Τι είναι ο πύρινος δρόμος ή κεκαυμένη οδός (Via Combusta)

Πότε τον συναντάμε σε έναν ωριαίο χάρτη;

Τι είναι ο πύρινος δρόμος ή κεκαυμένη οδός (Via Combusta)

Η περιοχή του ζωδιακού από τις 15° Ζυγού έως τις 15° Σκορπιού ονομάζεται πύρινος δρόμος*. Στην Ωριαία αστρολογία, όταν η Σελήνη βρεθεί σε κάποια από αυτές τις μοίρες, θεωρείται ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ερμηνείας του χάρτη δεν παρέχει ασφάλεια και, αν ο αστρολόγος προχωρήσει στην ερμηνεία, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

Όμως παρατηρούμε ότι τον William Lilly δεν τον εμπόδισε η Σελήνη στον πύρινο δρόμο για να ερμηνεύσει τα εξής δύο γνωστά ωροσκόπια:

- "Ποιος θα πεθάνει πρώτος, ο σύζυγος ή η σύζυγος” (C.A., σελ. 415).

- "Του έχουν κάνει μάγια; (C.A„ σελ. 468).

Διαβάζοντας την ερμηνεία των δύο αυτών χαρτών, παρατηρούμε πόσο σοβαρά λαμβάνεται υπόψη στην ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη η θέση της Σελήνης στον πύρινο δρόμο, σε τόσο ευαίσθητα θέματα, όπως είναι ο θάνατος και η μαγεία.

Ο Δωρόθεος της Σιδώνας στο 5ο βιβλίο της Πεντατεύχου, αναφέρεται στον Πύρινο δρόμο στο σχετικό κεφάλαιο όπου αναπτύσσονται όλοι οι τρόποι με τους οποίους η Σελήνη προσβάλλεται.

Ο Cardan στο βιβλίο του Guido Bonati Astrologer's Guide (κανόνας 38, σελ. 66) μας λέει ότι αν ο Ωροσκόπος βρίσκεται στον πύρινο δρόμο, ο κάτοχος του ωροσκοπίου βρίσκεται σε σύγχυση, στριμωγμένος και αιχμάλωτος των περιστάσεων.

Παρόμοια άποψη διατυπώνεται και στα κείμενα του Ερμή του Τρισμέγιστου, όπως αναφέρει ο Henry Coley: 'Όταν η Σελήνη βρίσκεται στον πύρινο δρόμο ή περιπλανώμενη, κατά την έναρξη ενός ταξιδιού, τότε το άτομο ή θα αρρωστήσει στο ταξίδι ή θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα" (Α Κeγ to the Whole Art of Astrology, βιβλίο 2o, σελ. 334).

Η Olivia Barclay εξηγεί ότι ο Ωροσκόπος στον πύρινο δρόμο δεν θεωρείται απαγορευτικός παράγων για την ερμηνεία του χάρτη, όπως πίστευαν παλαιότερα πολλοί αστρολόγοι και ιδιαίτερα ο Henry Coley (Horary Astrology Rediscovered, σελ. 124).

Η Barbara Watters αναφέρει ότι αν η Σελήνη βρεθεί στον πύρινο δρόμο έχει την ίδια επίδραση όπως μια σύνοδος της Σελήνης με τον Ουρανό. Τα γεγονότα παίρνουν μια τροπή ξαφνική και απρόβλεπτη, η οποία δεν είναι προς όφελος του ερωτώντος. Το απρόβλεπτο γεγονός έχει συνήθως σχέση με βία, πόλεμο, ατυχήματα, με κοινωνικές ή φυσικές καταστροφές. (Horary Astrology and the Judgement of Events, σελ. 15).

Στο βιβλίο του Al-Biruni, ο οποίος αναφέρθηκε στον πύρινο δρόμο χρησιμοποιώντας την ονομασία muhtariq, διαβάζουμε: "Η πύρινη οδός είναι το τελευταίο μέρος του Ζυγού και το πρώτο μέρος του Σκορπιού. Τα δύο αυτά ζώδια δεν έχουν καμία σχέση με τον Ήλιο και τη Σελήνη. κι αυτό, επειδή το σκοτάδι και η κακή τύχη συνδέονται με αυτή την περιοχή του ζωδιακού και καθένα από αυτά βρίσκεται σε πτώση σε σχέση με τα φώτα (Ήλιος στο Ζυγό και Σελήνη στο Σκορπιό), Επίσης, τα δύο αυτά ζώδια είναι συνδεμένα με τους δύο δυσμενείς, Κρόνο και Άρη, επειδή ο πρώτος έχει έξαρση στο Ζυγό και ο άλλος κατοικία στο Σκορπιό.

Η ιδιαιτερότητα, εντούτοις, που έδωσε το όνομα πύρινος δρόμος σ' αυτή την περιοχή του ζωδιακού, είναι ότι η έξαρση του Κρόνου (21° Ζυγού)

"πέφτει” κοντά στην πτώση του Ήλιου (19° Ζυγού) και επίσης κοντά στην πτώση της Σελήνης (3° Σκορπιού), ενώ παρατηρούμε ότι το τελευταίο κομμάτι του Ζυγού (25°- 30 °) και το πρώτο του Σκορπιού (0° -6°) κυριαρχούνται από τον Άρη, αφού εκεί ο πλανήτης βρίσκεται στα όριά του.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του πύρινου δρόμου είναι ότι η περιοχή από τις 25° Ζυγού έως τις 6° Σκορπιού θεωρείται η πιο άρεια και πιο πύρινη, και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό μελετώντας τον πίνακα των θ °εμελιωδών δυνάμεων:

- Ο Άρης στο Ζυγό βρίσκεται στα όριά του από τις 25°- 30°

- Ο Άρης στο Σκορπιό βρίσκεται στα όριά του από τις 0°- 6°

- Oι πρώτες 10° του Σκορπιού είναι στο πρόσωπο του Άρη.

- Η τριπλότητα του Σκορπιού κυβερνάται από τον Άρη, και την ημέρα και τη νύχτα.

- Στο Σκορπιό έχει κυριαρχία ο Άρης.

* Οι σύγχρονοι αστρολόγοι δεν παραδέχονται την αρνητiκή επίδραση του Πύρινου Δρόμου, με το σκεπτικό ότι σήμερα όλοι οι κακοποιοί απλανείς, οι οποίοι κατά την αρχαιότητα βρίσκονταν σ' αυτή την περιοχή (15° Ζυγού -15° Σκορπιού), έχουν μετακινηθεί. Έχει διαπιστωθεί, όμως, ότι τα αποτελέσματα που δίνει ένας πλανήτης, τοποθετημένος στον πύρινο δρόμο, ανταποκρίνονται στην παραδοσιακή ερμηνεία του όρου.

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved