Oι κύκλοι των Saros (19 εκλειπτικά έτη) και ο κύκλος του Μέτωνος

Η λέξη Saros σημαίνει "επανάληψη" στη γλώσσα των αρχαίων Βαβυλώνιων

Oι κύκλοι των Saros (19 εκλειπτικά έτη) και ο κύκλος του Μέτωνος

Η παρατήρηση των κύκλων αυτών αποδίδεται αρχικά στους Χαλδαίους και η λέξη Saros σημαίνει "επανάληψη" στη γλώσσα των αρχαίων Βαβυλώνιων. Με την ανακάλυψη αυτών των κύκλων ήταν δυνατό να προβλεφθούν εκ των προτέρων με ακρίβεια οι εκλείψεις για οποιαδήποτε χρονολογία, ακόμα και για αιώνες μετά. Είναι πολύ σημαντικό να είναι κάποιος γνώστης αυτών των κύκλων. Οι Χαλδαίοι αστρολόγοι-ιερείς, καθώς και ο Ίππαρχος —και αργότερα ο Πτολεμαίος— χρησιμοποιούσαν αυτούς τους κύκλους για τις προβλέψεις τους.

Όπως γνωρίζουμε, οι Δεσμοί της Σελήνης κινούνται προς δυσμάς πάνω στην εκλειπτική, και επιστρέφουν στο ίδιο σημείο μία φορά κάθε 19 χρόνια. Ο χρόνος που χρειάζεται ο Ήλιος για να έλθει σε σύνοδο με τους Δεσμούς της Σελήνης και πάλι στο ίδιο ζώδιο (συνοδική περιστροφή των Δεσμών), είναι περίπου 346,62 ημέρες — αυτό είναι και το χρονικό διάστημα που συχνά αποκαλείται εκλειπτικό έτος. ΟΙ Χαλδαίοι αστρολόγοι ανακάλυψαν ότι μετά από 6.585,78 ημέρες ή μετά από 18 χρόνια και 10-12 ημέρες —ανάλογα με τα δίσεκτα έτη που μεσολαβούσαν— οι Δεσμοί της Σελήνης θα είχαν εκτελέσει 19 περιστροφές (346.62 χ 19) σε σχέση με τον Ήλιο. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι 223 σεληνιακοί ή συνοδικοί μήνες σοδυναμούν με 6.585,32 ημέρες. Ως εκ τούτου, ο Ήλιος και η Σελήνη θα επιστρέψουν σχεδόν ακριβώς στην ίδια θέση σε σχέση με τους Δεσμούς στο τέλος αυτού του κύκλου. Οι Χαλδαίοι ονόμασαν αυτόν τον κύκλο "Κύκλο του Saros". Ο μέσος όρος αριθμού των εκλείψεων στον κύκλο του Σάρος είναι 70 εκλείψεις.

Στην Ωριαία αστρολογία, επειδή πάντοτε θεωρούμε σημαντικές τις εκλείψεις, καλό είναι να γνωρίζουμε σε ποιο κύκλο Saros ανήκουν.

Ο κύκλος του Μέτωνος

(19 ηλιακά έτη)

Ο Έλληνας αστρολόγος Μέτων, το 432 π.Χ. στην Αθήνα, παρατήρησε έναν άλλο, λιγότερο ακριβή, κύκλο ο οποίος αργότερα ονομάστηκε Μέτωνος Κύκλος και έτσι έμεινε γνωστός μέχρι σήμερα. Ο Μέτων παρατήρησε ότι κάθε 19 χρόνια η έκλειψη έπεφτε σχεδόν με ακρίβεια στην ίδια μοίρα του ζωδιακού. Έτσι, μετά από μια περίοδο 19 περίπου ετών, οι νέες Σελήνες και οι πανσέληνοι επαναλαμβάνονταν τις ίδιες ημέρες του έτους. Ο κύκλος αυτός ισοδυναμεί με 235 συνοδικούς (σεληνιακούς) μήνες ή 6.939.69 μέρες, δηλαδή σχεδόν με ακρίβεια 19 τροπικά χρόνια.

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved