Το φως της Σελήνης

Διαφορετικά εκτιμάται η Σελήνη αν βρίσκεται ανατολικά και διαφορετικά αν βρίσκεται δυτικά του Ηλίου

Δέσποινα Γιαννακοπούλου
Το φως της Σελήνης

Φάσεις Σελήνης, θεμελιώδεις δυνάμεις, οικοθεσία

Το άρθρο αυτό πραγματεύεται τη δύναμη των θεμελιωδών δυνάμεων και τη δύναμη του φωτός μέσα σε ένα χάρτη και, κυρίως, έχει σκοπό να εστιάσει την προσοχή των μελετητών στο φαινόμενο της καμένης1 Σελήνης, σε συνδυασμό με την τοποθέτησή της σε οίκο (γωνιακό, διάδοχο ή κατιόντα) και τις θεμελιώδεις δυνάμεις που διαθέτει.

Όπως γνωρίζουμε, όταν η Σελήνη βρίσκεται σε απόσταση λίγων μοιρών (°) από τον Ήλιο, πηγαίνοντας να σχηματίσει σύνοδο ιδιομοιρίας2 μαζί του, ονομάζεται ύπαυγος ή καμμένη. Αυτός ο στενός εναγκαλισμός της με τον Ήλιο, αντίθετα απ’ ότι πιστεύεται, είναι η χειρότερη κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί. Δύσκολη επίσης θεωρείται η θέση της, όταν έχει ήδη σχηματίσει σύνοδο ιδιομοιρίας με τον Ήλιο και απομακρύνεται από αυτόν αφήνοντάς τον πίσω της και αυξάνοντας το φως της, φαινόμενο που είναι γνωστό ως Νέα Σελήνη.

Αξιολογώντας τις δύο ανωτέρω φάσεις της Σελήνης, εκτιμούμε ότι η δεύτερη είναι καλύτερη από την πρώτη, διότι η Σελήνη, έχει ήδη περάσει από τη «φωτιά» του Ηλίου και τώρα απομακρύνεται ανακουφισμένη. Εν ολίγοις, διαφορετικά εκτιμάται η Σελήνη αν βρίσκεται ανατολικά και διαφορετικά αν βρίσκεται δυτικά του Ηλίου.

Αυτή η εικόνα όμως, που περιγράφεται παραπάνω, δεν είναι ικανή από μόνη της να μας δώσει την τελική απάντηση στο ζητούμενο. Μέσα σε έναν ωριαίο χάρτη, όταν συναντήσουμε τη Σελήνη σε μία από τις δύο ανωτέρω φάσεις, για να δοθεί η αρμόζουσα απάντηση, θα πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση αυτής της καμένης Σελήνης, δηλαδή τι θεμελιώδεις δυνάμεις παρουσιάζει και σε ποιον οίκο βρίσκεται. Διότι, όπως γνωρίζουμε, η δυνατότητά της να δώσει καρποφόρα αποτελέσματα είναι διαφορετική, αν είναι τοποθετημένη σε γωνιακό οίκο και διαφορετική αν είναι σε διάδοχο ή κατιόντα.

Οι δύο χάρτες που ακολουθούν θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα όλα τα παραπάνω. Σημειωτέον ότι στον πρώτο χάρτη η Σελήνη καίγεται στον 1ο οίκο, ενώ στον δεύτερο καίγεται στο 12ο.

1) Καμένη Σελήνη στον Ταύρο με θεμελιώδεις δυνάμεις και γωνιακή

Η χωροχρονική στιγμή για την οποία καταστρώθηκε ο χάρτης του παραδείγματός μας είναι: 3/5/2011, 6.21.37 π.μ.( 23Ε43 - 37Ν58, EED -3).

faseis selnis xartis

Αμέσως βλέπουμε ότι ανατέλλει το ζώδιο του Ταύρου και στον 1ο οίκο βρίσκεται η Σελήνη, η οποία είναι σε απόσταση δύο μοιρών από τον Ήλιο.

Έχουμε λοιπόν μια Σελήνη καμένη, αφού καίγεται από τη σύνοδό της με τον Ήλιο, αλλά σχετικά ευνοημένη, αφού το φαινόμενο αυτό συμβαίνει σε γωνιακό οίκο και μάλιστα στον 1ο.

Πάρε απαντήσεις σε ό,τι σε απασχολεί! Απόκτησε ΤΩΡΑ την Προσωπική σου Πρόβλεψη και μάθε τι θα συμβεί!

Επιπλέον, έχουμε Σελήνη στον Ταύρο, όπου απολαμβάνει εξαιρετικές θεμελιώδεις δυνάμεις, αφού εκεί βρίσκεται σε έξαρση και στη δική της τριπλότητα.

Οι ανωτέρω ιδιότητες της Σελήνης δίνουν μια βαθμολογία που δεν είναι κακή, αφού τελικά συγκεντρώνει +4 βαθμούς.

faseis selnis vathmoi

2) Καμένη Σελήνη στον Αιγόκερω, σε αδυναμία και σε κατιόντα οίκο

Η χωροχρονική στιγμή για την οποία καταστρώθηκε ο χάρτης του παραδείγματός μας είναι: 8/1/2008, 9.19.37 π.μ.(23Ε43' - 37Ν58', EET -02:00).

faseis selnis xartis 2

Στον χάρτη αυτό ο Ήλιος και η Σελήνη δεν είναι καλά τοποθετημένοι, αφού βρίσκονται στον κατιόντα 12ο οίκο. Η Σελήνη είναι πάλι ύπαυγος, αφού απέχει μόλις δύο μοίρες από τον Ήλιο. Η κατάστασή της όμως είναι πολύ χειρότερη από ότι στον προηγηθέντα χάρτη. Διότι δεν είναι μόνον καμμένη, αλλά το φαινόμενο αυτό διαδραματίζεται στον σκοτεινό, άτυχο3 12ο οίκο.

Επιπλέον, η Σελήνη στερείται παντελώς θεμελιωδών δυνάμεων. Εξαιτίας των ανωτέρω αρνητικών της ιδιοτήτων, τελικά συγκεντρώνει μια εντυπωσιακά αρνητική βαθμολογία (-24).

- Θα μπορούσε να βρεθεί χάρτης με Σελήνη σε ακόμα χειρότερη κατάσταση;

- Ναι, θα μπορούσε. Να ισχύουν όλα τα προαναφερθέντα και επιπλέον η Σελήνη να είναι κενή πορείας. Διότι αυτό θα σήμαινε ότι θα ήταν παντελώς απενεργοποιημένη και ο χάρτης θα ήταν αδύνατον να λειτουργήσει και να δώσει απάντηση.

Έχουμε, λοιπόν, δύο χάρτες, που συγκρίνοντάς τους διαπιστώνουμε ότι ο μεν πρώτος -με Σελήνη γωνιακή, στο δικό της ζώδιο και με θεμελιώδεις και συμπτωματικές δυνάμεις- ενδέχεται να λειτουργήσει και να ενεργοποιήσει καταστάσεις, δίνοντας απάντηση στο ερώτημα που έχει τεθεί, ενώ ο δεύτερος αδυνατεί να ανταποκριθεί, αφήνοντας τα θέματα που τον αφορούν στάσιμα.

Όλα αυτά, βέβαια, θα συνεκτιμηθούν με το συγκεκριμένο θέμα που αφορά η ερώτηση. Ας υποθέσουμε, ότι η ίδια ερώτηση έχει υποβληθεί σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, από τις οποίες προέκυψαν οι δύο ανωτέρω χάρτες. Αλλιώς θα εκτιμήσουμε κατά τη μελέτη μας τη δυνητική λειτουργία μιας καμένης Σελήνης, η οποία όμως φέρει θεμελιώδεις δυνάμεις και είναι τοποθετημένη στον 1ο οίκο και αλλιώς μια καμένη Σελήνη, περιπλανωμένη στον άτυχο3 12ο οίκο.

Σε όλες τις ερωτήσεις που τίθενται, λοιπόν, είναι ευνόητο ότι θα χρησιμοποιηθεί η κοινή λογική, που προκύπτει από το ειδικό θέμα και την μοναδικότητα κάθε ερώτησης.

*******************************************************************

Πριν ολοκληρωθεί όμως η συγκεκριμένη μελέτη, ας δούμε και μια άλλη περίπτωση που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι όπως θα διαπιστώσουμε καιροφυλακτούν παγίδες.

1ος χάρτης

faseis selnis xartis no1

Παρατηρούμε ότι και στον παρόντα χάρτη η Σελήνη είναι ύπαυγος και μαζί με τον Ήλιο βρίσκονται στο σκοτεινό 8ο διάδοχο οίκο.

Η διαφορά αυτού του χάρτη με τους δύο προηγηθέντες είναι ότι η Σελήνη είναι αυξιφωτούσα και όχι λειψιφωτούσα.

luna_copy

Με μια πρώτη ματιά, εκτιμούμε -λανθασμένα βέβαια- ότι η Σελήνη στο χάρτη είναι κενή πορείας. Ανοίγοντας, όμως, τις εφημερίδες για να επιβεβαιώσουμε του λόγου το αληθές, διαπιστώνουμε ότι, πριν φύγει από το ζώδιο της Παρθένου σχηματίζει τη τελευταία στιγμή όψη με τον ανάδρομο Δία.

2ος χάρτης

faseis selnis xartis no2

Βλέπετε, στον χρόνο που χρειάζεται η Σελήνη για να καλύψει το υπόλοιπο του ζωδίου της Παρθένου, ο Δίας με τη γρήγορη κίνησή του προλαβαίνει να αλλάξει ζώδιο και να εισέλθει στους Ιχθύς. Έτσι, όπως παρατηρούμε στον 2ο χάρτη, η τελευταία όψη της Σελήνης είναι η αντίθεσή της προς τον Δία: η Σελήνη από τα τέλη της Παρθένου (☽ 29° ♍︎ 51΄) σχηματίζει αντίθεση με τον Δία στα τέλη των Ιχθύων (♃ 29° ♓︎ 59΄). Εν ολίγοις έχουμε ένα χάρτη στα χέρια μας που κρύβει… μπανανόφλουδα.

Ένα από τα μαθήματα που αποκομίζουμε λοιπόν από την ανωτέρω όψη ☽-♃ είναι: η χρήση των αστρολογικών εφημερίδων είναι απαραίτητη, για να επιβεβαιωθεί ο σχηματισμός των όψεων, πριν δοθεί τελική απάντηση.

Ο τρόπος που θα ερμηνευτεί η αντίθεση Σελήνης - Δία, που πραγματοποιείται στην τελευταία μοίρα του άξονα Παρθένου - Ιχθύων, είναι θέμα αντίληψης και κρίσης του ερμηνευτή. Ας υποθέσουμε, ότι και σε αυτόν το χάρτη έχουμε την ίδια ερώτηση που έχει τεθεί στους δύο προηγούμενους. Τι ερμηνεία θα δώσουμε; Η καμένη Σελήνη εδώ, δεν είναι κενή πορείας, διότι σχηματίζει συγκλίνουσα όψη και μάλιστα με τον -έστω και ανάδρομο- ευμενή Δία, ασχέτως αν η όψη διαμορφώνεται από τις τελευταίες μοίρες των ζωδίων που βρίσκονται οι δύο πλανήτες.

Η ερμηνεία του συγκεκριμένου χάρτη, λοιπόν, πρέπει να είναι σε απόλυτη συνάρτηση με το θέμα που έχει τεθεί. Διότι, μόνον κατανοώντας πολύ καλά το ζητούμενο μπορεί κάποιος να κρίνει την όλη εικόνα ενός ωριαίου χάρτη και να δώσει απάντηση.

(1) Βλ. Ωριαία Αστρολογία-Τα χαμένα κλειδιά, σελ. 160.

(2) Βλ. Ωριαία Αστρολογία-Τα χαμένα κλειδιά, σελ. 168.

(3) Βλ. Τα Μυστικά της Ωριαίας Αστρολογίας, σελ. 49.


Φάσεις Σελήνης, θεμελιώδεις δυνάμεις, οικοθεσία
©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved