Θαλάσσια ταξίδια

Οδηγίες για ναυτιλλομένους

Θαλάσσια ταξίδια

(C.A. σελ. 156-166 & 422-429)

8alassia taxidia

- Η Σελήνη θεωρείται γενικός και φυσικός σημειοδότης της θάλασσας και των ναυτικών.

- Ο 1ος οίκος και η Σελήνη αντιπροσωπεύουν το πλοίο γενικά.

- Ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου αντιπροσωπεύει τους επιβαίνοντες στο πλοίο.

- Ο 2ος οίκος και ο Κλήρος της Τύχης δείχνουν το φορτίο του πλοίου και το περιεχόμενό του. Αν κυβερνώνται από δυσμενή πλανήτη, θα υπάρξουν χρηματικές απώλειες και ζημιές.

- Ο 7ος οίκος σημειοδοτεί τον προορισμό ή το τέλος του ταξιδιού.

- Ο 9ος κυβερνά τα μακρινά ταξίδια. Αν ο κυβερνήτης του είναι δυνατός και ευμενής, τότε το ταξίδι είναι ευνοϊκό. Αν προσβάλλεται, θα παρουσιαστούν δυσκολίες και προβλήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

- Ο 10ος και ο κυβερνήτης του σημειοδοτούν τους ανώτατους αξιωματικούς του πλοίου. Ο Ήλιος επίσης θεωρείται ο φυσικός και γενικός σημειοδότης των πλοιάρχων.

- Ο 10ος, καθώς είναι ο παράγωγος 2ος του 9ου οίκου, δείχνει τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από το ταξίδι.

- Ο 11ος σημειοδοτεί τα λιμάνια, επειδή είναι ο οίκος της άνεσης και της ανακούφισης.

- Σε ερωτήσεις σχετικές με την ασφάλεια του πλοίου, εξετάζονται οι γωνιακοί οίκοι.

- Όταν υπάρχουν ευμενείς πλανήτες σε γωνιακούς οίκους, και δυσμενείς ή καμένοι πλανήτες σε κατιόντες οίκους, το πλοίο θα φθάσει με ασφάλεια στον προορισμό του. Όταν, όμως, οι δυσμενείς βρίσκονται σε γωνιακούς οίκους, το πλοίο θα υποστεί ζημιά. Το είδος της ζημιάς θα κριθεί από το ζώδιο όπου είναι τοποθετημένος ο δυσμενής πλανήτης.

- Όταν ο Κρόνος προσβάλλει όλο το χάρτη, σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα ναυαγίου ή ότι το πλοίο θα πάρει νερά ή θα κοπεί στα δύο ή θα εξοκείλει. Μπορεί επίσης να υπάρξει κλοπή του φορτίου.

- Όταν ο Άρης έχει θεμελιώδεις δυνάμεις και βρίσκεται σε γήινο ζώδιο, σημαίνει μεγάλο κίνδυνο και ζημιά στο πλοίο. Αν όμως οι ευμενείς κάνουν όψη με τον Άρη, τον Κρόνο ή τον Ωροσκόπο, θα υπάρξουν μεν ταλαιπωρίες και κίνδυνοι, αλλά το ταξίδι θα έχει αίσιο τέλος.

- Αν ο Άρης προσβάλλει τους κυβερνήτες των γωνιακών οίκων ή είναι κυβερνήτης της Σελήνης, μπορεί να υπάρξουν επιθέσεις από εχθρούς, πειρατείες, καβγάδες ή αιματοχυσία μεταξύ των μελών του πληρώματος, ειδικά αν ένας δυσμενής πλανήτης βρίσκεται σε ζώδια που σημειοδοτούν, το πάνω μέρος του πλοίου. (βλ. C.A., σελ.158 τον πίνακα αντιστοίχισης ζωδίων με τα μέρη του πλοίου.)

- Αν βρεθεί ο Άρης στο Μεσουράνημα σε ζώδια που αντιπροσωπεύουν το πάνω μέρος του πλοίου, τότε αυτό μπορεί να πάρει φωτιά ή να υποστεί πλήγμα από κάτι που πέφτει από τον ουρανό (βόμβα, πύραυλος, κεραυνός)· ιδίως αν αυτά τα ζώδια είναι πύρινα ή βρίσκονται σε σύνοδο με δυσμενείς απλανείς αστέρες.

- Ο Κρόνος στο Μεσουράνημα δείχνει ότι θα υπάρξουν προβλήματα με τα πανιά ή τα ξάρτια του πλοίου και τους δυνατούς ανέμους.

- Δυσμενείς πλανήτες σε ζώδιο που αντιπροσωπεύει τα ύφαλα του πλοίου, δείχνουν μεγάλη διαρροή και κίνδυνο ναυαγίου.

- Όταν οι σημειοδότες βρίσκονται πάνω από τον ορίζοντα το πλοίο έχει ασφάλεια. Κάτω από τον ορίζοντα δείχνουν κίνδυνο και, ειδικά στον 4ο οίκο, πιθανότητα ναυαγίου.

- Δυσμενείς πλανήτες κοντά στην ακμή του 7ου, δείχνουν κίνδυνο στην πρύμνη του πλοίου ή προβλήματα που θα συμβούν προς το τέλος του ταξιδιού. Όλες οι όψεις αντίθεσης με Ωροσκόπο θεωρούνται επίσης επικίνδυνες.

- Δυσμενείς πλανήτες στον Ωροσκόπο δείχνουν κίνδυνο στην πλώρη του πλοίου ή προβλήματα που εμφανίζονται με την έναρξη του ταξιδιού.

- Όταν ο κυβερνήτης του 8ου προσβάλλει τον κυβερνήτη του Ωροσκόπου και τη Σελήνη –ιδιαίτερα μάλιστα εάν ο κυβερνήτης του 1ου είναι τοποθετημένος στον 8ο τότε το είδος της βλάβης που θα προκληθεί θα είναι της φύσης του πλανήτη που κυβερνά τον 8ο οίκο. Αν ο πλανήτης που προσβάλλει τον Ωροσκόπο είναι ο Ηλιος, το πλοίο θα υποστεί ζημιά πιθανώς από λάθη του καπετάνιου· αν πρόκειται για τον Ερμή, η ζημιά θα προέλθει από κακή επικοινωνία ή ψευδείς αναφορές.

- Όταν οι κύριοι σημειοδότες βρεθούν σε αντίθεση στα σταθερά ζώδια ή κάνουν σύνοδο με δυσμενείς απλανείς αστέρες, το πλοίο θα αντιμετωπίσει θύελλα και καθυστερήσεις στο δρομολόγιό του.

- Οι ούριοι άνεμοι και η καλοκαιρία φαίνονται από τα τρίγωνα που γίνονται σε αέρινα ζώδια.

- Όταν βρεθεί ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου ανάδρομος, τότε το πλοίο θα προχωρήσει για λίγο και κατόπιν θα γυρίσει ή στο λιμάνι απ' όπου ξεκίνησε ή θα καταφύγει σε κάποιο κοντινό. Το ίδιο συμβαίνει όταν ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου ή η Σελήνη σχηματίζουν συγκλίνουσες όψεις με ανάδρομο πλανήτη.

- Όταν ο κυβερνήτης του 1ου είναι ανάδρομος και σε μεταβλητό ζώδιο και ο κυβερνήτης του 4ου επίσης ανάδρομος και σε μεταβλητό, τότε το πλοίο θα επιστρέψει στο λιμάνι από το οποίο ξεκίνησε, λόγω αντίθετων ανέμων.

- Αν ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου δεν εμποδίζεται από οτιδήποτε άλλο εκτός της ανάδρομης κίνησής του, το πλοίο θα επιστρέψει στο λιμάνι χωρίς περαιτέρω απώλειες. Αν όμως προσβάλλεται και με άλλον τρόπο, εκτός της ανάδρομης κίνησης, σημαίνει ότι το πλοίο θα επιστρέψει για να επισκευαστεί, αφού προηγηθεί κάποιος κίνδυνος.

- Οι καθυστερήσεις προβλέπονται, όταν ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου ή η Σελήνη είναι αργοί σε ταχύτητα ή όταν οι κύριοι σημειοδότες και οι γωνιακοί οίκοι βρίσκονται σε σταθερά ζώδια.

- Ένα σύντομο ταξίδι σημειοδοτείται από μια συγκλίνουσα όψη μεταξύ του κυβερνήτη του Ωροσκόπου και του κυβερνήτη του 9ου ή του 7ου οίκου. Ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου τοποθετημένος στον 9ο ή τον 7ο οίκο και οι σημειοδότες σε κατιόντες οίκους ή σε παρορμητικά ζώδια, δείχνουν επίσης σύντομο ταξίδι.

- Η Σελήνη στον 6ο ή σε αντίθεση με τον κυβερνήτη του 6ου, δηλώνει πιθανή ασθένεια των επιβατών.

- Αν κυβερνήτης του Ωροσκόπου είναι ένας από τους ευμενείς ή αν βρεθεί τοποθετημένος στον 11ο οίκο, δείχνει ταξίδι ευχάριστο και προσοδοφόρο.

- Ο Δίας, η Αφροδίτη, ο Βόρειος Δεσμός, ο Κλήρος της Τύχης και ο κυβερνήτης του, τοποθετημένοι στο 2ο οίκο, δείχνουν οφέλη και κέρδη από το ταξίδι.

- Αν ο σημειοδότης ενός ταξιδιώτη βρεθεί να αλλάζει ζώδιο, σημαίνει ότι στη συγκεκρμένη περίοδο ο ταξιδιώτης μετακινείται από το ένα μέρος σε άλλο.

- Οι καρχαρίες σημειοδοτούνται από τον Άρη, οι φάλαινες από τον Δία και τα δελφίνια από τον Δία και την Αφροδίτη.

Σημείωση: Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, όταν γράφτηκαν αυτά τα αστρολογικά αποφθέγματα, το κυριότερο μέσο μεταφοράς ήταν τα πλοία· αυτός είναι ο λόγος που σε όλα τα παλαιά αστρολογικά κείμενα βρίσκουμε ανάλογες συμβουλές προς "ναυτιλλομένους". Για παράδειγμα, ο Δωρόθεος της Σιδώνας έχει περιλάβει στην Πεντάτευχο αναλυτικότατες οδηγίες για τα θαλάσσια ταξίδια, την αναχώρηση και την επιστροφή από ταξίδι, την αγορά ή την κατασκευή σκαφών, καθώς επίσης πληθώρα πορισμάτων για την τύχη του σκάφους ανάλογα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το ωροσκόπιο της στιγμής της ναυπήγησης (βιβλίο 5ο, κεφ. 21-25).

Αξιόλογα αστρολογικά πορίσματα τα οποία αφορούν σε θαλάσσια ταξίδια έχουν επίσης καταγραφεί από τον Henry Coley (Α Key to the Whole Art of Astrology, βιβλίο 2ο, σελ. 223-224).

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved