Oι «oίκοι» της Σελήνης και οι κρίσιμες μοίρες

Κάθε "οίκος” αντιπροσωπεύει το μέσο όρο διαδρομής της Σελήνης

Oι «oίκοι» της Σελήνης και οι κρίσιμες μοίρες

Oι "οίκοι” αυτοί είναι μια σειρά 28 διαιρέσεων της διαδρομής της Σελήνης μέχρι να συμπληρώσει τον κύκλο των 360°. Κάθε "οίκος” αντιπροσωπεύει το μέσο όρο διαδρομής της, που καλύπτει σε μία ημέρα (12° 51΄ 25,2΄΄) ή περίπου 13°, αρχίζοντας, φαινομενικά, απο το σημείο της εαρινής ισημερίας ή από τις 0° Κριού. Έτσι βλέπουμε ότι οι ακμές των «οίκων» αυτών είναι οι 0°, 12° και 25° στα παρορμητικά, οι 9° και 21° στα σταθερά και οι 4° και 17° στα μεταβλητά ζώδια.


Το αποτέλεσμα είναι η σειρά των ακμών που ακολουθεί:

krisimes moires

Οι ακμές αυτές, που όπως παρατηρούμε σημειοδοτούν τα όρια μεταξύ των «οίκων της Σελήνης», ονομάστηκαν κρίσιμες μοίρες. Δεν δίνεται καμία ανοχή για τις κρίσιμες μοίρες, ένας πλανήτης η μία ακμή οίκου είτε θα βρίσκεται σε κρίσιμη μοίρα είτε όχι.
Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνταν οι «οίκοι της Σελήνης» έχει πλέον χαθεί, αλλά είναι γνωστό ότι αποδιδόταν μεγάλη σημασία σε αυτούς. Έχουν διασωθεί μόνο μερικά αποσπάσματα μεταφρασμένων κειμένων, τα οποία προέρχονται από την Αραβία, την Κίνα και την Ινδία. Σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ινδική αστρολογία.

Οι κρίσιμες μέρες μέσα σε ένα χάρτη ερμηνεύονται με τον τρόπο που ερμηνεύονται και οι απλανείς· χρωματίζουν, δηλαδή, την ερμηνεία των θεμάτων του οίκου ή του πλανήτη που τυχόν βρίσκεται σε κρίσιμη μοίρα.
Ειδική αναφορά συνηθίζεται να γίνεται στις μοίρες αυτές κατά την κρίση και πρόβλεψη για την εξέλιξη μίας πολύ σοβαρής ασθένειας.

Η είσοδος της προοδευμένης Σελήνης μέσα σε έναν απ' αυτούς τους "οίκους” θεωρούνταν ότι προανάγγελλε σημαντικές αλλαγές που είχαν σχέση με την ερμηνεία του "οίκου".

Ωστόσο, πιθανότατα, οι αλλαγές αυτές ήταν αποτέλεσμα κυρίως των διελεύσεων των πλανητών από τον "οίκο” της Σελήνης, στον οποίο "έπεφτε" η νέα Σελήνη ή η πανσέληνος. Κατά την ερμηνεία, ιδιαίτερη έμφαση δινόταν κυρίως στον "οίκο", όπου πραγματοποιούνταν η Πανσέληνος.

Οι μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων η Σελήνη σχηματίζει δυσμενείς όψεις — η 7η, 14η, 21η και 28η ημέρα— ονομάζονται κρίσιμες μέρες. Οι μέρες αυτές συμπίπτουν με τις ακμές του 1ου, 8ου, 15ου και 22ου "οίκου” της Σελήνης.

Οι κρίσιμες μοίρες χρησιμοποιούνται τόσο στη γενέθλια όσο και στην Ωριαία αστρολογία, αλλά ο εντοπισμός τους μέσα σε ένα χάρτη δεν σημαίνει ότι θα φέρει πάντοτε δύσκολα ή άσχημα αποτελέσματα.

Οι κρίσιμες μοίρες είναι η 7η αρμονική (51° 26', 102° 50', 154° 17 ') μετρώντας από την 0° των παρορμητικών ζωδίων (Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερως). Με άλλα λόγια, είναι η 7η αρμονική από τα σημεία των ισημεριών και των ηλιοστασίων.

Super moon

Super moon είναι ένας όρος που αναφέρεται σε μια συζυγία στο περίγειο, δηλαδή σε μια νέα Σελήνη ή πανσέληνο που συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται σε απόσταση από τη Γη 90% ή περισσότερο από το μέσο όρο της πιο κοντινής προσέγγισής της.

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved