μέχρι τα επόμενα γενέθλια. Αυτό μας βοηθά να εξετάζουμε το ηλιακό τόξο παράλληλα με τον χάρτη της ηλιακής επιστροφής και τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα των γεγονότων της χρονιάς. Μετά μπορούμε να εξετάζουμε τον χάρτη του τόξου σε ενδιάμεσες ημερομηνίες για να βλέπουμε πώς διαμορφώνονται οι ανοχές των όψεων που σχηματίζονται.

Ανοχή των όψεων στο ηλιακό τόξο

Αφού καταστρώσουμε τον χάρτη του ηλιακού τόξου, τότε συγκρίνουμε όλους τους προχωρημένους πλανήτες και ακμές με τους γενέθλιους πλανήτες και ακμές για να διαπιστώσουμε, αν σχηματίζεται κάποια όψη μέσα στην συγκεκριμένη χρονιά.

Η ανοχή όμως που θα δώσουμε στις όψεις αυτές δεν είναι μια μοίρα όπως χονδρικά υπολογίζεται συνήθως. Η ανοχή που δίνεται στις όψεις που σχηματίζονται ανάμεσα στους προχωρημένους πλανήτες και ακμές με αυτούς του γενέθλιου χάρτη είναι η ακριβής ημερήσια κίνηση του Ήλιου την συγκεκριμένη χρονιά που εξετάζουμε. Έτσι, όταν καταστρώσουμε τον χάρτη του τόξου για τα γενέθλια μιας χρονιάς είναι απαραίτητο να καταστρώσουμε και τον χάρτη για τα επόμενα γενέθλια ώστε να δούμε πόσο ακριβώς κινήθηκε ο Ήλιος μέσα στην χρονιά που εξετάζουμε.

Χρόνος εκδήλωσης των γεγονότων

Το ηλιακό τόξο μας δείχνει τα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς αλλά από μόνο του ως σύστημα δεν μας βοηθά να εντοπίσουμε ακριβώς το χρονικό διάστημα που θα συμβεί ένα γεγονός. Μερικές φορές το γεγονός συμβαίνει όταν η όψη του τόξου σχηματιστεί με ακρίβεια, όμως τις περισσότερες φορές τα γεγονότα συμβαίνουν όταν η όψη βρίσκεται σε ανοχή από μισή μοίρα πριν σχηματιστεί μέχρι μισή μοίρα αφού σχηματιστεί.

Παρατηρώντας το ηλιακό τόξο σ’ ένα συγκεκριμένο χάρτη για μερικά χρόνια μπορεί να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει συστηματικά η τάση τα γεγονότα να εκδηλώνονται στην μισή μοίρα πριν σχηματιστεί η όψη ενώ σ’ ένα άλλο χάρτη να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει συστηματικά η τάση τα γεγονότα να εκδηλώνονται στην ανοχή της μισής μοίρας αφού σχηματιστεί η όψη. Αν διαπιστώσουμε μια τέτοια τάση σ’ ένα χάρτη, τότε αυτό μας βοηθά να εντοπίσουμε το εξάμηνο μέσα στο οποίο θα εκδηλωθεί ένα γεγονός. Γενικά όμως στον ακριβή χρονικό εντοπισμό ενός γεγονότος μας βοηθούν περισσότερο οι δευτερεύουσες κατευθύνσεις και οι τράνζιτ πλανήτες.

Βασικές αρχές ερμηνείας του ηλιακού τόξου

Στο ηλιακό τόξο παίρνουμε υπόψη μας μόνο τις κύριες όψεις, αφού οι δευτερεύουσες όψεις δεν δίνουν γεγονότα. Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι θετικές όψεις εκδηλώνονται με θετικά γεγονότα ενώ οι αρνητικές όψεις με δύσκολα γεγονότα. Οι σύνοδοι στο τόξο εκδηλώνονται πότε θετικά και πότε αρνητικά ανάλογα με τους πλανήτες που συμμετέχουν. Όταν στην σύνοδο συμμετέχουν κακεργέτες πλανήτες τότε τα γεγονότα θα είναι δύσκολα.

Στο τόξο, ενεργοποιούνται πάντα οι γενέθλιες όψεις μεταξύ των πλανητών. Για παράδειγμα, αν σ’ ένα χάρτη υπάρχει τρίγωνο Άρη/Κρόνου, όταν κάποια στιγμή αυτοί οι δύο πλανήτες σχηματίσουν τετράγωνο στο τόξο θα ενεργοποιηθεί το γενέθλιο τρίγωνο.

Όταν ένας γενέθλιος πλανήτης δέχεται όψη από ένα πλανήτη του τόξου, πρέπει να εξετάζουμε την κατάσταση του γενέθλιου πλανήτη μέσα στον χάρτη. Αν ο πλανήτης αυτός είναι σε αδυναμία ή πτώση ή δέχεται αρνητικές όψεις στο γενέθλιο, τότε αν η όψη του τόξου είναι θετική το γεγονός δεν θα είναι τόσο θετικό όσο θα ήθελε το άτομο ή θα συνοδεύεται από πολλές δυσκολίες κι αν η όψη του τόξου είναι δυσαρμονική τότε το γεγονός θα είναι ακόμα πιο δύσκολο.

Και το αντίθετο, αν ο γενέθλιος πλανήτης είναι στο ζώδιο που κυβερνά ή στην έξαρσή του ή δέχεται θετικές όψεις στο γενέθλιο, τα αρνητικά γεγονότα μετριάζονται και τα θετικά γίνονται ακόμα πιο θετικά.

Κάθε όψη του ηλιακού τόξου μπορεί να εκδηλωθεί με περισσότερα από ένα γεγονότα. Στην πραγματικότητα, η ίδια όψη μπορεί να δώσει μέχρι και τρία διαφορετικά σημαντικά γεγονότα μέσα στην χρονιά που σχηματίζεται. Τα γεγονότα αυτά σχετίζονται με το τι σημειοδοτούν οι δύο πλανήτες της όψης και με τα θέματα των οίκων που κυβερνούν στον γενέθλιο χάρτη. Για παράδειγμα, αν έχουμε στο ηλιακό τόξο ένα τρίγωνο Σελήνης/Πλούτωνα, ανάλογα με το τι σημειοδοτούν αυτά τα δυο σώματα θα μπορούσαμε εκείνη την χρονιά να έχουμε εγκυμοσύνη ή γέννα, την αγορά ενός ακινήτου, τακτοποίηση κληρονομικών θεμάτων ή έγκριση ενός δανείου ενώ μπορεί να υπάρξει κι ένα γεγονός που να σχετίζεται με τα θέματα των οίκων που κυβερνούν στον γενέθλιο χάρτη.

Επίσης, στο ηλιακό τόξο είναι σημαντικές οι χρονιές που ένας πλανήτης αλλάζει ζώδιο. Όταν ένας πλανήτης βρίσκεται από την 29ο ενός ζωδίου μέχρι και την 1ο του επόμενου ζωδίου, υποδηλώνει ένα σημαντικό γεγονός στην ζωή του ατόμου που σχετίζεται με τα θέματα που σημειοδοτεί ο πλανήτης αυτός ή τα θέματα που κυβερνά στον γενέθλιο χάρτη. Για παράδειγμα, την χρονιά που η Αφροδίτη αλλάζει ζώδιο έχουμε τις περισσότερες φορές μια σημαντική αλλαγή στην συναισθηματική κατάσταση του ατόμου μ’ ένα γάμο ή ένα διαζύγιο ή με την αρχή ή το τέλος μιας σημαντικής σχέσης.

Όταν σ’ ένα χάρτη υπάρχουν εμπεριεχόμενα ζώδια, τότε οι οίκοι εκείνοι έχουν δύο κυβερνήτες, τον κυβερνήτη της ακμής και τον κυβερνήτη του εμπεριεχόμενου ζωδίου. Στο ηλιακό τόξο μπορούν να ενεργοποιηθούν γεγονότα εξίσου και με τους δύο κυβερνήτες. Έτσι, οι οίκοι που περιλαμβάνουν εμπεριεχόμενα ζώδια είναι ιδιαίτερα ενεργοί στην ζωή ενός ατόμου από πλευράς γεγονότων επειδή έχουν την δυνατότητα να ενεργοποιούνται πιο συχνά στο τόξο.

Μια όψη στο ηλιακό τόξο υποδηλώνει ένα γεγονός που συμβαίνει την συγκεκριμένη χρονιά, όμως το γεγονός αυτό μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην ζωή του ατόμου, ιδιαίτερα αν στην όψη αυτή συμμετέχει ο Κρόνος ή οι εξωκρόνιοι πλανήτες. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει σε μια χρονιά μια όψη που να υποδηλώνει μεγάλες οικονομικές απώλειες κι αυτό να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην ζωή του ατόμου.

Τέλος, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι όψεις στο ηλιακό τόξο υποδεικνύουν γεγονότα όμως η εξέλιξη αυτών των γεγονότων εξαρτάται πάντα από τον γενέθλιο χάρτη. Έτσι, μια θετική όψη του Δία με τον κυβερνήτη του 10ου οίκου στο τόξο μπορεί να μας δείξει την αρχή μιας καινούριας επιχείρησης αλλά η πορεία και η εξέλιξη αυτής της επιχείρησης θα εξαρτηθεί από τις τάσεις του γενέθλιου χάρτη.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved