Το φαινόμενο της αμοιβαίας υποδοχής

Πότε το συναντάμε σε έναν ωριαίο χάρτη;

Το φαινόμενο της αμοιβαίας υποδοχής

Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο δύο πλανήτες υποδέχονται ό ένας τον άλλον σε έναν από τους πέντε θεμελιώδεις τίτλους τους. π.χ. Ήλιος στον Κριό και Άρης στο Λέοντα. Εδώ έχουμε αμοιβαία υποδοχή από ζώδιο, η οποία θεωρείται η πιο δυνατή και η πλέον επιθυμητή απ' όλα τα είδη των υποδοχών. Υπάρχουν τέσσερα ακόμα είδη αμοιβαίας υποδοχής: από έξαρση, τριπλότητα, όρια και πρόσωπο και ερμηνεύονται ιεραρχικά, σύμφωνα, δηλαδή, με τη βαθμολογία που παίρνουν οι πλανήτες από τους θεμελιώδεις τίτλους τους (βλ. πίνακα σελ. 143).

Αμοιβαία υποδοχή

amoivaia ypodoxh

Στην Ωριαία αστρολογία η χρησιμότητα αυτού του φαινομένου είναι εξαιρετικά σημαντική. Πολλές φορές συμβαίνει να μην έχουμε καμιά όψη μεταξύ δύο σημειοδοτών που θα μας προδικάσει ένα αποτέλεσμα ή αμφιβάλλουμε γι' αυτό που υπόσχεται ένα τετράγωνο ή μια αντίθεση. Εδώ επεμβαίνει η αμοιβαία υποδοχή μεταξύ των κύριων σημειοδοτών και ολοκληρώνει την υπόθεση χωρίς μεγάλη προσπάθεια και εντελώς απροσδόκητα, προς αμοιβαία ικανοποίηση και των δύο πλευρών.

Δίκαια λοιπόν η αμοιβαία υποδοχή θεωρείται το κλειδί που μπορεί να ξεκλειδώσει ακόμα και τον πιο δύσκολο και ΄πεισματάρη΄ χάρτη.

Γενικός κανόνας, που πρέπει να ληφθεί υπόψη: Είναι καλύτερα να μη βρεθεί καθόλου υποδοχή μέσα στο χάρτη, παρά να γίνεται υποδοχή από πλανήτεςπτου είναι αδύναμοι ή προσβάλλονται. Αυτού του είδους η βοήθεια είναι χειρότερη από την έλλειψη βοήθειας.

Σύμφωνα με τον Bonati, η καλή υποδοχή απομακρύνει τη δυσμενή επιρροή και έτσι δημιουργείται αλληλοκατανόηση μεταξύ των σημειοδοτών. Την εργασία του Bonati για τις υποδοχές μπορούμε να βρούμε στο Liber Astronomiae (Latin Track, Vol. ΧΙΙΙ, Project Hindsight).

Μεικτή υποδοχή

Είναι ένα είδος υποδοχής στην οποία εμπλέκονται πλανήτες με διαφορετικές θεμελιώδεις δυνάμεις. Αστρολογικά, όλα τα είδη της μεικτής υποδοχής είναι απόλυτα αποδεκτά, γιατί έχουν πάντοτε να πουν κάτι για την υπόθεσή μας και είναι σε θέση να περιγράψουν πολύ καλά μια κατάσταση. Π.χ. Αφροδίτη στις 22° Κριού και Άρης στις 9° Υδροχόου. Εδώ έχουμε μεικτή υποδοχή από όρια και πρόσωπο, αφού η Αφροδίτη βρίσκεται στα όρια του Άρη και ο Άρης στο πρόσωπο της Αφροδίτης (βλ. πίνακα σελ. 143).

Κατανόηση της λειτουργίας των υποδοχών και παραδείγματα ερμηνείας τους

Όταν μας έχουν απευθύνει μια απίθανη ερώτηση και δυσκολευόμαστε να βρούμε την απάντηση, αντί να προβληματιστούμε ή να αναρωτηθούμε "μήπως θα έπρεπε να κοιτάξω και τις όψεις των αστεροειδών;” θα ήταν καλύτερα να αρχίσουμε την ανάλυσή μας ξεκινώντας από τα βασικά και σύντομα όλα θα αποκαλυφθούν. Τρία πράγματα πρέπει να ελέγξουμε πρωταρχικά: όψεις, θεμελιώδεις δυνάμεις, υποδοχές —και όλα όσα χρειαζόμαστε, θα τα βρούμε εκεί. Αν η μελέτη αυτών των τριών δεν μας δώσει απάντηση, η λύση είναι απλή: Κοιτάμε το χάρτη από την αρχή, τον μελετάμε πάλι και στο τέλος θα βρούμε την απάντηση. Όταν, λοιπόν, έχουμε εντοπίσει τους σωστούς σημειοδότες πλανήτες, το επόμενο βήμα είναι να εξεταστούν οι πλανήτες αυτοί σε σχέση με τα τρία προαναφερθέντα.

  • Οι θεμελιώδεις δυνάμεις δείχνουν την ικανότητα των πλανητών για δράση.
  • οι υποδοχές δείχνουν την τάση των πλανητών για δράση.
  • οι όψεις δείχνουν τις ευκαιρίες των πλανητών για δράση.

Παρόλο που οι υποδοχές είναι από τα σημαντικότερα φαινόμενα σε έναν ωριαίο χάρτη, μέχρι σήμερα δεν τους έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία από τους αστρολόγους. Παρακάτω θα επιχειρήσουμε μια ανάλυση της επίδρασης των υποδοχών στον τομέα των ανθρώπινων σχέσεων, με σκοπό να γίνει περισσότερο κατανοητή η σπουδαιότητά τους και ο τρόπος ερμηνείας τους:

- Αμοιβαία υποδοχή από ζώδιο: Είναι σαν ένα ζευγάρι τρελά ερωτευμένο, που γνωρίζει ο ένας τον άλλον με όλα του τα προτερήματα και ελαττώματα και υπάρχει πλήρης κατανόηση μεταξύ τους.

- Αμοιβαία υποδοχή από έξαρση: οι σχέσεις είναι δυναμικές, αλλά όχι και τόσο ρεαλιστικές, επειδή συνοδεύονται από σχετική εξιδανίκευση. Αυτού του είδους η υποδοχή παρατηρείται συχνά σε ωροσκόπια που καταστρώνονται στα πρώτα στάδια μιας σχέσης. Σε χάρτες σχέσεων, οι οποίες μόλις έχουν λήξει ή βρίσκονται στο τέλος τους, παρατηρείται συχνά οι σημειοδότες μόλις να έχουν απομακρυνθεί από υποδοχή με έξαρση.

- Η αμοιβαία υποδοχή από τριπλότητα είναι αυτή που σημειοδοτεί τη φιλία. Σε έναν ωριαίο χάρτη, αν οι σημειοδότες πλανήτες των δύο ενδιαφερόμενων συμβεί να έχουν αμοιβαία υποδοχή από τριπλότητα, είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν μια δυνατή φιλία, παρά ένα τρελό πάθος.

- Η αμοιβαία υποδοχή από όρια ή από πρόσωπο δείχνει μια απλή γνωριμία ή μια περαστική φιλία. Αν η υποδοχή αυτή υποστηρίζεται από άλλες θεμελιώδεις δυνάμεις μπορεί να αποδειχτεί ότι έχει μια δυναμική επιρροή στη σχέση, αλλά από μόνη της ίσως δείχνει μόνο ένα απλό ενδιαφέρον. Μια τέτοια υποδοχή είναι βέβαια προτιμότερη από το να μην υπάρχει καθόλου υποδοχή.

- Σε ένα χάρτη που αφορά στη σχέση δύο ανθρώπων και συναντάται το φαινόμενο της μεικτής υποδοχής, όπου για παράδειγμα ο ένας σημειοδότης βρίσκεται στην έξαρση και ο άλλος στο πρόσωπο του άλλου, θα έχουμε αυτόν που βρίσκεται στην έξαρση να είναι "ξετρελαμένος” και να έχει εξιδανικεύσει το σύντροφό του, ενώ αυτός που βρίσκεται στο πρόσωπο του άλλου θα δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον.

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved